Άρθρο 34 Στελέχωση της Γενικής Διεύθυνσης Κρατικής Αρωγής και Συντονισμού – Τροποποίηση άρθρου 20 ν. 4797/2021

Στο άρθρο 20 του ν. 4797/2021 (Α΄ 66), περί στελέχωσης της Διεύθυνσης Κρατικής Αρωγής, α) τροποποιείται το πρώτο εδάφιο της παρ. 1 όσον αφορά τον αριθμό των οργανικών θέσεων και το αρμόδιο Υπουργείο και αντικαθίσταται η «Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής» από τη «Γενική Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής και Συντονισμού», β) καταργείται η παρ. 2, γ) στις παρ. 4 έως 8 αντικαθίσταται η φράση «Υπουργείο Οικονομικών» από τη φράση «Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας», δ) στις παρ. 4 και 7 η φράση «του αρμόδιου κατά το άρθρο 37 του ν. 4622/2019 οργάνου» αντικαθίσταται από την φράση «του αρμόδιου οργάνου», ε) στις παρ. 3, 5 και 8 η φράση «Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής» αντικαθίσταται από τη φράση «Γενική Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής και Συντονισμού», και το άρθρο 20 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 20
Στελέχωση της Γενικής Διεύθυνσης Κρατικής Αρωγής και Συντονισμού
1. Συστήνονται ογδόντα (80) οργανικές θέσεις στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τη λειτουργία της Γενικής Διεύθυνσης Κρατικής Αρωγής και Συντονισμού. Με απόφαση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας οι οργανικές θέσεις του πρώτου εδαφίου κατανέμονται ανά κατηγορία, εκπαιδευτική βαθμίδα, κλάδο και ειδικότητα και ορίζεται η σχέση εργασίας.
2. Καταργείται.
3. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, στη Γενική Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής και Συντονισμού επιτρέπεται η απόσπαση έως δέκα (10) υπαλλήλων, μόνιμων και με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, που υπηρετούν σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α` 143), ανεξάρτητα από τον φορέα στον οποίο ανήκει η οργανική τους θέση.
4. Οι αποσπάσεις της παρ. 3 διενεργούνται με κοινή απόφαση του αρμόδιου οργάνου του φορέα προέλευσης και του αρμόδιου οργάνου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, χωρίς να απαιτείται απόφαση ή σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιακών συμβουλίων του φορέα προέλευσης.
5. Η χρονική διάρκεια των αποσπάσεων της παρ. 3 ορίζεται σε δύο (2) έτη, με δυνατότητα ισόχρονης ανανέωσης της απόσπασης για μία φορά κατόπιν αίτησης του υπαλλήλου, σύμφωνης γνώμης του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Κρατικής Αρωγής και Συντονισμού και έκδοσης σχετικής απόφασης του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Για τη διενέργεια της απόσπασης, το ποσοστό κάλυψης των θέσεων στον φορέα προέλευσης του κλάδου, στον οποίο ανήκει ο υπάλληλος, κατά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων για τη διαδικασία επιλογής, ανέρχεται σε ποσοστό εξήντα πέντε τουλάχιστον τοις εκατό (65%) επί του συνόλου των οργανικών θέσεων στον οικείο κλάδο, στο οποίο ποσοστό δεν συμπεριλαμβάνονται υπάλληλοι, οι οποίοι απουσιάζουν με μακροχρόνια άδεια, όπως άνευ αποδοχών, υπηρεσιακής εκπαίδευσης ή είναι αποσπασμένοι σε άλλον φορέα. Ο αιτών υπάλληλος επιπλέον, δεν είναι ο μοναδικός που υπηρετεί στον οικείο κλάδο, τόσο κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, όσο και κατά τον χρόνο έκδοσης της απόφασης απόσπασης.
6. Για το χρονικό διάστημα της απόσπασης της παρ. 3, οι υπάλληλοι διατηρούν το σύνολο των τακτικών αποδοχών της οργανικής τους θέσης, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις καταβολής τους και η δαπάνη μισθοδοσίας και επιπλέον αμοιβών βαρύνει το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Ο χρόνος υπηρεσίας των αποσπασμένων λογίζεται για κάθε συνέπεια ως χρόνος υπηρεσίας στην οργανική τους θέση.
7. Με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, διακόπτεται η απόσπαση υπαλλήλου της παρ. 3 πριν από τη λήξη της, για υπηρεσιακούς λόγους ή μετά από αιτιολογημένη αίτηση του υπαλλήλου, κατόπιν συνεκτίμησης των υπηρεσιακών αναγκών.
8. Με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μετά από σύμφωνη γνώμη του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Κρατικής Αρωγής και Συντονισμού, αποσπασμένοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην Γενική Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής και Συντονισμού έως τις 31.12.2022 και προέρχονται από φορείς του δημοσίου τομέα, όπως αυτός ορίζεται στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α` 143), μετατάσσονται στη Γενική Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής και Συντονισμού κατά τη λήξη της απόσπασης, εφόσον υποβάλουν σχετική αίτηση, κατά παρέκκλιση του ν. 4440/2016 (Α` 224), τηρουμένων του άρθρου 35 του ν. 4873/2021 (Α` 248), της παρ. 1 του άρθρου 177 του ν. 4876/2021 (Α` 251) και του άρθρου 68 του ν. 4954/2022 (Α` 136), κατά περίπτωση. Οι υπάλληλοι μετατάσσονται σε κενή οργανική θέση του ιδίου κλάδου, με τον βαθμό και το μισθολογικό κλιμάκιο που κατέχουν, την ίδια σχέση εργασίας και με διατήρηση τυχόν προσωπικής διαφοράς στις αποδοχές. Εάν η απόσπαση λήγει πριν από τη δημοσίευση της πράξης μετάταξης, παρατείνεται αυτοδικαίως μέχρι την έκδοση της πράξης μετάταξης και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες. Οι υπάλληλοι που δεν υποβάλλουν αίτηση ή δεν μετατάσσονται, επιστρέφουν στην υπηρεσία, στην οποία ανήκει η οργανική τους θέση, μετά τη λήξη της απόσπασης. Για τους υπαλλήλους που μετατάσσονται και προέρχονται από φορέα, στον οποίο δεν εφαρμόζεται ενιαίο μισθολόγιο, η κατάταξή τους γίνεται με προσμέτρηση α) του χρόνου υπηρεσίας στον φορέα που υπηρετούν και β) του χρόνου υπηρεσίας που έχει διανυθεί στον φορέα προέλευσης, σύμφωνα με τον ν. 4354/2015 (Α` 176).».