ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Άρθρο 76
Διοικητικό Συμβούλιο ΑΚΡΟΠΟΛ ΑΚΡΟΣ – Τροποποίηση άρθρου 4 ν. 4708/2020
Στο άρθρο 4 του ν. 4708/2020 (Α’ 140), περί του Διοικητικού Συμβουλίου του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΑΚΡΟΠΟΛ» και τον διακριτικό τίτλο «ΑΚΡΟΠΟΛ ΑΚΡΟΣ», επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στον τίτλο, προστίθεται η φράση «Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου», β) η παρ. 1 αντικαθίσταται, γ) στην παρ. 2, η φράση «η οποία μπορεί να ανανεωθεί» αντικαθίσταται από τη φράση «με δυνατότητα ισόχρονης άπαξ ανανέωσης», δ) στην περ. στ της παρ. 3 οι λέξεις «Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού» αντικαθίστανται από τις λέξεις «εποπτεύοντα Υπουργό» και μετά τη λέξη «κανονισμού» προστίθενται οι λέξεις «οργάνωσης και», ε) προστίθενται παρ. 3α και 3β, στ) οι παρ. 4 και 5 αντικαθίστανται, και το άρθρο 4 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 4
Διοικητικό Συμβούλιο – Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου
1. Το Δ.Σ. του ΑΚΡΟΠΟΛ ΑΚΡΟΣ ορίζεται με απόφαση του εποπτεύοντος Υπουργού που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, είναι επταμελές και αποτελείται από τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και πέντε (5) μέλη. Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. επιλέγονται σύμφωνα με το Μέρος Α’ του ν. 5062/2023 (Α’ 183) περί επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα. Τα λοιπά πέντε (5) μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου επιλέγονται ως εξής: α) τέσσερα (4) μέλη επιλέγονται από τον εποπτεύοντα Υπουργό και είναι προσωπικότητες του καλλιτεχνικού, πνευματικού ή επιστημονικού κόσμου, νομικοί, οικονομολόγοι ή πρόσωπα με εμπειρία συναφή προς τους σκοπούς του φορέα ή εμπειρία σε διοίκηση οργανισμών και β) ένα (1) μέλος υποδεικνύεται από τη Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού και είναι υπάλληλος της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού της Γενικής Γραμματείας Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού, που υπηρετεί σε θέση ευθύνης.
2. Η θητεία του Δ.Σ. είναι τετραετής, με δυνατότητα ισόχρονης άπαξ ανανέωσης.
3. Το Δ.Σ. είναι αρμόδιο για όλα τα ζητήματα που αφορούν στη διοίκηση, τη λειτουργία, καθώς και τη διαχείριση της περιουσίας του ΑΚΡΟΠΟΛ ΑΚΡΟΣ και λαμβάνει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα και τις αποφάσεις για την πραγματοποίηση των σκοπών του. Στο Δ.Σ. ανήκει ιδίως:
α. η έγκριση του ετήσιου προγραμματισμού δράσεων του φορέα, ο οποίος υποβάλλεται στο Δ.Σ. κάθε χρόνο από τον Διευθυντή,
β. η λήψη απόφασης για τη σύναψη κάθε σύμβασης, απαραίτητης για τη σύσταση δικαιωμάτων ή την ανάληψη συμβατικών υποχρεώσεων του ΑΚΡΟΠΟΛ ΑΚΡΟΣ,
γ. η λήψη απόφασης για την πρόσληψη και την καταγγελία της σύμβασης εργασίας του προσωπικού, των συνεργατών και των νομικών συμβούλων του φορέα,
δ. η αποδοχή δωρεών, εισφορών ή χορηγιών,
ε. η έγκριση του ετήσιου προϋπολογισμού, του ισολογισμού και του απολογισμού του ΑΚΡΟΠΟΛ ΑΚΡΟΣ, καθώς και της ετήσιας έκθεσης πεπραγμένων,
στ. η υποβολή προς έγκριση στον εποπτεύοντα Υπουργό σχεδίου εσωτερικού κανονισμού οργάνωσης και λειτουργίας του φορέα,
ζ. η έγκριση προγραμμάτων επιδοτήσεων και χρηματοδοτήσεων, τα οποία ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, κατόπιν εισήγησης του Διευθυντή,
η. η έγκριση προγραμμάτων υποτροφιών των μελών του καλλιτεχνικού και δημιουργικού κλάδου, κατόπιν εισήγησης του Διευθυντή.
3α. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. έχει τις εξής αρμοδιότητες:
α. προεδρεύει στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. και είναι υπεύθυνος για την επίτευξη των σκοπών και την εύρυθμη λειτουργία του φορέα,
β. συντάσσει την ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων του Δ.Σ. και μεριμνά για την πρόσκληση των μελών στις συνεδριάσεις,
γ. μεριμνά για την εφαρμογή της νομοθεσίας που διέπει το ΑΚΡΟΠΟΛ ΑΚΡΟΣ και τις συμβάσεις που το αφορούν,
δ. εισηγείται προς το Δ.Σ. τα ζητήματα που απαιτούν νομοθετική ή κανονιστική ρύθμιση για τη βελτίωση της οργάνωσης και λειτουργίας του ΑΚΡΟΠΟΛ ΑΚΡΟΣ,
ε. εισηγείται προς το Δ.Σ. τη σύσταση επιτροπών και ομάδων εργασίας από εξωτερικούς συνεργάτες για τη μελέτη και επεξεργασία θεμάτων αρμοδιότητας του ΑΚΡΟΠΟΛ ΑΚΡΟΣ,
στ. δύναται να αποφασίσει για θέματα που ανήκουν στην αρμοδιότητα του Δ.Σ., όταν προκαλείται άμεσος και προφανής κίνδυνος ή απειλείται άμεση ζημία των συμφερόντων του ΑΚΡΟΠΟΛ ΑΚΡΟΣ από την αναβολή λήψης απόφασης, και υποχρεούται να υποβάλει τη σχετική απόφασή του προς έγκριση στο Δ.Σ. κατά την επόμενη συνεδρίασή του,
ζ. εκπροσωπεί το νομικό πρόσωπο δικαστικώς και εξωδίκως και δύναται να αναθέτει την αρμοδιότητα αυτή σε δικηγόρο,
η. υπογράφει κάθε σύμβαση που συνάπτει το ΑΚΡΟΠΟΛ ΑΚΡΟΣ, μετά από έγκριση του Δ.Σ.,
θ. υπογράφει κάθε σύμβαση και κάθε άλλο σχετικό έγγραφο αναφορικά με την πρόσληψη και απόλυση του προσωπικού και τη σύναψη ή καταγγελία συμβάσεων των συνεργατών και νομικών συμβούλων του φορέα, μετά από έγκριση του Δ.Σ.,
ι. εγκρίνει τις λειτουργικές δαπάνες στο πλαίσιο του ετήσιου προϋπολογισμού,
ια. δύναται, μετά από σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ. και μέχρι τη συγκρότηση της Νομικής Υπηρεσίας του δεύτερου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 8, να αναθέτει κατά περίπτωση δικαστικές υποθέσεις, που αφορούν στη λειτουργία του νομικού προσώπου, σε εξωτερικούς δικηγόρους, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, για τη διεκπεραίωσή τους.
