ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι΄ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Άρθρο 45 Εξουσιοδοτικές διατάξεις

1. Με απόφαση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ανατίθεται η διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη του Παρατηρητηρίου του άρθρου 3 στη Γενική Γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής. Με όμοια απόφαση, μπορεί να καθορίζονται το χρονοδιάγραμμα, η συγκρότηση των ομάδων εργασίας, καθώς και τα ειδικότερα στάδια λειτουργίας του Παρατηρητηρίου, ως προς την άσκηση όλων ή ορισμένων από τις αρμοδιότητές του και να εξειδικεύονται οι όροι λειτουργίας του Συμβουλίου.
2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, δύνανται να εξειδικεύονται οι προϋποθέσεις εφαρμογής του άρθρου 5, οι υπόχρεες επιχειρήσεις και οι καλυπτόμενες ζημιές, το εύρος και οι προϋποθέσεις της ασφάλισης, κάθε θέμα σχετικό με την υποχρέωση ασφάλισης στις περιπτώσεις νεοσύστατων επιχειρήσεων και εταιρικού μετασχηματισμού των υπόχρεων επιχειρήσεων, η διαδικασία και τα όργανα διενέργειας του ελέγχου τήρησης της υποχρέωσης, η διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης του προστίμου της παρ. 3 του άρθρου 5, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του ιδίου άρθρου 5. Με την ίδια ή όμοια απόφαση δύνανται να εισάγονται εξαιρέσεις από την υποχρέωση ασφάλισης, να καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά και η διαδικασία της εξαίρεσης, καθώς και να ρυθμίζεται κάθε σχετικό με αυτή ζήτημα.
3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μετά από εισήγηση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, καθορίζονται η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για την υπαγωγή στη ρύθμιση του άρθρου 22, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο ζήτημα.
4. Με απόφαση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας καθορίζονται το ωράριο εργασίας και ο αριθμός του προσωπικού που απασχολείται κάθε φορά ή είναι σε επιφυλακή, σύμφωνα με το άρθρο 37.