ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ
Με τις υπό διαβούλευση Κανονιστικές ρυθμίσεις σχετικά με τα ηλεκτρονικά τεχνικά - ψυχαγωγικά παίγνια και τα παιγνιομηχανήματα, προβλέπεται η ρύθμιση ενός εξαιρετικά ευαίσθητου τομέα για την ελληνική κοινωνία.
Στα πλαίσια της διαβούλευσης αυτής επιθυμούμε να εκφράσουμε τις απόψεις μας, οι οποίες πηγάζουν από την πολύχρονη δραστηριότητά μας στον τομέα της τυποποίησης και της πιστοποίησης μηχανημάτων. Η Εταιρεία μας έχει εμπειρία και στον τομέα των παιγνιομηχανημάτων καθώς έχει ήδη εκδώσει εκθέσεις μετρήσεων για τέτοια μηχανήματα τα οποία προορίζονταν για εξαγωγή σε ξένη χώρα.
Τα παιγνιομηχανήματα είναι βιομηχανικά προϊόντα τα οποία υπάγονται στο Νέο Νομοθετικό Πλαίσιο (New Legislative Framework, NLF ) που υιοθετήθηκε τον Ιούλιο 2008 από την Κοινότητα και με το οποίο υιοθετήθηκαν μέτρα για την ελεύθερη κυκλοφορία των βιομηχανικών προϊόντων στην Κοινότητα. Τα νέα μέτρα της Κοινότητας περιλαμβάνονται στα εξής νομοθετικά κείμενα:
• Κανονισμός (ΕΚ) 764/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 9ης Ιουλίου 2008 για τη θέσπιση διαδικασιών σχετικά με την εφαρμογή ορισμένων εθνικών τεχνικών κανόνων στα προϊόντα που κυκλοφορούν νομίμως στην αγορά άλλου κράτους μέλους και για την κατάργηση της απόφασης αριθ. 3052/95/ΕΚ.
• Κανονισμός (ΕΚ) 765/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 9ης Ιουλίου 2008 για τον καθορισμό των απαιτήσεων διαπίστευσης και εποπτείας της αγοράς όσον αφορά την εμπορία των προϊόντων και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 339/93 του Συμβουλίου.
• Απόφαση 768/2008/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 9ης Ιουλίου 2008 για κοινό πλαίσιο εμπορίας των προϊόντων και για την κατάργηση της απόφασης 93/465/ΕΟΚ του Συμβουλίου.
Με το νέο πλαίσιο:
• Βελτιώνονται οι κανόνες εποπτείας της αγοράς, για την καλύτερη προστασία τόσο των καταναλωτών όσο και των επαγγελματιών από ανασφαλή προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών από τρίτες χώρες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις διαδικασίες για προϊόντα που μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία ή το περιβάλλον, τα οποία θα πρέπει να αποσυρθούν από την αγορά.
• Ενισχύεται η ποιότητα της αξιολόγησης της συμμόρφωσης των προϊόντων με αυστηρότερους κανόνες όσον αφορά τις απαιτήσεις για την κοινοποίηση των οργανισμών αξιολόγησης της συμμόρφωσης (δοκιμές, πιστοποίηση και εργαστήρια), συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης χρήσης της διαπίστευσης. Δημιουργείται ένα σύστημα για να εξασφαλιστεί ότι οι οργανισμοί αξιολόγησης παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες που χρειάζονται οι κατασκευαστές, οι καταναλωτές και οι δημόσιες αρχές.
• Διευκρινίζεται η έννοια της σήμανσης CE και έτσι ενισχύεται η αξιοπιστία της. Επιπλέον, η σήμανση CE πρέπει να προστατεύεται ως εμπορικό σήμα, το οποίο δίνει στις αρμόδιες αρχές και τους ανταγωνιστές πρόσθετα μέσα κατά των καταχρήσεων στη χρήση του σήματος.
• Την ευθύνη της συμμόρφωσης με τις βασικές απαιτήσεις ασφάλειας και υγείας έχει ο κατασκευαστής ή ο εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπός του ή αυτός που θέτει σε κυκλοφορία τα προϊόντα στην κοινοτική αγορά.
Με το ν.4072/2012 (ΦΕΚ 86 Α) θεσπίστηκε διαδικασία ελέγχου της αγοράς για όλα τα βιομηχανικά προϊόντα τα οποία καλύπτονται από την τεχνική βιομηχανική νομοθεσία του Παραρτήματος IV του νόμου. Η διαδικασία αυτή είναι σε συμμόρφωση με τον Κανονισμό 765/2008 της Ε.Ε.