3β. Με απόφαση του Δ.Σ. ορίζεται η αμοιβή που καταβάλλεται σε περίπτωση προσφυγής σε υπηρεσίες εξωτερικού δικηγόρου, φυσικού ή νομικού προσώπου, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει ετησίως τις τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ. Δεν επιτρέπεται να ανατίθεται υπόθεση σε εξωτερικό δικηγόρο, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, στο πρόσωπο του οποίου συντρέχει, άμεσα ή έμμεσα, σύγκρουση συμφερόντων.
4. Τον Πρόεδρο, όταν κωλύεται ή απουσιάζει, αναπληρώνει ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ.. Ο Πρόεδρος δύναται, με απόφασή του, να μεταβιβάζει μία ή περισσότερες από τις αρμοδιότητές του στον Αντιπρόεδρο.
5. Με κοινή απόφαση του εποπτεύοντος Υπουργού και του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζονται οι αμοιβές και τυχόν λοιπές παροχές του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του Δ.Σ. και οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται στα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ.. Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του ΑΚΡΟΠΟΛ ΑΚΡΟΣ δύνανται να λαμβάνουν αποδοχές, οι οποίες δεν υπερβαίνουν τις αποδοχές του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου, όπως αυτές ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 28 του ν. 4354/2015 (Α’ 176).».
Άρθρο 77
Διορισμός και αρμοδιότητες του Διευθυντή ΑΚΡΟΠΟΛ ΑΚΡΟΣ – Τροποποίηση άρθρου 5 ν. 4708/2020
Στο άρθρο 5 του ν. 4708/2020 (Α’ 140), περί διορισμού και αρμοδιοτήτων του Διευθυντή του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΑΚΡΟΠΟΛ» και τον διακριτικό τίτλο «ΑΚΡΟΠΟΛ ΑΚΡΟΣ», επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1 αα) στο πρώτο εδάφιο οι λέξεις «Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού» αντικαθίστανται από τις λέξεις «εποπτεύοντος Υπουργού», προστίθεται νομοθετική παραπομπή και αβ) προστίθενται τέταρτο και πέμπτο εδάφια, β) η παρ. 2 αντικαθίσταται, γ) στην παρ. 3 γα) στην περ. γ’, η φράση «επαγγελματική εμπειρία σε θέματα διοίκησης οργανισμών» αντικαθίσταται από τη φράση «εργασιακή εμπειρία στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα και κατά προτίμηση σε θέματα διοίκησης οργανισμών», γβ) η περ. δ’ αντικαθίσταται, δ) στην παρ. 4 δα) η περ. ε’ καταργείται, δβ) στην περ. ζ’, διαγράφεται η φράση «, για τη σύνταξη του οποίου συνεπικουρείται από τον Τμηματάρχη διοικητικής οικονομικής υποστήριξης και λειτουργίας, καθώς και από έναν (1) νομικό σύμβουλο», και δγ) οι περ. ια’ και ιβ’ καταργούνται, και το άρθρο 5 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 5
Διορισμός και αρμοδιότητες του Διευθυντή
1. Στο ΑΚΡΟΠΟΛ ΑΚΡΟΣ συστήνεται θέση Διευθυντή. Με απόφαση του εποπτεύοντος Υπουργού, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, διορίζεται, κατόπιν δημόσιας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, Διευθυντής με τριετή θητεία σύμφωνα με το άρθρο 51 του ν. 4622/2019 (Α’ 133). Η θέση του Διευθυντή είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και η θητεία του μπορεί να ανανεωθεί άπαξ, χωρίς δημόσια πρόσκληση. H πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος δημοσιεύεται από το Διοικητικό Συμβούλιο στον ιστότοπο Διαύγεια και σε δύο (2) εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας. Με την οικεία πρόσκληση μπορούν να εξειδικεύονται τα προσόντα του Διευθυντή, καθώς και ο τρόπος ανάδειξης του επικρατέστερου υποψηφίου.
2. Οι αποδοχές του Διευθυντή καθορίζονται με κοινή απόφαση του εποπτεύοντος Υπουργού και του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και δεν δύνανται να υπερβαίνουν τις αποδοχές Γενικού Γραμματέα Υπουργείου κατά την παρ. 1 του άρθρου 28 του ν. 4354/2015 (Α’176) σε περίπτωση επιλογής ιδιώτη για την εν λόγω θέση. Για τη θέση του Διευθυντή μπορεί να επιλέγεται και υπάλληλος του δημοσίου τομέα υπό την έννοια της περ. (α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α΄ 143), εφόσον έχει τα προσόντα της παρ. 3. Στην περίπτωση αυτή, θεωρείται αυτοδίκαια αποσπασμένος στη θέση αυτή για χρονικό διάστημα ίσο με τη διάρκεια της θητείας του ή της ανανέωσης της θητείας του. Ο χρόνος που διανύεται στη θέση αυτή λογίζεται, ως προς όλες τις συνέπειες, ως πραγματική υπηρεσία στην οργανική του θέση. Μετά τη λήξη της θητείας του, ο προσληφθείς επανέρχεται αυτοδικαίως στην οργανική θέση που κατείχε πριν από την πρόσληψή του, η οποία παραμένει κενή.
3. Ο Διευθυντής του ΑΚΡΟΠΟΛ ΑΚΡΟΣ πρέπει να διαθέτει:
α. Οποιοδήποτε πτυχίο Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ισότιμο τίτλο της αλλοδαπής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο π.δ. 85/2022 (Α’ 232).
β. Μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο Α.Ε.Ι. σε γνωστικά αντικείμενα συναφή προς τους σκοπούς του ΑΚΡΟΠΟΛ της ημεδαπής ή ισότιμο τίτλο της αλλοδαπής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του π.δ. 85/2022 (Α’ 232).
γ. Πενταετή, τουλάχιστον, εργασιακή εμπειρία στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα.
δ. Γνώση μίας τουλάχιστον (1) ξένης γλώσσας κράτους μέλους της Ε.Ε. σε άριστο επίπεδο.
4. Ο Διευθυντής του ΑΚΡΟΠΟΛ ΑΚΡΟΣ έχει τις εξής αρμοδιότητες:
α. Σχεδιάζει, σε συνεργασία με το τμήμα προγραμματισμού, τον ετήσιο προγραμματισμό δράσεων του ΑΚΡΟΠΟΛ ΑΚΡΟΣ, τον οποίο υποβάλλει στο Δ.Σ. προς έγκριση.
