1. Ο ελάχιστος αριθμός των μελών του αθλητικού σωματείου ορίζεται σε είκοσι (20).
2. Δεν επιτρέπονται διακρίσεις των μελών ούτε και περιορισμός του αριθμού των μελών του. Αντίθετες διατάξεις καταστατικών είναι άκυρες. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο καταστατικό του σωματείου, να απονέμεται ο τίτλος του επίτιμου μέλους σε πρόσωπα που έχουν διακριθεί για την προσφορά τους στο σωματείο ή στον αθλητισμό. Τα επίτιμα μέλη δεν έχουν το δικαίωμα να εκλέγουν και να εκλέγονται.
3. Καθένας που έχει συμπληρώσει το δέκατο όγδοο (18ο) έτος της ηλικίας του και συγκεντρώνει τις υπόλοιπες νόμιμες προϋποθέσεις έχει το δικαίωμα να εγγραφεί ως μέλος αθλητικού σωματείου. Για την εγγραφή απαιτείται αίτηση του υποψήφιου μέλους στο διοικητικό συμβούλιο του σωματείου και έγκριση του συμβουλίου που παρέχεται μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από την ημέρα υποβολής της αίτησης. Αν η προθεσμία αυτή περάσει άπρακτη, θεωρείται ότι έχει αυτοδικαίως παρασχεθεί η έγκριση του διοικητικού συμβουλίου. Το διοικητικό συμβούλιο του αθλητικού σωματείου μπορεί, με αιτιολογημένη απόφασή του, να μην εγκρίνει το ανωτέρω αίτημα εγγραφής.
4. Τα μέλη του σωματείου, εκτός από τα ιδρυτικά, μετά την πάροδο ενός (1) έτους από την εγγραφή τους, αποκτούν το δικαίωμα να εκλέγουν και να εκλέγονται στα όργανα του σωματείου.
5. Η διαγραφή και η αποβολή μέλους αθλητικού σωματείου γίνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του καταστατικού του, του Αστικού Κώδικα και του παρόντος νόμου, αν το προβλέπει το καταστατικό ή αν υπάρχει σπουδαίος λόγος και το αποφασίσει η γενική συνέλευση. Το μέλος που αποβλήθηκε έχει δικαίωμα προσφυγής σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 88 ΑΚ.
Για τους προπονητές ιστιοπλοΐας λόγω του μικρού αριθμού τόσο των μελών των σωματείων όσο και των αθλητών αυτών πρέπει να παρέχεται στους προπονητές η δυνατότητα να εκλέγονται τόσο στα όργανα (ΔΣ) κλπ του Σωματείου όσο και στα όργανα των υπερκείμενων ενώσεων, υπό την προϋπόθεση τήρησης των περιορισμών που τίθενται ως προς το όριο ηλικίας
ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ, ΑΘΛΗΤΗ, ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ (ΠΡΟΕΔΡΟ Η’ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ) ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ, ΜΠΑΣΚΕΤ & ΒΟΛΛΕΥ) ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ (ΒΛΕΠΕ ΧΩΡΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΕΡΑΣΤΙΕΧΝΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ). ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΨΕΤΕ ΤΟ . ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ – ΑΘΛΗΤΗ – ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ. ΕΛΕΟΣ !!! ΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ ΤΡΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΝΑ ΤΟΝ ΦΑΝΕ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ. ΟΛΟΙ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΑΣΥΣΜΒΙΒΑΣΤΟ (Π.Χ.ΠΑΣΑΠ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΒΟΛΛΕΥ, ΜΠΑΣΚΕΤ, ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ, ΣΕΠΠΕ, Κ.Λ.Π.)
Από το 2007 μέχρι σήμερα μονό προβλήματα ,αποχωρήσεις αθλητών με ιδιότητα προπονητή, μείωση παραγόντων, μείωση ομάδων, τουλάχιστον στους άνδρες.
Νομίζω ότι πρέπει να ισχύει, αλλά η κάθε ομάδα να έχει την δυνατότητα και να μην έχει προπονητή τουλάχιστον για τα ερασιτεχνικά ανδρών (όχι για τα αναπτυξιακά & εθνικών κατηγοριών). Ή τουλάχιστον να υπάρχει η δυνατότητα κοινής και ταυτόχρονης ιδιότητας προπονητή και αθλητή (όχι στο ίδιο πρωτάθλημα).
Διότι έχουν χαθεί αθλητές μικροί με δυνατότητα χρήσης και της προπονητικής ιδιότητάς τους.
