Στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού καταργούνται οι ακόλουθες πεντακόσιες σαράντα (540) κενές οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 80:
ΠΕ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ Γεωπόνων 1
ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ 2
ΠΕ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ – ΠΕ Ζωγράφων 7
ΠΕ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 7
ΠΕ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ – ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ 1
ΠΕ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών 3
ΠΕ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Μηχανολόγων Μηχανικών 2
ΠΕ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τοπογράφων-Μηχανικών 1
ΠΕ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ 2
ΠΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Μουσειοπαιδαγωγών 1
ΠΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Πολιτιστικής Πληροφορικής και Τεχνολογίας 2
ΠΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων 5
ΠΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Μουσικολόγων 3
ΠΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Κινηματογράφου 1
ΠΕ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΕ Γλυπτών 4
ΠΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – ΧΗΜΙΚΩΝ 7
ΠΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Αρχαιομετρών 1
ΠΕ ΣΥΝΤΗΡΗΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ 1
ΠΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ Προϊστορικών – Κλασικών 38
ΠΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ Βυζαντινών – Μεταβυζαντινών 2
ΠΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ Πολιτιστικής Διαχείρισης 3
ΠΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ Μουσειολόγων 5
ΠΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ Ιστορικών Τέχνης 8
ΠΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ Επιγραφολόγων 1
ΠΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ Νομισματολόγων 1
ΠΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ Αρχαιοζωολόγων 3
ΠΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Παλαιοανθρωπολόγων 1
ΠΕ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΩΝ 1
ΠΕ ΛΑΟΓΡΑΦΩΝ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΩΝ – ΕΘΝΟΛΟΓΩΝ 2
ΤΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ – ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ Διοικητικού 2
ΤΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ – ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ Λογιστικού 11
ΤΕ ΕΡΓΟΔΗΓΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ 2
ΤΕ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ 7
ΤΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Βιβλιοθηκονόμων 1
ΤΕ ΣΥΝΤΗΡΗΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ 31
ΤΕ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Φωτογράφων 3
ΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 4
ΔΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ – ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ 13
ΔΕ ΜΑΡΜΑΡΟΤΕΧΝΙΤΩΝ 1
ΔΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Η/Υ 1
ΔΕ ΟΔΗΓΩΝ 1
ΔΕ ΣΥΝΤΗΡΗΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ 132
ΔΕ ΤΕΧΝΙΚΩΝ 5
ΔΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ 1
ΔΕ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ 18
ΔΕ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ 2
ΔΕ ΦΥΛΑΞΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ, ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ 159
ΔΕ ΦΥΛΑΞΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ, ΝΥΧΤΟΦΥΛΑΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ 18
ΥΕ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Προσωπικού Καθαριότητας 9
ΥΕ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΤΩΝ 1
ΥΕ ΜΑΡΜΑΡΟΤΕΧΝΙΤΩΝ 2
Το σχέδιο νόμου είναι καταστροφικό όχι μόνο για τα πέντε Μουσεία που αποκόπτονται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, αλλά για όλο το ΥΠΠΟΑ. Όχι μόνο δεν συστήνει νέες θέσεις εργασίας, με βάση τις πραγματικές ανάγκες των Μουσείων, αλλά καταργεί 735 θέσεις μονίμων και ΙΔΑΧ από τον Οργανισμό του ΥΠΠΟΑ με τελική ημερομηνία την 1-11-2023, μεταξύ αυτών 75 θέσεις αρχαιολόγων και 279 θέσεις φυλακτικού προσωπικού! Πρόκειται για περισσότερο από το 1/10 του υπηρετούντος προσωπικού του ΥΠΠΟΑ, που καταργούνται από όλες τις υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να καλύψουν τα κενά τους σε προσωπικό. Εφορείες Αρχαιοτήτων που λειτουργούν με έναν υπάλληλο στο λογιστήριο, χωρίς μηχανικό, με ελλιπή στελέχωση σε αρχαιολόγους, που δεν έχουν εργατοτεχνίτες ή αρχαιοφύλακες για να κάνουν ανασκαφές ή να ανοίξουν αρχαιολογικούς χώρους, αντί να ενισχυθούν με προσωπικό, τώρα αντιμετωπίζουν επιπλέον την κατάργηση των κενών τους οργανικών θέσεων. Με τον τρόπο αυτό δεν θα μπορούν να ζητήσουν ούτε πρόσληψη προσωπικού ούτε κάλυψη των θέσεων μέσω κινητικότητας.
Η πρόθεση αυτή σε συνδυασμό με τη συνολική αντιμετώπιση των υπηρεσιακών αναγκών και ειδικά της υποχρεωτικής παράδοσης υπαλλήλων σε μουσεία με νέο διοικητικό καθεστώς περιγράφει την περαιτέρω συρρίκνωση του ανθρώπινου δυναμικού και την επιθετική στάση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού απέναντι στους εργαζομένους και τις εργαζόμενες σε αυτό.
