Άρθρο 26 Μοριοδότηση της εμπειρίας υποψηφίων για την κάλυψη θέσεων του κλάδου ΔΕ Φύλαξης-Πληροφόρησης των ειδικοτήτων ΔΕ Ημερήσιων Φυλάκων Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων και ΔΕ Νυχτοφυλάκων Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

 

Στις διαδικασίες επιλογής προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού, μέσω του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, για την κάλυψη θέσεων του κλάδου ΔΕ Φύλαξης-Πληροφόρησης των ειδικοτήτων ΔΕ Ημερήσιων Φυλάκων Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων και ΔΕ Νυχτοφυλάκων Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, στις οποίες εφαρμόζεται η περ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 29 του ν. 4765/2021 (Α’ 6), περί των κριτηρίων επιλογής προσωπικού με σειρά προτεραιότητας, η εμπειρία που έχει αποκτηθεί από την άσκηση καθηκόντων φύλακα σε μουσείο ή σε αρχαιολογικό χώρο μετά από τη λήψη του αντίστοιχου τίτλου σπουδών βαθμολογείται με δεκαεπτά (17) μονάδες ανά μήνα και για συνολική εμπειρία μέχρι εξήντα (60) μήνες και με επτά (7) μονάδες ανά μήνα για τους υπόλοιπους είκοσι τέσσερις (24) μήνες. Η εμπειρία στο αντικείμενο της θέσης άνευ αντίστοιχου τίτλου σπουδών βαθμολογείται σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο της περ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 29 του ν. 4765/2021.

  • 12 Μαρτίου 2024, 15:22 | ΕΥΘΑΛΙΑ

    Επιτέλους μια αδικία μπαίνει στη σωστή του διάσταση!Πολλά συγχαρητήρια στην Υπουργό Μενδώνη γι’αυτη της την απόφαση!Και για όσους μεμφονται κατα θα ήθελα να τους παραθέσω την πραγματικοτητα της αδικίας αυτής.Ειμαι πιστοποιημενη φύλακας μουσειων και αρχαιολογικών χωρών εδώ και παρα πολλα χρόνια.Και ειμαι σε μονιμη θέση τα τελευταία χρόνια.Όταν δημιουργήθηκε η ιδιόκτητα στη Βόρεια Ελλάδα το 2009 δεν ήξεραν παντελώς τίποτα για τη διαδικασία.Μετά απο τέσσερα εξάμηνα μας ενημερώνουν πως θα δώσουμε πιστοποίηση και τις 330 ερωτήσεις θα μας τις δώσουν στο τέλος της θητείας μας.Είμαστε σε κατάσταση σοκ διότι δεν γνωρίζαμε τίποτα ούτε εμείς,μα ούτε και οι καθηγητές.Να σας ενημερωσω πως οι μόνοι καθηγητές που είχαν σχέση με το κάθε μάθημα ήταν μόνο οι ιστορικοί αρχαιολόγοι και οι μουσείο λόγοι.Δεν βρίσκαμε απο πουθενά τις ερωτήσεις πόσο μάλλον τις απαντήσεις αυτών.Αποτέλεσμα; Βαθμοί όσων πέρασαν;10-11-14 στην καλύτερη περίπτωση και ένα 20 γιατί η συγκεκριμένη μαθήτρια βρήκε ύλη απο μαθητές που είχαν την ίδια ειδικότητα απο κάποιο νησι,αν θυμάμαι καλά.Μπορείς να αλλάξεις κάτι σε αυτήν την αδικία;Όχι βέβαια!Και πως να συγκριθείς με όλους τους επόμενους που είχαν ήδη ενημερώθει και φρόντισαν πολύ σωστά και μεθοδικά και βρήκαν ύλη και εκδοσανε βιβλία και μπροσούρες και φυσικά τα 20αρια βγαίνανε με το τσουβάλι.Αυτή ειναι η πραγματικοτητα,αυτή ειναι όλη η αλήθεια και χαίρομαι πραγματικά για όλους αυτούς τους συναδέλφους μου που βρήκαν επιτέλους μια χαραμάδα στο σκοτάδι τους!!!

  • 12 Μαρτίου 2024, 15:00 | ΜΑΡΙΑ Δ.

    Συγχαρητήρια για το εν λόγο άρθρο… Καθώς με αυτό διασφαλίζεται η συνέχεια της πολιτιστικής μας σκληρονομιάς και η προστασία αυτής από έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο έχει ψηθεί προσφέροντας χρόνια την εργασία του σε Μουσεία κ αρχαιολογικούς χώρους. Κύρια Μενδώνη έχετε την στήριξη μας!

  • 12 Μαρτίου 2024, 14:31 | ΚΏΣΤΑΣ Η.

    Συμφωνώ εν μέρει με το άρθρο 26.
    Αν είναι να ψηφιστεί να ψηφιστεί σωστά.
    Το δίκαιο είναι να υπάρξει μοριοδότηση τουλάχιστον 20 x κάθε μήνα προϋπηρεσίας, όπως και στο υπουργείο υγείας.

  • 12 Μαρτίου 2024, 14:38 | Μαριάννα

    Ένα μεγάλο μπράβο στο υπουργείο πολιτισμού!
    Οι Διπλωματούχοι Φύλακες Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων χαιρετίζουν το άρθρο 26.

