Της κατάργησης φορέων του δημοσίου, πιστεύω , πως προέχει η αξιολόγηση της απόδοσης, αποδοτικότητας, παραγωγικότητας. Η ανάπτυξη δεικτών δεν είναι πάντα εύκολη, αν και κάποια συμπεράσματα μπορούν να στηριχθούν σε απλή παρατήρηση. Ίσως πρέπει να καταργηθούν κάποιοι φορείς, όχι όμως οι υπάλληλοι ( όταν η θέση προβλέπει περιορισμένο αντικείμενο, δεν ευθύνεται ο υπάλληλος, αλλά η θέση).
Συγχώνευση φορέων μπορεί να γίνει, αρκεί να μη θιγεί η έννοια της αποκεντρωμένης διοίκησης και κυρίως να μη θιγεί η προσβασιμότητα του πολίτη στις διάφορες υπηρεσίες.
Η αναδιοργάνωση των φορέων, όπου αυτή επιβάλλεται, με τη χρήση ΤΠΕ (υπολογίζοντας πάντα στο δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας), ή με την εισαγωγή καινοτομιών, θα βελτιώσει ποιοτικά τις υπηρεσίες. Κλειδί στην αναδιοργάνωση, είναι η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, η διοίκηση μέσω στόχων, η συνεχής μέτρηση της ικανοποίησης των πολιτών.
Της κατάργησης φορέων του δημοσίου, πιστεύω , πως προέχει η αξιολόγηση της απόδοσης, αποδοτικότητας, παραγωγικότητας. Η ανάπτυξη δεικτών δεν είναι πάντα εύκολη, αν και κάποια συμπεράσματα μπορούν να στηριχθούν σε απλή παρατήρηση. Ίσως πρέπει να καταργηθούν κάποιοι φορείς, όχι όμως οι υπάλληλοι ( όταν η θέση προβλέπει περιορισμένο αντικείμενο, δεν ευθύνεται ο υπάλληλος, αλλά η θέση). Συγχώνευση φορέων μπορεί να γίνει, αρκεί να μη θιγεί η έννοια της αποκεντρωμένης διοίκησης και κυρίως να μη θιγεί η προσβασιμότητα του πολίτη στις διάφορες υπηρεσίες. Η αναδιοργάνωση των φορέων, όπου αυτή επιβάλλεται, με τη χρήση ΤΠΕ (υπολογίζοντας πάντα στο δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας), ή με την εισαγωγή καινοτομιών, θα βελτιώσει ποιοτικά τις υπηρεσίες. Κλειδί στην αναδιοργάνωση, είναι η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, η διοίκηση μέσω στόχων, η συνεχής μέτρηση της ικανοποίησης των πολιτών.