Άρθρο 40 Έξοδα διανυκτέρευσης – Τροποποίηση άρθρου 10 της υποπαρ. Δ.9 παρ. Δ΄ άρθρου 2 ν. 4336/2015

Στην παρ. 1 του άρθρου 10 της υποπαρ. Δ.9 της παρ. Δ΄ του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 (Α΄ 94), περί εξόδων διανυκτέρευσης, προστίθεται περ. γ΄, και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Έξοδα διανυκτέρευσης αναγνωρίζονται:
α. Όταν η απόσταση από την έδρα του μετακινουμένου είναι μεγαλύτερη από εκατόν εξήντα (160) χιλιόμετρα, εφόσον αυτός κινείται με ιδιωτικής χρήσης ή υπηρεσιακό αυτοκίνητο και μεγαλύτερη από εκατόν είκοσι (120) χιλιόμετρα, όταν κινείται με συγκοινωνιακό μέσο. Για μετακινήσεις από την ηπειρωτική στη νησιωτική Χώρα και αντίστροφα ή από νησί σε νησί σε απόσταση μεγαλύτερη από είκοσι (20) ναυτικά μίλια. Για το αστυνομικό προσωπικό που εκτελεί αποκλειστικά και μόνο υπηρεσία μεταγωγής κρατουμένων, έξοδα διανυκτέρευσης αναγνωρίζονται για μετακινήσεις από την ηπειρωτική στη νησιωτική χώρα και αντίστροφα ή από νησί σε νησί σε απόσταση μεγαλύτερη από πέντε (5) ναυτικά μίλια. Αν η μετακίνηση λαμβάνει χώρα και στην ηπειρωτική και στη νησιωτική Χώρα, η συνολική απόσταση από την έδρα του μετακινούμενου μέχρι τον τόπο προορισμού υπολογίζεται σε χιλιόμετρα.
β. Όταν υπάρχει αντικειμενική αδυναμία επιστροφής, ανεξάρτητα από τις προϋποθέσεις της προηγούμενης περίπτωσης, η οποία βεβαιώνεται από την οικεία αστυνομική, λιμενική ή αερολιμενική Αρχή.
γ. Όταν για μετακινήσεις του προσωπικού της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής που αφορούν σε λόγους που σχετίζονται με φυσικές καταστροφές, η απόσταση από την έδρα του μετακινουμένου είναι μεγαλύτερη από ογδόντα (80) χιλιόμετρα και όταν η απόσταση είναι μεγαλύτερη από πέντε (5) ναυτικά μίλια εάν η μετακίνηση γίνεται από την ηπειρωτική στη νησιωτική Χώρα και αντίστροφα ή από νησί σε νησί. Ειδικά για μετακινήσεις για τη διενέργεια αυτοψιών που συνεχίζονται για περισσότερες της μίας διαδοχικές ημέρες, η παρούσα εφαρμόζεται όταν η απόσταση από την έδρα του μετακινούμενου είναι μεγαλύτερη από πενήντα (50) χιλιόμετρα.».

  • 11 Ιουνίου 2024, 10:17 | Λ. Βουρλούμης
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Το ποσό της ημερήσιας αποζημίωσης, για τους μετακινούμενους υπαλλήλους που διανυκτερεύουν εκτός έδρας είναι 40 €. Τα ποσό αυτό θεσπίστηκε το 2015 και ισχύει μέχρι σήμερα για να καλύπτει τα έξοδα διατροφής και καθημερινότητας, αλλά πλέον δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες λόγω της αύξησης του κόστους ζωής, έτσι όπως διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια.
    Θα πρέπει να γίνει αναπροσαρμογή του παραπάνω ποσού, τουλάχιστον στα εξήντα (60) €.

    Το άρθρο μπορεί να διαμορφωθεί ως εξής:
    Ν.4336/2015 (Α’ 94). ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Δ.9: ΔΑΠΑΝΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
    Άρθρο 11. Ημερήσια αποζημίωση – παράγραφος 1
    «Η ημερήσια αποζημίωση ορίζεται στο ποσό των εξήντα (60) ευρώ, ανεξάρτητα από τη θέση ή το βαθμό του μετακινουμένου. Ποσά ημερήσιας αποζημίωσης υψηλότερα από αυτό της παρούσας παραγράφου, από όπου και αν προβλέπονται, παύουν να ισχύουν».