1. Συνιστάται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού διαρκής επιτροπή με την επωνυμία Εθνική Σχολή Προπονητών (Ε. Σ. Π.). Η Ε.Σ.Π.:
α. καταρτίζει το πρόγραμμα εκπαίδευσης των υποψήφιων προπονητών Γ΄ κατηγορίας, ολυμπιακών ή μη αθλημάτων και αθλημάτων του άρθρου 11,
β. εισηγείται στον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού την έκδοση και το περιεχόμενο της προκήρυξης συμμετοχής στις σχολές προπονητών Γ΄ κατηγορίας,
γ. επιλέγει το διδακτικό προσωπικό που θα εκπαιδεύσει και θα εξετάσει τους υποψήφιους προπονητές.
2. Η Διοικούσα Επιτροπή της Ε.Σ.Π. αποτελείται από επτά (7) μέλη: τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Επαγγελματικού Αθλητισμού της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, ως Πρόεδρο, έναν (1) υπάλληλο της Γ.Γ.Α., τρεις (3) Καθηγητές της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) και δύο (2) εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προπονητών Αθλημάτων (Π.Ο.Π.Α.), ως μέλη.
3. Η Διοικούσα Επιτροπή της Ε.Σ.Π. βρίσκεται σε απαρτία και συνεδριάζει με την παρουσία τουλάχιστον πέντε (5) μελών της. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με πλειοψηφία των παρόντων μελών. Σε περίπτωση ισοψηφίας, υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου.
4. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού διορίζονται τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής της Ε.Σ.Π., η θητεία της οποίας είναι τέσσερα (4) έτη, και καθορίζεται η αποζημίωση των μελών της Διοικούσας Επιτροπής και των μελών του διδακτικού προσωπικού της Ε.Σ.Π., η οποία βαρύνει τον τακτικό προϋπολογισμό της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, το αντίτιμο συμμετοχής που βαρύνει τους υποψηφίους των σχολών της Ε.Σ.Π., και κάθε άλλο ειδικότερο συναφές ζήτημα.
Επιμένω ότι η ΠΟΠΑ είναι συνδικαλιστικό σωματείο περιορισμένης αντιπροσωπευτικότητας. Φέτος η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού σε συνεργασία με τις οικείες Ομοσπονδίες οργάνωσε και ολοκλήρωσε 34 Σχολές προπονητών από όπου αποφοίτησαν 6.000 (έξι χιλιάδες) προπονητές.
– Πόσους από αυτούς εκπροσωπεί η ΠΟΠΑ;
– Επίσης σε περίπτωση που ένας σύνδεσμος προπονητών δεν επιθυμεί να ενταχθεί στην ΠΟΠΑ για οποιονδήποτε λόγο τότε δεν θα εκπροσωπείται στην «Εθνική Σχολή Προπονητών»;
Χαρακτηρίζεστε ως διαρκής επιτροπή. Εξηγήστε μου παρακαλώ τη νομική της μορφή. Τι είδους όργανο είναι; Ποιά θα είναι η φύση των αποφάσεων ή πράξεων της Επιτροπής; Θα εφαρμόζονται για τις πράξεις και αποφάσεις της οι διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας;
Ευχαριστώ.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΟΥΔΗΣ
Αν τελικά δημιουργηθεί η Εθνική Σχολή Προπονητών, θα πρέπει να διοργανώνει σχολές για όλες τις κατηγορίες και όχι μόνο για την Γ΄.Όπως έχω σχολιάσει σε άλλο άρθρο, δεν μπορείς να αλλάζεις κατηγορία- επίπεδο χωρίς εκπαίδευση.
Να ενημερώσω τον κο.Ν.Καρύδη ότι η Π.Ο.Π.Α δεν αποφασίζει αυτή για το ποιός είναι προπονητής.
Θα πρέπει να γνωρίζεις αγαπητέ φίλε ότι ο νόμος 2725/99 που ισχύει σήμερα και με όποιες αλλαγές έγιναν, στο άρθρο 31 καθορίζει ποιός είναι προπονητής. Δεν υπάρχει διάκριση για εμπειρικούς και μη που αναφέρεις. Δυστυχώς οι απόφοιτοι των ΤΕΦΑΑ αλλά και οι επιστημονικές-συνδικαλιστικές οργανώσεις των Κ.Φ.Α δεν ασχολήθηκαν σοβαρά με τα επαγγελματικά δικαιώματα του κλάδου μας.