β. Ασκεί τις αρμοδιότητες που του εκχωρούνται με απόφαση του Δ.Σ..
γ. Προΐσταται όλων των υπηρεσιών του φορέα και διευθύνει το έργο τους.
δ. Λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την εφαρμογή των αποφάσεων του Δ.Σ., επικουρούμενος από τα αρμόδια τμήματα του φορέα.
ε. [Καταργείται]
στ. Εισηγείται στο Δ.Σ. οποιοδήποτε θέμα έχει σχέση με το προσωπικό.
ζ. Εισηγείται στο Δ.Σ. τον εσωτερικό κανονισμό οργάνωσης και λειτουργίας.
η. Εισηγείται στο Δ.Σ. τον ετήσιο προϋπολογισμό και είναι υπεύθυνος για την τήρησή του.
θ. Υποβάλλει στο Δ.Σ. ετήσια έκθεση πεπραγμένων και απολογισμό του έργου του.
ι. Υποβάλλει στο Δ.Σ. προτάσεις και εισηγήσεις για την υλοποίηση των σκοπών του φορέα.
ια. [Καταργείται]
ιβ. [Καταργείται]
ιγ. Ασκεί πειθαρχική εξουσία πρώτου βαθμού για όλο το προσωπικό του φορέα.
ιδ. Είναι υπεύθυνος για την προετοιμασία, οργάνωση και εκτέλεση όλων των εκδηλώσεων σε συνεργασία με τα αρμόδια τμήματα του φορέα.
ιε. Είναι υπεύθυνος για την εξεύρεση πόρων σε συνεργασία με το τμήμα ανάπτυξης.
ιστ. Διαμορφώνει και καταρτίζει σχέδια προγραμμάτων, επιδοτήσεων και χρηματοδοτήσεων, τα οποία ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, προκειμένου να τα εισηγηθεί στο Δ.Σ. προς έγκριση.
ιζ. Διαμορφώνει και καταρτίζει σχέδια προγραμμάτων υποτροφιών των μελών του καλλιτεχνικού και δημιουργικού κλάδου, προκειμένου να τα εισηγηθεί στο Δ.Σ. προς έγκριση.».
Άρθρο 78
Στελέχωση ΑΚΡΟΠΟΛ ΑΚΡΟΣ – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 7 ν. 4708/2020
Στην παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 4708/2020 (Α’ 140), περί της στελέχωσης του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΑΚΡΟΠΟΛ» και τον διακριτικό τίτλο «ΑΚΡΟΠΟΛ ΑΚΡΟΣ», επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο, διαγράφεται η φράση «και μετά από εγκριτική απόφαση της Επιτροπής της ΠΥΣ 33/2006, ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2190/1994 (Α’ 28)», β) στο δεύτερο εδάφιο, διαγράφεται η φράση «σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2190/1994», γ) προστίθεται τρίτο εδάφιο, και η παρ. 2 του άρθρου 76 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Η κάλυψη των ανωτέρω θέσεων του ΑΚΡΟΠΟΛ ΑΚΡΟΣ διενεργείται με απόφαση του Δ.Σ., κατόπιν εισήγησης του Διευθυντή. Για την κάλυψη επειγουσών, εποχικών ή απρόβλεπτων αναγκών δύναται να προσλαμβάνεται προσωπικό με σύμβαση εργασίας Ορισμένου Χρόνου. Η πρόσληψη για την πλήρωση των θέσεων προσωπικού, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, και προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την κάλυψη εποχικών και περιοδικών ή άλλων πρόσκαιρων ή παροδικών αναγκών, προβλέπεται στον ετήσιο προγραμματισμό ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης του άρθρου 51 του ν. 4622/2019 (Α’133), υπάγεται στην αρμοδιότητα του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού και διενεργείται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4765/2021 (Α’ 6).».
Άρθρο 79
Μεταβατικές διατάξεις ΑΚΡΟΠΟΛ ΑΚΡΟΣ – Τροποποίηση άρθρου 14 ν. 4708/2020
Στο άρθρο 14 του ν. 4708/2020 (Α’ 140), περί των μεταβατικών διατάξεων του μέρους Α’ του νόμου αυτού, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) οι παρ. 1, 2 και 6 αντικαθίστανται, β) οι παρ. 3, 4 και 5 καταργούνται, και το άρθρο 14 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 14
Μεταβατικές διατάξεις
1. Με απόφαση του εποπτεύοντος Υπουργού ορίζεται το προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΚΡΟΠΟΛ ΑΚΡΟΣ, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας του Μέρους Α του ν. 5062/2023 (Α’ 183), περί της επιλογής διοικήσεων στον δημόσιο τομέα, το οποίο έχει το σύνολο των αρμοδιοτήτων, δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που προβλέπονται από τον παρόντα νόμο για το Δ.Σ. του ΑΚΡΟΠΟΛ ΑΚΡΟΣ, τηρουμένων των διαδικασιών του άρθρου 10 του ν. 5062/2023 ως προς τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο. Η εν λόγω απόφαση τροποποιείται ελευθέρως οποτεδήποτε χωρίς να γεννά οποιοδήποτε δικαίωμα αποζημίωσης στα μέλη του ΔΣ που αντικαθίστανται.
2. Με απόφαση του εποπτεύοντος Υπουργού διορίζεται ο προσωρινός Διευθυντής του ΑΚΡΟΠΟΛ ΑΚΡΟΣ, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας της παρ. 1 του άρθρου 5.
3. [Καταργείται]
4. [Καταργείται]
5. [Καταργείται]
6. Μέχρι την πλήρη διοικητική λειτουργία του «ΑΚΡΟΠΟΛ ΑΚΡΟΣ» με διορισμό Διοικητικού Συμβουλίου, Διευθυντή και διορισμένο ή αποσπασμένο προσωπικό τουλάχιστον έξι (6) ατόμων, ως φορέας λειτουργίας νοείται το Υπουργείο Πολιτισμού και ως αρμόδια Υπηρεσία του Φορέα Λειτουργίας η Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού.».
Άρθρο 80
Αύξηση ορίου ηλικίας για την εισαγωγή στη σχολή δραματικής τέχνης του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος-Τροποποίηση περ. δ’ παρ. 1 άρθρου 6 π.δ. 336/1989
Στην περ. δ’ της παρ. 1 του άρθρου 6 του π.δ. 336/1989 (Α΄156), περί του ηλικιακού ορίου συμμετοχής στις εισαγωγικές εξετάσεις στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο δεύτερο εδάφιο: αα) το ηλικιακό όριο για τους υποψηφίους ηθοποιούς αυξάνεται από το 25ο στο 27ο έτος, αβ) μετά από τον αριθμό «35ο» προστίθεται η λέξη «έτος» και β) προστίθεται τρίτο εδάφιο και η περ. δ’ της παρ. 1 του άρθρου 6 διαμορφώνεται ως εξής:
«δ. Ο υποψήφιος για τη συμμετοχή του στις εισαγωγικές εξετάσεις υποβάλλει στη σχολή έως την ημερομηνία που ορίζεται στην προκήρυξη, αίτηση, η οποία συνοδεύεται από:
αα) Τον απαιτούμενο τίτλο σπουδών, και
ββ) πιστοποιητικό γεννήσεως.
