Άρθρο 26 Μοριοδότηση της εμπειρίας υποψηφίων για την κάλυψη θέσεων του κλάδου ΔΕ Φύλαξης-Πληροφόρησης των ειδικοτήτων ΔΕ Ημερήσιων Φυλάκων Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων και ΔΕ Νυχτοφυλάκων Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

 

Στις διαδικασίες επιλογής προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού, μέσω του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, για την κάλυψη θέσεων του κλάδου ΔΕ Φύλαξης-Πληροφόρησης των ειδικοτήτων ΔΕ Ημερήσιων Φυλάκων Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων και ΔΕ Νυχτοφυλάκων Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, στις οποίες εφαρμόζεται η περ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 29 του ν. 4765/2021 (Α’ 6), περί των κριτηρίων επιλογής προσωπικού με σειρά προτεραιότητας, η εμπειρία που έχει αποκτηθεί από την άσκηση καθηκόντων φύλακα σε μουσείο ή σε αρχαιολογικό χώρο μετά από τη λήψη του αντίστοιχου τίτλου σπουδών βαθμολογείται με δεκαεπτά (17) μονάδες ανά μήνα και για συνολική εμπειρία μέχρι εξήντα (60) μήνες και με επτά (7) μονάδες ανά μήνα για τους υπόλοιπους είκοσι τέσσερις (24) μήνες. Η εμπειρία στο αντικείμενο της θέσης άνευ αντίστοιχου τίτλου σπουδών βαθμολογείται σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο της περ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 29 του ν. 4765/2021.

  • 13 Μαρτίου 2024, 14:51 | Βασιλης

    από ποτε η άσκηση δικαιώματος προσφυγης σε ανώτατο δικαστήριο εναντίον νόμου, είναι «απειλή»; Λυπάμαι για το φασιστικό σας επίπεδο ορισμένων. Μάλλον εσείς οι ίδιοι απειλείτε αμέσως όλους όσους θίγονται με διαπόμπευση αλλά δυστυχώς το ΣΤΕ για εσάς δεν λειτουργεί έτσι

  • 13 Μαρτίου 2024, 14:41 | Ελπίδα Κ

    το 2022εχασα μια συμβαση καθώς το υπουργείο έβαλε το οριο υπολογισμου του 8μηνου κωλύματος στις 17 Απριλίου και βρέθηκα εκτός επειδή με αυτό τον πρωτοφανή υπολογισμό έμεινα έξω για μια μέρα. Επειδή δεν έχω την πολυτέλεια να κάθομαι και να δουλευω από χόμπι, εργάστηκα ως φυλακας σε ιδιωτικό μουσείο αλλά μέσω εταιρίας σεκιουριτι. Αυτοί οι μήνες, που είναι και αρκετοί καθώς παρεμεινα εκεί, τώρα υπομοριοδοτουνται καθώς ο εργοδότης μου είναι η εταιρία και όχι το μουσείο. Με αυτό το άρθρο όλοι εμείς που έχουμε εργαστεί στον τομέα μας αλλά μέσω εταιρίας πετιομαστε εκτός καθώς δεν μπορεί να βεβαιωθεί ότι όντως εργαζόμαστε και τις 25 μέρες του μήνα στο μουσείο και ο εργοδότης μας είναι εταιρία σεκιουριτι. Το άρθρο αυτό δεν ρυθμίζει αναλογικά ισες καταστάσεις δηλαδή εργαζόμενους στο ίδιο αντικειμενο με ίδια εμπειρία και διαφωνώ εξ αρχής με αυτό

  • 13 Μαρτίου 2024, 14:52 | Αθηνά

    Το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για μια διάταξη αντισυνταγματική. Γιατί δεν κάνει ένα ερώτημα το υπουργείο στο ΣτΕ πριν κατεβάσει τον νόμο στην Βουλή, ώστε να λυθεί το θέμα και να μην μαλώνουμε μεταξύ μας;

  • 13 Μαρτίου 2024, 13:13 | Νάντια Κ

    Αυτοί οι γελοίοι χειροκροτητές των ρουσφετιων είναι οι «φρουροί» και προστάτες της πολιτιστικής μας κληρονομιάς;;
    Όταν υπερασπίζεσαι το να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα και θες να πατάς επί πτωμάτων απλά και μόνο για να βολευτεις εσύ, χωρίς κανένα ηθικό φραγμό, τότε δεν σου αξίζει να εργάζεσαι στο υπουργείο πολιτισμού, αλλά στον χώρο των νονων της νύχτας.

  • 13 Μαρτίου 2024, 12:22 | ΣΤΑΘΗΣ Π.

    Το θράσος και το μένος ορισμένων είναι τέτοιο πλέον, που προτείνουν να καταργηθεί τελείως ο συντελεστής της βαθμολογίας και να μετράει μόνο της προϋπηρεσίας. Έχετε αντιληφθεί πολύ λάθος το ρόλο του ΑΣΕΠ και της αξιοκρατίας σε μια ευνομούμενη πολιτεία. Ένα κράτος που θα σας ταίριαζε να μεταναστευσετε είναι η Ουγκάντα. Αν και ακόμα κι εκεί δεν υπάρχουν τέτοια χάλια πιστεύω. Κατάντια δίχως τέλος. Λυπάμαι και πραγματικά εύχομαι οι συνάδελφοι να το τρέξουν δικαστικά πλέον για να κοπεί το γέλιο σε όλους αυτούς τους λούμπεν τύπους που στηρίζουν φωτογραφικές διατάξεις.

