- Υπουργείο Πολιτισμού - http://www.opengov.gr/cultureathl -

Άρθρο 3 Ίδρυση – Εποπτεία – Επωνυμία – Έδρα – Αρμοδιότητες – Προνόμια

 

1. Ιδρύονται τα κάτωθι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ν.π.δ.δ.), εποπτευόμενα από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού:
α) το ν.π.δ.δ. με την επωνυμία «Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο», με έδρα την Αθήνα,
β) το ν.π.δ.δ. με την επωνυμία «Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης», με έδρα τη Θεσσαλονίκη,
γ) το ν.π.δ.δ. με την επωνυμία «Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου», με έδρα το Ηράκλειο,
δ) το ν.π.δ.δ. με την επωνυμία «Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο», με έδρα την Αθήνα και
ε) το ν.π.δ.δ. με την επωνυμία «Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού», με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Για τους σκοπούς του παρόντος Μέρους τα ν.π.δ.δ., έκαστο και από κοινού, αναφέρονται ως «Μουσείο» και «Μουσεία», αντίστοιχα.
2. Έκαστο των Μουσείων των περ. α) έως ε) της παρ. 1 του παρόντος αναλαμβάνει αντίστοιχα τις αρμοδιότητες των μουσείων που λειτουργούν ως ειδικές περιφερειακές υπηρεσίες, σύμφωνα με τις περ. α) έως ε) του άρθρου 28 του π.δ. 4/2018 (Α’ 7). Οι ειδικές περιφερειακές υπηρεσίες του πρώτου εδαφίου καταργούνται, σύμφωνα με τα άρθρα 35 και 80 του παρόντος.
3. Τα Μουσεία συνιστούν μορφές οργάνωσης της κρατικής μέριμνας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα και απολαμβάνουν όλων των διοικητικών και δικαστικών ατελειών, καθώς και των δικονομικών και ουσιαστικών προνομίων του Δημοσίου, με εξαίρεση τους φόρους επί της κατοχής ακινήτων.
4. Οι επωνυμίες των Μουσείων δύνανται να αποδίδονται πιστά σε ξένη γλώσσα και να προτάσσεται ο αγγλικός όρος «Ηellenic» ή ο αντίστοιχος άλλης ξένης γλώσσας.