- Υπουργείο Πολιτισμού - http://www.opengov.gr/cultureathl -

Άρθρο 18 Ομοσπονδία αθλητισμού αναψυχής και άθλησης για όλους

1. Για κάθε κλάδο άσκησης του άρθρου 16 επιτρέπεται η σύσταση μίας (1) μόνο ομοσπονδίας για όλη τη χώρα. Ομοσπονδία επιτρέπεται να περιλαμβάνει και άλλους κλάδους άσκησης, εφόσον οι κλάδοι αυτοί δεν έχουν υπαχθεί σε ιδιαίτερη ομοσπονδία.
2. Για τη σύσταση ομοσπονδίας απαιτούνται αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων ή των γενικών συνελεύσεων δέκα (10) τουλάχιστον σωματείων αθλητισμού αναψυχής και άθλησης για όλους, που καλλιεργούν τον ίδιο κλάδο άσκησης.
3. Η εγγραφή μέλους σε ομοσπονδία αθλητισμού αναψυχής και άθλησης για όλους γίνεται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της και η διαγραφή με απόφαση της γενικής συνέλευσης της ομοσπονδίας. Δεν επιτρέπονται διακρίσεις σε τακτικά, δόκιμα ή πάρεδρα μέλη ή άλλες παρόμοιες διακρίσεις. Η δυνατότητα και οι προϋποθέσεις άσκησης του δικαιώματος ψήφου των σωματείων που εγγράφονται στην οικεία ομοσπονδία και πριν αυτά αποκτήσουν την ειδική αθλητική αναγνώριση της παρ. 4 καθορίζονται από το καταστατικό της ομοσπονδίας.
4. Η ομοσπονδία αθλητισμού αναψυχής και άθλησης για όλους δικαιούται να ζητήσει την παροχή ειδικής αθλητικής αναγνώρισης για τον κλάδο άσκησης που καλλιεργεί. Η ειδική αναγνώριση χορηγείται ύστερα από αίτηση του διοικητικού συμβουλίου της ομοσπονδίας με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, εφόσον συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:
α) Υπάρχουν σχετικές αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων τουλάχιστον δέκα (10) σωματείων που καλλιεργούν και αναπτύσσουν την, κατά το καταστατικό της οικείας ομοσπονδίας, δραστηριότητα στον αντίστοιχο κλάδο άσκησης και
β) τα σωματεία αυτά έχουν λάβει την ειδική αθλητική αναγνώριση σύμφωνα με το άρθρο 17.