Στο άρθρο 12 του ν. 4662/2020 (Α΄ 27), περί Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) αντικαθίσταται το εισαγωγικό εδάφιο της παρ. 1, β) προστίθεται παρ. 1Α, και το άρθρο 12 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 12
Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.)
1. Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) έχει ως αποστολή ιδίως:
α. Τον συντονισμό των δράσεων για την κατάρτιση, επιστημονική τεκμηρίωση και εφαρμογή του σχεδιασμού πολιτικής προστασίας σε εθνικό επίπεδο, όπως ιδίως εξειδικεύεται μέσω της εισήγησης προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του σχεδιασμού της Εθνικής Πολιτικής Μείωσης Κινδύνου Καταστροφών.
β. Τη λήψη μέτρων εκτίμησης και πρόβλεψης των επικινδυνοτήτων, τρωτότητας και απειλών για τη βέλτιστη αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτων αναγκών και τη μείωση των αρνητικών συνεπειών επικείμενων καταστροφών.
γ. Την ενημέρωση των πολιτών για τα ζητήματα αυτά, τον συντονισμό των δράσεων και μέτρων αποκατάστασης και τον έλεγχο εφαρμογής τους.
δ. Τη συνεργασία με φορείς και υπηρεσίες του Δημοσίου για ζητήματα αρμοδιότητάς του.
1Α. Το Σ.Ο.Π.Π. συγκροτείται από:
α) τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ή τον αναπληρωτή του, ως Πρόεδρο του Συντονιστικού Οργάνου,
β) τον Γενικό Διευθυντή Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ή τον αναπληρωτή του,
γ) τους Αρχηγούς του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ή εξουσιοδοτημένους εκπρόσωπους τους,
δ) τον Υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας,
ε) τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, και
στ) τον Διοικητή του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων.
2. Οργανωτικά και λειτουργικά ζητήματα, ζητήματα στελέχωσης, προσωπικού και λοιπά υπηρεσιακά ζητήματα του Σ.Ο.Π.Π. ρυθμίζονται με απόφαση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μετά από εισήγηση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.».