Παρατηρούμε σωρεία παραβάσεων διπλής ιδιότητας και ούτε καν παρεμβαίνει η επιτροπή δεοντολογίας του ΣΕΠΠΕ Η’ΑΛΛΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΡΟΠΟΡΝΗΤΩΝ και ούτε υπάρχει η δυνατότητα να αποκαλυφθεί. Ο κανονισμός του ΣΕΠΠΕ (ΒΟΛΛΕΥ) αποτελεί «παρωδία» για το άθλημα και για τους νόμιμους προπονητές και σωματεία.
Εγώ ο ίδιος έχω παρατηρήσει ο ίδιος προπονητής να είναι προπονητής σε πολλές ομάδες και ταυτόχρονα αθλητής. Άρα τι να λέμε πια. Επομένως να αλλάξει ο κανονισμός αυτός.
Σημείωση: Θα ήθελα να θυμίσω ο νυν πρόεδρος της ΕΟΠΕ και τότε την περίοδο 2007-2008 ως πρόεδρος της ΕΠΕΣΘ, είχε πάρει την γενναία δικαιολογημένη απόφαση (αποκλίνουσα και από το νόμο) λόγω ότι είναι λίγοι οι προπονητές με κάρτα να μπορούν να είναι και σε δυο ομάδες . ότι είναι για το καλό του βόλεϊ, ακόμα και το παραπάνω προάγει το άθλημα.
Επίσης, να θυμίσω ότι χάσαμε μια δεκαετία, πολλούς ανθρώπους & σωματεία από το άθλημα του βόλεϊ, κυρίως στους άνδρες με πρόσχημα την ανάπτυξη, με τους κανονισμούς όπως: 9 παίκτες για να ξεκινήσει ο αγώνας, 2 μικροί για να ξεκινήσει ο αγώνας, 8 για να ξεκινήσει, 6 αθλητές και οι 2 να είναι μικροί, και τώρα απαγόρευση διπλής ιδιότητας αθλητή με προπονητή. Απαράδεκτο!!!!!
Να ξέρετε ότι στο άθλημά μας, παράγοντες – αθλητές & προπονητές & διαιτητές είναι οι ίδιοι, γιατί δεν έχουμε πολύ κόσμο και ταυτόχρονα έχουμε οικονομική κρίση.
Παπαδόπουλος Αναστάσιος του Λεωνίδα
Είμαι στη διάθεσή σας: taralaikos@gmail.com
Οι γονείς των παιδιών που συμμετέχουν στις αθλητικές δραστηριότητες (ακαδημίες εκμάθησης του αθλήματος, αγώνες κατηγοριών τους) του Αθλητικού Σωματείου και πληρώνουν μηνιαία συνδρομή, να θεωρούνται αυτομάτως μέλη του σωματείου και να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Με τον τρόπο αυτό θα «ανοίξουν» πολλά «κλειστά club».
Από τις διατάξεις των άρθρων 07 (Αθλητής) και 30 (Μέλη Αθλητικών Σωματείων) του σχεδίου του νέου αθλητικού νόμου, δεν προκύπτει ασυμβίβαστο στην περίπτωση κατά την οποία μέλος αθλητικού σωματείου είναι ταυτόχρονα ερασιτέχνης αθλητής, με αγωνιστικό δελτίο, άλλου αθλητικού σωματείου σε άθλημα το οποίο δεν καλλιεργεί το Σωματείο στο οποίο είναι μέλος. Αν παρόλα αυτά από το γενικότερο γράμμα και πνεύμα του νομοσχεδίου προκύπτει ασυμβίβαστο, κρίνεται απαραίτητο να υπάρξει η ανάλογη σαφής διευκρίνιση/ρύθμιση ώστε οι ερασιτέχνες αθλητές των πνευματικών κυρίως αθλημάτων σκάκι και μπριτζ να μην χάνουν το δικαίωμα να είναι ενεργά μέλη αθλητικών σωματείων που δεν καλλιεργούν το αντίστοιχο άθλημα.
Για κάθε γήπεδο γκολφ απαιτείται τεράστια έκταση (περί τα 1000 στρέμματα) και τεράστιο ύψος επενδύσεων (περί τα 20.000.000€).
Τα περισσότερα γήπεδα είναι ζημιογόνα εκτός αν έχουν οικιστική ανάπτυξη.
Αυτός είναι ο λόγος που υπάρχουν μόνο έξι γήπεδα γκολφ στην Ελλάδα.
Συνήθως κατά διεθνή πρακτική κάθε γήπεδο έχει ένα σωματείο, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.
Είναι αδύνατον να υπάρξουν 20 σωματεία.
Επί 30 χρόνια υπήρχαν μόνο τέσσερα γήπεδα στην Ελλάδα.
Πρέπει να αλλάξει ειδικά για το γκολφ το Άρθρο 30 και να μην ξεχνάμε ότι η τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας ( επέκταση τουριστικής περιόδου, ποιοτικός αθλητικός τουρισμός με λαμπρό παράδειγμα το Navarino) πρέπει να στηριχθεί όπως τόνισαν όλοι οι αρμόδιοι, στο γκολφ.
Θα ήταν αστείο χωρίς Ομοσπονδία να υπάρχει γκολφ στην Ελλάδα.
Κωνσταντίνος Τσαούσογλου
Γκολφ Κέρκυρας
στο άρθρο 30 παρα. 4 δέον όπως προστεθεί κατά την ευρωπαική φιλοσοφία και πρακτική ότι: »Ως μέλη αθλητικού σωματείου θεωρούνται και οι αθλητές ανωτέρω αρθρου 07 παρα. α και β, υπό τις προυποθέσεις: α. Να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος ηλικίας τους.
β. Να μην έχουν κανένα και υπό οποιονδήποτε τρόπο οικονομικό όφελος από την συμμετοχή τους σε αγωνιστικές δραστηριότητες του σωματείου.
τα εν λόγω μέλη έχουν δυνατότητα να συμμετέχουν στις γενικές συνελευσεις για εκλογή μελών διοικητικού συμβουλίου και εξελεγκτικής επιτροπής. Δεν έχουν την δυνατότητα του εκλέγεσται.»
Οι γονείς των αθλητών που εκπαιδεύονται στις σχολές των σωματείων, πληρώνοντας μηνιαίες συνδρομές για τα παιδιά τους, να θεωρούνται αυτομάτως μέλη του σωματείου και να μπορούν να εκλέγουν και να εκλέγονται.
Οι εργαζόμενοι στο σωματείο να μπορούν να εκλέγουν και να εκλέγονται.
Οι παραπάνω αποτελούν βασικό παράγοντα για την ύπαρξη και τη διατήρηση του αθλητικού σωματείου και επομένως είναι δίκαιη και απαραίτητη η συμμετοχή τους στις εκλογικές διαδικασίες.
Ευχαριστώ
Διαπιστώνοντας ότι με το άρθρο 117 του παρόντος νόμου καταργείται ο 2725/1999, εκτιμώ ότι τα ασυμβίβαστα ιδιότητας μέλους σωματείου είναι μηδενικά δεδομένου ότι δεν λαμβάνονται υπόψη εξαιρέσεις όπως εν ενεργεία και μη διαιτητές ομαδικών, πράκτορες προγνωστικών – στοιχημάτων, μέτοχοι, εταίροι, μέλη Δ.Σ. Α.Α.Ε, εν ενεργεία αθλητές. Εν ολίγοις με τον παρόντα νόμο αρκεί να είναι κάποιος δεκαοκτώ (18) ετών για να γίνει μέλος ενός σωματείου, άσχετα αν έχει καταδικαστεί για οποιοδήποτε κακούργημα, καθώς και πράξεις βίας εντός ή εκτός αγωνιστικών χώρων. Οι προϋποθέσεις εγγραφής, τα ασυμβίβαστα και τα κωλύματα είναι από τα πλέον βασικά που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την εγγραφή ενός μέλους σε σωματείο.
Οι διατάξεις του άρθρου 3 του νόμου 2725/1999 και γενικότερα ο ίδιος ο νόμος θα παραμείνουν σε ισχύ;
Άρθρο 30: Μέλη Αθλητικών Σωματείων
δεν εξαιρούνται ούτε οι αθλητές από μέλη ενός σωματείου… το ερώτημα είναι απλό μπορεί ένας αμειβόμενος αθλητής να είναι και παράλληλα και μέλος?
το δεύτερο ερώτημα είναι: αθλητής πρόεδρος μπορεί να είναι? δηλαδή να παίρνει εντολές από τον προπονητή που είναι υπάλληλος του?
τρίτο ερώτημα: οι συντάκτες του νομοσχεδίου έχουν διοικήσει σωματείο?