Η πρόταση μου βασίζεται πάνω σε μία δράση που έχει ήδη πραγματοποιηθεί και έχει φέρει πολύ καλά αποτελέσματα στη Μαδρίτη. Όταν πήγα στη εκεί για σπουδές πριν 4 χρόνια μία γειτονιά ακριβώς πίσω από την Gran Vía (ένας από τους μεγαλύτερους εμορικούς δρόμους της πόλης)και την πλατεία Callao, ήταν πολύ υποβαθμισμένη με πιάτσα ιερόδουλων, ναρκωμανών κά. Η διαφορά που τελικά έχει φτάσει σε 4 χρόνια να μεταμορφώσει τη γειτονιά βασίστηκε στην αλλαγή χρήσης των υπάρχοντων κτισμάτων, δίνοντας την ευκαιρία σε νέους σχεδιαστές μόδας να εγκαταστήσουν τα εργαστήρια και τα μικρά μαγαζιά τους σε εγκατελημμένα μπαρ της γειτονιάς που υπέστησαν λίφτινγκ. Αυτή η κίνηση τράβηξε εναλλακτικό κόσμο στην αρχή και τώρα η περιοχή έχει γίνει ένας πόλος εναλλακτικής μόδας, με λειτουργία καινούργιων μπαρ και ξενοδοχείων παρόμοιας αισθητικής. Η πρωτοβουλία αυτή των καταστηματαρχών της περιοχής υποστηρίχθηκε και συνεχίζει, από τη δημαρχία με ποικίλλους τρόπους, από τη μερική χρηματοδότηση του έργου της ανακαίνισης-επανάχρησης μέχρι τη χρηματοδότηση και προώθηση των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στη γειτονιά. Η ιστοσελίδα είναι http://www.triballmadrid.com/ και στην Αθήνα θα μπορούσε να εφαρμοστεί στου Ψυρρή για παράδειγμα, λόγω της ιστορίας του ως περιοχής εργαστηρίων ή και αλλού. Το πλεονέκτημα είναι ότι συνδυάζει τη δράση ιδιωτών και κράτους και δίνει τη δυνατότητα σε νέους να στεγάσουν τις ιδέες τους, εκμεταλλευόμενοι τη συνέργεια της ύπαρξης ίδιου προσανατολισμού επιχειρήσεων στην ίδια γειτονιά.
Παράλληλα, πρέπει να γίνουν ευρύτατες πεζοδρομήσεις του κέντρου της Αθήνας, να πραγματοποιηθεί η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, να φυτευτούν δέντρα στους δρόμους ώστε η πόλη να είναι φιλική προς τους πεζούς, οι οποίοι τελικά είναι και τα οικονομικά μέρη που κινούν την αγορά.
Η πρόταση μου βασίζεται πάνω σε μία δράση που έχει ήδη πραγματοποιηθεί και έχει φέρει πολύ καλά αποτελέσματα στη Μαδρίτη. Όταν πήγα στη εκεί για σπουδές πριν 4 χρόνια μία γειτονιά ακριβώς πίσω από την Gran Vía (ένας από τους μεγαλύτερους εμορικούς δρόμους της πόλης)και την πλατεία Callao, ήταν πολύ υποβαθμισμένη με πιάτσα ιερόδουλων, ναρκωμανών κά. Η διαφορά που τελικά έχει φτάσει σε 4 χρόνια να μεταμορφώσει τη γειτονιά βασίστηκε στην αλλαγή χρήσης των υπάρχοντων κτισμάτων, δίνοντας την ευκαιρία σε νέους σχεδιαστές μόδας να εγκαταστήσουν τα εργαστήρια και τα μικρά μαγαζιά τους σε εγκατελημμένα μπαρ της γειτονιάς που υπέστησαν λίφτινγκ. Αυτή η κίνηση τράβηξε εναλλακτικό κόσμο στην αρχή και τώρα η περιοχή έχει γίνει ένας πόλος εναλλακτικής μόδας, με λειτουργία καινούργιων μπαρ και ξενοδοχείων παρόμοιας αισθητικής. Η πρωτοβουλία αυτή των καταστηματαρχών της περιοχής υποστηρίχθηκε και συνεχίζει, από τη δημαρχία με ποικίλλους τρόπους, από τη μερική χρηματοδότηση του έργου της ανακαίνισης-επανάχρησης μέχρι τη χρηματοδότηση και προώθηση των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στη γειτονιά. Η ιστοσελίδα είναι http://www.triballmadrid.com/ και στην Αθήνα θα μπορούσε να εφαρμοστεί στου Ψυρρή για παράδειγμα, λόγω της ιστορίας του ως περιοχής εργαστηρίων ή και αλλού. Το πλεονέκτημα είναι ότι συνδυάζει τη δράση ιδιωτών και κράτους και δίνει τη δυνατότητα σε νέους να στεγάσουν τις ιδέες τους, εκμεταλλευόμενοι τη συνέργεια της ύπαρξης ίδιου προσανατολισμού επιχειρήσεων στην ίδια γειτονιά. Παράλληλα, πρέπει να γίνουν ευρύτατες πεζοδρομήσεις του κέντρου της Αθήνας, να πραγματοποιηθεί η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, να φυτευτούν δέντρα στους δρόμους ώστε η πόλη να είναι φιλική προς τους πεζούς, οι οποίοι τελικά είναι και τα οικονομικά μέρη που κινούν την αγορά.