Οι φορείς του Δημοσίου αποτελούν τμήματα του ίδιου συστήματος ή Οργανισμού, που αξιοποιεί ως εισροή την δημόσια χρηματοδότηση και ως εκροή - παράγει υπηρεσίες για τον πολίτη/επιχειρηματία. Επιπλέον, διέπεται από κοινούς μίνιμουμ κανόνες και έχει κοινή διακυβέρνηση - τις αρχές της Πολιτείας. Αρα η όποια προσέγγιση στην διοίκηση είτε αλλαγή του πρέπει να έχει ΣΥΣΤΗΜΙΚΟ χαρακτήρα, αλλιώς κινδυνεύει να δίνει κάπου λύσεις, ενώ δημιουργεί κάπου αλλού προβλήματα.
Αν δεχτούμε το παραπάνω, στην διαδικασία ανασχεδιασμού ή re-engineering (συγχωνεύσεις, καταργήσεις) πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το όλον σύστημα και οι όποιες προτάσεις πρέπει να είναι ολιστικές, αλλιώς είναι εξ'ορισμού ακατάλληλες.
-Προτείνω: η παραπάνω αρχή να προστεθεί στους όρους διεξαγωγής του crowdsourcing.
Σε κάθε περίπτωση,η υποβολή προτάσεων απαιτεί πρότερη ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ (αλυσίδα παραγωγής υπηρεσίας, λειτουργίας του φορέα,διαθέσιμων πόρων - φυσικά και οικονομικά μεγέθη) η οποία να είναι προσβάσιμη στο κοινό από το οποίο ζητούνται προτάσεις.
-Προτείνω: η χαρτογράφηση να προηγηθεί, να διατεθεί η πλήρης εικόνα και μετά να υποβληθούν προτάσεις. Εξ'άλλου, η ίδια η χαρτογράφηση θα αναδείξει τα σημεία, που χρήζουν αλλαγής ( συνήθως σημεία με επικαλύψεις, χαμηλή αποδοτικότητα, διαδικασίες χωρίς προτιθέμενη αξία ή χωρίς "ωφελούμενο" κλπ).
Κάθε πρόταση θα αφορά σε συστημική αλλαγή και κανόνας στην διαχείριση αλλαγών είναι να περιλαμβάνει πρόνοια για όλους τους βασικούς συντελεστές - οργάνωση, ανθρώπινο δυναμικό, κανόνες. Στην περίπτωση-
-Προτείνω: να ζητείται από τους συμμετέχοντες η "ιδέα" τους να αφορά και στις τρείς αυτές ενότητες - αλλαγή στο οργανωτικό πλαίσιο, τους πόρους και τον τρόπο οργάνωσης, ώστε η όποια αλλαγή να διασφαλίσει ότι κάθε χρήσιμη υπηρεσία προς τον πολίτη θα συνεχίσει να παρέχεται απρόσκοπτα με τον νέο μοντέλο και κάθε άχρηστη θα καταργηθεί, χωρίς "παρενέργειες".
Οι φορείς του Δημοσίου αποτελούν τμήματα του ίδιου συστήματος ή Οργανισμού, που αξιοποιεί ως εισροή την δημόσια χρηματοδότηση και ως εκροή - παράγει υπηρεσίες για τον πολίτη/επιχειρηματία. Επιπλέον, διέπεται από κοινούς μίνιμουμ κανόνες και έχει κοινή διακυβέρνηση - τις αρχές της Πολιτείας. Αρα η όποια προσέγγιση στην διοίκηση είτε αλλαγή του πρέπει να έχει ΣΥΣΤΗΜΙΚΟ χαρακτήρα, αλλιώς κινδυνεύει να δίνει κάπου λύσεις, ενώ δημιουργεί κάπου αλλού προβλήματα. Αν δεχτούμε το παραπάνω, στην διαδικασία ανασχεδιασμού ή re-engineering (συγχωνεύσεις, καταργήσεις) πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το όλον σύστημα και οι όποιες προτάσεις πρέπει να είναι ολιστικές, αλλιώς είναι εξ'ορισμού ακατάλληλες. -Προτείνω: η παραπάνω αρχή να προστεθεί στους όρους διεξαγωγής του crowdsourcing. Σε κάθε περίπτωση,η υποβολή προτάσεων απαιτεί πρότερη ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ (αλυσίδα παραγωγής υπηρεσίας, λειτουργίας του φορέα,διαθέσιμων πόρων - φυσικά και οικονομικά μεγέθη) η οποία να είναι προσβάσιμη στο κοινό από το οποίο ζητούνται προτάσεις. -Προτείνω: η χαρτογράφηση να προηγηθεί, να διατεθεί η πλήρης εικόνα και μετά να υποβληθούν προτάσεις. Εξ'άλλου, η ίδια η χαρτογράφηση θα αναδείξει τα σημεία, που χρήζουν αλλαγής ( συνήθως σημεία με επικαλύψεις, χαμηλή αποδοτικότητα, διαδικασίες χωρίς προτιθέμενη αξία ή χωρίς "ωφελούμενο" κλπ). Κάθε πρόταση θα αφορά σε συστημική αλλαγή και κανόνας στην διαχείριση αλλαγών είναι να περιλαμβάνει πρόνοια για όλους τους βασικούς συντελεστές - οργάνωση, ανθρώπινο δυναμικό, κανόνες. Στην περίπτωση- -Προτείνω: να ζητείται από τους συμμετέχοντες η "ιδέα" τους να αφορά και στις τρείς αυτές ενότητες - αλλαγή στο οργανωτικό πλαίσιο, τους πόρους και τον τρόπο οργάνωσης, ώστε η όποια αλλαγή να διασφαλίσει ότι κάθε χρήσιμη υπηρεσία προς τον πολίτη θα συνεχίσει να παρέχεται απρόσκοπτα με τον νέο μοντέλο και κάθε άχρηστη θα καταργηθεί, χωρίς "παρενέργειες".