Όριο ηλικίας των υποψηφίων ορίζεται το 27ο έτος για τους ηθοποιούς και το 35ο έτος για τους σκηνοθέτες. Το ηλικιακό όριο του δευτέρου εδαφίου ορίζεται χρονολογικά και καταλαμβάνει όσους υποψηφίους έχουν γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου έως και την 31η Δεκεμβρίου του ιδίου έτους στο οποίο αναφέρεται η προκήρυξη.».
Άρθρο 81
Συμπλήρωση αρμοδιοτήτων του Διοικητικού Συμβουλίου του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ» – Τροποποίηση εσωτερικού άρθρου 5.Α άρθρου 76 ν. 2121/1993
Στο τέλος της περ. γ) του εσωτερικού άρθρου 5.Α του άρθρου 76 του ν. 2121/1993 (Α’ 25), περί της κύρωσης της από 1.2.1993 μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των εδρευόντων αντιστοίχως σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα σωματείων με τις επωνυμίες «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ» και «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ» καταρτισθείσας σύμβασης «Σύσταση Κοινωφελούς Οργανισμού», προστίθενται εδάφια έβδομο και όγδοο και η περ. γ) διαμορφώνεται ως εξής:
«γ) Ορίζει τους όρους και τα ανταλλάγματα της κατά το προηγούμενο εδάφιο διαθέσεως εκάστοτε των χώρων του Μεγάρου, λαμβάνον υπόψιν και σταθμίζον αφενός μεν τις εν γένει οικονομικές ανάγκες του Οργανισμού προς λειτουργίαν και συντήρησιν του Μεγάρου και εκπλήρωση των εν γένει σκοπών του, αφετέρου δε τον εκ της, κατά περίπτωσιν, διαθέσεως, κίνδυνον φθοράς του κτιρίου και των εγκαταστάσεων αυτού.
Οι αίθουσες των Μεγάρου, καθ’ έκαστον έτος θα διατίθενται δια 25 εμφανίσεις της Κρατικής Ορχήστρας Βορείου Ελλάδος ή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών ή και ετέρας Κρατικής Ορχήστρας και δια 10 εμφανίσεις της Συμφωνικής του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Δια την τοιαύτην χρήσιν το ‘Ιδρυμα θα αποζημιούται μόνον δια τις δαπάνες λειτουργίας του, τις αντιστοιχούσες εις τις παρεχόμενες Υπηρεσίες.
Το Υπουργείο Πολιτισμού μέχρι τις 31 Ιουνίου εκάστου έτους θα γνωστοποιεί εις το ‘Ιδρυμα τις επιθυμητές ημερομηνίες του επομένου έτους, κατά τις οποίες θα χρησιμοποιηθούν οι αίθουσες από τις Κρατικές Ορχήστρες, εις τρόπον ώστε, μετά από προηγούμενη συνεννόηση οι σχετικές εκδηλώσεις αυτών να εντάσσονται εις το καταρτιζόμενο πρόγραμμα δράσεως του ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Το ίδιο ισχύει και δια την συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Περαιτέρω, είναι δυνατή η άνευ ανταλλάγματος, διάθεση αιθούσης ή άλλου χώρου του Μεγάρου, εις όλους, κατά την κρίση του Συμβουλίου, εξαιρετικά κοινωφελείς η Εθνοφελείς περιπτώσεις. Σε έκτακτες περιπτώσεις, είναι επίσης δυνατή, κατά την κρίση του Διοικητικού Συμβουλίου, η παραχώρηση χρήσης χώρων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, για προσωρινή εξυπηρέτηση των δραστηριοτήτων μουσικών φορέων εποπτευομένων από το Υπουργείο Πολιτισμού ή αντίστοιχων υπηρεσιών αυτού, καθώς και υπηρεσιών άλλων Υπουργείων που σχετίζονται με τη λειτουργία του ΟΜΜΘ. Στις περιπτώσεις αυτές, το Συμβούλιο καθορίζει τους επιμέρους όρους, τις δαπάνες λειτουργίας και τα τυχόν ανταλλάγματα της παραπάνω παραχώρησης.».
Άρθρο 82
Μετατροπή τριών θέσεων 3ης και 5ης κατηγορίας στα πρώτα βιολιά σε θέσεις τούτι βιολιών – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 1 πδ 315/1992
Στο άρθρο 1 του π.δ. 315/1992 (Α’ 160) επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) Στην 3η κατηγορία απαλείφεται η φράση «Τρεις (3) Παράπλευροι (ντι σπάλα) στα πρώτα βιολιά (Κορυφαίοι Β)» και β) στην 5η κατηγορία η φράση «Δεκατρείς (13) στα πρώτα βιολιά (τούτι)» αντικαθίσταται από τη φράση «Δεκαέξι (16) στα πρώτα βιολιά (τούτι)» και η 3η και η 5η κατηγορία της παρ. 1 του άρθρου 1 διαμορφώνονται ως εξής:
«3η Κατηγορία: Δύο (2) Παράπλευροι (ντισπάλα)στα πρώτα βιολιά. (Κορυφαίοι Α), Δύο πρώτοι στα δεύτερα βιολιά.
Δύο (2) πρώτοι στις βιόλες.
Δύο (2) πρώτοι στα βιολοντσέλα.
Δύο (2) πρώτοι στα βαθύχορδα (κοντραμπάσσα).
Δύο (2) πρώτοι στους πλαγιαύλους (φλαούτα).
Δύο (2) πρώτοι στους οξυαύλους (όμποε).
Δύο (2) πρώτοι στους ευθυαύλους (κλαρινέτα).
Δύο (2) πρώτοι στους βαρυαύλους (φαγγότα).
Δύο (2) πρώτοι στα κόρνα.
Δύο (2) πρώτοι στις σάλπιγγες (τρομπέτες).
Δύο (2) πρώτοι στις ολκωτές σάλπιγγες (τρομπόνια).
Δύο (2) πρώτοι στα τύμπανα.
Ένας (1) πρώτος στην άρπα.
Ένας (1) πρώτος στο κλειδοκύμβαλο (πιάνο) και τα πληκτά όργανα.
Ένας (1) πρώτος στη βαρεία σάλπιγγα (μπαστούμπα) και βαθεία σάλπιγγα (κόντρα μπαστούμπα).».
«5η Κατηγορία:
Δεκαέξι (16) στα πρώτα βιολιά (τούτι).