  • 13 Μαρτίου 2024, 12:56 | Marina

    Το κύκνειο άσμα όλων αυτών που επιβουλεύονται την αξιοκρατία, την ισονομία και την ισοπολιτεία.
    Μην χαίρεστε άδικα ούτε να θεωρείται δεδομένο πως το κακό θα νικήσει.
    Το θέμα θα φτάσει πολύ ψηλά και δημοσιογραφικά και φυσικά νομικά. Και δεν είναι απειλή, είναι η δικαιοσύνη που φοβάστε ότι θα εφαρμοστεί τελικά.
    Ας φοβάστε λοιπόν. Οι ένοχοι φοβούνται.

  • 13 Μαρτίου 2024, 12:11 | Αστέρης K

    Η πιστοποίηση από τον ΕΟΠΠΕΠ ήταν το πρώτο και κύριο χαρακτηριστικό που έδινε 55 μόρια για τον κάθε βαθμό. Αυτό το ήξεραν άπαντες επί σειρά ετών για αυτό ορισμένοι συνάδελφοι φρόντισαν να διαβάσουν ώρες ατελείωτες κάθε μέρα και να προετοιμαστούν κατάλληλα για να πετύχουν. Ξαφνικά το 21 έπεσε στο μισό ο συντελεστής της βαθμολογίας παντού στο δημόσιο και το 2024 έρχεται ένα υπουργείο να βάλει υπερμοριοδότηση σε μια μόνο ειδικότητα εντελώς στοχευμένα και φωτογραφικά.
    Όπως αντιλαμβάνεστε αυτό δεν θα γίνει ανεκτό!

  • 13 Μαρτίου 2024, 11:39 | ΠΕΛΑΓΙΑ

    Έχουν γνώση οι Φύλακες.

    Τα κακώς κείμενα περιορίζονται σιγά σιγά κι αυτό παρατηρείται σε εκείνα τα μηνύματα που με απειλές για ακύρωση μιας επερχόμενης προκήρυξης , με την απαξίωση συναδέλφων και ύβρεις σε κάθε ευκαιρία, αποδεικνύουν το κύκνειο άσμα τους και την κατάρρευση της βασιλείας τους στον χώρο του πολιτισμού, με την οριστική και αμετάκλητη ψήφιση του άρθρου 26!

    Οι Αρχαιοφύλακες συνυπογράφουμε την ψήφιση του Άρθρου 26 ως Δίκαιο κι απολύτως Λογικό.

  • 13 Μαρτίου 2024, 11:37 | Βασιλείου Δ.

    Η πιστοποίηση του ΕΟΠΠΕΠ είναι απλά μια αναγνώριση ότι ολοκληρωσες τις σπουδές, δεν θα έπρεπε να μοριοδοτηθει στις προκηρύξεις.
    Όποιος έχει τα κύρια προσόντα να το σημειώνει και μετά να υπολογίζεις τα μόρια της προϋπηρεσίας.
    Σωστό το άρθρο 26

  • 13 Μαρτίου 2024, 10:56 | Ετεοκλής

    Όνειδος! Μπαίνουν και γράφουν συγκεκριμένα άτομα που ωφελούνται φωτογραφικά και διορίζονται σπίτι τους με αυτό το άρθρο, τα ίδια σχόλια ξανά και ξανά για να δημιουργήσουν κλίμα και ταυτόχρονα κατηγορούν την άλλη πλευρά, που είναι η πλειοψηφία, για το αντίθετο.
    Αυτό στην ψυχολογία ονομάζεται «προβολή».
    Κατηγορούν τους άλλους για πράγματα και συμπεριφορές που επιδεικνύουν οι ίδιοι.
    Έχει δοθεί γραμμή σε τρολ να γράφουν συγχαρητήρια, επιτέλους και μπράβο χαϊδεύοντας τα αυτιά της πολιτικής ηγεσίας, επιβραβεύοντας πολιτικές πελατειακού κράτους και φωτογραφικών προκηρύξεων εν έτη 2024.
    Μηδέν επιχειρήματα μόνο κραυγές από τους ωφελημένους για μια αδικία που πάει να συντελεστεί στον κλάδο.
    Ωστόσο το ΣτΕ δεν λαμβάνει υπόψη κραυγες, αλλά εξετάζει την συνταγματικότητα ενός νόμου. Και εκεί θα κριθούν όλα.
    Εφόσον επιλέξατε να πάρετε τον δρόμο της Κακίας, και όχι της Αρετής, αναγκαστικά η προκήρυξη στην οποία θα πάει να εφαρμοστεί αυτό, θα προσβληθεί και πιθανότατα θα
    παγώσει άπαξ δια παντός. Λυπάμαι για την κατάντια σας.

  • 13 Μαρτίου 2024, 09:09 | Μαιρη

    μπράβο στο υπουργείο πολιτισμού μπράβο στην υπουργό!!!

  • 13 Μαρτίου 2024, 07:45 | Προς κ. Αντωνίου Ανδρεα

    Στην δήθεν δημοσκόπηση που αναφέρεστε, συμμετέχουν εκατοντάδες άτομα που δεν είναι καν πιστοποιημένοι.Χθες μολις κάποιος ρώταγε αν για την απόδειξη της εμπειρίας αρκεί απλή υπεύθυνη δήλωση ή κατι παραπάνω και ένας άλλος προχθές ρώτησε αν μπορουμε να κάνουμε ταυτόχρονα δυο αιτήσεις. Ελπίζω να καταλαβαίνετε ότι μιλάτε για μια σελίδα που συμμετέχει ο οποίος θέλει. Τώρα αν εσείς νομίζετε ότι υπαρχει καποια αντιπροσωπευση μέσω του φέισμπουκ, αναλογιστείτε γιατι δεν υπαρχει καμια αντιπροσωπευση από το «σωματείο» σας.Οι εργασιακές ομάδες εκφράζονται μεσω των σωματείων τους μέσω εκλεγμένων αντιπροσώπων και όχι από το fb η δοτους ανθρώπους που έχουν αλεργία στην αντίθετη άποψη.

