- Υπουργείο Πολιτισμού - http://www.opengov.gr/cultureathl -

Άρθρο 05 – Διοικητικό Συμβούλιο Αθλητικού Σωματείου

1. Το Διοικητικό Συμβούλιο διοικεί και εκπροσωπεί το Αθλητικό Σωματείο και αποφασίζει για τα θέματα διοίκησης και διαχείρισης της περιουσίας του, καθώς και για ό,τι αφορά την εν γένει επιδίωξη του σκοπού του, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του νόμου και του καταστατικού του και τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κατά τη διαχείριση των υποθέσεων του Αθλητικού Σωματείου οφείλουν να καταβάλλουν την επιμέλεια που επιδεικνύουν στις δικές τους υποθέσεις.

2. Το Διοικητικό Συμβούλιο (∆.Σ.) του Αθλητικού Σωματείου αποτελείται από πέντε (5) έως εννέα (9) μέλη, ανάλογα με τον αριθμό των μελών του και τις προβλέψεις του καταστατικού του, τα οποία εκλέγονται για θητεία 2 έως 4 ετών. Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο το Δ.Σ. του Αθλητικού Σωματείου δεν εξαντλήσει τη θητεία για την οποία εκλέχθηκε, το νέο Δ.Σ. που θα εκλεγεί έχει θητεία ίση με το υπόλοιπο της θητείας του προηγούμενου. Δεν μπορεί να είναι μέλος του Δ.Σ. Αθλητικού Σωματείου πρόσωπο που κατέχει ήδη θέση σε Δ.Σ. άλλου Αθλητικού Σωματείου που καλλιεργεί κοινό άθλημα, ούτε συγγενείς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μεταξύ τους μέχρι και δευτέρου βαθμού.

3. Το Αθλητικό Σωματείο δεν μπορεί να συνάπτει συμβάσεις εργασίας, ανεξαρτήτων υπηρεσιών, έργου, προμηθειών, ή οποιεσδήποτε άλλες συμβάσεις με οικονομικό αντάλλαγμα, με μέλη του Δ.Σ. και της Εξελεγκτικής Επιτροπής, με συζύγους ή συγγενείς μέχρι και δευτέρου βαθμού εξ’ αίματος ή εξ αγχιστείας με αυτά, ή με νομικά πρόσωπα στα οποία μετέχουν τα πρόσωπα που προαναφέρονται. Η παράβαση της διάταξης αυτής έχει ως συνέπεια την έκπτωση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που έλαβαν τη σχετική απόφαση. Την έκπτωση αποφασίζει το αρμόδιο για την αναγνώριση δικαστήριο της έδρας του σωματείου, μετά από αίτηση οποιουδήποτε έχει έννομο συμφέρον, συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού.

4. Οι αποφάσεις του Δ.Σ. είναι άκυρες αν αντιβαίνουν στον παρόντα νόμο ή στο καταστατικό του Αθλητικού Σωματείου. Την ακυρότητα κηρύσσουν τα αρμόδια πολιτικά δικαστήρια, ύστερα από αίτηση μέλους του Αθλητικού Σωματείου ή του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού. Η άσκηση αίτησης αποκλείεται μετά την πάροδο έξι (6) μηνών από τη λήψη της απόφασης.

5. Η έκπτωση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου Αθλητικού Σωματείου γίνεται με απόφαση του αρμόδιου για την αναγνώριση των σωματείων πολιτικού δικαστηρίου και με την ίδια διαδικασία, με εξαίρεση τις περιπτώσεις της παραγράφου 5 του άρθρου 3.

6. Το Διοικητικό Συμβούλιο συνέρχεται σε τακτική συνεδρίαση τουλάχιστον μία φορά το μήνα και σε έκτακτη όταν το συγκαλέσει ο Πρόεδρος ή το ζητήσει το ένα τρίτο (1/3) των μελών ή η Εξελεγκτική Επιτροπή για θέματα αρμοδιότητάς της. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου δεν συμμετέχει στις συνεδριάσεις ούτε έχει δικαίωμα ψήφου όταν πρόκειται για θέματα που αφορούν άμεσα αυτό, ή σύζυγο ή συγγενή του μέχρι και δευτέρου βαθμού.

7. Το αξίωμα του μέλους του Δ.Σ. είναι τιμητικό και άμισθο. Στα μέλη του Δ.Σ., όταν μετακινούνται για προσφορά οποιασδήποτε υπηρεσίας στο Σωματείο, μπορεί να καταβάλλονται έξοδα κίνησης, διαμονής και διατροφής.

8. Με απόφαση του Δ.Σ. επιτρέπονται προσωρινές άτοκες ταμειακές διευκολύνσεις προς το Αθλητικό Σωματείο από μέλη του για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών, οι οποίες προσδιορίζονται ειδικώς κατά το είδος και το ύψος τους στην απόφαση αυτή.

9. Όλες οι παραπάνω διατάξεις, πλην της παραγράφου 2, ισχύουν και για τις αθλητικές Ενώσεις και για τις Ομοσπονδίες.

10. Εφόσον σε Αθλητικό Σωματείο υπάρχει διορισμένη από Δικαστήριο διοίκηση αντί για εκλεγμένο Δ.Σ., εφόσον συμπληρωθούν τρεις συνεχόμενες φορές διορισμού διοίκησης από Δικαστήριο είτε συμπληρωθεί χρονικό διάστημα άνω της διετίας με διορισμένη από Δικαστήριο διοίκηση, η επόμενη διοριζόμενη από Δικαστήριο διοίκηση απαρτίζεται αποκλειστικά από πρόσωπα τα οποία υποδεικνύει ο αρμόδιος για τον αθλητισμό Υπουργός. Κάθε αίτηση για διορισμό προσωρινής διοίκησης επιδίδεται υποχερωτικά και στον αρμόδιο για τον αθλητισμό Υπουργό, προ ενός τουλάχιστον μηνός, άλλως απορρίπτεται ως απαράδεκτη.