Δεκατρείς (13) στα δεύτερα βιολιά (τούτι).
Έντεκα (11) στις βιόλες (τούτι).
Εννέα (9) στα βιολοντσέλλα (τούτι).
Έξι (6) στα βαθύχορδα (κοντραμπάσσα) (τούτι).
Ένας (1) στον δεύτερο έως τέταρτο (2-4) πλαγίαυλο (φλαούτο).
Ένας (1) στον δεύτερο έως τέταρτο (2-4) οξύαυλο (όμποε).
Ένας (1) στον δεύτερο έως τέταρτο (2-4) ευθύαυλο (κλαρινέτο).
Ένας (1) στον δεύτερο έως τέταρτο (2-4) βαρύαυλο (φαγγότο).
Τέσσερις (4) στο δεύτερο, τέταρτο, έκτο και όγδοο κόρνο (2,4,6,8).
Δύο (2) στη δεύτερη έως τέταρτη (2-4) σάλπιγγα (τρομπέτα).
Ένας (1) στη δεύτερη και τέταρτη (2-4) ολκωτή σάλπιγγα (τρομπόνι).
Δύο (2) στα κρουστά.».
Άρθρο 83
Μετάταξη υπαλλήλων στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Επιτρέπεται η μετάταξη στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (Κ.Ο.Α.) υπαλλήλων που μεταφέρθηκαν σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου του Υπουργείου Πολιτισμού δυνάμει της υπ’ αρ. 26010/21.1.2021 απόφασης του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού (Β’ 318), η οποία εκδόθηκε σύμφωνα με το ενενηκοστό ένατο άρθρο του ν. 4812/2021 (Α’ 110), περί μεταφοράς εργαζομένων του Μουσικού και Εκπαιδευτικού Οργανισμού Ελλάδος σε εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η μετάταξη συντελείται κατόπιν αίτησης των ενδιαφερομένων εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός (1) μηνός από την έναρξη ισχύος του παρόντος και εγκριτικής απόφασης του Διευθυντή της Κ.Ο.Α., υπό την προϋπόθεση ύπαρξης κενής οργανικής θέσης αντίστοιχης κατηγορίας, ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ή μονίμου προσωπικού.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
Άρθρο 84
Δικαίωμα εύλογης αμοιβής – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 49 ν. 2121/1993
Στην παρ. 1 του άρθρου 49 του ν. 2121/1993 (Α’ 25), περί δικαιώματος εύλογης αμοιβής, στο πρώτο εδάφιο μετά τη λέξη «χρησιμοποιείται» προστίθενται οι λέξεις «είτε αυτοτελώς, είτε ενσωματωμένος σε οπτικοακουστικό έργο», στο τέλος του τρίτου εδαφίου προστίθενται οι λέξεις «ύστερα από αίτηση των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης» και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Όταν υλικός φορέας ήχου που έχει νόμιμα εγγραφεί χρησιμοποιείται, είτε αυτοτελώς, είτε ενσωματωμένος σε οπτικοακουστικό έργο, για ραδιοτηλεοπτική μετάδοση με οποιονδήποτε τρόπο, όπως ηλεκτρομαγνητικά κύματα, δορυφόροι, καλώδια, ή για παρουσίαση στο κοινό, ο χρήστης οφείλει εύλογη και ενιαία αμοιβή στους ερμηνευτές ή εκτελεστές καλλιτέχνες, των οποίων η ερμηνεία ή η εκτέλεση έχει εγγραφεί στον υλικό φορέα, και στους παραγωγούς των υλικών αυτών φορέων. Η αμοιβή αυτή καταβάλλεται υποχρεωτικά σε οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης των σχετικών δικαιωμάτων. Οι οργανισμοί αυτοί υποχρεούνται να διαπραγματεύονται, να συμφωνούν τις αμοιβές, να προβάλλουν τις σχετικές αξιώσεις για την καταβολή και να εισπράττουν τις σχετικές αμοιβές από τους χρήστες ύστερα από αίτηση των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης.».
Άρθρο 85
Καθιέρωση λογιστικών προτύπων στις οικονομικές καταστάσεις των ετήσιων εκθέσεων διαφάνειας των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης- Τροποποίηση περ. α) παρ. 1 άρθρου 30 ν. 4481/2017
Στο τέλος της περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 30 του ν. 4481/2017 (Α’ 100), περί των οικονομικών καταστάσεων οι οποίες παρέχονται με την ετήσια έκθεση διαφάνειας που καταρτίζει και δημοσιεύει ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης, προστίθεται η φράση «σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα του ν. 4308/2014 (Α’ 251) ή τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς» και η περ α) της παρ. 1 του άρθρου 30 διαμορφώνεται ως εξής:
«α) οικονομικές καταστάσεις που περιλαμβάνουν ισολογισμό ή δήλωση στοιχείων ενεργητικού και παθητικού, λογαριασμό των εσόδων και των δαπανών του φορολογικού έτους και κατάσταση ταμειακών ροών, σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα του ν. 4308/2014 (Α’ 251) ή τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς,»
«ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ»
Συνδυασμός Τραγουδιστών που εκπροσωπείται στα Διοικητικά Όργανα της Ένωσης Τραγουδιστών Ελλάδος, στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) και στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ).
ΠΡΟΣ: ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΥΡΙΟ ΧΡΙΣΤΟ ΔΗΜΑ.
Αξιότιμε Κύριε Υφυπουργέ,
Με αφορμή την κατάθεση του Σχεδίου Νόμου και ειδικότερα το ΜΕΡΟΣ Ζ’ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ / ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ (Άρθρα 84 & 85) που αφορά Ρυθμίσεις για τα Πνευματικά Δικαιώματα και τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης, καταθέτουμε θέσεις και απόψεις οι οποίες έχουν γνωστοποιηθεί και τεθεί υπόψιν του ΥΠ.ΠΟ. επανειλημμένα στο παρελθόν και θεωρούμε ότι η συμπερίληψή τους στο Νόμο θα συνεισφέρει σε ένα δικαιότερο πλαίσιο λειτουργίας των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης καθώς και τη διαυγή και αποτελεσματικότερη λειτουργία τους, πάντα προς όφελος των εργαζομένων καλλιτεχνών δικαιούχων του πνευματικού και συγγενικού δικαιώματος.