Τα παιγνιομηχανήματα ως βιομηχανικά προϊόντα υπάγονται στις εξής Οδηγίες της Ε.Ε., από τις αναφερόμενες στο Παράρτημα IV του νόμου:
• Οδηγία Χαμηλής Τάσης 2006/95/ΕΚ, καθώς τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο χαμηλής τάσης.
• Οδηγία Ηλεκτρομαγνητικής Συμβατότητας 2004/108/ΕΚ καθώς περιέχουν ηλεκτρονικά ή ηλεκτρικά στοιχεία.
Κατά συνέπεια πρέπει οι διατάξεις του Κανονισμού να είναι εναρμονισμένες με την Κοινοτική αλλά και την Εθνική νομοθεσία (ν.4072/2012).
Επίσης θέλουμε να επισημάνουμε την έλλειψη πρόβλεψης στον Κανονισμό περιοδικού τεχνικού ελέγχου των παιγνιομηχανημάτων από εξουσιοδοτημένους, τεχνικά ικανούς φορείς όπως γίνεται σε πληθώρα άλλων βιομηχανικών προϊόντων (π.χ. οχήματα, αντλίες καυσίμων, μηχανήματα ζύγισης).
Για το λόγο αυτό προτείνουμε η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων να αναθέτει τον τεχνικό έλεγχο, που μπορεί να περιλαμβάνει αρχικό και περιοδικό τεχνικό έλεγχο και κρύβει πολλές παγίδες με την εξέλιξη της τεχνολογίας, σε απόλυτα εξειδικευμένες τεχνικές εταιρείες (διαπιστευμένους φορείς) μέσω του μηχανισμού διαπίστευσης που στη χώρα μας σύμφωνα με την Κοινοτική νομοθεσία είναι το ΕΣΥΔ(Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης Α.Ε.). Η Αρχή μπορεί να ελέγχει με αυστηρότητα κάθε διαπιστευμένο φορέα , καθιστώντας τον υπεύθυνο για οποιαδήποτε παραβίαση των τεχνικών όρων των αδειών και της νομοθεσίας, που όπως είναι γνωστό είναι εφικτή και δύσκολα ανιχνεύσιμη από μη εξειδικευμένα πρόσωπα. ως προς:
• τη συνέπεια,
• την οικονομική κατάσταση, για τη μείωση των πιθανών κινδύνων προκαλούμενων από τις οικονομικές πιέσεις, για τη σωστή άσκηση της λειτουργίας ή του ρόλου του διαπιστευμένου φορέα,
• την τεχνική επάρκεια, αξιολογημένη με βάση την κατοχή της πιστοποίησης ικανότητας εκ μέρους του εθνικού οργανισμού διαπίστευσης, προηγούμενες εμπειρίες στον τομέα για λογαριασμό ρυθμιστικών φορέων με άλλες δικαιοδοσίες.
Με τον τρόπο αυτό πιστεύουμε ότι θα αποφευχθεί ακόμη μία επέκταση του δημόσιου τομέα και αντ' αυτής δημιουργία θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα που τόσο τις έχει ανάγκη η χώρα, ιδιαίτερα σε τομέα υψηλής τεχνολογίας χωρίς μάλιστα οικονομική επιβάρυνση για το Δημόσιο.
Η διαδικασία αυτή που ήδη εφαρμόζεται σε άλλα προϊόντα επιβαρύνει οικονομικά τον παραγωγό του προϊόντος ή τον αποδέκτη του ελέγχου π.χ. έλεγχος οχήματος σε ιδιωτικά ΚΤΕΟ).
Προτείνουμε να προστεθεί σχετικό άρθρο για τον περιοδικό έλεγχο των παιγνιομηχανημάτων.
Επιπλέον, με βάση τα παραπάνω γενικά σχόλιά μας θεωρούμε αναγκαία την εναρμόνιση των ορισμών της αλυσίδας εφοδιασμού με τους ορισμούς του ν.4072/2012 ως εξής:
Κατασκευαστής: Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που κατασκευάζει ή που αναθέτει σε άλλους το σχεδιασμό ή την κατασκευή Ηλεκτρονικών Τεχνικών - Ψυχαγωγικών Παιγνίων ή/και Παιγνιομηχανημάτων στα οποία παίζονται τα παίγνια αυτά και διοχετεύει στην αγορά το προϊόν αυτό υπό την επωνυμία ή το εμπορικό σήμα του.
Εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος: Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο εγκατεστημένο στην Κοινότητα που έχει λάβει γραπτή εντολή από τον κατασκευαστή να ενεργεί εξ ονόματός του για την εκτέλεση συγκεκριμένων καθηκόντων σχετικών με τις υποχρεώσεις του κατασκευαστή υπό την οικεία κοινοτική νομοθεσία.
Εισαγωγέας : Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο εγκατεστημένο στην Κοινότητα που διαθέτει προϊόν τρίτης χώρας στην κοινοτική αγορά.
Διανομέας: Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο στην αλυσίδα εφοδιασμού, άλλο από τον κατασκευαστή ή τον εισαγωγέα, το οποίο καθιστά διαθέσιμο ένα προϊόν στην αγορά.
Επίσης προτείνουμε την τροποποίηση του ορισμού του τεχνικού ώστε να περιλαμβάνει και νομικά πρόσωπα διότι ο περιορισμός του τεχνικού μόνο σε φυσικό πρόσωπο είναι αντίθετος με την ελευθερία άσκησης των επαγγελματικών δραστηριοτήτων ως εξής:
Τεχνικός: Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ασκεί επαγγελματική δραστηριότητα με αντικείμενο την παραγωγή, εγκατάσταση, επισκευή, αναβάθμιση ή συντήρηση Ηλεκτρονικών Τεχνικών-Ψυχαγωγικών Παιγνίων ή/και Παιγνιομηχανημάτων, στα οποία παίζονται τα παίγνια αυτά.
Τέλος, σύμφωνα με το ν.4072/2012 και το κοινοτικό πλαίσιο που προαναφέρθηκε, ως πιστοποίηση ορίζεται η επιβεβαίωση από ανεξάρτητο τρίτο φορέα ότι προϊόντα, διεργασίες, συστήματα ή πρόσωπα συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις συγκεκριμένων προτύπων ή προδιαγραφών. Η διαδικασία που προβλέπεται να κάνει η ΕΕΕΠ φαίνεται ότι είναι ταξινόμηση και όχι πιστοποίηση σύμφωνα πάντοτε με τον ως άνω ορισμό.
ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ Με τις υπό διαβούλευση Κανονιστικές ρυθμίσεις σχετικά με τα ηλεκτρονικά τεχνικά - ψυχαγωγικά παίγνια και τα παιγνιομηχανήματα, προβλέπεται η ρύθμιση ενός εξαιρετικά ευαίσθητου τομέα για την ελληνική κοινωνία. Στα πλαίσια της διαβούλευσης αυτής επιθυμούμε να εκφράσουμε τις απόψεις μας, οι οποίες πηγάζουν από την πολύχρονη δραστηριότητά μας στον τομέα της τυποποίησης και της πιστοποίησης μηχανημάτων. Η Εταιρεία μας έχει εμπειρία και στον τομέα των παιγνιομηχανημάτων καθώς έχει ήδη εκδώσει εκθέσεις μετρήσεων για τέτοια μηχανήματα τα οποία προορίζονταν για εξαγωγή σε ξένη χώρα. Τα παιγνιομηχανήματα είναι βιομηχανικά προϊόντα τα οποία υπάγονται στο Νέο Νομοθετικό Πλαίσιο (New Legislative Framework, NLF ) που υιοθετήθηκε τον Ιούλιο 2008 από την Κοινότητα και με το οποίο υιοθετήθηκαν μέτρα για την ελεύθερη κυκλοφορία των βιομηχανικών προϊόντων στην Κοινότητα. Τα νέα μέτρα της Κοινότητας περιλαμβάνονται στα εξής νομοθετικά κείμενα: • Κανονισμός (ΕΚ) 764/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 9ης Ιουλίου 2008 για τη θέσπιση διαδικασιών σχετικά με την εφαρμογή ορισμένων εθνικών τεχνικών κανόνων στα προϊόντα που κυκλοφορούν νομίμως στην αγορά άλλου κράτους μέλους και για την κατάργηση της απόφασης αριθ. 3052/95/ΕΚ. • Κανονισμός (ΕΚ) 765/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 9ης Ιουλίου 2008 για τον καθορισμό των απαιτήσεων διαπίστευσης και εποπτείας της αγοράς όσον αφορά την εμπορία των προϊόντων και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 339/93 του Συμβουλίου. • Απόφαση 