Άρθρο 26 Συντονιστής Αποκατάστασης και Ανασυγκρότησης – Προσθήκη άρθρου 14Α στο ν. 4797/2021

Μετά το άρθρο 14 του ν. 4797/2021 (Α’ 66), προστίθεται άρθρο 14Α, ως εξής:
«Άρθρο 14Α
Συντονιστής Αποκατάστασης και Ανασυγκρότησης
1. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις στις οποίες παρατηρούνται σημαντικές και εκτεταμένες ζημίες σε αριθμό πληγεισών επιχειρήσεων ή σε μέγεθος καταστροφής, δύναται να συστήνεται θέση Συντονιστή Αποκατάστασης και Ανασυγκρότησης (εφεξής Συντονιστής), για την παρακολούθηση των έργων και δράσεων του σχεδίου αποκατάστασης, ανασυγκρότησης και ανάπτυξης σε συγκεκριμένη περιοχή.
2. Ο Συντονιστής είναι μετακλητός υπάλληλος, ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με θητεία μέχρι τρία (3) έτη, τελεί υπό την εποπτεία του τελευταίου, με απόφαση του οποίου παύεται αζημίως σε περίπτωση συνδρομής σπουδαίου λόγου και οι αποδοχές του είναι ίσες με τις αποδοχές Ειδικού Γραμματέα Υπουργείου.
3. Η θητεία του υπαλλήλου που τοποθετείται ή αποσπάται στην ανωτέρω θέση λογίζεται ως πραγματική υπηρεσία για όλες τις συνέπειες και κατά τη διάρκειά της δεν διακόπτεται η βαθμολογική και μισθολογική του εξέλιξη.
4. Μετά τη για οποιονδήποτε λόγο λήξη της θητείας του Συντονιστή, εάν πρόκειται περί δημοσίου υπαλλήλου, επανέρχεται αυτοδικαίως στη θέση που κατείχε πριν από τον διορισμό του. Αν η θέση που κατείχε ή στην οποία έχει εξελιχθεί δεν είναι κενή ή έχει καταργηθεί, επανέρχεται σε κενή θέση του κλάδου του τουλάχιστον ομοιόβαθμη, διαφορετικά συστήνεται προσωποπαγής θέση με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, η οποία και καταργείται με την αποχώρησή του από τον φορέα.
5. Για την επικουρία του Συντονιστή λειτουργεί ιδιαίτερο γραφείο, κατά την έννοια του άρθρου 45 του ν. 4622/2019 (Α’ 133). Το ιδιαίτερο γραφείο του Συντονιστή αποτελείται από δύο (2) θέσεις συνεργατών οι οποίες καλύπτονται από δημόσιους υπαλλήλους ή λειτουργούς με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που υπηρετούν σε φορείς του δημόσιου τομέα, της περ. α΄ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α΄ 143) μέσω απόσπασης δυνάμει του άρθρου 68 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007, Α` 26). Η δαπάνη της μισθοδοσίας του Συντονιστή και οι δαπάνες του ιδιαίτερου γραφείου του βαρύνουν τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.».