Διαπιστώσεις-Θέσεις-Προτάσεις:
1)Θεωρούμε ότι είναι πλέον ώριμη η χρονική περίοδος για αλλαγή του Άρθρου 49 παρ.3 του Ν.2121/1993 και θα πρέπει δια Νόμου να θεσμοθετηθεί η ισομερής κατανομή των εισπραττόμενων αμοιβών από το συγγενικό δικαίωμα, μεταξύ τραγουδιστών-μουσικών- παραγωγών. Με βάση την υφιστάμενη κατάσταση το συγγενικό δικαίωμα στο ελληνικό τραγούδι και τη μουσική διανέμεται, κατά 25% στους τραγουδιστές, 25% στους μουσικούς, 50% στους παραγωγούς. Με τις παρούσες συνθήκες παραγωγής ηχογραφημάτων, όπως έχουν διαμορφωθεί εδώ και αρκετά χρόνια, προτείνουμε ισομερή διανομή στα τρεις κλάδους των δικαιούχων. Δηλαδή διανομή κατά 1/3 στους τραγουδιστές, 1/3 στους μουσικούς, 1/3 στους παραγωγούς.
2)Πλήρη δικαιώματα σε όλα τα μέλη των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης και κατάργηση του αντιδημοκρατικού φαινομένου ύπαρξης επωφελουμένων μελών με περιορισμένα δικαιώματα, χωρίς δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στα όργανα διοίκησης, έννοιας που δεν υφίσταται σε κανένα Ελληνικό Νόμο και σε καμία Ευρωπαϊκή Οδηγία.
3)Νομοθετική παρέμβαση στην ισχύουσα νομοθεσία για τη λειτουργία των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης, για ειδικότερα θέματα συμμετοχής στις συλλογικές διαδικασίες, στη γενική συνέλευση, στις αρχαιρεσίες και στις ψηφοφορίες:
α)Υποχρεωτική παρουσία Δικαστικού Αντιπροσώπου στις αρχαιρεσίες των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης, ανεξαρτήτως αριθμού μελών.
β)Νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο διαφάνειας, για τη λειτουργία ηλεκτρονικής ψηφοφορίας , όπου αυτή εφαρμόζεται.
γ)Νομοθετικό πλαίσιο διαφάνειας, για τη διασφάλιση της συμμετοχής στη γενική συνέλευση, στις ψηφοφορίες και στις αρχαιρεσίες μέσω εξουσιοδοτήσεως από μέλος σε μέλος. Διασφάλιση της εγκυρότητας της εξουσιοδότησης με επαρκή βαθμό ασφαλείας εγγράφου και εξασφάλιση του περιεχομένου της εντολής του εξουσιοδοτούντα προς τον εξουσιοδοτούμενο. Αλλαγή του άρθρου 9 παρ.6 του Ν.4481/2017 και περιορισμός του αριθμού των εκπροσωπούμενων μελών από πληρεξούσιο μέλος στη γενική συνέλευση, στις ψηφοφορίες και στις αρχαιρεσίες, από δύο μέλη σε ένα.
4)Πιστή εφαρμογή του Μορφότυπου (ειδικού καταλόγου καταγραφής χρήσης ερμηνειών) από τους χρήστες στη δημόσια εκτέλεση και δια Νόμου απαγόρευση της χρήσης στη διανομή προς τους δικαιούχους, δεδομένων και καταλόγων (playlists) από ιδιωτικές εταιρίες καταγραφής.
5)Κατάργηση του εδαφίου δ)αα) της Παρ.3 του Άρθρου 8 του Ν.4481/2017, με βάση το οποίο προβλέπεται για τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης παρέκκλιση από το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Συνεταιρισμών και των παραγράφων 4,5,6,7,8, του Άρθρου 2 του Νόμου 1667/1986, σε ό,τι αφορά την είσοδο, αποχώρηση ή τον αποκλεισμό συνεταίρου.
Με τιμή,
ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΟ Δ.Σ. της ΕΤΕ:
Αργυρώ Καπαρού, Τάσος Κατοπόδης, Μαρία Σουλτάτου, Θέλμα Καραγιάννη.
ΣΧΟΛΙΟ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡ. 49 ΤΟΥ Ν. 2121/1993
Με την προτεινόμενη τροποποίηση, που συνίσταται στην προσθήκη των λέξεων «είτε αυτοτελώς, είτε ενσωματωμένος σε οπτικοακουστικό έργο», επιχειρείται, κατά τρόπο αμφισβητούμενης νομιμότητας και ισχύος, η ανατροπή, άλλως παράκαμψη εφαρμογής της απόφασης Atresmedia του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (C- 146/19) εντός της ελληνικής έννομης τάξης. Επιπρόσθετα, η προτεινόμενη προσθήκη έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη Σύμβαση της Ρώμης όσο και με τη Συνθήκη WIPO PERFORMANCES AND PHONOGRAMS TREATY (WPPT), που αποτελούν μέρος της έννομης τάξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε περίπτωση που η εν λόγω τροποποίηση ψηφισθεί, θα προκληθεί αδικαιολόγητη και μη νόμιμη επιβάρυνση των χρηστών (τηλεοπτικών οργανισμών), κατά τη ραδιοτηλεοπτική μετάδοση οπτικοακουστικών έργων στα οποία έχει ενσωματωθεί υλικός φορέας ήχου.
Ειδικότερα:
1. Προϋπόθεση της εύλογης αμοιβής του άρθρου 49 παρ. 1 Ν.2121/1993, η διάταξη της οποίας μεταφέρει στην ελληνική έννομη τάξη το άρθρο 8 παρ. 2 της οδηγίας 2006/115 (92/100) , είναι η χρήση υλικού φορέα ήχου (φωνογραφήματος) που έχει νόμιμα εγγραφεί με σκοπό την ραδιοτηλεοπτική μετάδοση και την παρουσίαση στο κοινό.
2. Το ΔΕΕ, με την απόφαση Atresmedia, επιβεβαιώνει τη θέση, σύμφωνα με την οποία ουδεμία ηχητική εγγραφή/μουσική επένδυση, η οποία ενσωματώνεται σε κινηματογραφικό ή άλλο οπτικοακουστικό έργο, εμπίπτει στην έννοια του «φωνογραφήματος» όπως αυτή προσδιορίζεται στο άρθρο 3 στοιχ. β’ της Σύμβασης της Ρώμης και στο άρθρο 2 στοιχ. β’ της Συνθήκης WPPT και, συνεπώς, στις περιπτώσεις αυτές, δεν θεμελιώνεται αξίωση για την καταβολή εύλογης αμοιβής στους δικαιούχους (παραγωγούς και ερμηνευτές/εκτελεστές) κατά τα προβλεπόμενα στις διατάξεις των άρθρων 12 της Σύμβασης της Ρώμης και 8 παρ. 2 της οδηγίας 2006/115 (άρθρου 49 παρ. 1 του ν.2121/93).
