Το πρώτο εδάφιο της περ. γ) της παρ. 6 του άρθρου 39 του ν. 3883/2010 (Α’ 167), τροποποιείται ως προς την απονομή ιδιότητας εφέδρου αξιωματικού και σε αθλητές ομαδικών αθλημάτων που έχουν καταλάβει σε Ολυμπιακούς Αγώνες μία από τις τρεις (3) πρώτες θέσεις και η παρ. 6 διαμορφώνεται ως εξής:
«6. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας με σύμφωνη γνώμη του ΣΑΓΕ, απονέμεται ιδιότητα Εφέδρου εν ενεργεία Αξιωματικού βαθμού Ανθυπολοχαγού ή αντιστοίχων, σε αθλητές, εν ενεργεία ή μη, που:
α) επιθυμούν να καταταγούν στις τάξεις των ΕΔ,
β) χωρίς όριο ηλικίας, εφόσον έχουν συμπληρώσει την ηλικία υποχρεωτικής στράτευσης, όπως αυτή καθορίζεται στον ν. 3421/2005 (Α` 302) και
γ) έχουν καταλάβει σε Ολυμπιακούς Αγώνες μία από τις τρεις (3) πρώτες θέσεις σε ατομικό ή ομαδικό άθλημα. Πριν από την απονομή της ιδιότητας του Αξιωματικού, οι εν λόγω αθλητές εξετάζονται ως προς την κρίση της σωματικής τους ικανότητας από την οικεία ανώτατη υγειονομική επιτροπή. Η εν λόγω απονομή της ιδιότητας του Αξιωματικού και του βαθμού, καθώς και η κατάταξη των εν λόγω αθλητών στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων γίνονται μετά την κατάκτηση από τους αθλητές μίας εκ των ανωτέρω τριών (3) πρώτων θέσεων σε Ολυμπιακούς Αγώνες και σχετική αίτηση, χωρίς χρονικό όριο ή προθεσμία.
Μετά την απονομή της ιδιότητας και του βαθμού, οι εν λόγω Έφεδροι Αξιωματικοί:
α. αποκτούν τη στρατιωτική ιδιότητα, έχουν τα ίδια μισθολογικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα και τις ίδιες αντιστοίχως υποχρεώσεις με τους μόνιμους Αξιωματικούς, καθίστανται μέτοχοι των οικείων ασφαλιστικών ταμείων και ταμείων αλληλοβοηθείας του Κλάδου των ΕΔ στον οποίο ανήκουν και στα οποία καταβάλλουν τις νόμιμες εισφορές και δεν έχουν υποχρέωση ελάχιστης παραμονής στο στράτευμα,
β. εκπαιδεύονται με μέριμνα του Κλάδου τους και για χρονικό διάστημα τριών (3) μηνών σε θεωρητικά και πρακτικά αντικείμενα απόκτησης βασικών γνώσεων εκτέλεσης καθηκόντων αξιωματικών,
γ. τοποθετούνται και υπηρετούν σε κατάλληλες και σχετικές με το αντικείμενό τους θέσεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, των ΓΕ ή του οικείου Κλάδου των ΕΔ, αναλαμβάνοντας καθήκοντα εκπαιδευτών φυσικής αγωγής,
δ. έχουν δικαίωμα άσκησης χωρίς ιδιαίτερη αμοιβή, αθλητικών ή πολιτιστικών δραστηριοτήτων που προβάλλουν την κοινωνική προσφορά των ΕΔ, κατόπιν έγκρισης του οικείου Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου,
ε. καθίστανται νεότεροι όλων των λοιπών κατηγοριών ομοιόβαθμών τους αξιωματικών και εντάσσονται σε ειδική επετηρίδα Ολυμπιονικών και παραμένουν, αν το επιθυμούν, στις τάξεις των ΕΔ μέχρι τη συμπλήρωση πλήρους συντάξιμης υπηρεσίας. Η αρχαιότητα με την οποία εντάσσονται σε αυτήν την επετηρίδα καθορίζεται κατά σειρά από την ημερομηνία ονομασίας τους ως Αξιωματικών και τη θέση που έχουν καταλάβει στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σε περίπτωση ταυτόχρονης ονομασίας τους και ίσης θέσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αρχαιότεροι καθίστανται οι μεγαλύτεροι σε ηλικία,
στ. προάγονται βαθμολογικά μέχρι τον βαθμό του Αντισυνταγματάρχη ή αντιστοίχους, σύμφωνα με τις λοιπές προϋποθέσεις του παρόντος νόμου, χωρίς υποχρέωση χρόνου διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας και χωρίς υποχρέωση φοίτησης σε σχολεία.
