- Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας - http://www.opengov.gr/civilprotection -

Άρθρο 8 Οριοθέτηση αγροτικών εκμεταλλεύσεων – Τροποποίηση άρθρου 12Α ν. 4797/2021

Στο άρθρο 12Α του ν. 4797/2021 (Α΄ 66), περί οριοθέτησης αγροτικών εκμεταλλεύσεων, α) στην παρ. 1 η λέξη «θεομηνίες» αντικαθίσταται με τη λέξη «φυσικές καταστροφές», β) στην παρ. 2 οι λέξεις «Το παρόν» αντικαθίστανται με τις λέξεις «Η παρ. 1», γ) προστίθενται παρ. 3 και 4, και το άρθρο 12Α διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 12Α
Οριοθέτηση αγροτικών εκμεταλλεύσεων
1. Στην περίπτωση κατά την οποία παρατηρούνται σημαντικές και εκτεταμένες ζημίες σε αριθμό πληγεισών αγροτικών εκμεταλλεύσεων ή σε μέγεθος καταστροφής και στην περίπτωση που οι πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές περιλαμβάνουν αγροτικές εκμεταλλεύσεις και δε δύναται να οριοθετηθούν με κοινή απόφαση των Υπουργών Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς και Εσωτερικών, κατά περίπτωση, σύμφωνα με το άρθρο 10 του ν. 2576/1998 (Α’ 25), δύναται, με κοινή απόφαση των Υπουργών Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων και εισήγηση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής του άρθρου 13, να ρυθμίζονται τα θέματα οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών και διαπίστωσης της έκτασης των ζημιών, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.
2. Η παρ. 1 ισχύει από την 1η Ιουνίου 2020.
3. Η οριοθέτηση της παρ. 1 καταλαμβάνει και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αγροτικές περιοχές, χωρίς να διαθέτουν κτιριακές εγκαταστάσεις, όπως θερμοκήπια και φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις.
4. Η παρ. 3 ισχύει για φυσικές καταστροφές που εκδηλώθηκαν μετά την 27η.6.2023.».