1.Σύσταση και Εποπτεία
Το ΝΠΔΔ Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς ιδρύθηκε με τον ν. 1198/81 (τ.1ο ΦΕΚ αρ.238/1-9-1981)και σήμερα εποπτεύεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Εδρεύει στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας-Θράκης στην Θεσσαλονίκη.
2. Αρμοδιότητες
Σύμφωνα με τον Ιδρυτικό του Νόμο, είναι φορέας του Ελληνικού Κράτους που ασκεί αποκλειστικώς αρμοδιότητες εντός της περιοχής του Αγίου Όρους των (τότε) Υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού και Γεωργίας "επιφυλασσομένων των διατάξεων του άρθρου 105 του Συντάγματος, του Καταστατικού Χάρτη του Αγίου Όρους".
Σήμερα με την συγχώνευση και ανασύνθεση των Υπουργείων των οποίων τις αρμοδιότητες ασκεί το ΚεΔΑΚ θα πρεέπι να διευκρινιστούν οι αντιστοιχίες των αρμοδιοτήτων.
3.Σκοπός
Το ΚεΔΑΚ σκοπεί στην τελική διαμόρφωση προγράμματος έργων υποδομής, συντηρήσεων και αναστηλώσεων στο Άγιο Όρος και στην εκτέλεση αυτών εντός του αναγκαίου προς τούτο χρόνου. Υποβοηθά και προσφέρει την αρωγή του στο έργο της Ιεράς Κοινότητας και των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους, για την διαφύλαξη της κληρονομιάς του.
4. Αποκλειστικές αρμοδιότητες
Στην αποκλειστική αρμοδιότητα του ΚεΔΑΚ ανήκει η έγκριση και ο έλεγχος πάσης φύσεως μελέτης που αφορά σε εκτέλεση έργου ή πάσα άλλη συναφή εργασία, εντός του Αγίου Όρους.
5. Τα έργα
Το ΚεΔΑΚ (ως Διοικητικό Συμβούλιο, με την συνεπικουρία του επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού του)"προγραμματίζει, συντονίζει, εποπτεύει, χρηματοδοτεί, εκτελεί και ελέγχει τα πάσης φύσεως εκτελούμενα έργα" (άρθρο 9, παρ.6 του ν.1198/81) στο Άγιο Όρος.
Εν τούτοις οι εξελίξεις και οι πραγματικές καταστάσεις που ακολούθησαν την ψήφιση του Νόμου, καθώς και γνωμοδοτήσεις υποστηρίζουν ότι αρμοδιότητα του ΚεΔΑΚ για την εκτέλεση έργων, δεν είναι αποκλειστική.Σήμερα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και να διευκρινισθούν οι υπάρχουσες συγκρούσεις αρμοδιοτήτων.
6. Οι μελέτες
Σε κάθε περίπτωση, η εποπτεία των έρων και ο έλεγχος σε ό,τι αφορά στην επιστημονική και τεχνική τους πλευρά των έργων στα αγιορειτικα μνημεία και στις υποδομές ανήκει στο ΔΣ του ΚεΔΑΚ, το οποίο και εγκρίνει και τις μελέτες, οπονθεδήποτε κι αν αυτές προέρχονται, με βάση πάντα τον Ιδρυτικό του νόμο.
7. Αναβάθμιση
Το ΔΣ του ΚεΔΑΚ θεωρεί ότι η Υπηρεσία θα πρέπει να διατηρηθεί ως έχει(αναβαθμιζόμενη)στο πλαίσιο του Ν.1198/81, ο οποίος μπορεί βέβαια να επικαιροποιηθεί.Αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι το έργο, που επιτελεί για λογαριασμό της Ελληνικής Πολιτείας το ΚεΔΑΚ στο Άγιο Όρος, δεν έχει ολοκληρωθεί. Υπολείπονται πολλά έργα αποκατάστασης να υλοποιηθούν, μεταξύ των οποίων και πολλά έργα υποδομών και έργων ΑΠΕ.
8. Αναδιοργάνωση
Η συνέχιση της λειτουργίας του ΝΠΔΔ Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς θα πρέπει να συνοδευτεί απο αποσαφήνιση πτυχών συγκρούσεων αρμοδιοτήτων, από αναβάθμιση του ρόλου του, ανανέωση των υπηρεσιών του και του στελεχιακού του δυναμικού και εκσυγχρονισμό του τρόπου λειτουργίας του.