ζ. έχουν δικαίωμα μονιμοποίησης σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 4α.».
Αναφέρεται ότι «γ) έχουν καταλάβει σε Ολυμπιακούς Αγώνες….χωρίς χρονικό όριο ή προθεσμία.»
Η διατύπωση ως έχει δεν μπορεί να σταθεί. Θα πρέπει να τεθεί χρονικό όριο και μάλιστα το πολύ εντός ενός (1) έτους από την λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων στους οποίους έλαβε χώρα η διάκριση.
Μερικές παρατηρήσεις από έναν πρώην αθλητή κωπηλασίας και Έφεδρο Αξιωματικό.
Παρατήρηση 1: Το συγκεκριμένο άρθρο δεν ταιριάζει με το παρόν σχέδιο Νόμου και επομένως πρέπει να αποσυρθεί.
Πρόσθετες παρατηρήσεις:
Παρατήρηση 1η: Η φοίτηση στις σχολές Εφέδρων Αξιωματικών θα πρέπει να είναι πλήρης, ήτοι από όσο γνωρίζω τεσσάρων (4) μηνών).
Παρατήρηση 2η:Εφόσον καθίστανται Αξιωματικοί θα πρέπει να έχουν και τις υποχρεώσεις των Αξιωματικών, ήτοι χρόνος διοίκησης και τα αντίστοιχα σχολεία.
Παρατήρηση 3η: Αναφέρεται ότι «και δεν έχουν υποχρέωση ελάχιστης παραμονής στο στράτευμα,».
Προτείνεται η παρακάτω διόρθωση: «και υπέχουν υποχρέωση παραμονής στο στράτευμα όπως και οι μόνιμοι εκ μονίμων Αξιωματικοί.»
Θα μισθοδοτούνται από το κράτος, ήτοι από τον φορολογούμενο άρα θα πρέπει να έχουν τις υποχρεώσεις των μόνιμων εκ μονίμων Αξιωματικών.
Παρατήρηση 4η: Αναφέρεται ότι «Η αρχαιότητα με την οποία εντάσσονται σε αυτήν την επετηρίδα καθορίζεται κατά σειρά από την ημερομηνία ονομασίας τους ως Αξιωματικών και τη θέση που έχουν καταλάβει στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σε περίπτωση ταυτόχρονης ονομασίας τους και ίσης θέσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αρχαιότεροι καθίστανται οι μεγαλύτεροι σε ηλικία,»
Προτείνεται η παρακάτω διόρθωση: «Σε περίπτωση ταυτόχρονης ονομασίας τους και ίσης θέσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες η αρχαιότητα καθορίζεται με βάση τη σειρά αποφοίτησης απο την αντίστοιχη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών.»
Όπως ακριβώς και για τους έφεδρους εξ εφέδρων Αξιωματικούς. Ο καλύτερος θα είναι και αρχαιότερος.
Επίσης το παρόν σχέδιο νόμου δεν ορίζει τι θα πρέπει να γίνεται στην περίπτωση π.χ. που κάποιος διακρίθηκε ως αθλητής αλλά κυρήχθηκε ανυπότακτος στη συνέχεια.
Παράδειγμα: Συμμετέχει ένας αθλητής σε Ολυμπιακούς Αγώνες στην ηλικία των 18 ετών, καταλαμβάνει μία από τις τρεις (3) πρώτες θέσεις και εν συνεχεία όταν κληθεί να υπηρετήσει καθίσταται ανυπότακτος.
Ευχαριστώ πολύ.
Τι δουλειά έχει το συγκεκριμένο άρθρο σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο εκτός βέβαια από την υποβοήθηση κάποιου/ας?????
Να αποσυρθεί το Νομοσχέδιο δεν χρειάζεται. Βάλτε το σε άλλο νομοσχέδιο το συγκεκριμένο άρθρο