-Πεζοδρόμηση και δενδροφύτευση.Κτίρια που δεν μπορούν να ανακαινιστούν μπορούν να γκρεμιστούν και στη θέση τους να γίνουν μικρές πλατείες. Π.χ. Ξούθου και Ζήνωνος ήδη έχει γκρεμιστεί κτίριο γι' αυτό τον σκοπό.
-Αλλαγή χρήσης σε καταστήματα και δράσεις που θα συμπεριλαμβάνουν καινοτόμες επιχειρήσεις νέων, εκθέσεις ζωγραφικής, νεανικά στέκια, κινηματογράφο, το Εθνικό Θέατρο με γειτονικές σχολές θεάτρου, αθλητικές οργανώσεις, καταστήματα που θα προάγουν τοπικά ελληνικά προϊόντα με σφραγίδα προέλευσης π.χ. λάδι και σαπούνι απο τη Μυτιλήνη, τη Κρήτη, τη Μεσσηνία, αλλά και άλλα τοπικά προϊόντα με σφραγίδα προέλευσης που δεν έχουν προωθηθεί στην διεθνή αγορά όπως θα έπρεπε. Στους χώρους αυτούς θα πρέπει να δίνεται η ευκαιρία για τη συμμετοχή και διοργάνωση παραστάσεων σε θέατρο του δρόμου, όπερας, μουσικών βραδιών, φιλολογικών αλλά και πολιτικών συζητήσεων. Αναβάθμιση του χώρου της Βαρβακείου ή κατάργησή της. Τακτικός υγιειονομικός έλεγχος. Εχει σημασία να αξιοποιηθούν όλα τα παλιά κτίσματα για την φιλοξενία αυτών των δράσεων.
Αυτή η αλλαγή θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας τοπικά και περιφερειακά.
-Αναβάθμιση υπηρεσιών μέσω περιορισμού τους αλλά και ανακαίνισης των παλαιών κτιρίων. Π.χ. θα μπορούσε να υπάρχει χώρος (ανακαινισμένος και λειτουργικός) για την κατάθεση των δικαιολογητικών των μεταναστών σ' ενα ευπρεπές κτίριο για συγκεκριμένες υπηρεσίες και όχι για όλες. Οι υπόλοιπες θα πρέπει να δρούν αποκεντρωμένες σε άλλες πόλεις της Ελλάδας ώστε να εξυπηρετούνται εκεί οι μετανάστες. Η εικόνα δημιουργεί την αντίληψη, την προκατάληψη, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Για την ενίσχυση της παραπάνω πρότασης θα μπορούσαν να υπάρχουν πολιτιστικοί χώροι, σύλλογοι ή κοινότητες με δράσεις στο Κέντρο που αφορούν στα έθιμα και τον πολιτισμό μεταναστών που είναι πολυπληθείς ομάδες και με άδεια παραμονής στην χώρα (από εκθέσεις και δράσεις σχετικά με τον πολιτισμό μέχρι και ethnic εστιατόρια).
-Κατάργηση της γραφειοκρατίας όσων υπηρεσιών τόσο στο ιστορικό κέντρο όσο και περιφερειακά. Εχει σημασία αυτός που επισκέπτεται μια υπηρεσία να μη στιβάζεται, υποβαθμίζεται και αγανακτεί. Το Κέντρο πρέπει να είναι ένα σημείο που δεν ταυτίζεται με την αγανάκτηση.
-Ειδικός χώρος για υπαίθρια παζάρια (σε όλο τον κόσμο υπάρχει και δεν δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα) όπου θα διασφαλίζεται η καθαριότητα και η πολιτισμένη συναλλαγή με πάγκους και οριοθέτηση.
-Χώροι για ΑΜΕΑ όπου θα μπορούν να κάνουν τη βόλτα τους αλλά και να συμμετέχουν σε δράσεις ή να επισκέπτονται υπηρεσίες ως ισότιμοι πολίτες και όχι ως προβληματικές περιπτώσεις.
