Άρθρο 21 Ρυθμίσεις επιστροφής χορηγηθέντος επιδόματος και Επιτροπή Ενστάσεων – Τροποποίηση παρ. 10 και προσθήκη παρ. 12 έως 14 στο άρθρο 1 ν. 4728/2020

Στο άρθρο 1 του ν. 4728/2020 (Α΄ 26), περί της χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης στους πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές που προκλήθηκαν από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» και τις συνεπακόλουθες πλημμύρες της 18ης και 19ης Σεπτεμβρίου 2020: προστίθενται παρ. 12 έως 14, ως εξής:
«12. Ο έλεγχος ορθότητας των εκκρεμών αιτήσεων των επιχειρήσεων της παρ. 3 μεταφέρεται από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδος (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε.).
13. Στη Γενική Γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής συστήνεται Επιτροπή Ενστάσεων, μη αμειβόμενη, με αντικείμενο την εξέταση των ενστάσεων επί των αποφάσεων που αφορούν στην έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση του παρόντος. Η προθεσμία για την άσκηση της ένστασης είναι δυο (2) μήνες από την πλήρη γνώση της πράξης και εκκινεί το νωρίτερο την 1η.9.2024. Στην αρμοδιότητα της εν λόγω Επιτροπής από την ημερομηνία συγκρότησής της, μεταφέρεται και η εξέταση ως ενστάσεων των υποβληθεισών αντιρρήσεων που εκκρεμούν ενώπιον της Δ.Α.Ε.Φ.Κ. – Κ.Ε. ή της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Οι αποφάσεις επί των ενστάσεων εκδίδονται εντός τριών (3) μηνών από την υποβολή ή τη μεταφορά τους στην Επιτροπή Ενστάσεων.
14. Η Επιτροπή Ενστάσεων αποτελείται από τα εξής μέλη, που ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με τριετή θητεία, μαζί με τους αναπληρωτές τους και τον γραμματέα:
α) έναν προϊστάμενο οργανικής μονάδας της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής που υποδεικνύεται από τον οικείο Γενικό Γραμματέα, ως Πρόεδρο,
β) ένα μέλος που υποδεικνύεται από τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος,
γ) ένα μέλος που υποδεικνύεται από τον Πρόεδρο του οικείου Επαγγελματικού Επιμελητηρίου,
δ) ένα μέλος που υποδεικνύεται από τον αρμόδιο κατά περίπτωση Αντιπεριφερειάρχη,
ε) ένα μέλος που υποδεικνύεται από τον αρμόδιο κατά περίπτωση Δήμαρχο, και
στ) ένα μέλος που υποδεικνύεται από τον Πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων, όταν η υπό κρίση προσφυγή αφορά σε ζημιές σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Στην περίπτωση αυτή, επί ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου.
Γραμματέας ορίζεται υπάλληλος της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής.».