Αντί να καλύψει τις ανάγκες σε προσωπικό, η πολιτική ηγεσία θεσμοθετεί την «εθελοντική εργασία», διαιωνίζοντας την ανεργία για τους πτυχιούχους αρχαιολόγους, μουσειολόγους, μηχανικούς, συντηρητές, πολιτιστική διαχείριση και άλλες ειδικότητες.
Η κατάργηση των οργανικών θέσεων δεν αιτιολογείται. Αντί για την κατάργηση θέσεων, το Υπουργείο Πολιτισμού στην πραγματικότητα χρειάζεται πρόσληψη περισσότερου προσωπικού για τη σωστή στελέχωσή του.
ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΥΠΠΟΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ.
ΑΥΞΗΣΗ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ.
Με την κατάργηση των 735 θέσεων μονίμων και ΙΔΑΧ στο ΥΠΠΟΑ και τη μεταφορά τους στα πέντε μουσεία πώς θα μπορέσουν οι υπάλληλοι να επιλέξουν την επιστροφή τους στο ΥΠΠΟΑ αν δεν θελήσουν να παραμείνουν στα ΝΠΔΔ; Δεν υπήρχε λόγος να καταργηθούν θέσεις στο ΥΠΠΟΑ αφού θα συσταθούν θέσεις με τον Οργανισμό των ΝΠΔΔ. Επιπλέον με την κατάργηση οργανικών θέσεων επιχειρείται η συρρίκνωση του ΥΠΠΟΑ και η δυσλειτουργία του συστήματος της κινητικότητας.
Γιατί να καταργηθούν οι θέσεις σε ένα υποστελεχωμένο υπουργείο? Μετά φωνάζουν οι πολίτες ότι αργούν οι υποθέσεις τους!!!!!!!!
Στην επαρχία, υπάρχει σειρά αναμονής για σωστικές ανασκαφές λόγω έλλειψης προσωπικού και εσείς καταργείτε θέσεις?!!!!!!!!Γιατί να καταργηθούν οι θέσεις σε ένα υποστελεχωμένο υπουργείο? Μετά φωνάζουν οι πολίτες ότι αργούν οι υποθέσεις τους!!!!!!!!
Στην επαρχία, υπάρχει σειρά αναμονής για σωστικές ανασκαφές λόγω έλλειψης προσωπικού και εσείς καταργείτε θέσεις?!!!!!!!!
Δεν αντιλαμβάνομαι για ποιον λόγο καταργούνται οι παραπάνω οργανικές θέσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού όταν όλοι συμφωνούμε ότι το ΥΠΠΟΑ είναι υποστελεχωμένο με πολλές ελλείψεις σε όλες σχεδόν τις ειδικότητες, ιδιαιτέρως στην περιφέρεια.
Για ποιο λόγο καταργούνται οι θέσεις αυτές και τις στερείται το υπόλοιπο δημόσιο τη στιγμή που αποδεδειγμένα υπάρχουν μεγάλα κενά στη στελέχωση του ΥΠΠΟΑ;
Ένα παράδειγμα: Η κατάργηση 7 ΠΕ Περιβάλλοντος Χημικών τι επιστημονικό προσωπικό θα αφήσει στο ΥΠΠΟΑ σε αυτόν τον κλάδο της επιστήμης της συντήρησης που ούτως η άλλως είναι τόσο συρρικνωμένος που ούτε σύλλογο δεν μπορούν να συστήσουν. Για τον ρόλο και τη συμβολή της χημείας στην αρχαιολογική επιστήμη και την επιστήμη της συντήρησης από τη σύσταση του Ελληνικού Κράτους και της Αρχαιολογικής του Υπηρεσίας βλ. Γ. Μωραϊτου, Όθων Ρουσόπουλος (1856-1922)και οι απαρχές της επιστημονικής συντήρησης των αρχαιοτήτων στην Ελλάδα, έκδοση ΤΑΠ.
Καμία αναφορά για ΙΔΟΧ προσωπικό και κάλυψη εποχικών – παροδικών αναγκών. Από 1/11/2023 το μουσείο θα έχει 58 ημερήσιους φύλακες και 5 νυχτοφύλακες. Πώς θα καλυφθούν τα κενά; Με μετατάξεις και αποσπάσεις, ενώ υπάρχουν τόσοι διαθέσιμοι και πιστοποιημένοι Αρχαιοφύλακες; Απαξιώνουν την ειδικότητα και εγείρονται σοβαρά θέματα στη «νοοτροπία» της φύλαξης αρχαιοτήτων.
Από τη στιγμή που καταργούνται οι κενές οργανικές θέσεις, πως είναι δυνατό να γίνουν προσλήψεις και μετατάξεις – αποσπάσεις νέων υπαλλήλων; Αν, δηλαδή, οι ήδη υπηρετούντες υπάλληλοι επιλέξουν να μείνουν στο Μουσείο, πως θα υπάρξουν κενές θέσεις για νέους υπαλλήλους;