Άρθρο 15 Απόφαση κατεδάφισης – Τροποποίηση παρ. 2 και 3 άρθρου εικοστού πέμπτου ν. 4787/2021

Στο άρθρο εικοστό πέμπτο του ν. 4787/2021 (Α΄ 44), περί απόφασης κατεδάφισης, α) στην παρ. 2 το πρώτο εδάφιο χωρίζεται σε δύο εδάφια, στο νέο πρώτο εδάφιο μετά τη φράση «προς τον οικείο Δήμο» προστίθεται η φράση «με γνωστοποίηση προς την αρμόδια Περιφέρεια» και προστίθεται νέο τρίτο εδάφιο, και β) στην παρ. 3 διορθώνεται η νομοθετική παραπομπή και επέρχονται νομοτεχνικές βελτιώσεις, και οι παρ. 2 και 3 διαμορφώνονται ως εξής:
«2. Η απόφαση της παρ. 1 διαβιβάζεται αυθημερόν προς την οικεία Υ.ΔΟΜ. και προς τον οικείο Δήμο με γνωστοποίηση προς την αρμόδια Περιφέρεια. Ο οικείος Δήμος, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις της Ε.ΕΠ.ΕΤ. κατά την παρ. 1, οφείλει να διενεργήσει την κατεδάφιση το αργότερο εντός τριών (3) ημερών, εκτός αν στην απόφαση ορίζεται βραχύτερος χρόνος λόγω εξαιρετικής επικινδυνότητας. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μεγάλου εύρους φυσικής καταστροφής ή μεγάλης επικινδυνότητας για τη δημόσια ασφάλεια, με απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής δύναται να ανατίθεται το έργο της κατεδάφισης κτισμάτων στην Περιφέρεια ή στην αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, η οποία δύναται να συμπράττει με τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.
3. Από τη δημοσίευση του παρόντος, η κατεδάφιση των κτισμάτων της παρ. 1 αποφασίζεται αποκλειστικά με τη διαδικασία του παρόντος, η οποία υποκαθιστά την έκθεση της τριμελούς επιτροπής του άρθρου 7 του π.δ. 13/1929 (Α΄ 153), τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής του άρθρου 7 του ν. 4495/2017 (Α΄ 167) και την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού περί της κατεδάφισης των επικινδύνως ετοιμόρροπων κατασκευών.».