Άρθρο 4 Εθνική Στρατηγική για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών

1. Η Εθνική Στρατηγική για την Ιδιωτική Ασφάλιση έναντι Φυσικών Καταστροφών (εφεξής Εθνική Στρατηγική) καταρτίζεται από το Παρατηρητήριο του άρθρου 3, ως ενιαίο κείμενο πολιτικής και κατευθυντήριων αρχών, με ειδικούς στόχους που σχετίζονται ιδίως, με:
α) τον συγκερασμό των δημόσιων πολιτικών και της αγοράς ιδιωτικής ασφάλισης απέναντι στους κινδύνους των φυσικών καταστροφών,
β) την προσαρμογή των κανόνων και δυνατοτήτων της αγοράς ιδιωτικής ασφάλισης στα δεδομένα της κλιματικής κρίσης και
γ) την ισορροπία μεταξύ της οικονομικής αποτελεσματικότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης έναντι των κινδύνων από φυσικές καταστροφές και την κλιματική κρίση.
2. Η Εθνική Στρατηγική περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστο τα ακόλουθα:
α) αποτίμηση των κενών και ελλείψεων της ιδιωτικής ασφάλισης σε συνάρτηση με τις αναμενόμενες κλιματικές μεταβολές στη χώρα, βάσει διαφορετικών κλιματικών σεναρίων,
β) διατύπωση της κεντρικής επιδίωξης και πολιτικής για την ιδιωτική ασφάλιση, με παράλληλο προσδιορισμό του οικονομικού μεγέθους και του αντικτύπου των προτεινόμενων μεταβολών,
γ) διατύπωση και ανάλυση πυλώνων προτεραιότητας, σε σχέση με τις προτεραιότητες και τις κατευθύνσεις ευρωπαϊκών και άλλων εθνικών πολιτικών και στρατηγικών, με έμφαση στην ανάλυση των ιδιαίτερων χωρικών, χωροταξικών, οικονομικών, κοινωνικών, πληθυσμιακών και περιβαλλοντικών ιδιαιτεροτήτων, καθώς και των κοινωνικών ανισοτήτων σε βάρος των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία,
δ) περιγραφή του μηχανισμού παρακολούθησης και αξιολόγησης της υλοποίησης της στρατηγικής,
3. Κατά τη διαδικασία κατάρτισης της Εθνικής Στρατηγικής λαμβάνονται υπόψη ιδίως, η τρωτότητα οικονομικών τομέων και κοινωνικών δραστηριοτήτων έναντι των φυσικών καταστροφών και η εκτίμηση των επιπτώσεων των κλιματικών μεταβολών στους διάφορους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, καθώς και η βιωσιμότητα του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, η αγροτική αειφόρος ανάπτυξη, οι εδαφικές ιδιαιτερότητες και η ανάγκη μείωσης των περιφερειακών ανισοτήτων.
4. Η Εθνική Στρατηγική συντάσσεται κάθε πέντε (5) έτη και αξιολογείται ετησίως ως προς την αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση των επιμέρους στόχων και προγραμμάτων της. Η Στρατηγική δύναται να αναθεωρείται κάθε δύο (2) έτη, ως προς τους στόχους και τις επιμέρους κατευθύνσεις πολιτικής.
5. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος, η Εθνική Στρατηγική συντάσσεται για τη χρονική περίοδο από το έτος 2024 έως το έτος 2029.

  • 2 Ιουνίου 2024, 00:37 | Μαρία
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Η Πολιτεία πρέπει να προωθήσει και να στηρίξει προγράμματα στατικής ενίσχυσης της πρώτης κατοικίας.
    Οι ασφαλιστικές εταιρίες αρνούνται να ασφαλίσουν κτίρια προ του 1960, αν δεν κάνω λάθος, δημιουργώντας πρόβλημα στους ιδιοκτήτες καθώς δεν μπορούν επίσης να εξασφαλίσουν δάνεια με ικανοποιητικούς όρους για να προχωρήσουν σε μελέτες (περί τα 2000€) και στις απαραίτητες επεμβάσεις (μπορεί να αγγιξουν ακόμα και τις 40.000€-50.000€).
    Επιπρόσθετα, η χώρα μας έχει πολλούς σεισμούς και θα πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις από πλευράς ασφαλιστικών εταιριών ότι έχουν την δυνατότητα να ανταποκριθούν σε μεγάλα συμβάντα όπως πχ της Αθήνας 1999, της Θεσσαλίας 2023 κλπ.
    Παρόμοια προγράμματα με ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών εγιναν μετά το σεισμό στην Κων/πολη του 1999 (νομίζω και με την στήριξη από την Παγκόσμια τράπεζα) οπότε καλό θα ήταν να μελετήσουμε την περίπτωση αυτή και να δούμε τί μπορούμε να μάθουμε.
    Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.