Εφόσον ο ένας από τους δύο στόχους του έργου είναι η πληρέστερη εξυπηρέτηση πολιτών και φορέων, θα ήθελα να παρατηρήσω τα εξής:
Ο νέος εξοπλισμός θα πρέπει να μπορεί να στηρίξει τις ακόλουθες λειτουργίες:
1. Είναι αναγκαίο να λειτουργήσει επιτέλους η διαδικασία ταυτοποίησης στοιχείων των υποψηφίων. Με άλλα λόγια, από τη στιγμή που ένας υποψήφιος υποβάλει στο ΑΣΕΠ τα δικαιολογητικά του (π.χ. πτυχία) για κάποιο διαγωνισμό, αυτά να καταγράφονται σε φάκελο με το όνομά του, για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά σε όλους τους διαγωνισμούς,που θα επιλέξει εκείνος να λάβει μέρος.
Αυτό:
α) θα επιταχύνει τη διαδικασία αξιολόγησης εκ μέρους του ΑΣΕΠ, γιατί κάθε δικαιολογητικό δεν θα πρέπει να ελέγχεται και να αξιολογείται κάθε φορά εκ νέου.
β) θα απαλλάξει το ΑΣΕΠ από τον όγκο χαρτιού, που πρέπει να διαχειρίζεται, γιατί κάθε διακιολογητικό θα αποστέλλεται μόνο μία φορά και όχι σε κάθε διαγωνισμό.
γ) θα απαλλάξει τους υποψήφιους από την επαναλαμβανόμενη διαδικασία επικύρωσης και αποστολής των δικαιολογητικών για κάθε διαγωνισμό εκ νέου. Διαδικασία που εκτός από χρονοβόρα, είναι και δαπανηρή.
2. Εφόσον όλες οι προσλήψεις θα γίνονται πλέον μέσω ΑΣΕΠ, πρέπει η ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ να είναι σε θέση να εξυπηρετεί και τις διαδικασίες α) προσληψης προσωπικού σε φορείς όπως ΟΤΑ, β) πρόσληψης εποχικού προσωπικού, γ) συμβάσεων έργου. Δηλαδή οι υποψήφιοι να μπορούν να ενημερωθούν μέσω της ιστοσελίδας του ΑΣΕΠ για το περιεχόμενο της προκήρυξης ή ανακοίνωσης και για τα αποτελέσματα του διαγωνισμού.
Αυτό θα συμβάλει στην τακτοποίηση του συστήματος προσλήψεων και θα απαλλάξει τους υποψήφιους από την αγωνία και τα αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα και τις διαδρομές για την χρήση των άνω υπηρεσιών από διάφορους φορείς. Εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος, δηλαδή.
Εφόσον ο ένας από τους δύο στόχους του έργου είναι η πληρέστερη εξυπηρέτηση πολιτών και φορέων, θα ήθελα να παρατηρήσω τα εξής: Ο νέος εξοπλισμός θα πρέπει να μπορεί να στηρίξει τις ακόλουθες λειτουργίες: 1. Είναι αναγκαίο να λειτουργήσει επιτέλους η διαδικασία ταυτοποίησης στοιχείων των υποψηφίων. Με άλλα λόγια, από τη στιγμή που ένας υποψήφιος υποβάλει στο ΑΣΕΠ τα δικαιολογητικά του (π.χ. πτυχία) για κάποιο διαγωνισμό, αυτά να καταγράφονται σε φάκελο με το όνομά του, για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά σε όλους τους διαγωνισμούς,που θα επιλέξει εκείνος να λάβει μέρος. Αυτό: α) θα επιταχύνει τη διαδικασία αξιολόγησης εκ μέρους του ΑΣΕΠ, γιατί κάθε δικαιολογητικό δεν θα πρέπει να ελέγχεται και να αξιολογείται κάθε φορά εκ νέου. β) θα απαλλάξει το ΑΣΕΠ από τον όγκο χαρτιού, που πρέπει να διαχειρίζεται, γιατί κάθε διακιολογητικό θα αποστέλλεται μόνο μία φορά και όχι σε κάθε διαγωνισμό. γ) θα απαλλάξει τους υποψήφιους από την επαναλαμβανόμενη διαδικασία επικύρωσης και αποστολής των δικαιολογητικών για κάθε διαγωνισμό εκ νέου. Διαδικασία που εκτός από χρονοβόρα, είναι και δαπανηρή. 2. Εφόσον όλες οι προσλήψεις θα γίνονται πλέον μέσω ΑΣΕΠ, πρέπει η ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ να είναι σε θέση να εξυπηρετεί και τις διαδικασίες α) προσληψης προσωπικού σε φορείς όπως ΟΤΑ, β) πρόσληψης εποχικού προσωπικού, γ) συμβάσεων έργου. Δηλαδή οι υποψήφιοι να μπορούν να ενημερωθούν μέσω της ιστοσελίδας του ΑΣΕΠ για το περιεχόμενο της προκήρυξης ή ανακοίνωσης και για τα αποτελέσματα του διαγωνισμού. Αυτό θα συμβάλει στην τακτοποίηση του συστήματος προσλήψεων και θα απαλλάξει τους υποψήφιους από την αγωνία και τα αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα και τις διαδρομές για την χρήση των άνω υπηρεσιών από διάφορους φορείς. Εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος, δηλαδή.