768/2008/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 9ης Ιουλίου 2008 για κοινό πλαίσιο εμπορίας των προϊόντων και για την κατάργηση της απόφασης 93/465/ΕΟΚ του Συμβουλίου. Με το νέο πλαίσιο: • Βελτιώνονται οι κανόνες εποπτείας της αγοράς, για την καλύτερη προστασία τόσο των καταναλωτών όσο και των επαγγελματιών από ανασφαλή προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών από τρίτες χώρες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις διαδικασίες για προϊόντα που μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία ή το περιβάλλον, τα οποία θα πρέπει να αποσυρθούν από την αγορά. • Ενισχύεται η ποιότητα της αξιολόγησης της συμμόρφωσης των προϊόντων με αυστηρότερους κανόνες όσον αφορά τις απαιτήσεις για την κοινοποίηση των οργανισμών αξιολόγησης της συμμόρφωσης (δοκιμές, πιστοποίηση και εργαστήρια), συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης χρήσης της διαπίστευσης. Δημιουργείται ένα σύστημα για να εξασφαλιστεί ότι οι οργανισμοί αξιολόγησης παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες που χρειάζονται οι κατασκευαστές, οι καταναλωτές και οι δημόσιες αρχές. • Διευκρινίζεται η έννοια της σήμανσης CE και έτσι ενισχύεται η αξιοπιστία της. Επιπλέον, η σήμανση CE πρέπει να προστατεύεται ως εμπορικό σήμα, το οποίο δίνει στις αρμόδιες αρχές και τους ανταγωνιστές πρόσθετα μέσα κατά των καταχρήσεων στη χρήση του σήματος. • Την ευθύνη της συμμόρφωσης με τις βασικές απαιτήσεις ασφάλειας και υγείας έχει ο κατασκευαστής ή ο εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπός του ή αυτός που θέτει σε κυκλοφορία τα προϊόντα στην κοινοτική αγορά. Με το ν.4072/2012 (ΦΕΚ 86 Α) θεσπίστηκε διαδικασία ελέγχου της αγοράς για όλα τα βιομηχανικά προϊόντα τα οποία καλύπτονται από την τεχνική βιομηχανική νομοθεσία του Παραρτήματος IV του νόμου. Η διαδικασία αυτή είναι σε συμμόρφωση με τον Κανονισμό 765/2008 της Ε.Ε. Τα παιγνιομηχανήματα ως βιομηχανικά προϊόντα υπάγονται στις εξής Οδηγίες της Ε.Ε., από τις αναφερόμενες στο Παράρτημα IV του νόμου: • Οδηγία Χαμηλής Τάσης 2006/95/ΕΚ, καθώς τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο χαμηλής τάσης. • Οδηγία Ηλεκτρομαγνητικής Συμβατότητας 2004/108/ΕΚ καθώς περιέχουν ηλεκτρονικά ή ηλεκτρικά στοιχεία. Κατά συνέπεια πρέπει οι διατάξεις του Κανονισμού να είναι εναρμονισμένες με την Κοινοτική αλλά και την Εθνική νομοθεσία (ν.4072/2012). Επίσης θέλουμε να επισημάνουμε την έλλειψη πρόβλεψης στον Κανονισμό περιοδικού τεχνικού ελέγχου των παιγνιομηχανημάτων από εξουσιοδοτημένους, τεχνικά ικανούς φορείς όπως γίνεται σε πληθώρα άλλων βιομηχανικών προϊόντων (π.χ. οχήματα, αντλίες καυσίμων, μηχανήματα ζύγισης). Για το λόγο αυτό προτείνουμε η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων να αναθέτει τον τεχνικό έλεγχο, που μπορεί να περιλαμβάνει αρχικό και περιοδικό τεχνικό έλεγχο και κρύβει πολλές παγίδες με την εξέλιξη της τεχνολογίας, σε απόλυτα εξειδικευμένες τεχνικές εταιρείες (διαπιστευμένους φορείς) μέσω του μηχανισμού διαπίστευσης που στη χώρα μας σύμφωνα με την Κοινοτική νομοθεσία είναι το ΕΣΥΔ(Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης Α.