  • 13 Μαρτίου 2024, 07:09 | Βιβή Β.

    Στους Διπλωματούχοι Φύλακες Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων που απασχολούνται και στελεχώνουν καθημερινά το Υπουργείο Πολιτισμού σε θέσεις ιδιαιτέρως απαιτητικές, με
    σκοπό την διασφάλιση και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι ανάγκη να πριμοδοτείται η εμπειρία από το κράτος καθώς κρίνεται εξόχως σημαντική!

    Για αυτούς τους λόγους το Άρθρο 26 με βρίσκει απολύτως Σύμφωνη!

    Εύγε στο Υπουργείο Πολιτισμού!

  • 13 Μαρτίου 2024, 07:51 | Γιάννης Βεκρης

    Σεντόνια ολόκληρα από τα γνωστά τρολλ και με λίγες απειλές διαβάζω εδώ μέσα. Η ουσία είναι μια: λίγες ημέρες ππριν από την προκήρυξη ο τρόπος μοριοδοτηση αλλάζει αιφνιδιαστικά και εκτός ΑΣΕΠ. Κάποιοι, οι οποίοι έχουν όνομα βεβαια σιωπουν αλλά απ όσο γνωρίζω κυκλοφορουν στους χώρους που βρήκαν εργασιακό καταφυγιο και τάζουν διορισμους. Μπορείτε να ουρλιάζετε όσο θέλετε. Στο ΣΤΕ η κραυγές και οι μέθοδοι σας δεν ακουγονται

  • 13 Μαρτίου 2024, 06:22 | Γιάννης

    Είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη το άρθρο 26 και να έχουν προτεραιότητα οι υποψήφιοι που έχουν προϋπηρεσία γιατί η συγκεκριμένη υπηρεσία χρειάζεται ανθρώπους οι οποίοι γνωρίζουν το αντικείμενο.
    Έτσι θα προβάλλεται καλύτερα η χώρα και θα διαφημίζεται παγκοσμίως.
    Επίσης είναι μια ανταμοιβή για όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχουν μοχθήσει τόσα χρόνια καθώς υπηρετούν στους αρχαιολογικούς χώρους.
    Όταν υπάρχει η εξειδίκευση και η προϋπηρεσία, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, τότε θα έχουμε στους αρχαιολογικούς χώρους το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και οι συγκεκριμένοι φύλακες θα είναι σε θέση να δώσουν ακόμη περισσότερα με την τεχνογνωσία τους και την εμπειρία τους.
    Οπότε κρίνεται αναγκαίο να ληφθεί υπόψη αυτό το άρθρο και να προηγηθούν με οι υποψήφιοι με εμπειρία.

  • 13 Μαρτίου 2024, 00:54 | Δικαία

    Ανήθικο, απαράδεκτο, διχαστικό, αντισυνταγματικό.

  • 12 Μαρτίου 2024, 23:28 | Αλέξανδρος Μ.

    Μία μεγάλη νίκη για τον κλάδο κ την ειδικότητα φύλακας αρχαιοφυλακων είναι το άρθρο που προωθεί το υπουργείο. Η εξειδίκευση είναι στα μουσεία κ σε αρχαιολογικούς χώρους με τόσα κωλύματα.οποιος θέλει εξειδίκευση σε σούπερ μάρκετ να αρκεστεί στα 7 μόρια κ χωρίς κωλύματα κ να κάνει ένα επαγγελματικό προσανατολισμό γιατί τα έχουν μπερδέψει τα παιδια

  • 12 Μαρτίου 2024, 23:39 | Αντωνίου Ανδρέας

    Οι πιστοποιημένοι αρχαιοφύλακες με περισσότερο από 60 μήνες προϋπηρεσίας είναι το 10% του συνόλου.
    Παλιοί αρχαιοφύλακες «όμηροι» σε συμβάσεις 15 χρόνια το λιγότερο.
    Η πλειοψηφία των συναδέλφων ψήφισε και συμφωνεί με το άρθρο ότι προστατεύει τον κλάδο.
    Οι ελάχιστοι που μπαίνουν πολλαπλάσιες φορές με τον ίδιο λογαριασμό στη διαβούλευση για να πούνε πως είναι φωτογραφική για τους παλιούς, ας μας εξηγήσουν τελικά πως έγινε και στην ψηφοφορία των αρχαιοφυλακων το 51% να συμφωνεί αφού είναι λιγότεροι στον αριθμό;
    Δυστυχώς για μερικούς λίγους που λύσσαξαν να μην ψηφιστεί το άρθρο είναι γνωστό ότι είναι στελέχη υποδομών και όχι αρχαιοφύλακες.

    Όλες οι περιοχές στην Ελλάδα χαιρετίζουν το άρθρο.

  • 12 Μαρτίου 2024, 23:33 | Θρασιβουλας 2

    Σκασίλα μου βγει δεν βγει ποτέ η μονιμη προκυρηξη, αλλά το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί και τα πάρουν οι αρχαιοφυλακες τα 17 Μόρια αφού τόσα χρονια εργάζονται στα μουσεία σε όλη την Ελλάδα. Κυρία υπουργέ μπράβο σας που το φέρνετε στην Βουλή προς ψηφοφορία!!!!!

  • 12 Μαρτίου 2024, 23:25 | Ελένη

    Η κ. Μενδωνη αντιλήφθηκε πως
    Τα μουσεία πρέπει να τα επανδρώσουν με το καλύτερο προσωπικό ,με πιστοποιημένους υπαλλήλους και βαθιά γνώση και εμπειρία.
    Εύχομαι να βγεί γρήγορα η προκήρυξη για το μόνιμο προσωπικό και σύντομα να κατοχυρωθούν τα επαγγελματικά μας δικαιώματα.

