Διατυπώνω πρόταση στη διαδικασία crowdsourcing μέσω παραδείγματος:
Ιδρύθηκε, με το Ν.1198/1981(Φ.Ε.Κ. 238Α'/1-9-1981), το Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (ΚεΔΑΚ), προικισμένο με μια μοναδική διοικητική ευελιξία, που διασφαλίζει ένα συνολικό, επιχειρησιακά, οικονομικά και επιστημονικά άρτιο σχεδιασμό της προστασίας της Αγιορείτικης Κληρονομιάς, χωρίς τη μεσολάβηση επάλληλων εγκρίσεων πολλών φορέων, συμβατό με την ιδιαιτερότητα του Αγίου Όρους, ως ζώσας πνευματικής, μνημειακής, πολιτιστικής και ιστορικής οντότητας, κατ’ εφαρμογή της βασικής αρχής της Ολοκληρωμένης Διατήρησης της Σύμβασης της Γρανάδας (Ν.2039/92, Φ.Ε.Κ.61Α'/13-4-1992).
Κατά την 30ετή λειτουργία του το ΚεΔΑΚ τηρεί τα διεθνώς παραδεκτά ως προς την προστασία της Αρχιτεκτονικής και της γενικότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, βελτιώνει την επιστημονική μέθοδο και τις διοικητικές διαδικασίες, ώστε, στα πλαίσια των εκάστοτε περιστάσεων, η ποιότητα των έργων αποκατάστασης να εμφανίζει διαρκώς υψηλότερα επίπεδα, ανάλογα των αξιών της Αγιορείτικης Κληρονομιάς, η Διαφύλαξη της οποίας είναι διαρκής και απαιτεί ιδιαίτερους χειρισμούς.
Στη σημερινή συγκυρία η ίδια αρχή της Ολοκληρωμένης Διατήρησης πρέπει να λειτουργήσει θετικά στην κατεύθυνση της γενικότερης ανάκαμψης, και το ΚεΔΑΚ μπορεί, με επιστημονική εγκυρότητα, να διασφαλίζει, να σχεδιάζει και να διαχειρίζεται την ανάπτυξη δράσεων με απλές διοικητικές διαδικασίες, αξιοποιώντας το ρόλο του Διοικητικού Συμβουλίου του και τη μεγάλη επιστημονική και διοικητική εμπειρία του στελεχιακού δυναμικού του.
Αυτό προϋποθέτει τη διοικητική αναβάθμιση του φορέα με διεύρυνση της επιστημονικής στελέχωσής του, που, όμως στο κλίμα των ημερών ακούγεται παράδοξο.
Γι΄ αυτό κριτήριο για την τύχη του φορέα πρέπει να είναι η ικανότητα ευχερούς διασφάλισης υψηλής ποιότητας έργου και άρτιας οικονομικής διαχείρισης.
Διατυπώνω πρόταση στη διαδικασία crowdsourcing μέσω παραδείγματος: Ιδρύθηκε, με το Ν.1198/1981(Φ.Ε.Κ. 238Α'/1-9-1981), το Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (ΚεΔΑΚ), προικισμένο με μια μοναδική διοικητική ευελιξία, που διασφαλίζει ένα συνολικό, επιχειρησιακά, οικονομικά και επιστημονικά άρτιο σχεδιασμό της προστασίας της Αγιορείτικης Κληρονομιάς, χωρίς τη μεσολάβηση επάλληλων εγκρίσεων πολλών φορέων, συμβατό με την ιδιαιτερότητα του Αγίου Όρους, ως ζώσας πνευματικής, μνημειακής, πολιτιστικής και ιστορικής οντότητας, κατ’ εφαρμογή της βασικής αρχής της Ολοκληρωμένης Διατήρησης της Σύμβασης της Γρανάδας (Ν.2039/92, Φ.Ε.Κ.61Α'/13-4-1992). Κατά την 30ετή λειτουργία του το ΚεΔΑΚ τηρεί τα διεθνώς παραδεκτά ως προς την προστασία της Αρχιτεκτονικής και της γενικότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, βελτιώνει την επιστημονική μέθοδο και τις διοικητικές διαδικασίες, ώστε, στα πλαίσια των εκάστοτε περιστάσεων, η ποιότητα των έργων αποκατάστασης να εμφανίζει διαρκώς υψηλότερα επίπεδα, ανάλογα των αξιών της Αγιορείτικης Κληρονομιάς, η Διαφύλαξη της οποίας είναι διαρκής και απαιτεί ιδιαίτερους χειρισμούς. Στη σημερινή συγκυρία η ίδια αρχή της Ολοκληρωμένης Διατήρησης πρέπει να λειτουργήσει θετικά στην κατεύθυνση της γενικότερης ανάκαμψης, και το ΚεΔΑΚ μπορεί, με επιστημονική εγκυρότητα, να διασφαλίζει, να σχεδιάζει και να διαχειρίζεται την ανάπτυξη δράσεων με απλές διοικητικές διαδικασίες, αξιοποιώντας το ρόλο του Διοικητικού Συμβουλίου του και τη μεγάλη επιστημονική και διοικητική εμπειρία του στελεχιακού δυναμικού του. Αυτό προϋποθέτει τη διοικητική αναβάθμιση του φορέα με διεύρυνση της επιστημονικής στελέχωσής του, που, όμως στο κλίμα των ημερών ακούγεται παράδοξο. Γι΄ αυτό κριτήριο για την τύχη του φορέα πρέπει να είναι η ικανότητα ευχερούς διασφάλισης υψηλής ποιότητας έργου και άρτιας οικονομικής διαχείρισης.