1.Σύσταση και Εποπτεία Το ΝΠΔΔ Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς ιδρύθηκε με τον ν. 1198/81 (τ.1ο ΦΕΚ αρ.238/1-9-1981)και σήμερα εποπτεύεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Εδρεύει στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας-Θράκης στην Θεσσαλονίκη. 2. Αρμοδιότητες Σύμφωνα με τον Ιδρυτικό του Νόμο, είναι φορέας του Ελληνικού Κράτους που ασκεί αποκλειστικώς αρμοδιότητες εντός της περιοχής του Αγίου Όρους των (τότε) Υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού και Γεωργίας "επιφυλασσομένων των διατάξεων του άρθρου 105 του Συντάγματος, του Καταστατικού Χάρτη του Αγίου Όρους". Σήμερα με την συγχώνευση και ανασύνθεση των Υπουργείων των οποίων τις αρμοδιότητες ασκεί το ΚεΔΑΚ θα πρεέπι να διευκρινιστούν οι αντιστοιχίες των αρμοδιοτήτων. 3.Σκοπός Το ΚεΔΑΚ σκοπεί στην τελική διαμόρφωση προγράμματος έργων υποδομής, συντηρήσεων και αναστηλώσεων στο Άγιο Όρος και στην εκτέλεση αυτών εντός του αναγκαίου προς τούτο χρόνου. Υποβοηθά και προσφέρει την αρωγή του στο έργο της Ιεράς Κοινότητας και των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους, για την διαφύλαξη της κληρονομιάς του. 4. Αποκλειστικές αρμοδιότητες Στην αποκλειστική αρμοδιότητα του ΚεΔΑΚ ανήκει η έγκριση και ο έλεγχος πάσης φύσεως μελέτης που αφορά σε εκτέλεση έργου ή πάσα άλλη συναφή εργασία, εντός του Αγίου Όρους. 5. Τα έργα Το ΚεΔΑΚ (ως Διοικητικό Συμβούλιο, με την συνεπικουρία του επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού του)"προγραμματίζει, συντονίζει, εποπτεύει, χρηματοδοτεί, εκτελεί και ελέγχει τα πάσης φύσεως εκτελούμενα έργα" (άρθρο 9, παρ.6 του ν.1198/81) στο Άγιο Όρος. Εν τούτοις οι εξελίξεις και οι πραγματικές καταστάσεις που ακολούθησαν την ψήφιση του Νόμου, καθώς και γνωμοδοτήσεις υποστηρίζουν ότι αρμοδιότητα του ΚεΔΑΚ για την εκτέλεση έργων, δεν είναι αποκλειστική.Σήμερα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και να διευκρινισθούν οι υπάρχουσες συγκρούσεις αρμοδιοτήτων. 6. Οι μελέτες Σε κάθε περίπτωση, η εποπτεία των έρων και ο έλεγχος σε ό,τι αφορά στην επιστημονική και τεχνική τους πλευρά των έργων στα αγιορειτικα μνημεία και στις υποδομές ανήκει στο ΔΣ του ΚεΔΑΚ, το οποίο και εγκρίνει και τις μελέτες, οπονθεδήποτε κι αν αυτές προέρχονται, με βάση πάντα τον Ιδρυτικό του νόμο. 7. Αναβάθμιση Το ΔΣ του ΚεΔΑΚ θεωρεί ότι η Υπηρεσία θα πρέπει να διατηρηθεί ως έχει(αναβαθμιζόμενη)στο πλαίσιο του Ν.1198/81, ο οποίος μπορεί βέβαια να επικαιροποιηθεί.Αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι το έργο, που επιτελεί για λογαριασμό της Ελληνικής Πολιτείας το ΚεΔΑΚ στο Άγιο Όρος, δεν έχει ολοκληρωθεί. Υπολείπονται πολλά έργα αποκατάστασης να υλοποιηθούν, μεταξύ των οποίων και πολλά έργα υποδομών και έργων ΑΠΕ. 8. Αναδιοργάνωση Η συνέχιση της λειτουργίας του ΝΠΔΔ Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς θα πρέπει να συνοδευτεί απο αποσαφήνιση πτυχών συγκρούσεων αρμοδιοτήτων, από αναβάθμιση του ρόλου του, ανανέωση των υπηρεσιών του και του στελεχιακού του δυναμικού και εκσυγχρονισμό του τρόπου λειτουργίας του.