  • 12 Μαρτίου 2024, 23:28 | Φωτης

    Εσείς όλοι που απειλείτε μήπως είστε ΣΥΡΙΖΑ;;; Γιατί εγώ ευχαριστώ τον βούδα που επι ΣΥΡΙΖΑ έδωσα πιστοποίηση και πηρα 20!!! Αλλά τώρα επι ΝΔ δρν σας βολεύουν τα 17 μόρια ε;;;; Ξίδι!!!
    Μπράβο στο υπουργιο που λύνει αδικίες ετών!!!

  • 12 Μαρτίου 2024, 23:29 | Ρούλα

    Συμφωνώ με το άρθρο 26 γιατί είναι δίκαιο να προηγούνται οι διπλωματούχοι αρχαιοφύλακες με τη μεγαλύτερη προϋπηρεσία λόγω της εμπειρίας και της εξειδίκευσής τους σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Προσφέρουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου καθώς καλύπτουν πλήρως τις προδιαγραφές του επαγγελματία αρχαιοφύλακα όπως αυτές περιγράφονται από την UNESCO για την καλύτερη λειτουργία των μουσείων αλλά και από τον κώδικα δεοντολογίας του ICOM ο οποίος προκρίνει τη σημασία της εξειδίκευσης όλων των εργαζομένων των μουσείων. Το άρθρο 26 πριμοδοτεί και δικαιώνει όλους τους διπλωματούχους αρχαιοφύλακες που η εμπειρία τους έχει αποκτηθεί αποκλειστικά σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και είναι μια αναγνώριση των κόπων τους που εργάζονται υπό αντίξοες συνθήκες εδώ και πολλά έτη.

  • 12 Μαρτίου 2024, 23:30 | Φωτρινη

    Το νομοσχέδιο αυτό είναι εξαιρετικό, μιλά για την ποσόστωση της ελληνικής μουσικής. Όλοι εσείς που νομίζετε ότι εδώ είναι φεις έχω να σας πω τραγουδήσετε ελεύθερα!!! Το φέρνει η καλύτερη υπουργός που έχει περάσει από το υππο. Συγχαρητήρια!!!! Μπράβο που θα λύσετε πρόβλημα ετών!!!!

  • 12 Μαρτίου 2024, 23:40 | Νίκος Φ.

    Επειδή πολλά ειπώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, καλό θα ήταν να συνοψίσουμε τις τοποθετήσεις που γίνανε μήπως και μπορέσουμε να βρούμε μια κάποια άκρη.

    Από την μια πλευρά υπάρχουν πολλά σχόλια κυρίως παλαιών συμβασιούχων αρχαιοφυλάκων, τα οποία συμφωνούν με τη ρύθμιση του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς θεωρούν ότι με την προτεινόμενη ρύθμιση:

    – Θα μπορέσει επιτέλους μια μερίδα αρχαιοφυλάκων να μονιμοποιηθεί, καθώς ο χαμηλός βαθμός με τον οποίον πήραν την πιστοποίηση του πτυχίου τους (λόγω αυστηρής βαθμολόγησης των γραπτών που έγινε κάποιες χρονιές) δεν τους αφήνει μεγάλα περιθώρια ώστε να διοριστούν με άλλον τρόπο.

    – Θα είναι καλύτερη η φύλαξη των μουσείων, αφού αυτοί που θα προσληφθούν θα έχουν μεγαλύτερη εξειδικευμένη προϋπηρεσία στον χώρο των μουσείων.

    – Καλώς διαχωρίζεται και μοριοδοτείται παραπάνω η προϋπηρεσία στα μουσεία, καθώς διαφέρει από τη προϋπηρεσία που αναγνωρίζεται σε άλλου είδους φυλάξεις.

    Από την άλλη μεριά υπάρχουν πολλά σχόλια νεότερων συμβασιούχων αρχαιοφυλάκων με αυξημένα σχετικά τυπικά προσόντα καθώς και πιστοποιημένων αρχαιοφυλάκων οι οποίοι όμως έχουν προϋπηρεσία εκτός μουσείων, τα οποία διαφωνούν με τη ρύθμιση την οποία χαρακτηρίζουν φωτογραφική και υποστηρίζουν ότι πρέπει να αποσυρθεί από το νομοσχέδιο διότι:

    – Είναι αντισυνταγματική η υπερμοριοδότηση συγκεκριμένης κατηγορίας υποψηφίων, καθώς πλήττει τις αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας και ότι γι αυτό υπάρχει και η πρόσφατη σχετική απόφαση 192/2022 της ολομέλιας του ΣτΕ.

    – Παραβιάζεται η ασφάλεια του δικαίου, καθώς η διάταξη αυτή αιφνιδιάζει τους υποψηφίους λίγο πριν βγάλει το ΑΣΕΠ προκήρυξη για αρχαιοφύλακες, και ότι πρέπει να εφαρμοστούν τα κριτήρια μοριοδότησης που ισχύουν για όλες τις προκηρύξεις Κ του ΑΣΕΠ αφού δεν είναι δυνατόν να αλλάζουν τα κριτήρια την τελευταία στιγμή.

