Ως προς την παροχή πρώτων βοηθειών από πιστοποιημένο υγειονομικό προσωπικό ή από προσωπικό με πιστοποιημένη γνώση παροχής πρώτων βοηθειών στο πλαίσιο της διάσωσης του άρθρου 3, το δίκτυο εναέριας διάσωσης που υποστηρίζει τον Eθνικό Μηχανισμό Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης, λειτουργεί σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές και πρακτικές του «SAR» (Search and Rescue) και του «HEMS» (Helicopter Emergency Medical Services).
Αρχική Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης: Θεοφάνης Ερμής ΘεοχαρόπουλοςΆρθρο 5 Διεθνείς προδιαγραφές δικτύου εναέριας διάσωσης
Άρθρο 5 Διεθνείς προδιαγραφές δικτύου εναέριας διάσωσης
- 5 ΣχόλιαΆρθρο 1 Σκοπός
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 2 Αντικείμενο
- 2 ΣχόλιαΆρθρο 3 Ορισμός διάσωσης
- 5 ΣχόλιαΆρθρο 4 Εθνικό Σχέδιο Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης
- 5 ΣχόλιαΆρθρο 5 Διεθνείς προδιαγραφές δικτύου εναέριας διάσωσης
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 6 Εισφορά υπηρεσίας εναέριας έρευνας και διάσωσης
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 7 Περιφερειακές Βάσεις Ετοιμότητας/Επιφυλακής Πυροσβεστικού Σώματος
- 10 ΣχόλιαΆρθρο 8 Προσωπικό, προδιαγραφές και λειτουργία του Εθνικού Σχεδίου Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 09 Εξουσιοδοτικές διατάξεις
- 3 ΣχόλιαΆρθρο 10 Μεταβατικές διατάξεις
- Δεν έχουν υποβληθεί σχόλια στο Άρθρο 11 Έναρξη ισχύοςΆρθρο 11 Έναρξη ισχύος
Πλοήγηση στη Διαβούλευση
Αναρτήθηκε
26 Σεπτεμβρίου 2022, 18:00
Ανοικτή σε Σχόλια έως
10 Οκτωβρίου 2022, 18:00
Εργαλεία
Εκτύπωση Εξαγωγή Σχολίων σεΣτατιστικά
5 Σχόλια 34 Σχόλια επι της Διαβούλευσης 446 - Όλα τα ΣχόλιαΌλες οι Διαβουλεύσεις
- Ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών, κρατική αρωγή και προστασία, στεγαστική συνδρομή
- Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας - Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών
- Σχέδιο της κύριας έκθεσης της Ολλανδικής εταιρίας HVA με αντικείμενο τη βελτίωση της διαχείρισης υδάτων, αγροτικών καλλιεργειών και αντιπλημμυρικής προστασίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας
- Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης: Θεοφάνης Ερμής Θεοχαρόπουλος
Προτείνουμε την αξιοποίηση των εθελοντών διασωστών, με πιστοποιημένη γνώση Πρώτων Βοηθειών και ειδικότερα Πρώτων Βοηθειών σε ορεινό πεδίο.
Σχετικά με τις διεθνείς προδιαγραφές του δικτύου εναέριας διάσωσης, σημαντικό ρόλο για την επιλογή των εθελοντών διασωστών που θα αξιοποιηθούν, θα πρέπει να αποτελεί η συμμετοχή τους σε εκπαιδεύσεις και ασκήσεις που έχουν πραγματοποιήσει διασωστικές οργανώσεις του εξωτερικού σχετικές με την αεροδιάσωση ή σε πανελλαδικά και διεθνή συνέδρια και ημερίδες.
Σημαντικό ρόλο, επίσης, θα πρέπει να αποτελεί η συμμετοχή οργάνωσης, στην οποία δραστηριοποιούνται οι εθελοντές διασώστες, σε Παγκόσμιες Ομοσπονδίες και Φορείς Ορεινής Διάσωσης και Αεροδιάσωσης, όπως η International Commission for Alpine Rescue (ICAR), η International Maritime Rescue Federation (IMRF) και η International Search and Rescue Dog Organisation (IRO).
Αναφορικά με την μνεία των όρων SAR και HEMS, καθώς είναι πολύ γενικοί και με δεδομένο ότι εφαρμόζονται διαφορετικές πρακτικές σε διάφορες χώρες, ανάλογα με την εκάστοτε νομοθεσία, αλλά και τις δυνατότητες των μέσων, όπως και την μορφολογία του εδάφους, εκτιμάται ότι θα πρέπει να γίνει αναδιατύπωση, με τυχόν χρήση όρου EASA, καθώς και αναφορά στις πρακτικές των ΕΔ. Θα πρέπει να γίνει αναφορά και στο International Aeronautical and Maritime Search and Rescue (IAMSAR) Manual.
Καταρχάς συγχαρητήρια για τις ενέργειες κάλυψης του κενού του νομικού πλαισίου περί της εναέριας έρευνας και διάσωσης. Όσον αφορά την παροχή πρώτων βοηθειών, θεωρώ πως πρέπει να γίνει σαφή αναφορά – χωρίς να αποκλείονται και άλλες οργανώσεις/φορείς/ιδιώτες – σε ΕΚΑΒ και Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.
Οκ
Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία και ευχόμαστε σε μια σύγχρονη ορεινή διάσωση σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και τα διεθνή πρότυπα και με προσωπικό όπου θα έχει αναγνωρισμένη και πιστοποιημένη εκπαίδευση και μέσο αναγνωρισμένων εκπαιδευτικών φορέων. Η ανάγκη για σύγχρονη ορεινή διάσωση επιβάλεται όσο ποτέ λόγο της ανοδικής τάσης του ορεινού τουρισμού η οποία θα φέρει ακόμα μεγαλύτερη αύξηση.