3. Επιπροσθέτως της ως άνω, υπό (2), παραδοχής, επισημαίνεται ότι ούτε το ίδιο το οπτικοακουστικό έργο στο οποίο ενσωματώνεται η ηχητική εγγραφή/μουσική επένδυση μπορεί να θεωρηθεί ως «φωνογράφημα» κατά την έννοια του άρθρου 8 παρ. 2 της οδηγίας 2006/115 , υπό το πρίσμα των διατάξεων της Συνθήκης του WPPT και κατά το άρθρο 49 παρ. 1 ή ως «αναπαραγωγή του φωνογραφήματος αυτού». Κατά συνέπεια, η μετάδοση ή και παρουσίαση στο κοινό του οπτικοακουστικού έργου ως ενιαίου συλλογικού έργου, δεν θεμελιώνει το δικαίωμα εύλογης αμοιβής κατά το άρθρο 49 παρ. 1 του Ν.2121/1993 στους δικαιούχους (παραγωγούς και ερμηνευτές/εκτελεστές).
4. Συνεπώς, όταν μουσική επένδυση (soundtrack) ενσωματώνεται (συγχρονίζεται) σε ταινία ή σειρά, η ενσωμάτωση αυτή πραγματοποιείται με την άδεια των δικαιούχων (παραγωγών του υλικού φορέα ήχου, ερμηνευτών/τραγουδιστών, εκτελεστών/μουσικών) οι οποίοι κατά την ενσωμάτωση λαμβάνουν την αμοιβή τους από τον παραγωγό του οπτικοακουστικού έργου. Στην περίπτωση αυτή (δηλαδή στην περίπτωση της ενσωμάτωσης), η μουσική επένδυση/soundtrack δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως φωνογράφημα (υλικός φορέας ήχου) υπό την έννοια των άνω διεθνών συμβάσεων και, επομένως, δεν οφείλεται επιπρόσθετη εύλογη αμοιβή κατά τη ραδιοτηλεοπτική μετάδοση ενός τέτοιου οπτικοαουστικού έργου εκ μέρους των χρηστών. Διαφορετικά οι παραγωγοί του υλικού φορέα ήχου, οι ερμηνευτές/τραγουδιστές, εκτελεστές/μουσικοί θα διπλοπληρώνονταν από τους χρήστες (τηλεοπτικούς οργανισμούς).
Στο άνω πλαίσιο, η προτεινόμενη τροποποίηση του άρθρου 49 παρ. 1 Ν.2121/93 (που εισάγεται με το άρθρο 84 του σχεδίου νόμου) αγνοεί τη νομολογία του ΔΕΕ και την ερμηνεία των νομικών όρων του Ενωσιακού Δικαίου με γνώμονα τις Διεθνείς Συμβάσεις, καθώς επιχειρείται να διευρυνθεί, κατά τρόπο ευθέως αντίθετο με τα ανωτέρω, το δικαίωμα είσπραξης εύλογης αμοιβής των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης επί υλικών φορέων ήχου που έχουν νόμιμα ενσωματωθεί σε οπτικοακουστικά έργα. Συνεπώς, η διάταξη του άρθρου 49 παρ.1 του Ν. 2121/1993 θα πρέπει να παραμείνει όπως ακριβώς ισχύει σήμερα.
Σχόλια της ΟΤΕ Α.Ε. στο άρθρο 84 – Τροποποίηση της παρ. 1 του άρθρου 49 παρ. 1 Ν. 2121/1993
Η σχεδιαζόμενη τροποποίηση έρχεται σε αντίθεση με το ενωσιακό δεδικασμένο, ιδίως την απόφαση Atresmedia του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (C-146/19), αλλά και τις διεθνείς συμβάσεις και συγκεκριμένα τη Σύμβαση της Ρώμης και τη Συνθήκη WPPT, που αποτελούν μέρος της έννομης τάξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Περαιτέρω η τροποποίηση του άρθρου 49 παρ. 1 Ν.2121/93 αγνοεί τη νομολογία του ΔΕΕ και την ερμηνεία των νομικών όρων των οδηγιών της ΕΕ με γνώμονα τις διεθνείς συμβάσεις. Κατά πάγια νομολογία του ΔΕΕ, διάταξη του δικαίου της Ένωσης για τον καθορισμό του νοήματος και του περιεχομένου της, πρέπει να ερμηνεύεται, σε ολόκληρη την Ένωση, με αυτοτελή και ομοιόμορφο τρόπο.
Σχετική τροποποίηση θα μπορούσε να γίνει μόνο από τον ενωσιακό νομοθέτη.
Σύμφωνα με την απόφαση Atresmedia, όταν μουσική επένδυση/soundtrack ενσωματώνεται (συγχρονίζεται) σε ταινία ή σειρά, η ενσωμάτωση αυτή πραγματοποιείται με την άδεια των δικαιούχων (παραγωγών του υλικού φορέα ήχου, ερμηνευτών/τραγουδιστών, εκτελεστών/μουσικών), οι οποίοι κατά την ενσωμάτωση λαμβάνουν την αμοιβή τους από τον παραγωγό του οπτικοακουστικού έργου.
Το ΔΕΕ επεσήμανε ότι η έννοια του φωνογραφήματος (που δεν ορίζεται στην Οδηγία 2006/115, το άρθρο 8 παρ.2 της οποίας μεταφέρθηκε στην ελληνική έννομη τάξη με το άρθρο 49 του Ν.2121/93) καθορίζεται στα διεθνή κείμενα (σύμβαση Ρώμης και Συνθήκη WPPT) αποκλείοντας το χαρακτηρισμό της ηχητικής εγγραφής/μουσικής επένδυσης ως φωνογράφημα στην περίπτωση ενσωμάτωσης αυτής σε οπτικοακουστικό έργο.
Στην περίπτωση αυτή (δηλαδή στην περίπτωση της ενσωμάτωσης), η μουσική επένδυση/soundtrack δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως φωνογράφημα υπό την έννοια των άνω διεθνών συμβάσεων, για τον λόγο δεν οφείλεται εύλογη αμοιβή. Διευκρινίζεται ότι η έννοια του φωνογραφήματος ισοδυναμεί με τον όρο υλικός φορέας ήχου (που αναφέρεται στο άρθρο 49 παρ. 1).
Σε κάθε περίπτωση τα δικαιώματα των παραγωγών και ερμηνευτών/εκτελεστών επί τους φωνογραφήματος δεν θίγονται:
– Όταν το φωνογράφημα ενσωματώνεται σε οπτικοακουστικό έργο, οι δικαιούχοι λαμβάνουν αμοιβή συνήθως από τον παραγωγό του οπτικοακουστικού έργου.
– Επιπλέον, είναι εφικτή η αυτοτελής, χωριστή, εκμετάλλευση του φωνογραφήματος, το οποίο τίθεται σε κυκλοφορία ανεξάρτητα από το οπτικοακουστικό έργο.
Συνεπώς, η διάταξη του άρθρου 49 παρ.1 του Ν. 2121/1993 θα πρέπει να παραμείνει ως ακριβώς ισχύει σήμερα.