-Πεζοδρόμηση και δενδροφύτευση.Κτίρια που δεν μπορούν να ανακαινιστούν μπορούν να γκρεμιστούν και στη θέση τους να γίνουν μικρές πλατείες. Π.χ. Ξούθου και Ζήνωνος ήδη έχει γκρεμιστεί κτίριο γι' αυτό τον σκοπό. -Αλλαγή χρήσης σε καταστήματα και δράσεις που θα συμπεριλαμβάνουν καινοτόμες επιχειρήσεις νέων, εκθέσεις ζωγραφικής, νεανικά στέκια, κινηματογράφο, το Εθνικό Θέατρο με γειτονικές σχολές θεάτρου, αθλητικές οργανώσεις, καταστήματα που θα προάγουν τοπικά ελληνικά προϊόντα με σφραγίδα προέλευσης π.χ. λάδι και σαπούνι απο τη Μυτιλήνη, τη Κρήτη, τη Μεσσηνία, αλλά και άλλα τοπικά προϊόντα με σφραγίδα προέλευσης που δεν έχουν προωθηθεί στην διεθνή αγορά όπως θα έπρεπε. Στους χώρους αυτούς θα πρέπει να δίνεται η ευκαιρία για τη συμμετοχή και διοργάνωση παραστάσεων σε θέατρο του δρόμου, όπερας, μουσικών βραδιών, φιλολογικών αλλά και πολιτικών συζητήσεων. Αναβάθμιση του χώρου της Βαρβακείου ή κατάργησή της. Τακτικός υγιειονομικός έλεγχος. Εχει σημασία να αξιοποιηθούν όλα τα παλιά κτίσματα για την φιλοξενία αυτών των δράσεων. Αυτή η αλλαγή θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας τοπικά και περιφερειακά. -Αναβάθμιση υπηρεσιών μέσω περιορισμού τους αλλά και ανακαίνισης των παλαιών κτιρίων. Π.χ. θα μπορούσε να υπάρχει χώρος (ανακαινισμένος και λειτουργικός) για την κατάθεση των δικαιολογητικών των μεταναστών σ' ενα ευπρεπές κτίριο για συγκεκριμένες υπηρεσίες και όχι για όλες. Οι υπόλοιπες θα πρέπει να δρούν αποκεντρωμένες σε άλλες πόλεις της Ελλάδας ώστε να εξυπηρετούνται εκεί οι μετανάστες. Η εικόνα δημιουργεί την αντίληψη, την προκατάληψη, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Για την ενίσχυση της παραπάνω πρότασης θα μπορούσαν να υπάρχουν πολιτιστικοί χώροι, σύλλογοι ή κοινότητες με δράσεις στο Κέντρο που αφορούν στα έθιμα και τον πολιτισμό μεταναστών που είναι πολυπληθείς ομάδες και με άδεια παραμονής στην χώρα (από εκθέσεις και δράσεις σχετικά με τον πολιτισμό μέχρι και ethnic εστιατόρια). -Κατάργηση της γραφειοκρατίας όσων υπηρεσιών τόσο στο ιστορικό κέντρο όσο και περιφερειακά. Εχει σημασία αυτός που επισκέπτεται μια υπηρεσία να μη στιβάζεται, υποβαθμίζεται και αγανακτεί. Το Κέντρο πρέπει να είναι ένα σημείο που δεν ταυτίζεται με την αγανάκτηση. -Ειδικός χώρος για υπαίθρια παζάρια (σε όλο τον κόσμο υπάρχει και δεν δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα) όπου θα διασφαλίζεται η καθαριότητα και η πολιτισμένη συναλλαγή με πάγκους και οριοθέτηση. -Χώροι για ΑΜΕΑ όπου θα μπορούν να κάνουν τη βόλτα τους αλλά και να συμμετέχουν σε δράσεις ή να επισκέπτονται υπηρεσίες ως ισότιμοι πολίτες και όχι ως προβληματικές περιπτώσεις.