Ε.). Η Αρχή μπορεί να ελέγχει με αυστηρότητα κάθε διαπιστευμένο φορέα , καθιστώντας τον υπεύθυνο για οποιαδήποτε παραβίαση των τεχνικών όρων των αδειών και της νομοθεσίας, που όπως είναι γνωστό είναι εφικτή και δύσκολα ανιχνεύσιμη από μη εξειδικευμένα πρόσωπα. ως προς: • τη συνέπεια, • την οικονομική κατάσταση, για τη μείωση των πιθανών κινδύνων προκαλούμενων από τις οικονομικές πιέσεις, για τη σωστή άσκηση της λειτουργίας ή του ρόλου του διαπιστευμένου φορέα, • την τεχνική επάρκεια, αξιολογημένη με βάση την κατοχή της πιστοποίησης ικανότητας εκ μέρους του εθνικού οργανισμού διαπίστευσης, προηγούμενες εμπειρίες στον τομέα για λογαριασμό ρυθμιστικών φορέων με άλλες δικαιοδοσίες. Με τον τρόπο αυτό πιστεύουμε ότι θα αποφευχθεί ακόμη μία επέκταση του δημόσιου τομέα και αντ' αυτής δημιουργία θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα που τόσο τις έχει ανάγκη η χώρα, ιδιαίτερα σε τομέα υψηλής τεχνολογίας χωρίς μάλιστα οικονομική επιβάρυνση για το Δημόσιο. Η διαδικασία αυτή που ήδη εφαρμόζεται σε άλλα προϊόντα επιβαρύνει οικονομικά τον παραγωγό του προϊόντος ή τον αποδέκτη του ελέγχου π.χ. έλεγχος οχήματος σε ιδιωτικά ΚΤΕΟ). Προτείνουμε να προστεθεί σχετικό άρθρο για τον περιοδικό έλεγχο των παιγνιομηχανημάτων. Επιπλέον, με βάση τα παραπάνω γενικά σχόλιά μας θεωρούμε αναγκαία την εναρμόνιση των ορισμών της αλυσίδας εφοδιασμού με τους ορισμούς του ν.4072/2012 ως εξής: Κατασκευαστής: Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που κατασκευάζει ή που αναθέτει σε άλλους το σχεδιασμό ή την κατασκευή Ηλεκτρονικών Τεχνικών - Ψυχαγωγικών Παιγνίων ή/και Παιγνιομηχανημάτων στα οποία παίζονται τα παίγνια αυτά και διοχετεύει στην αγορά το προϊόν αυτό υπό την επωνυμία ή το εμπορικό σήμα του. Εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος: Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο εγκατεστημένο στην Κοινότητα που έχει λάβει γραπτή εντολή από τον κατασκευαστή να ενεργεί εξ ονόματός του για την εκτέλεση συγκεκριμένων καθηκόντων σχετικών με τις υποχρεώσεις του κατασκευαστή υπό την οικεία κοινοτική νομοθεσία. Εισαγωγέας : Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο εγκατεστημένο στην Κοινότητα που διαθέτει προϊόν τρίτης χώρας στην κοινοτική αγορά. Διανομέας: Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο στην αλυσίδα εφοδιασμού, άλλο από τον κατασκευαστή ή τον εισαγωγέα, το οποίο καθιστά διαθέσιμο ένα προϊόν στην αγορά. Επίσης προτείνουμε την τροποποίηση του ορισμού του τεχνικού ώστε να περιλαμβάνει και νομικά πρόσωπα διότι ο περιορισμός του τεχνικού μόνο σε φυσικό πρόσωπο είναι αντίθετος με την ελευθερία άσκησης των επαγγελματικών δραστηριοτήτων ως εξής: Τεχνικός: Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ασκεί επαγγελματική δραστηριότητα με αντικείμενο την παραγωγή, εγκατάσταση, επισκευή, αναβάθμιση ή συντήρηση Ηλεκτρονικών Τεχνικών-Ψυχαγωγικών Παιγνίων ή/και Παιγνιομηχανημάτων, στα οποία παίζονται τα παίγνια αυτά. Τέλος, σύμφωνα με το ν.4072/2012 και το κοινοτικό πλαίσιο που προαναφέρθηκε, ως πιστοποίηση ορίζεται η επιβεβαίωση από ανεξάρτητο τρίτο φορέα ότι προϊόντα, διεργασίες, συστήματα ή πρόσωπα συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις συγκεκριμένων προτύπων ή προδιαγραφών. Η διαδικασία που προβλέπεται να κάνει η ΕΕΕΠ φαίνεται ότι είναι ταξινόμηση και όχι πιστοποίηση σύμφωνα πάντοτε με τον ως άνω ορισμό.