  • 12 Μαρτίου 2024, 14:12 | Λάκης

    Σιγά ρε επιστήμονες της κακιάς ώρας, κυρατσες που κάθεστε σε μια καρέκλα κοιτάζοντας το κενό παριστάνοντας ότι φυλάτε αρχαία ή οτιδήποτε και νομίζετε ότι είστε γιατροί ή μαθηματικοί …αχαχαααχαχα
    Κάναμε καινούργιο συκώτι μαζί σας, να είστε καλά!
    Ούτε ο Σεφερλής τέτοια επιθεώρηση

  • 12 Μαρτίου 2024, 14:20 | Μαριώ

    Αντωνίτσα μου δεν σε ρώτησε κανείς που θα απευθυνθείς, ούτε οι αρχαιοφυλακες είμαστε γιατροί. Τουλάχιστον γελοίο. Επίσης σε πληροφορω υπάρχουν φοβεροί γιατροί και πολύ καλύτεροι από παλιούς έμπειρους όπως ένας 35αρης ορθοπεδικός χειρουργος ξακουστος ο οποίος έκανε επέμβαση σε συγγενικό μου πρόσωπο και δεν θα μπορούσε να πάει καλύτερα.
    Τόσο γελοίο επιχείρημα δεν έχω ξανακούσει.
    Εδώ μιλάμε για διαδικασίες ορισμένες χρόνια τώρα από το ανώτατο συμβούλιο επιλογής προσωπικού, όχι ποιος την έχει μεγαλύτερη (την εμπειρία)
    Η αξιοκρατία και οι ίσες ευκαιρίες στην πρόσληψη είναι συνταγματικά κατοχυρωμένες όσο και να σκουζετε ανακρίβειες.

  • 12 Μαρτίου 2024, 13:52 | ΑΝΤΩΝΙΑ Π

    Για όλους εκείνους που έχουν αυταπάτες.

    Πας σε ενα δημόσιο νοσοκομείο για εγχείρηση.
    Σε ποιόν θα απευθυνθείς; Στον γιατρό που μόλις βγήκε απο την πόρτα του πανεπιστημίου ή σε έναν έμπειρο γιατρό;
    Μήπως θα ρωτήσεις το βαθμό του πτυχίου του;;;; Ή πόσες επεμβάσεις έχει κάνει κι αν έχει την ανάλογη πείρα;;

    Έχεις νομικά θέματα και αναζητάς νομική εκπροσώπηση.
    Σε ποιόν θα απευθυνθείς; Στον δικηγόρο που μόλις βγήκε από την σχολή κι ενδεχομένως με άριστο βαθμό ή σε έναν έμπειρο δικηγόρο;
    Μήπως θα ρωτήσεις το βαθμό του πτυχίου του;;;; Ή πόσες υποθέσεις έχει διεκπεραιώσει επιτυχώς κι αν έχει την ανάλογη πείρα;;

    Σε ποιόν καθηγητή μαθηματικών θα εμπιστευτείς το παιδί σου για να οργανωθεί και να έχει επιτυχία στις πανελλαδικές;
    Σε κάποιον που μόλις τελείωσε την σχολή με έναν καλό βαθμό ή στον καθηγητή που τόσα χρόνια έχει μεταδώσει τις γνώσεις του σε γενιές και γενιές;;

    Η κυρία Μενδώνη και το επιτελείο της βρίσκεται στον σωστό δρόμο.
    Αυτή η ρύθμιση είναι δίκαιη κι απολύτως λογική.

  • 12 Μαρτίου 2024, 13:06 | Αλέκος

    Τα πραγματικά επιχειρήματα έχουν αποτυπωθεί σε πάνω από 150 σχόλια της διαβούλευσης κυρ τζιτζιφιογκο.
    Εισάγεται στα ξαφνικά υπερμοριοδότηση ενός προσόντος δυσανάλογα μεγάλη και μόνο για συγκεκριμένους μήνες σε μια και μόνον ειδικότητα λίγο πριν βγει η σχετική προκήρυξη για αυτήν.
    Αυτό αντίκειται στην αξιοκρατία, στις αρχές της αναλογικότητας, στις ίσες ευκαιρίες στην πρόσληψη σύμφωνα με το καταστατικό του ΑΣΕΠ και όπως αναφέρθηκε ήδη το ΣτΕ έχει κρίνει αντισυνταγματικές αντίστοιχες διατάξεις. Θα δούμε ποιοί έχουν επιχειρήματα στο δικαστήριο λοιπόν, όταν θα βγει η ανάλογη ετυμηγορία. Εφόσον θέλετε να μπλοκάρει η προκήρυξη και σκέφτεστε κοντόφθαλμα και ωφελιμιστικά, εδώ είμαστε εμείς να χαλάσουμε τα βρώμικα σχέδιά σας, ταράζοντάς σας κυριολεκτικά στην νομιμότητα.

  • 12 Μαρτίου 2024, 13:00 | ΜΑΡΙΕΥΗ

    Αυτή η ρύθμιση θα πρέπει να γίνει , χθες!

    Ο καθείς στο χώρο του και μόνον!

    Η εμπειρία να εδραιωθεί όπως της πρέπει κι όχι να είναι σε τρίτη μοίρα!

    Συγχαρητήρια στο υπουργείο πολιτισμού!
    Αναγνωρίζει, επιβραβεύει και βάζει ένα τέλος στους επιτήδειους και στους καιροσκόπους!

  • 12 Μαρτίου 2024, 12:32 | Θρασύβουλος Παπαδόπουλος

    Άμεση κατάργηση του συγκεκριμένου άρθρου, ή αναδιατύπωση ώστε να αναγνωρίζεται μόνο η προϋπηρεσία σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.
    Διαφορετικά ας θεσπιστεί ένα 7+25%
    Όχι όμως το φωτογραφικό +250%
    Δεν θέλουμε οι συνάδελφοι να πάνε στο ΣτΕ γιατί η προκήρυξη θα έχει περιπέτειες.

