- Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας - http://www.opengov.gr/civilprotection -

Άρθρο 14 Διενέργεια αυτοψίας – Τροποποίηση παρ. 1 και 3 άρθρου εικοστού τέταρτου ν. 4787/2021

Στο άρθρο εικοστό τέταρτο του ν. 4787/2021 (Α’ 44), περί διενέργειας αυτοψίας, α) στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1 μετά τη φράση «την πρόσκληση της Υ.ΔΟΜ.» προστίθεται η φράση «ή της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ.),», β) στην παρ. 3: βα) μετά τη φράση «μετά από σχετική ενημέρωση» διαγράφεται η φράση «της οικείας Υ.ΔΟΜ.», ββ) μετά τις φράσεις «του Προέδρου της Ε.ΕΠ.ΕΤ.» προστίθεται η φράση «της οικείας Υ.ΔΟΜ. ή της Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ.,» βγ) μετά τη φράση «από την πρόσκληση της Υ.ΔΟΜ.» προστίθεται η φράση «ή της Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ.», και το άρθρο εικοστό τέταρτο διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο εικοστό τέταρτο
Διενέργεια αυτοψίας
1. Εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών, από την πρόσκληση της Υ.ΔΟΜ. ή της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ.), διενεργείται, μετά από σχετική εντολή του Προέδρου της Ε.ΕΠ.ΕΤ., αυτοψία από τουλάχιστον τέσσερα (4) μέλη αυτής, ανάμεσα στα οποία μετέχει υποχρεωτικά ο Πρόεδρος της Ε.ΕΠ.ΕΤ. ή ο αναπληρωτής του και τουλάχιστον ένα (1) μέλος υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να εκτιμηθεί η ύπαρξη επικινδύνως ετοιμόρροπης κατασκευής. Η διενέργεια αυτοψίας με πρόσκληση για παρουσία των κυρίων, νομέων ή κατόχων του κτίσματος γνωστοποιείται με θυροκόλληση στο κτίσμα, ανάρτηση στο κατάστημα του οικείου Δήμου και δημοσίευση στον διαδικτυακό τόπο αυτού.
2. Η έκθεση της αυτοψίας συντάσσεται αυθημερόν, υπογράφεται από όλα τα πρόσωπα που διενήργησαν αυτή και γνωστοποιείται στα λοιπά μέλη της Ε.ΕΠ.ΕΤ. μαζί με το σχετικό φωτογραφικό υλικό και κάθε άλλο σχετικό έγγραφο και στοιχείο. Κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της, η Ε.ΕΠ.ΕΤ. συνεδριάζει εντός τριών (3) εργασίμων ημερών από τη διενέργεια της αυτοψίας, προκειμένου να κρίνει αν συντρέχει περίπτωση επικινδύνως ετοιμόρροπου κτίσματος που επιβάλλει την κατεδάφιση αυτού. Η διενέργεια της συνεδρίασης γνωστοποιείται αυθημερόν της αυτοψίας με θυροκόλληση στο κτίσμα, ανάρτηση στο κατάστημα του οικείου Δήμου και δημοσίευση στον διαδικτυακό τόπο αυτού. Οι ιδιοκτήτες, νομείς ή κάτοχοι του κτίσματος δύνανται να παραστούν στη συνεδρίαση της Ε.ΕΠ.Ε.Τ. ή και να αποστείλουν τις απόψεις τους.
3. Σε περίπτωση ιδιαιτέρως μεγάλου αριθμού κτισμάτων προς εξέταση, είναι δυνατή, κατ’ εξαίρεση και μετά από σχετική ενημέρωση, εκ μέρους του Προέδρου της Ε.ΕΠ.ΕΤ., της οικείας Υ.ΔΟΜ. ή της Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ., η ολοκλήρωση της διαδικασίας της διενέργειας αυτοψίας και της συνεδρίασης της Ε.ΕΠ.ΕΤ. σε χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει συνολικά τις δεκαπέντε (15) εργάσιμες ημέρες από την πρόσκληση της Υ.ΔΟΜ. ή της Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ.».