    – Δεν μπορεί να υπάρχει διαφοροποίηση στην μοριοδότηση της εμπειρίας του νυχτοφύλακα μουσείων καθώς δεν κάνει κάτι διαφορετικό από έναν απλό νυχτοφύλακα, αφού όταν εργάζεται το μουσείο είναι κλειστό, ενώ με την υπερμοριοδότηση των ημερήσιων φυλάκων πλήττεται η αρχή της αναλογικότητας καθώς δεν μπορούν με όσα υπόλοιπα μόρια και αν διαθέτουν να διοριστούν αυτοί σε σχέση με αυτούς που υπερμοριοδοτούνται.

    Σέβομαι τις απόψεις όλων και σίγουρα ο καθένας έχει το δίκαιο του. Εξαρτάται από τη πλευρά που το βλέπει κανείς. Όμως υπάρχουν και οι υπόλοιποι που το σημαντικότερο γι αυτούς είναι απλά η προκήρυξη να προχωρήσει χωρίς προβλήματα, όπως είναι και το σωστό. Ελπίζω να μην ταλαιπωρηθούμε άλλο. Πρέπει να γίνει ένας συμβιβασμός ώστε όλοι να νιώθουν ικανοποιημένοι. Όχι πλήρως ικανοποιημένοι ίσως, όμως τόσο όσο να μην νιώθουν και αδικημένοι.
    Η άποψη μου λοιπόν είναι ότι ένας έντιμος συμβιβασμός θα μπορούσε να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε η υπερμοριοδότηση να παραμείνει μόνο στην κατηγορία των ημερήσιων αρχαιοφυλάκων, περιορισμένη στα 7 x 1,25 = 8,75 μόρια ανά μήνα (συνολικά 1,75*60= 105 μόρια). Ως αντιστάθμισμα, προτείνω ταυτόχρονα να προβλεφθεί διάταξη η οποία θα δίνει στους παλαιότερους πιστοποιημένους αρχαιοφύλακες τη δυνατότητα να προσμετράται η προϋπηρεσία τους και πέρα των προβλεπόμενων 84 μηνών (έως τους 120 μήνες, 36 x 7 =252 επιπλέον μόρια), ώστε ακόμα και αν δεν διοριστούν με αυτή την προκήρυξη, να διοριστούν με την επόμενη. Με αυτό τον τρόπο δεν θα παραμείνουν για πάντα στο καθεστώς του συμβασιούχου.

    Καταλαβαίνω ότι φτάσαμε στο σημείο στο οποίο όλοι είναι αδικημένοι… Όμως δεν μπορούμε να διορθώνουμε την όποια αδικία έχει γίνει εις βάρος μας, αδικώντας κάποιον άλλον. Και το σημαντικότερο ίσως: Πρέπει να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση, όποια και αν είναι αυτή, καθώς είτε ως μόνιμοι είτε ως συμβασιούχοι πάλι στον ίδιο χώρο θα πρέπει να εργαστούμε. Εκτός και αν δεν τα βρούμε και αναγκαστούμε όλοι μαζί να ψάχνουμε για δουλειά κάπου αλλού.
    Κατόπιν των ανωτέρω ελπίζω η πρόταση μου να αξιολογηθεί δεόντως και να εισακουσθεί. Σας ευχαριστώ.

  • 12 Μαρτίου 2024, 23:21 | Θανάσης Κ

    Το άρθρο 26 είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη – πρόοδος για όλους τους αρχαιοφύλακες διότι :

    Αναγνωρίζει ξεκάθαρα και Πριμοδοτεί τον κάθε μήνα της Προϋπηρεσίας ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΣΤΟΝ ΧΏΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ!
    Κάτι το οποίο βέβαια στεναχωρεί όσους είναι παντελώς άσχετοι με την ειδικότητα μας.

    Έτσι μηδενίζει κάθε πιθανότητα παρείσφρησης τύπου σεκιούριτι , Προβιβάζοντας τον Φύλακα Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων για την στελέχωση του Υπουργείου!

    Με δυο λόγια, αυτή η ρύθμιση έρχεται επιτέλους για να Δικαιώσει τον αγώνα όλων των συναδέλφων από τον πρώτο κιόλας μήνα προσφοράς τους!

    Επιπλέον, είναι ο προάγγελος της Κατοχύρωσης των Επαγγελματικών μας Δικαιωμάτων!

    Είμαστε ΥΠΕΡ του άρθρου 26, χωρίς φόβο και με πολύ πάθος!

  • 12 Μαρτίου 2024, 23:08 | ΜΑΡΙΑ ΛΗΝΑΙΟΥ

    Είμαι πιστοποιημένη από το 2015.Ήρθε ο καιρός να αναγνωριστεί η εμπειρία που τόσο καιρό ήταν σε δεύτερη μοίρα. Επιτέλους εφτασε η ώρα της δικαίωσης. ΜΠΡΑΒΟ στο Υπουργείο Πολιτισμού.

  • 12 Μαρτίου 2024, 22:48 | προς thomas

    που ψήφισαν κύριε οι αρχαιοφύλακες; Στο facebook σε μια σελίδα που οι περισσότεροι δεν ειναι καν αρχαιοφύλακες και ζητάνε 20 φόρες πως πρέπει να γράψουν μια ΥΔ; Η σε εκείνη την σελίδα που ενώ έβγαλε το αποτέλεσμα, άφησε το δημοψίφισμα ανοιχτό ώστε να εξακολουθεί να μπαίνει ο κάθε ένας και που ο διαχειρισταράς ανέβασε σαν είδηση το ότι βγαίνει η προκήρυξη επειδή μπερδεύτηκε και πέρασε την πράξη υπουργικου συμβουλίου του 2022 για προκήρυξη; ; Σκοπιμότητες και γελοιότητες και κάποιοι τις υπηρετουν στενά.

  • 12 Μαρτίου 2024, 21:21 | Περί δήθεν ψηφοφορίας

    Συνεχίζουν να προκαλούν με τα ψεύδη τους ορισμένοι. Κανένας δεν ψήφισε υπέρ αυτού του άρθρου, αυτό το γκάλοπ στο οποίο γίνεται αναφορά είναι μονίμως ανοιχτό και η σελίδα που το φιλοξενεί εξυπηρετεί συγκεκριμένους σκοπούς και συμφέροντα. Στερείται επιστημονικής μεθοδολογίας και είναι εντελώς αιολο με διαρκως μεταβαλλόμενα ποσοστά. Η πλειοψηφία είναι σαφώς κατά και θα μπορούσε να γίνει μια πραγματική ψηφοφορία να βλέπαμε την πραγματική εναντίωση της πλειοψηφίας απέναντι σε αυτό το απαράδεκτο άρθρο.
    Ντροπή και πάλι ντροπή σε όσους στηρίζουν το άδικο και το αντισυνταγματικό.

  • 12 Μαρτίου 2024, 21:57 | Giota

    Αξιότιμη κυρία Μενδώνη

    Πραγματικά το άρθρο 26 ωφελεί τούς διπλωματουχους Φυλακες μουσείων και αρχαιολογικών χώρων με την άρτια κατάρτισή τους και την εμπειρία σε αυτό καθεαυτό το αντικείμενο που τους καθιστά ως τους καταλληλοτερους για την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

    Με εκτίμηση

    Γιώτα.

  • 12 Μαρτίου 2024, 21:22 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Επιτέλους ένα χρόνιο πρόβλημα λύθηκε. Μία μεγάλη μερίδα πιστοποιημένων δικαιώθηκε. ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ!!!

  • 12 Μαρτίου 2024, 21:10 | ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΠΑ

    Συγχαρητήρια στο ΥΠΠΟΑ για το άρθρο 26. Αν και θα έπρεπε να είχε γίνει από καιρό έστω και τώρα δεν ειναι αργά. ΔΙΚΑΙΩΣΗ!!!!!! ΜΠΡΑΒΟ!!!!!!

  • 12 Μαρτίου 2024, 21:59 | Ρούλα

    Συμφωνώ με το άρθρο 26 γιατί είναι δίκαιο να προηγούνται οι διπλωματούχοι αρχαιοφύλακες με τη μεγαλύτερη προϋπηρεσία λόγω της εμπειρίας και της εξειδίκευσής τους σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Προσφέρουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου καθώς καλύπτουν πλήρως τις προδιαγραφές του επαγγελματία αρχαιοφύλακα όπως αυτές περιγράφονται από την UNESCO για την καλύτερη λειτουργία των μουσείων αλλά και από τον κώδικα δεοντολογίας του ICOM ο οποίος προκρίνει τη σημασία της εξειδίκευσης όλων των εργαζομένων των μουσείων. Το άρθρο 26 πριμοδοτεί και δικαιώνει όλους τους διπλωματούχους αρχαιοφύλακες που η εμπειρία τους έχει αποκτηθεί αποκλειστικά σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και είναι μια αναγνώριση των κόπων τους που εργάζονται υπό αντίξοες συνθήκες εδώ και πολλά έτη.

  • 12 Μαρτίου 2024, 20:31 | Αντώνης Ανδρέου

    όταν σε ένα άρθρο στήν διαβούλευση, υπάρχουν δεκάδες σχόλια τύπου «επιτέλους διοριζομαι», είναι κατανοητό το τι ρουσφέτια εκπληρώνει το εν λόγω άρθρο. Δεν θέλει και πολυ μυαλό.

  • 12 Μαρτίου 2024, 20:23 | Mixalis M

    Τα περισσότερα σχόλια στοερούνται ουσιαστικής άποψης , καθώς το 99% των σχολιαστών αγοεί την βαρύτητητα της αναγκαιότητας δικαιολόγησης του κάθε άρθρου κάθε νόμου. Εδώ λοιπόν, καθώς οι περισσότεροι ξεκαρφώνονται και μιλάνε για «διορισμούς» αγνοούν οτι τυπικά τουλάχιοστον οι εν λόγω ρύθμιση έχει σα ναιτιολόγηση την διάκριση της εμπειρίας σε «πριν» και μετά την πιστοποίηση. Αυτή η διάκριση όμως είναι ανυπόσταστη καθώς αυτό που έρχεται να ρυθμίσει το άρθρο 26, έχει ήδη ρυθμιστεί από τον νόμο του ΑΣΕΠ που ούτως ή αλλως δεν δίνει μόρια για την προυπηρεσία πριν την λήψη του πτυχίου, Έτσι το συγκεκριμένο άρθρο δεν έρχεται για να ρυθμίσει μια έλλειψη οπότε καταπίπτει η αναγκαιότητα του. Αντιθέτως, από τα σχόλια μίσους και διχασμού, μάλλον λειτουργεί εναντίον της κοινωνίας και των ομαλών σχέσεων μια συγκεκεριμένης κοινωνικής ομάδας.
    Καθώς οι αρχαιολογικοί χώροι πάσχουν από προσωπικό και καθώς επίκειται μεγάλη προκήρυξη τακτικού προσωπικου, το υπουργείο να δείξει σοβαρότητα και να προχωρήσει στην προκήρυξη σύμφωνα με όσα ισχύουν με τον νομο του ΑΣΕΠ, διαφορετικά τα ασφαλισικά μέτρα εναντίον της προκήρυξης στο ΣΤΕ είναι μονόδρομος και η προκήρυξη δεν πρόκειται να προχωρήσει ποτέ ή τουλάχιστον 2 χρόνια μετά.

  • 12 Μαρτίου 2024, 20:26 | Αντιπαριώτης

    Δίκιο έχει ο κυρ Πέτρος, πολύ εύστοχο σχόλιο!
    Ευτυχώς όμως μας αξίζουν αυτοί οι υπουργοί και οι βουλευτές να ηγούνται και να διοικούν…τα χάλια μας τα μαύρα λέω εγώ, ο καθένας τους κοιτά την πάρτη του και μόνο, πως θα βολέψει τους ημέτερους, αφήστε το ΑΣΕΠ στην ησυχία του να κάνει την δουλειά του επιτέλους.
    Τέρμα πια τα μαγειρέματα!

  • 12 Μαρτίου 2024, 20:04 | Γιώργος Γ.

    Είμαι υπέρ κι εγώ αυτής της ρύθμισης, καθότι διπλωματούχος φύλακας μουσείων κι αρχαιολογικών χώρων κάτοχος δύο ξένων γλωσσών επιπέδου proficiency και lower αντίστοιχα, με συμβάσεις από το 2018.

  • 12 Μαρτίου 2024, 20:04 | Δημήτρης Γκ.

    Καλησπέρα,
    Εργαζόμενος και πτυχιούχος των ειδικοτήτων Στέλεχος Ασφαλείας και Φύλακας Μουσείων, θεωρώ τελείως απαράδεκτη και φωτογραφική την ειδική μοριοδοτηση (ειδική εμπειρία) των 17 μορίων ανα μήνα για όσους δουλεύουν μόνο στα μουσεία για να ευνοηθούν συγκεκριμένα άτομα.
    Εξάλλου η ειδική εμπειρία για όλο το δημόσιο τομέα έχει κριθεί αντισυνταγματική από τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας.
    Επίσης το ότι τα Στελέχη ασφαλείας δεν είναι στα κύρια προσόντα στις προκηρύξεις των Μουσείων μαζί με τους Φύλακες Μουσείων, όπως εξάλλου συμβαίνει και σε φυλάξεις εκτός μουσείων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπου πλέον Στελέχη ασφαλείας και φυλακές μουσείων είναι ισάξιοι μαζί στα κύρια προσόντα,συνιστά ανισότητα,κατάφορη αδικία και μεροληπτική συμπεριφορά, καταπατώντας κάθε έννοια ισότητας, ισονομίας και αξιοκρατίας σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου όπου θέλουμε να λέμε ότι είμαστε.
    Ευχαριστώ για το βήμα._

  • 12 Μαρτίου 2024, 20:50 | thomas

    Οι αρχαιοφύλακες ψήφισαν και συμφωνούν με το άρθρο 26!!!
    Τα αποτελέσματα είναι αναρτημένα και έχουν ως εξής.
    Συμφωνώ 52%
    Διαφωνώ 43%
    Δ/Γ- Δ/Α 5%
    Με πολύ χαρακτηριστικό πως η πλειοψηφία συμφωνεί με το άρθρο ενώ οι περισσότεροι από αυτούς που διαφωνούν παραδέχονται πως είναι σωστό το άρθρο αλλά ίσως θα έπρεπε να ερχόταν αργότερα ή να είχε άλλο συντελεστή.
    Η ΨΗΦΟΦΟΡΊΑ ΣΥΜΦΩΝΕΊ ΜΕ ΤΟ ΥΠΠΟ!
    ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΦΎΛΑΚΕΣ ΨΉΦΙΣΑΝ!!!

  • 12 Μαρτίου 2024, 20:18 | Μελίνα Α

    Το άρθρο 26 είναι σωστότατο απ’όλες τις απόψεις! Θεωρητικά και πρακτικά!
    Είμαι υπέρ και το καταθέτω κι εγώ!

  • 12 Μαρτίου 2024, 20:25 | Κωνσταντίνος Α.

    Κάνετε λάθος κα. Κατερίνα, την ατυχία ή την ανικανότητα σας δεν θα την πληρώσουμε εμείς, δεν προηγείστε λόγω παλαιότητας, που τα είδατε αυτά γραμμένα?
    Το ΑΣΕΠ λειτουργεί με κανόνες και νόμους, προσοντολόγιο ψηφισμένο που ισχύει για όλους ανεξαιρέτως, δεν μπορεί να έρχεται ο κάθε υπουργός να αλλάζει τα μόρια μιας ειδικότητας στα ξαφνικά κατά το δοκούν για να ωφεληθούν ορισμένοι.
    Ειτε νέοι, είτε παλιοί είναι αυτοί.
    ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ όλοι σας επιτέλους λαμόγια Ε λαμόγια.

  • 12 Μαρτίου 2024, 20:29 | Πέτρος

    Δεν υπάρχει δίκαιο και άδικο, δεν υπάρχει σωστό και λάθος, δεν υπάρχει συνταγματικό και αντισυνταγματικό. Το επίπεδό μας είναι αυτό που μας χαρακτηρίζει. Και νομίζω ότι κανείς μάς δεν αξίζει να φυλάει τον Ελληνικό Πολιτισμό. Δεν έχουμε καμία σχέση με τον πολιτισμό εμείς. Είμαστε μόνο ο εαυτός μας. Το αποδείξαμε περίτρανα. Αρκεί να δείτε τα σχόλια που έχουν γίνει. Δυστυχώς ο κλάδος μας θα πάει στα Τάρτατα, εκεί που μας αξίζει.

  • 12 Μαρτίου 2024, 19:37 | Κατερινα

    Σωστή σκέψη. Εμείς μπήκαμε το 2010, τελειωσαμε το 2012 και μετά στο «ψυγείο » για 3 χρόνια. Ώσπου το 2015 που δώσαμε εξετάσεις. Και βαθμολογηθηκαμε πάρα πολύ αυστηρά!!!
    Από τότε, κάθε χρόνο έχουμε νέους πιστοποιημενους!!
    Θεωρώ πως προηγούμαστε ..

  • 12 Μαρτίου 2024, 18:50 | Δημήτριος Κ.Φ

    Για ποιον λόγο δεν δίνατε μια λίστα με τα άτομα που θέλετε να διοριστούν στο χώρο επιλογής τους και να κάνετε και μια κανονική προκήρυξη ΑΣΕΠ μετά. Θα ήταν πιο τίμιο και ντόμπρο αυτό!
    Τα έχουν πει όλα οι συνάδελφοι πραγματικά απαράδεκτο!!

  • 12 Μαρτίου 2024, 18:26 | Ειρήνη

    Σας συνιστώ για το καλό της ειδικότητας να αποσύρετε την συγκεκριμένη διάταξη, καθώς μόνο προβλήματα θα προκαλέσει και στις διαπροσωπικές μας σχέσεις και στην πορεία της προκήρυξης.
    Είναι εμφανώς άδικη και διχαστική δεν το βλέπετε?

  • 12 Μαρτίου 2024, 17:41 | Μενέλαος.Β.

    Άμεση απόσυρση του εν λόγω άρθρου απαιτεί η πλειοψηφία. Άλλωστε και τα δικαιώματα του ενός να θίγονται μπορεί να κινηθεί δικαστικά και να δικαιωθεί απ’ το ΣτΕ. Εμείς επιθυμούμε να προχωρήσει η προκήρυξη.
    Συνεπώς η μόνη λύση είναι να το πάρετε πίσω ή να μπει το πολύ ένα +25% στα 7 μόρια.
    Φυσικά μπορείτε εναλλακτικά να ορίσετε ως μόνη αποδεκτή εμπειρία τη φύλαξη σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Αυτό είναι το πιο δίκαιο όλων!

  • 12 Μαρτίου 2024, 17:30 | Ενωτικός

    Δεν γίνεται να διαφωνεί εμπεριστατωμένα το 70-80% των συναδέλφων με αυτό το άρθρο κι εσείς να το ψηφίσετε.
    Θα έχουμε δικαστικές περιπέτειες και θα μπλοκάρει η προκήρυξη. Εκτός αν αυτό θέλατε εξαρχής, να μας βάλετε να φαγωθούμε μεταξύ μσς και εσείς να πείτε ότι κάνατε το καλύτερο δυνατόν…
    Διαιρει και βασίλευε όπως είπε και κάποιος συνάδελφος.

  • 12 Μαρτίου 2024, 16:22 | Νικόλαος Β.

    Διαβάζοντας προσεκτικά αρκετά σχόλια , πέραν από τα κατάπτυστα εκείνα που χειρίζονται απαράδεκτα την ελληνική γλώσσα, με χαρακτηρισμούς , απαξιώνοντας συναδέλφους και με ύφος πολύ χαμηλού επιπέδου, λόγω φυσικά έλλειψης ουσιαστικών επιχειρημάτων , γιατί ίσως να μην ανήκουν καν στον κλάδο της αρχαιοφύλαξης οπότε κι αυτή η στάση τους και η συμπεριφορά τους,
    βγάζει κανείς το συμπέρασμα ότι το άρθρο 26, είναι μια ρύθμιση που ωφελεί μακροπρόθεσμα όλους τους Διπλωματούχους Φύλακες Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων και τους προκρίνει ως τους καταλληλότερους στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς .

    Οπότε συμφωνώ με το εν λόγω άρθρο και χαιρετίζω κι εγώ με την σειρά μου αυτή την απόφαση της υπουργού και του επιτελείου της.

  • 12 Μαρτίου 2024, 16:16 | ΠΡΟΣ ΚΥΡΙΑ ΕΥΘΑΛΙΑ

    Όταν μοιράζετε ψέματα, τουλάχιστον να το κάνετε σωστά.
    Το 2009 οι ερωτήσεις πιστοποίησης ήταν στις 300, όπως και για πολλά έτη μετά.
    Πόσο μάλλον για τους μαθητές σε κάποιο νησί όπως επικαλείστε , που τελικά είχαν το υλικό γιατί ως γνωστόν το νησί είναι προνομιούχο κι έχει πάντα υλικό διαθέσιμο για 20 αρια.

    Κουράσατε και επιπλέον δεν σας παίρνει κανείς στα σοβαρά.

  • 12 Μαρτίου 2024, 16:18 | Άριστος

    Βάλτε το συντελεστή επί 300 άλλωστε πλέον η κατάσταση έχει ξεφύγει με τους αγράμματους βολεμενους.
    Όπως έχει αποδειχθεί με διάγραμμα οι βαθμοί είναι κατανεμημενοι με ορθή αναλογία, μύθος τα άπειρα 19-20. Απλώς εσείς δεν τα βλέπατε πότε ούτε με κυάλια διότι δεν υπήρχε σωστή οργάνωση και προετοιμασία. Δεν σαν φταίμε εμείς για αυτό.

  • 12 Μαρτίου 2024, 16:26 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Αξιότιμη κυρία Μενδώνη,

    έπειτα από την επίλυση του 60 μηνου κωλύματος, όπου μονάχα τροχοπέδη ήταν τόσα χρόνια, στην μακροπρόθεσμη εκτέλεση των καθηκόντων όλων των Διπλωματούχων Φυλάκων Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων, έρχεστε με αυτή την ρύθμιση του άρθρου 26, να αναδείξετε την σημαντικότητα της Προϋπηρεσίας, Διαφυλάσσοντας κι Αναγνωρίζοντας το επάγγελμα μας ως το πλέον κατάλληλο στο υπουργείο πολιτισμού.

    Σας ευχαριστούμε.