  • 12 Μαρτίου 2024, 12:38 | Αγαμέμνων

    Η κυρία υπουργός έχει γνώση πάνω στο θέμα κ σωστά έφερε στο άρθρο 26 να διασφαλίσει την εμπειρία που αποκτήθηκε μέσα στους αρχαιολογικού χώρους κ μουσεία κ με αυτόν το τρόπο διασφαλίζεται η εργασία του φυλακτικου προσωπικού είτε αυτή έχει να κάνει με μόνιμη εργασία η και εποχική .είναι σωστό το επιχείρημα του άρθρου κ δεν μπορεί να το αντικρούσουν καποιοι με απειλές κ ύβρεις χωρίς να εχουν ένα πραγματικό επιχείρημα.

  • 12 Μαρτίου 2024, 12:05 | Κράτος

    Εσύ άσχετε εγκαθετε που γράφεις για προσοντολόγιο Σύριζα το 18 μάλλον ξεχνάς ότι αυτό ακριβώς το προσοντολόγιο ισχυε επί δεκαετίες και άλλαξε το 21. Συνεπώς ίσχυε και επί Σαμαρά, Καραμανλή κ.ο.κ.
    Ψεύτες και απατεώνες νομίζετε ότι με μια σύμβαση παραπάνω είστε παλιοί και δικαιούστε να περάσετε πάνω απ’όλους και απ’όλα.
    Δεν είναι το αμπέλι του παππού σας το ΑΣΕΠ να κάνετε ο,τι γουστάρετε και να τα κόβετε -ράβετε στα μέτρα σας όλα. Κρετινοι δήθεν συναδέλφοι της φαπας.
    Έχει ήδη αναλυθεί με επιχειρήματα το άδικο και αντισυνταγματικό του άρθρου.
    Θα μας βρείτε μπροστά σας.
    Η πλάκα τελείωσε.

  • 12 Μαρτίου 2024, 11:53 | Ευαγγελία

    Σωστή κίνηση για όλους τους πιστοποιημενους αρχαιοφυλακες το άρθρο 26. Επιβράβευση της εργασίας στο υπουργείο πολιτισμού κ όχι της εμπειρίας σε σούπερ μάρκετ

  • 12 Μαρτίου 2024, 11:06 | Βασιλης

    Ορθό το άρθρο 26 , όταν λέμε εξειδικευμένη εμπειρία είναι αυτή που που έχει αποκτηθεί σε μουσεία κ αρχαιολογικους χώρους κ ξεχωρίζει την απλή εμπειρία που έχει αποκτηθεί σε άλλους χώρους άσχετους του πολιτισμού

  • 12 Μαρτίου 2024, 09:24 | Κούλης

    Λάθος, άδικο, μεροληπτικό, αντισυνταγματικό απ’όπου κι αν το πιάσει κανείς.
    Απόσυρση άμεσα!

  • 12 Μαρτίου 2024, 09:22 | Νικηφόρος 2

    Άντε να πούμε μερικές ακόμη αλήθειες, γνωστές σε όλους.
    Γκρινιάζουν κάποιοι που πιστοποιήθηκαν το 2017-18 γιατί χάνουν το προνόμιο που τους έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με την υπερβαθμολογηση.
    Όποιος γνωρίζει έστω και έναν παλιό πιστοποιημένο ΑΡΙΣΤΟΎΧΟ να μας τον δείξε να κερδίσει
    «Χρυσούν ωρολόγιον».

    Με σύνθημα ο ΣΥΡΙΖΑ: η αριστεία δεν είναι ρετσινια έβγαλε με το κιλό τους αριστούχους,
    Είναι γνωστό όποιος πήγαινε στην εξεταστική του 2017-18 έπαιρνε 15 και αν έγραφε σωστά την ημερομηνία αρίστευσε.
    Ήρθε σύντροφοι το άρθρο 26 να συνεχίσει το δόγμα πως η αριστεία δεν είναι ρετσινια και ρίχνει το βάρος στην προϋπηρεσία που σε όλο τον κόσμο έχει προτεραιότητα.
    Για τους βαθμούς του 17-18 που μέχρι και σήμερα τουςτοποθετούν μπροστά από όλους καλά είναι να μην το πείτε ούτε του παπά.
    Με την σειρά ξυνονται τα γομαρια… Σύντροφοι

  • 12 Μαρτίου 2024, 08:35 | Σοφία

    Ο Αϊνστάιν είχε πε ότι «πρεπει να είναι παρανοϊκός οποίος πιστευει οτι κάνοντας τα ίδια πραφματα θα λάβει διαφορετικό αποτέλεσμα». Το ΥΠΠΟ προσπαθει για τρίτη φορά, όταν έχει κριθεί αντισυνταγματικό δυο φορές ήδη, να εισάγει την ειδική εμπειρία με σκοπό να βολέψει ημέτερους.
    Εάν η προκηρυξη που αναμένεται εντός λιγων ημερών ακολουθήσει αυτή τη μοριοδοτηση, είναι βέβαιο ότι οι εκατοντάδες νεώτεροι απόφοιτοι που αδικούνται κατάφωρα και βλέπουν να μην εφαρμόζεται ο νόμος του ΑΣΕΠ θα προσφύγουν στο ΣΤΕ.
    Εκεί οι συνέπειες θα είναι για όλους ανυπολόγιστες καθώς αν κριθει αντισυνταγματικό θα ακυρωθουν οι πινακες διοριστεί και αν κατατεθούν και ασφαλιστικά μέτρα η προκήρυξη θα μπλοκάρει για παντα.

  • 12 Μαρτίου 2024, 07:50 | Μαργαρίτα

    Η προϋπηρεσία είναι πολύ σημαντικό σε οποιοδήποτε επάγγελμα. Συμφωνώ με το άρθρο 26. Έπρεπε να δίνει περισσότερα μόρια, όπως στο υπουργείο υγείας που έδωσε 20 μόρια.

  • 12 Μαρτίου 2024, 02:23 | Ναπολέων

    Όχι άλλες φωτογραφικές προκηρύξεις με ειδικές εμπειρίες και πράσινα άλογα.
    Αφήστε το ΑΣΕΠ στην ησυχία του επιτέλους.
    Να δώσετε 8,75 μόρια στο κάθε μήνα αν θέλετε να ξεχωρίσετε την εμπειρία σε μουσεία, όχι 17!
    Δικαιοσύνη και ισονομία

  • 12 Μαρτίου 2024, 02:48 | Σταύρος Κ

    Αναχρονιστική αντίληψη και πελατειακό κράτος σε πλήρη εφαρμογή εν έτη 2024.
    Αποσύρετε το άμεσα δεν ζούμε στο 1980.
    Έλεος κάπου.

  • 12 Μαρτίου 2024, 00:55 | Γιώργος

    Συμφωνώ απόλυτα με αυτή την απόφαση του υπουργείου πολύ σωστή κίνηση να μοριοδοτηθει η εμπειρία περισσότερο γιατί η εμπειρία που αποκτάται με τα χρόνια αντικειμενικά σε κάνει καλύτερο υπάλληλο αντιθέτως με τον βαθμό που πολλές φορές δεν είναι αντικειμενικός αλλά πλασματικός.

  • 12 Μαρτίου 2024, 00:23 | Ελισάβετ

    Συμφωνώ απόλυτα με την απόφαση του υπουργείου να μοριοδοτηθει η ειδική εμπειρία με αυτόν τον τρόπο κατοχυρώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των φυλακών μουσείων και αρχαιολογικών χώρων κάτι που για πολλά χρόνια προσπαθούσε να κανει ο κλάδος μας.Η εμπειρία είναι πολύ σημαντική σε κάθε επάγγελμα πόσο μάλλον στον δικό μας Κλάδο που έρχεσαι σε επαφή με πολλούς ανθρώπους διαφόρων πολιτισμών και προσωπικοτήτων. Μπράβο στην υπουργό που δικαίως θέλει να δώσει λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα της ειδικότητας μας.

  • 11 Μαρτίου 2024, 23:34 | Μαρία

    Στην αιτιολογική έκθεση του άρθρου 26 αναφέρεται ότι : « Η εμπειρία αυτή, η οποία αποκτάται με βάση το τυπικό προσόν του τίτλου σπουδών φύλακα, διαφοροποιείται ουσιωδώς από την εμπειρία του μη ειδικώς εκπαιδευμένου προς την άσκηση του έργου φύλακα, και επομένως δικαιολογείται η ενισχυμένη μοριοδότησή της, αφού δεν πρόκειται για όμοιες περιπτώσεις εμπειρίας.»
    Προφανώς, ο Νομοθέτης εννοεί ότι διαφοροποιείται η εμπειρία του φύλακα μουσείου/αρχαιολογικού χώρου, από την εμπειρία του φύλακα σε άλλους χώρους , μολονότι και οι δύο έχουν το κύριο προσόν της ειδικότητας «Φύλακας Μουσείων & Αρχαιολογικών Χώρων».
    Συνεπώς, στην παραπάνω διατύπωση, το ορθό θα ήταν : «Η εμπειρία αυτή, η οποία αποκτάται με βάση το τυπικό προσόν του τίτλου σπουδών φύλακα, διαφοροποιείται ουσιωδώς από την εμπειρία που δεν έχει αποκτηθεί από την άσκηση καθηκόντων φύλακα σε μουσείο/αρχαιολογικό χώρο, μετά τη λήψη του αντίστοιχου τίτλου σπουδών, και επομένως δικαιολογείται η ενισχυμένη μοριοδότησή της, αφού δεν πρόκειται για όμοιες περιπτώσεις εμπειρίας.»

  • 11 Μαρτίου 2024, 23:49 | Μαρία Φ

    Εν έτη 2024 , τα πράγματα έχουν πάρει πλέον μια λογική και δίκαιη ροή απορρόφησης πτυχιούχων φυλάκων μουσείων και αρχαιολογικών χώρων με την έμπρακτη προσφορά τους τόσα χρόνια, αμιγώς στην πολιτιστική μας κληρονομιά κι όχι μονάχα με την κατάθεση του πτυχίου στηριζόμενοι σε έναν βαθμό, αλλά ούτε μαζεύοντας σαν τις ρώγες προϋπηρεσία από οπουδήποτε αλλού εκτός απο το ίδιο το υπουργείο πολιτισμού !!
    Έχουν γνώση οι φύλακες!!

  • 11 Μαρτίου 2024, 22:09 | ΑΝΤΩΝΗΣ

    ΜΠΡΑΒΟ ΥΠΟΥΡΓΕ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ Η ΚΡΗΤΗ ΜΑΖΙ ΣΟΥ!

  • 11 Μαρτίου 2024, 22:43 | Ελένη

    Η ρύθμιση που θέλει να εισάγει το συγκεκριμένο άρθρο είναι παρόμοια με την διάταξη που έκρινε αντισυνταγματική το ΣΤΕ με την πρόσφατη 192/2022 απόφαση της ολομέλειας του, διότι αντίκεινται στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας. Όμως πάνω απ όλα, η συγκεκριμένη διάταξη κακοποιεί την αρχής της αναλογικότητας, καθώς η επιπλέον μοριοδότηση που δίνει σε μια συγκεκριμένη μερίδα υποψηφίων είναι της τάξεως του 150% και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από οποιαδήποτε διαφοροποίση των συνθηκών κάτω από τις οποίες αποκτήθηκε η εμπειρία αυτή αυτή. Ίσως μια προσαύξηση της εμπειρίας της τάξεως του 20-25% (1 με 2 μονάδες ανα μήνα) να μπορούσε να σταθεί, αλλά και πάλι για ποιο λόγο να μπλέκουμε με τα δικαστήρια και γιατί να υπάρχει αυτή η κατά το δοκούν απόκληση από τις γενικές αρχές μοριοδότησης του ΑΣΕΠ;

  • 11 Μαρτίου 2024, 21:42 | Ειρηνη

    Εννοείται υπέρ του άρθρου 26! Επιτέλους να δικαιωθούν και οι άνθρωποι που με κόπο εργάζονται τόσα χρόνια και χάνουν τέτοιες θέσεις λόγω άλλων μη σημαντικών τόσο κριτηρίων. Επιτέλους ας εδραιωθεί ότι ήδη ακολουθείται από όλους τους υπόλοιπους κλάδους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

  • 11 Μαρτίου 2024, 21:08 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Μετά την λύση του 60μηνου προβλήματος, το υπουργείο έρχεται και ανταμείβει την προϋπηρεσία του φύλακα αρχαιοτήτων. Δεν είναι δυνατόν ένας εργαζόμενος αρχαιοφύλακας που έχει τόσα χρόνια εργασίας στην ειδικότητα να αντιμετωπίζεται το ίδιο με ένα νέο συνάδελφο. Η Υπουργός πολύ σωστά τόλμησε και φέρνει την συγκεκριμένη διάταξη.

  • 11 Μαρτίου 2024, 21:08 | Νικος

    Πολύ σωστή ενέργεια!! Μπράβο στη Μενδώνη που επιβραβεύει ανθρώπους με γνώση και εμπειρία ετών στον τομέα τους!!

  • 11 Μαρτίου 2024, 20:06 | ΛΙΤΣΑ

    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΥΠΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 26!ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ,ΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΑ,ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΤΑΙ Η ΑΜΙΓΩΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ.

  • 11 Μαρτίου 2024, 20:41 | Panagioptis D

    Λύπαμαι πάρα πολύ που κυρισολεκτικά παραμονή της έκδοσης της προκήρυξης 450 ατόμων φυλακτικού προσωπικού και με αυτη να είναι στο ΑΣΕΠ, το ΥΠΠΟ επιλέγει να αλλάξει με φωτογραφικό τρόπο τα κριτήρια διορισμού, αντίθετα με ότι ισχύει στο ΑΣΕΠ και αντίθετα με όλες τις αποφάσεις του ΣΤΕ, προκειμένου να εξυπηρετήσει συνδικαλιστικά μικροσυμφέροντα και εντυπώσεις.
    Το αποτέλεσμα είναι αυτό που φαίνεται στα σχόλια, διχασμός και καβγάδες, η χαρά του κάθε κυβερνωντα και του ρητου «διαίρε και βασίλευε».
    Ελπίζω η υπουργός να κατανόεί τι πλήγμα προκαλεί αυτή τη στιγμή στο μελλον του κλάδου, καθώς με τους περισσοτερους να προσφευγουν στο ΣΤΕ, το μέλλον των μονίμων της ειδικότητας είναι αβέβαια, ειδικά αν τελικά η προκήρυξη κολήσει και δεν εκδωθεί ποτε.

  • 11 Μαρτίου 2024, 20:12 | Λίτσα Κ

    η υπουργός να αντιληφθεί επιτελους πως ο αρχαιοφυλακας είναι ένας εξειδικευμένος υπάλληλος που έχει πιστοποιηθεί από τον ΕΟΠΠΕΠ, έχει το πτυχίο της ξένης γλώσσας που αναγνωρίζει ο ΑΣΕΠ και εργάζεται αδιάκοπα σε ένα νευραλγικό πόστο όπως είναι ο πολιτισμός.
    Ο αρχαιοφυλακας είναι η βιτρίνα του πολιτισμού, ο πρώτος και ίσως ο μοναδικός άνθρωπος που θα συναντήσει ένας επισκέπτης σε ένα μουσείο.
    Τα μουσεία πρέπει να τα επανδρώσουν με το καλύτερο προσωπικό της χώρας, με πιστοποιημένους υπαλλήλους με γνώση και εμπειρία. Ο νόμος του ΑΣΕΠ που ισχύει σταθμίζει τόσο την εμπειρία όσο και την γνώση. Με αυτό το άρθρο , οι πτυχιούχοι από τον ΕΟΠΠΕΠ μετατρέπονται σε φαντάρους που μετράει πρωτίστως η παλαιότητα και όχι το σύνολο των αντικειμενικών τους προσόντων. Ήδη πολλοι εργαζόμενοι έχουν πραγματοποιήσει συναντήσεις με δικηγόρους και αν αυτό το άρθρο ψηφιστεί η άσκηση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον της προκήρυξης και η προσφυγή στο ΣΤΕ θα είναι μονόδρομος.

  • 11 Μαρτίου 2024, 20:07 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Δ.

    Η ρύθμιση αυτή είναι Δίκαιη και Λογική!!Μπράβο σε αυτήν την πρωτοβουλία!!

  • 11 Μαρτίου 2024, 19:51 | ΣΟΦΙΑ

    Η ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΦΥΛΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ .ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΑΣ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΑ ΑΞΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ!Η ΚΥΡΙΑ ΜΕΝΔΩΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΛΜΑΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ!!

  • 11 Μαρτίου 2024, 19:01 | Νικηφόρος

    Μπράβο στην κυρία Μενδώνη! Έχω 10 επειδή δεν διάβαζα και έιχα χάσει τις ελπίδες μου για διορισμό! Σήμερα ωστόσο δικαιώνεται η επιλογή μου να δίνω πρωταιρεότητες σε άλλα πράγματα και όχι στο να πάρω έναν βαθμό καθώς αύριο διορίζομαι και μάλιστα Αθήνα.
    Είναι και κάτι κορόιδα μετά από εμένα βέβαια με βαθμούς και γλώσσες αλλα τι να κάνουμε αυτά έχει η ζωή. Όπως είπε και κάποιος «αν εισαι και παππάς , με την αράδα σου θα πας»!

  • 11 Μαρτίου 2024, 19:05 | Αννα

    Πολύ σωστή κίνηση από το υπουργείο !! Συμφωνώ απόλυτα

  • 11 Μαρτίου 2024, 19:19 | Παναγιώτης

    Αυτό το κατάπτιστο άρθρο αποτελεί κυριολεκτικά τον «Δούρειο Ιππο» για την κατάργηση της αξιοκρατίας στο ΥΠΠΟ. Άνθρωποι με μια σύμβαση παραπάνω χαρατηρίζονται λόγω της υπερμοριοδότησης που προκαλεί ως «παλιοί» και προσπερνάνε δικαιωματικά άλλους. Η ταφόπλακα του ΑΣΕΠ.

  • 11 Μαρτίου 2024, 19:33 | Μάκης Γεωργίου

    Ειλικρινά δεν μπορώ να αντιληφθώ όσους χαίρονται και πανηγυρίζουν εις βάρος συναδέλφων τους επικροτώντας την αδικία.
    Για αυτό τον λόγο ακριβώς η χώρα μας βρίσκεται σε αυτά τα χάλια, διότι υπάρχει παντελής έλλειψη ενσυναίσθησης και επικρατεί ο σταρχιδισμός και ο ατομικισμός.
    Να ενημερώσω λοιπόν τα τρολ που γράφουν το ίδιο σχόλιο 5-10 φορές στην σειρά ότι αυτό το άρθρο είναι καταπτυστο με γελοία και ανυπόστατη αιτιολογική έκθεση και δεν μπορεί να σταθεί πουθενά.
    Αν μιλούσαμε για μια μικρή αύξηση της μοριοδότησης στα 9-10 μόρια το πολύ ως επιβράβευση και αναγνώριση των πιστοποιημένων αρχαιοφυλακων που εργάζονται σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους έναντι όσων είναι σε φυλάξεις εκτός, θα μπορούσα να το καταλάβω και θεωρώ σχεδόν κανείς δεν θα αντιδρούσε. Εδώ μιλάμε για πλήρη ισοπέδωσης των πάντων όμως, κατάργηση της αξιοκρατίας, των ίσων ευκαιριών και της αναλογικότητας στο δικαίωμα της πρόσληψης.
    Πάρτε το πίσω ή αναδιαμορφώστε το όπως έχουν προτείνει τόσοι και τόσοι συνάδελφοι.
    Διαφορετικά και η προκήρυξη θα κολλήσει και δε θα διοριστούν και οι εκλεκτοί σας

  • 11 Μαρτίου 2024, 18:24 | Δικαία

    Ποια προκήρυξη θα βγει; Αυτή που θα κολλήσει στο ΣτΕ;
    Ποια προϋπηρεσία αναγνωρίζεται ρε γελοία υποκείμενα δήθεν συνάδελφοι;
    Αυτή που αναγνωρίζεται έτσι κι αλλιώς όπως παντού με 7 μόρια ανά μήνα;
    Χαρήκατε το 2021 που μας έριξαν της βαθμολογίες από το 55 στο 30 ανά μήνα και τώρα νομίζετε θα περάσει αυτό το φωτογραφικό άρθρο; Αχχαχαχα
    Πίσω έχει η χαλαρά την ουρά!

  • 11 Μαρτίου 2024, 18:19 | ΑΓΓΕΛΙΚΗ

    Επιτέλους το Υπουργείο Πολιτισμού κάνει αυτό που γίνεται και στα υπόλοιπα Υπουργεία για την πρόσληψη τακτικού προσωπικού.Μετά από τόσα χρόνια θα αναγνωριστεί η εμπειρία!Είναι ένα καλό βήμα για των κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων μας!Εύγε!!!

  • 11 Μαρτίου 2024, 18:12 | Μαρία

    Επιτέλους!
    Βρίσκω πολλή σωστή την κίνηση του Υπουργείου και της Υπουργού για την μοριοδότηση.
    Μετά από τόσα χρόνια θα αναγνωριστεί η ειδικότητα μας και τα χρόνια εμπειρίας που έχει ο καθένας μας στο χώρο και στο Υπουργείο.

  • 11 Μαρτίου 2024, 17:00 | Τυριακιδου Πελαγία

    Δεν συμφωνώ στην προσεχή προκήρυξη να προσμετρηθεί η εμπειρία μόνο μετά την απόκτηση της πιστοποίησης, πρέπει να μετρήσουν και οι μήνες εμπειρίας πριν την πιστοποίηση. Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι φύλακες που έχουμε εμπειρία στη φύλαξη μουσείων και αρχαιολογικών χώρων πριν την απόκτηση της πιστοποίησης και είναι άδικο να μην προσπολύμηνημετρηθούν

  • 11 Μαρτίου 2024, 16:19 | Στέλιος Π

    Πολύ σωστή κίνηση να μοριοδοτηθει η προϋπηρεσία, όπως γίνεται παντού.
    Ένας αναπληρωτής καθηγητής παίρνει 2,5 μόρια για τον βαθμό και 1/ μήνα προϋπηρεσίας.
    Σε 13 μήνες ένας που έχει βαθμό βάσης 5 είναι στην ίδια κλίμακα με έναν αριστούχο που δεν πηγαίνει για δουλειά.
    Στους αρχαιοφύλακες δεν έχουν οριστεί τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, με το συγκεκριμένο παράδειγμα των καθηγητών, όπως δεν θα μοριοδοτηθει κάποιος άσχετος έτσι και εδώ κάποια στιγμή πρέπει να μπει ένα φρένο σε αυτούς που δεν εργάζονται ως φύλακες μουσείου αλλά γεμίζουν μόρια προϋπηρεσίας.
    Σωστό άρθρο και να ψηφιστεί!

  • 11 Μαρτίου 2024, 16:25 | Έυη

    Επιτέλους!!

    Μετά από τόσα χρόνια ο κλάδος μας δικαιώνεται!!
    Το υπουργείο πολιτισμού αναγνώριζει πόσο ιδιαίτερα σημαντική είναι η προσφορά μας καθημερινά ακόμη και σε δύσβατες περιοχές, όσον αφορά την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και έτσι οι κόποι μας δεν χάνονται στον βωμό της αλόγιστης βαθμοθηρίας!!

    Κυρία Μενδώνη με την πείρα σας τόσα χρόνια σ’αυτό το υπουργείο, τολμάτε επιτέλους το δίκαιο και το αυτονόητο, να το κάνετε πράξη!!

    Σας ευχαριστούμε.

  • 11 Μαρτίου 2024, 15:55 | Δήμητρα Κ.

    Επιτέλους και το ΥΠΠΟ ακολουθεί αυτό που γίνεται στα υπόλοιπα υπουργεία για την πρόσληψη τακτικού και μη προσωπικού.
    Όπως στο υπουργείο Παιδείας η αντιστοιχία προυπηρεσιας- πτυχίου είναι 1 προς 2 με αυτή την μοριοδοτηση συγκλίνει και το ΥΠΠΟ ,επί τέλους, σε αυτήν την δίκαιη τακτική για όλους.
    Με αυτό το άρθρο διαχωρίζει τον αρχαιοφυλακα από την απλή φύλαξη, θέτει τις βάσεις για τα επαγγελματικά δικαιώματα του κλάδου και τους προστατεύει.
    Με το υπάρχον σύστημα ένας αρχαιοφυλακας χρειαζόταν 9 συμβάσεις (άρα 9 χρόνια)για να δημιουργήσει 60 μήνες προϋπηρεσίας ενώ ένας φύλακας σε εταιρείες εκτός ΥΠΠΟ το ολοκλήρωναν σχεδόν στα μισά χρόνια ( σε 5 χρόνια ακριβώς).
    Η κυρία Μενδωνη είναι η μοναδική υπουργός, από τόσους που βρέθηκαν σε αυτή την θέση, να σταματήσει τον απαράδεκτο νόμο Παυλόπουλου που στους 60 μήνες εργασίας απαγόρευε την εκ νέου δυνατότητα στην εργασία. Τότε και τώρα δείχνει πως είναι ο μοναδικός πολιτικός της χώρας που ξέρει τα θέματα του πολιτισμού τόσο καλά.
    Κάλιο αργά παρά ποτέ, έτσι και στο ΥΠΠΟ η υπουργός αντιλαμβάνεται πως ο αρχαιοφυλακας είναι ένας εξειδικευμένος υπάλληλος που έχει πιστοποιηθεί από τον ΕΟΠΠΕΠ, έχει το πτυχίο της ξένης γλώσσας που αναγνωρίζει ο ΑΣΕΠ και εργάζεται αδιάκοπα σε ένα νευραλγικό πόστο όπως είναι ο πολιτισμός.
    Ο αρχαιοφυλακας είναι η βιτρίνα του πολιτισμού, ο πρώτος και ίσως ο μοναδικός άνθρωπος που θα συναντήσει ένας επισκέπτης σε ένα μουσείο.
    Τα μουσεία πρέπει να τα επανδρώσουν με το καλύτερο προσωπικό της χώρας, με πιστοποιημένους υπαλλήλους και βαθιά γνώση και εμπειρία.
    Εύχομαι να βγεί γρήγορα η προκήρυξη για το μόνιμο προσωπικό και σύντομα να κατοχυρωθούν τα επαγγελματικά μας δικαιώματα.

  • 11 Μαρτίου 2024, 12:37 | Αγησίλαος

    Όσοι λένε ότι συμφωνούν με αυτό το αισχος που έρχεται προς ψήφιση ακριβώς πριν βγει η προκήρυξη, είναι αυτοί ακριβώς που επωφελούνται και ενώ θα ήταν εκτός προκήρυξης ή στις τελευταίες θέσεις, ξαφνικά βγαίνουν στις πρώτες θέσεις με τσατσιά.
    Δεν θα παίξετε με την νοημοσύνη μας ούτε με το ΑΣΕΠ και την αξιοκρατία.
    Θα συμμορφωθείτε θέλετε δεν θέλετε γιατί όσο κουτση και στραβή να είναι η δικαιοσύνη, ακόμα ζει και υπάρχει.

  • 11 Μαρτίου 2024, 09:38 | Γιάννης Θεοχάρης

    Εγώ δεν συμφωνώ μόνο με το άρθρο 26 αλλά συμφωνώ με την γενικότερη προσέγγιση που έχει το υπουργείο πολιτισμού για τα θέματα που άπτονται της φύλαξης.
    Έπρεπε να περάσουν 20 χρόνια για να βρεθεί ένας άνθρωπος να λύσει το πρόβλημα του 60μηνου κωλύματος, ένας νόμος που σε απαγόρευε να δουλέψεις περισσότερο από 5 χρόνια.
    Με το άρθρο 26 το υπουργείο πολιτισμού επιβραβεύει όλους τους εργατικούς αρχαιοφύλακες που δεν επιλέγουν συμβάσεις και για να εργαστούν κάνουν πολλά χιλιόμετρα καθημερινά σε δυσπρόσιτες και δύσβατες περιοχές.
    Το άρθρο δεν αδικεί κανέναν, δεν αποκλείει κανέναν και προστατεύει την ειδικότητα φύλακας μουσείων.
    Επίσης ας σταματήσουν να δημιουργούν εντυπώσεις κάποιοι για τα πτυχία ξένων γλωσσών.
    Δεν υπάρχει στην χώρα ούτε ένας αρχαιοφυλακας που να αναλαμβάνει εργασία και να μην έχει πτυχίο ξένων γλωσσών, εκτός και αν είναι νυχτοφύλακας.
    Είναι ένα σωστό άρθρο που κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για τα επαγγελματικά δικαιώματα!

  • 11 Μαρτίου 2024, 07:33 | Ειρηνη

    Η υπερμοδιοδότηση με 150% ευνοεί μόνο μια συγκεκριμένη μερίδα πιστοποιημένων οι οποίοι είτε γιατί είχαν την οικονομική άνεση να εργάζονται μόνο περιστασιακά σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία είτε γιατί δεν είχαν τα προσόντα να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα απέκτησαν μεγάλη εμπειρία. Το προσοντολόγιο του 2021 που η παρούσα κυβέρνηση έχει ψηφίσει δεν αναφέρει πουθενά την διάκριση μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα ούτε γίνεται λόγος για υπερμοριοδότηση και μάλιστα όταν η διάκριση αυτή έχει κριθεί από την ελληνική δικαιοσύνη ως αντισυνταγματική. Δεν μιλάμε για μια επιπλέον μοριοδότηση 2-3 μορίων η οποία θα μπορούσε να δώσει ενδεχομένως μια ώθηση στους συμβασιούχους ως επιβράβευση μιλάμε για μια υπερμοριοδότηση της τάξεως του 150% που αποκλείει όλους του άλλους υποψηφίους. Η απόφαση αυτή με βρίσκει εντελώς αντίθετη.

  • 11 Μαρτίου 2024, 04:44 | Αίας

    Που ακούστηκε να υποβαθμίζεται ξαφνικά σε μια μόνον ειδικότητα εντελώς η αξία των υπολοίπων προσόντων και να προκρίνεται σε ασυναγώνιστο πλέον βαθμό η προϋπηρεσία;;
    Το 2021 με το νέο προσοντολόγιο έπεσε στο μισό ο συντελεστής της βαθμολογίας και αυτό το κάνατε γενικά στο δημόσιο εσείς οι δήθεν εκπρόσωποι της αριστείας.
    Και τώρα έρχεστε μόνο στους αρχαιοφυλακες και νομοθετείται ειδική εμπειρία με +250% τον κάθε μήνα.
    Θα δείτε πως η ύβρις δεν στέκεται μόνη της. Την ακολουθούν η Νέμεσις και η Τησις.
    Αν θέλετε τόσο πολύ να ξεχωρίσετε την εμπειρία σε φυλάξεις του υπουργείου πολιτισμού, υπάρχει τρόπος να γίνει διευκρινίζοντας το και αφήνοντας τον συντελεστή εκεί που είναι. Λαμόγια συνάδελφοι μη χαίρεστε, υπάρχουν τα ΜΜΕ, η Βουλή, το ΑΣΕΠ και τέλος το ΣτΕ.
    Θα πάει μέχρι τέλους το θέμα και χαμένοι θα βγούν οι συνομότες όπως πάντα.

  • 10 Μαρτίου 2024, 22:02 | Βασιλης

    Το Υπουργείου Πολιτισμού πράττει σωστά με την αξιοποίηση του εξειδικευμένου καταρτισμένου και έμπειρου προσωπικού πιστοποιημένων φυλάκων της ειδικότητας ΙΕΚ φύλακες μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, οι οποίοι καλύπτουν αποκλειστικά τις προδιαγραφές του επαγγελματία φύλακα σύμφωνα με την UNESCO και το ICOM.