Η ΠΟΠΑ με τις προτάσεις που έχει καταθέσει στην ΓΓΑ εδώ και πολύ καιρό ζητά την αναβάθμιση και την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των σχολών προπονητών αφού αυτές συνεχίζουν να υπάρχουν.
θα ήθελα την διευκρίνηση απο την ΠΟΠΑ ποιους θεωρεί προπονητές?Τους αποφοιτους των ΣΕΦΑΑ με ειδικότητα αθληματος ή τους εμπειρικούς ή άλλους που τελειώνουν σχολές της Γ.Γ. Αθλητισμού?Το ρωτάω αυτό διότι κατά κανόνα η θεωριτική και τεχνική κατάρτηση ενός επιστήμονα προπονητή και ενός εμπειρικού είναι η μέρα με τη νύχτα εκτός απο θέματα μεθοδολογίας ,φιλοσοφίας,ψυχλογίας,παιδαγωγικής όπου και εκεί είναι επίσης τεράστια.Να σημειώσω πως ο τιτλος Προπονητής είναι επιστημονικός τίτλος και μέσα απο αυτό τν τίτλο αυτό πρέπει να απορρέουν συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα.Δεν μπορεί τον τίτλο του προπονητή να τον φέρει ο κάθε άσχετος.Στην ιατρική δεν φέρει το τιτλο του ιατρου ο οποιοσδηποτε.Πρέπει άμεσα να θεσμοθετηθεί ο τίτλος του ΒΟΗΘΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ για τους μέχρι τώρα εμπειρικούς ΄΄προπονητές΄΄.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προπονητών Αθλημάτων (ΠΟΠΑ), ιδρύθηκε για να ενώσει τους συνδέσμους προπονητών όλων των αθλημάτων σε έναν ενιαίο φορέα για την προώθηση των κοινών συμφερόντων των Ελλήνων προπονητών (επαγγελματικών, εκπαιδευτικών κλπ).
Αποτελεί δευτεροβάθμιο επαγγελματικό σωματείο μέσω του οποίου εκφράζεται και ακούγεται ενωμένη Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ. Πλέον οι προπονητές διεκδικούν συνασπισμένοι τα συμφέροντά τους για την αναβάθμιση του Ελληνικού αθλητισμού και όχι ο κάθε σύνδεσμος μόνος του, όπως πριν. Ακόμα και προπονητές αθλημάτων που δεν διαθέτουν σύνδεσμο προπονητών έχουν την δυνατότητα να ζητήσουν τη βοήθεια της ΠΟΠΑ για ζητήματα που τους απασχολούν.
Μέλη της αποτελούν το σύνολο, σχεδόν, των υπαρχόντων συνδέσμων προπονητών. Δηλαδή : Ιστιοπλοΐας, Κανόε-Καγιάκ, Άρσης Βαρών, Πυγμαχίας, Ποδηλασίας, Αντισφαίρισης, Μπάντμιντον, Ξιφασκίας, Σκί (Βουνού και Θαλάσσιο), Τοξοβολίας, Κολύμβησης-Υδατοσφαίρισης-Καταδύσεων-Συγχρονισμένης Κολύμβησης, Αθλητισμού ΑμεΑ.
Η ΠΟΠΑ αποτελεί μέλος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Προπονητών και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Προπονητών, δύο διεθνών φορέων που προωθούν σε παγκόσμιο επίπεδο τα επαγγελματικά και εκπαιδευτικά συμφέροντα των προπονητών. Επίσης, έχει αρχίσει συνεργασία με την Ακαδημία Προπονητών της Κολωνίας.
Η ΠΟΠΑ, κλήθηκε και συμμετείχε στις ακροάσεις της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τον νέο αθλητικό νόμο, όπου κατέθεσε εγγράφως τις απόψεις της επί σειράς σημαντικών ζητημάτων των προπονητών και του Ελληνικού αθλητισμού. Αποτελεί δε τον μοναδικό φορέα, από όσους συμμετείχαν στις ακροάσεις, που κατέθεσε εγγράφως συγκεκριμένες απόψεις με δύο υπομνήματα, γεγονός που σχολιάστηκε θετικότατα από τα μέλη της επιτροπής.
Η συμμετοχή της ΠΟΠΑ με 2 μέλη, στην Διοικούσα Επιτροπή της προτεινόμενης προς ίδρυση Εθνικής Σχολής Προπονητών καθώς και η συμμετοχή της με 1 μέλος στην επιτροπή πιστοποίησης των εκπαιδευτών αθλημάτων, αποτελεί σημαντικότατη αναβάθμιση των προπονητών μέσω της ΠΟΠΑ, αφού πλέον τους δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν σε σημαντικούς φορείς και να εκφράζουν την ενιαία φωνή του προπονητή.
