Στον ν. 4662/2020 (Α΄ 27) προστίθεται άρθρο 53Β ως εξής:
«Άρθρο 53Β
Καθαρισμοί και διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών εντός των ζωνών δουλείας γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας
1. Κατά παρέκκλιση ιδίως του ν. 998/1979 (Α’ 289), επιτρέπεται, εντός των ζωνών δουλείας των γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας που διέρχονται από δάση ή δασικές εκτάσεις, και εκατέρωθεν αυτών κατά μήκος όχι μεγαλύτερο των δέκα πέντε (15) μέτρων, ο καθαρισμός, η αποψίλωση, η κοπή δένδρων και η εκτέλεση εργασιών προς τον σκοπό της πρόληψης πυρκαγιών. Οι εργασίες πραγματοποιούνται με απόφαση που λαμβάνει ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και με δικές του δαπάνες. Η έναρξη εκτέλεσης των εργασιών απαιτεί σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας και των ιδιοκτητών, αν πρόκειται για ιδιωτικές εκτάσεις.
2. Τα προϊόντα υλοτομιών παραδίδονται, είτε στην αρμόδια δασική υπηρεσία, αν προέρχονται από δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις, ώστε να διατεθούν σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, είτε στους ιδιώτες δασοκτήμονες, αν προέρχονται από ιδιωτικές εκτάσεις. Αν, από τις επεμβάσεις της παρ. 1, παραβλάπτεται η συνήθης εκμετάλλευση ιδιωτικών εκτάσεων, δύναται να καταβάλλεται στους ιδιοκτήτες αποζημίωση, σύμφωνα με το άρθρο 13 του α.ν. 1672/1951 (Α’ 36), το οποίο εφαρμόζεται αναλογικά.
3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας ρυθμίζεται η διαδικασία λήψης και υλοποίησης της απόφασης της παρ. 1 από τον ΑΔΜΗΕ, καθώς και ο τρόπος γνωστοποίησής της στους ενδιαφερόμενους φορείς.».
Εδώ θα μπορούσε να μπει μια διάταξη στην κατεύθυνση υποχρέωσης υπογειοποίησης του δικτύου μεταφοράς και διανομής. Η διάταξη θα μπορούσε να περιλαμβάνει την κατ’ αρχήν υπογειοποίηση των νέων γραμμών (δηλαδή ότι γίνεται από εδώ και πέρα).
Αναφορικά με τα υφιστάμενα δίκτυα θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια μεταβατική διάταξη ως μεσο-μακροπρόθεσμος στόχος.
Η υπογειοποίηση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί ισχυρό μέτρο προληπτικής (ίσως και παθητικής) πυροπροστασίας, πέραν της αναβάθμισης ως προς την πυρασφάλεια των περιοχών διέλευσης (και της αισθητικής αναβάθμισης εν γένει), θα αποτελέσει κολοσσιαίο αναπτυξιακό έργο της Χώρας.
Θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στο παρόν άρθρο και το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΔΔΗΕ (μέση και χαμηλή τάση) που διέρχεται ομοίως από επικίνδυνες περιοχές.
Εάν δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη,δεν θα γίνονται καθαρισμοί και ζώνες,μήπως απαιτείται διαφορετική ρύθμιση διότι είναι πιθανό να προκύψει κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές.