1. Για την καλύτερη προετοιμασία των εν ενεργεία αθλητών των εθνικών ομάδων των αθλητικών Ομοσπονδιών, στις οποίες έχει χορηγηθεί η ειδική αθλητική αναγνώριση και καλλιεργούν άθλημα ή αγώνισμα αθλήματος που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς και των προπονητών τους, που εργάζονται στο Δημόσιο ή σε νομικά πρόσωπα του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης όλων των βαθμίδων, μπορεί, με απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ύστερα από πρόταση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, να χορηγηθεί άδεια με αποδοχές προκειμένου να συμμετάσχουν σε προπονήσεις ενόψει Ολυμπιακών αγώνων και παγκόσμιων ή πανευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.
2. Για τη χορήγηση της άδειας της παραγράφου 1 απαιτείται:
α)βεβαίωση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Ο.Ε.), προκειμένου για τους θερινούς ή χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, η οποία πιστοποιεί ότι ο αιτών είναι μέλος της Ολυμπιακής ή της προ-Ολυμπιακής ομάδας και
β)βεβαίωση της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας, η οποία έχει επικυρωθεί από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.), για την περίπτωση των παγκόσμιων ή πανευρωπαϊκών αγώνων, στην οποία πιστοποιείται ότι ο αιτών είναι μέλος της εθνικής ή προεθνικής ομάδας.
1.Να προστεθούν πέραν του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ και τα Σώματα Ασφαλείας και οι Ένοπλες Δυνάμεις στις οποίες υπηρετούν πολλοί αθλητές.
Στη συνέχεια αυτού χρειάζεται προσθήκη μετά το «….του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης..» της»…ή του αρμόδιου Υπουργού κατά περίσταση.»
Επίσης, δεδομένου ότι για να συμμετέχεις σε τελικές φάσεις Πανευρωπαϊκών, Παγκοσμίων και Ολυμπιακών Αγώνων, είναι απαραίτητη η συμμετοχή και σε προκριματικούς αγώνες, πρέπει να προστεθούν και αυτοί στις περιπτώσεις που χορηγούνται άδειες.
Για την συμμετοχή των μαθητών – αθλητών στους αγώνες απαραίτητη είναι και η προπόνηση για την οποία ο νόμος δεν κάνει καμία μνεία διευκόλυνσης. Τις περισσότερες φορές προπονήσεις δεν γίνονται μόνο Σαββατοκύριακο, αλλά για να έχουμε τις επιθυμητές από όλους διακρίσεις γίνονται και τις καθημερινές τουλάχιστον δύο επί πλέον φορές. Μαθητές που αγωνίζονται σε αθλήματα που γίνονται σε μη ελεγχόμενο περιβάλλον όπως π.χ. στην θάλασσα με πολύωρη προπόνηση αναγκαστικά με το φως ημέρας, αναγκάζονται να απουσιάζουν από τα μαθήματά τους τουλάχιστον την τελευταία ώρα για να προλάβουν το σκοτάδι.
Οφείλετε λοιπόν να μεριμνήσετε για την πρόβλεψη διευκολύνσεων και για τις προπονήσεις των μαθητών –αθλητών.
Προτείνω την προσθήκη παραγράφων 3-5 ως εξής:
«3.Η διαδικασία των προηγούμενων παραγράφων του παρόντος άρθρου εφαρμόζεται ανάλογα και για τη συμμετοχή διαιτητών και κριτών υπαλλήλων σε Ολυμπιακούς Αγώνες και Παγκόσμια ή Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα».
4.Ο χρόνος της παραπάνω άδειας θεωρείται ως συντάξιμος χρόνος πραγματικής υπηρεσίας.
5.Ειδικότερες διατάξεις οι οποίες αφορούν στο ένστολο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας δεν θίγονται από τις διατάξεις του παρόντος άρθρου.»
Επίσης, στις καταργούμενες διατάξεις να προστεθεί το άρθρο 5 του Ν.665/1977 (Α’ 225/18.08.1977), αφού καλύπτονται σε μείζονα βαθμό από τις διατάξεις του παρόντος άρθρου.
«Για την καλύτερη προετοιμασία των εν ενεργεία αθλητών των εθνικών ομάδων [……] καθώς και των προπονητών τους [……] μπορεί με απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ύστερα από πρόταση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, να χορηγηθεί άδεια με αποδοχές προκειμένου να συμμετάσχουν σε προπονήσεις ενόψει Ολυμπιακών αγώνων και παγκόσμιων ή πανευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.»
Πόσες μέρες άδειας μετ’ αποδοχών θα μπορούν να λάβουν σε κάθε περίπτωση;
Να υπάρξει και αντίστοιχη πρόβλεψη και για τους αθλητές -και προπονητές- μη Ολυμπιακών αθλημάτων.
Θα ήθελα να κανω κάποιες ερώτησεις.
Τι προβλέπεται για τους αθλητές που πηγαίνουν σχολείο και προετοιμάζονται για ολυμπιακούς αγώνες?Χάνουν πολλές μέρες με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ακολουθήσουν την πορεία των μαθημάτων και κατά συνέπεια να μην είναι ανταγωνιστικοί έναντι των άλλων μαθητών για την ένταξη τους σε πανεπιστήμια.
Επίσης όλοι οι μαθητές που προετοιμάζονται για πανευρωπαϊκά ή παγκόσμια πρωταθλήματα και ολυμπιακούς αγώνες χρειάζονται πολλές ώρες προπόνησης και δεν μπορούν να πάνε φροντιστήριο.Ο συνδυασμός λοιπόν αυτών των δύο παραγόντων είναι καταστροφικός για κάθε μαθητή-αθλητή που αγαπάει αυτό που κάνει.Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση?
ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΕΝΑΣ ΑΘΛΗΤΗΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΑΔΕΙΑ…ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΓΙΑΤΙ ΟΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΕΝΑΣ ΑΘΛΗΤΗΣ ΥΨΥΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΕ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ,ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΕΘΝΙΚΗ…ΜΑΣ ΠΕΤΑΤΕ ΑΠΟ ΕΞΩ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ Ν ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΕΝΑΣ ΣΩΣΤΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΠΟΥ ΚΡΙΝΕΤΑΙ Η ΤΥΧΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΕΞΗ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ…ΑΡΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΝΕ ΘΕΣΠΙΣΕΤΕ ΕΝΑ ΤΡΟΠΟ ΟΠΟΥ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ Ο ΑΘΛΗΤΗΣ ΘΑ ΠΕΡΝΕΙ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ,ΤΗΝ ΓΓΑ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΥΝΑΤΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ…
Υπάρχουν κατηγορίες αθλημάτων (ερασιτεχνικών) όπου οι αθλητές είναι εργαζόμενοι του Δημοσίου τομέα ή και στρατιωτικοί. Θεωρώ ότι η προετοιμασία ενός εργαζόμενου αθλητή δεν επαρκεί χωρίς τον απαραίτητο χρόνο. Θα μπορούσε να συμπεριληφθεί και αυτή η κατηγορία μέσα στον κύκλο προετοιμασίας πέραν των μεγάλων διοργανώσεων (Ο.Α. Π.Α. Παν.Α.) και σε παγκόσμια κύπελλα με χρονικό περιθώριο άδειας προετοιμασίας του ενός μήνα και 15 ημέρες για πανελλήνιους αγώνες. Μέχρι σήμερα τέτοιων προνομίων λαμβάνουν μόνο τα σώματα ασφαλείας, λιμενικό και Π.Υ., δια μέσου των οικιών Υ.Φ.Α. αλλά όχι οι υπόλοιποι.