Το γεγονός αυτό είναι πολύ σημαντικό για την προώθηση των συμφερόντων των προπονητών , καθώς πριν την ίδρυση της ΠΟΠΑ κάθε σύνδεσμος έτρεχε μόνος του και μπορεί να κατάφερνε και κάτι αλλά και πάλι όχι για το σύνολο των προπονητών.
Ευχής έργον θα ήταν να υπήρχαν σύνδεσμοι προπονητών σε όλα τα αθλήματα και να εντάσσονταν στην ΠΟΠΑ. Τότε, το σύνολο των προπονητών όλων των αθλημάτων υπό την ΠΟΠΑ θα επιτύγχαναν πολλά περισσότερα.
Η ΠΟΠΑ είναι ανοιχτή για όλους τους προπονητές !!!
Σχετικά με την Διοικούσα Επιτροπή της Ε.Σ.Π. η οποία θα αποτελείται και από δύο (2) εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προπονητών Αθλημάτων (Π.Ο.Π.Α.), ως μέλη θα ήθελα να επισημάνω τα ακόλουθα.
Η ΠΟΠΑ ιδρύθηκε το 2010 και μέλη της είναι οι σύνδεσμοι προπονητών από Ιστιοπλοΐα, Κολύμβηση, Άρση Βαρών, Κανό – Καγιάκ, Μπάντμιντον, Ξιφασκία, Ποδηλασία, Πυγμαχία, Σκι (βουνού και θαλάσσιο), Τένις, Τοξοβολία και Αθλητών ΑμΕΑ.
Κατά συνέπεια είναι ένα συνδικαλιστικό σωματείο το οποίο εκπροσωπεί μια περιορισμένη, ακόμη και αριθμητικά, επαγγελματική ομάδα.
Πως λοιπόν εκπρόσωποι της εν λόγω επαγγελματικής οργάνωσης θα μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις για αθλήματα ή επαγγελματικές κατηγορίες προπονητών τις οποίες δεν εκπροσωπούν.
Θέλω να πιστευώ ότι η εν λόγω διαταξη θα τροποποιηθεί και ότι στην εν λόγω επιτροπή θα συμμετέχουν κατά περίπτωση με εκπροσώπους τους οι οικείοι σύνδεσμοι προπονητών ανά άθλημα.
Δεν κατανοώ την δεσπόζουσα θέση που κατέχει η Π.Ο.Π.Α. δεδομένης της περιορισμένης αντιπροσωπευτικότητάς της.
Ευχαριστώ.
Γιώργος Καλούδης.
Εχει επισημανθεί πολλαπλά και επανειλημμένα στη ΓΓΑ ότι δεν υπάρχει ειδικότητα σκακιού στα ελληνικά ΤΕΦΑΑ, και συνεπώς υπάρχει ανεπίλυτο πρόβλημα με τους προπονητές σκακιού. Σημειώνεται ότι υπάρχουν ικανότατοι και έμπειροι προπονητές σκακιού που έχουν και τους αντίστοιχους τίτλους της Παγκόσμιας Σκακιστικής Ομοσπονδίας, και έχουν παρακολουθήσει ανάλογα προπονητικά σεμινάρια της FIDE.Επιπλέον υπάρχουν και προπονητές που παρακολούθησαν ετήσια προγράμματα προπονητικής σε ΙΕΚ. Επιπρόσθετα η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία έχει αιτηθεί και έχει προτείνει επανειλημμένα τα τελευταία 8 χρόνια στη ΓΓΑ τη διοργάνωση προπονητικών σεμιναρίων ακόμη και με αυτοχρηματοδότηση, με την εποπτεία της ΓΓΑ. Τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνον τους προπονητές αλλά και τα σωματεία που τους απασχολούν, αλλά πρωτίστως τις εθνικές ομάδες σκακιού και την Ομοσπονδία που δεν μπορεί να προσλάβει προπονητές.
Επίσης προτείνεται η κάθε αθλητική Ομοσπονδία να έχει το δικαίωμα να διοργανώνει προπονητικά σεμινάρια υπό την εποπτεία της ΓΓΑ, εφόσον η τελευταία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των Ομοσπονδιών για το θέμα αυτό.