ΜΕΡΟΣ Ζ’ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (άρθρα 76-85) – ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ – Άρθρο 84 του Σχεδίου Νόμου, το οποίο τροποποιεί το άρθρο 49 του Ν.2121/1993 «Πνευματική ιδιοκτησία, συγγενικά δικαιώματα και πολιτιστικά θέματα»
Οι υποβάλλοντες το παρόν σχόλιο οργανισμοί αποτελούμε επαγγελματικές ενώσεις του εγχώριου και διεθνούς κινηματογραφικού και οπτικοακουστικού τομέα, εκπροσωπώντας παραγωγούς ή/και διανομείς κινηματογραφικών έργων και τηλεοπτικών προγραμμάτων. Κατ’ αρχήν, σας ευχαριστούμε εκ προοιμίου για την ευκαιρία που μας προσφέρετε να υποβάλουμε σχόλια στο σχέδιο νόμου το οποίο βρίσκεται την στιγμή αυτή σε δημόσια διαβούλευση και τιτλοφορείται «Δημιουργική Ελλάδα: ενίσχυση του κινηματογραφικού, οπτικοακουστικού και δημιουργικού τομέα, και λοιπές διατάξεις για τον σύγχρονο πολιτισμό» (εφεξής, το «Σχέδιο Νόμου»).
Το Σχέδιο Νόμου επικεντρώνεται στην ενίσχυση του δημιουργικού τομέα στην Ελλάδα, ενισχύοντας, επί παραδείγματι, τις διατάξεις αναφορικά με την επιβολή των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Ωστόσο, περιέχει μια διάταξη και συγκεκριμένα το άρθρο 84 του Σχεδίου Νόμου, που τροποποιεί το άρθρο 49 του Ν.2121/1993, η οποία φαίνεται να αποσκοπεί στη μεταβολή του τρόπου με τον οποίο ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο το δικαίωμα της εύλογης και ενιαίας αμοιβής, όπως αυτό αποτυπώνεται στο άρθρο 8 παράγραφος 2 της Οδηγίας 2006/115/ΕΚ σχετικά με το δικαίωμα εκμίσθωσης, το δικαίωμα δανεισμού και ορισμένα δικαιώματα συγγενικά προς την πνευματική ιδιοκτησία στον τομέα των προϊόντων της διανοίας (Related Rights Directive) [η οποία Οδηγία με τη σειρά της εφαρμόζει το άρθρο 15 της συνθήκης του WIPO (ΠΟΔΙ) για τις Εκτελέσεις και τα Φωνογραφήματα (εφεξής WPPT)]. Η εν λόγω τροποποίηση, που εισάγεται με το άρθρο 84, υπερβαίνει τα οριζόμενα στο άρθρο 8 παράγραφος 2 της Οδηγίας 2006/115/ΕΚ (και του άρθρου 15 της WPPT), όπως αυτά ερμηνεύονται από το Δικαστήριο της ΕΕ (ΔΕΕ), κατά τρόπο που όχι μόνο θα ήταν επιζήμιος για τον κινηματογραφικό και οπτικοακουστικό τομέα στην Ελλάδα, αλλά επίσης και κατά τρόπο που θα ήταν αντίθετος προς το δίκαιο της ΕΕ και τους διεθνείς κανόνες.
Η προτεινόμενη νέα διάταξη έχει ως εξής (οι αλλαγές αποδίδονται εντός εισαγωγικών):
1. Όταν υλικός φορέας ήχου που έχει νόμιμα εγγραφεί χρησιμοποιείται, «είτε αυτοτελώς, είτε ενσωματωμένος σε οπτικοακουστικό έργο», για ραδιοτηλεοπτική μετάδοση με οποιονδήποτε τρόπο, όπως ηλεκτρομαγνητικά κύματα, δορυφόροι, καλώδια, ή για παρουσίαση στο κοινό, ο χρήστης οφείλει εύλογη και ενιαία αμοιβή στους ερμηνευτές ή εκτελεστές καλλιτέχνες, των οποίων η ερμηνεία ή η εκτέλεση έχει εγγραφεί στον υλικό φορέα, και στους παραγωγούς των υλικών αυτών φορέων. Η αμοιβή αυτή καταβάλλεται υποχρεωτικά σε οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης των σχετικών δικαιωμάτων. Οι οργανισμοί αυτοί υποχρεούνται να διαπραγματεύονται, να συμφωνούν τις αμοιβές, να προβάλλουν τις σχετικές αξιώσεις για την καταβολή και να εισπράττουν τις σχετικές αμοιβές από τους χρήστες «ύστερα από αίτηση των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης».
Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, όπως ερμηνεύτηκε από το ΔΕΕ στην υπόθεση Atresmedia, η οποία εν συνεχεία περιγράφεται εκτενέστερα, οι υλικοί φορείς ήχου που έχουν ενσωματωθεί σε οπτικοακουστικά έργα παύουν από τη στιγμή της ενσωμάτωσης στο οπτικοακουστικό έργο να αποτελούν υλικούς φορείς ήχου ή φωνογραφήματα, καθώς γίνονται μέρος του ίδιου του οπτικοακουστικού έργου.
Συγκεκριμένα, η προτεινόμενη τροποποίηση θα είχε ως επακόλουθο την επιβολή υποχρέωσης στους τηλεοπτικούς σταθμούς και σε άλλους χρήστες οπτικοακουστικών έργων (π.χ. καταστήματα εστίασης) να καταβάλλουν στους ΟΣΔ που εκπροσωπούν τους ερμηνευτές-εκτελεστές και τους μουσικούς παραγωγούς πρόσθετη αμοιβή, επιπλέον και πέραν αυτής που ήδη κατέβαλαν οι παραγωγοί κινηματογραφικών/οπτικοακουστικών έργων κατά τη στιγμή της εκκαθάρισης (clearance) των δικαιωμάτων για την ενσωμάτωση της προϋπάρχουσας μουσικής στα κινηματογραφικά έργα ή τηλεοπτικά προγράμματα παραγωγής τους. Στην πράξη, τούτο ισοδυναμεί με διπλοπληρωμή.
Ιστορικό – Απόφαση του ΔΕΕ: δεν προκύπτει η υποχρέωση καταβολής της εύλογής και ενιαίας αμοιβής:
Στις 18 Νοεμβρίου 2020, το ΔΕΕ εξέδωσε την απόφασή του στην υπόθεση Atresmedia (Atresmedia v AGEDI and AIE, Case C-147/19, EU:C:2020:935). Η υπόθεση αυτή παραπέμφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας στο πλαίσιο αγωγής που είχε αρχικά κατατεθεί κατά του ραδιοτηλεοπτικού φορέα Atresmedia από δύο οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης (ΟΣΔ) που εκπροσωπούν αντίστοιχα μουσικούς παργωγούς/παραγωγούς υλικών φορέων ήχου και ερμηνευτές-εκτελεστές στην Ισπανία. Οι εν λόγω ΟΣΔ προέβαλαν αξιώσεις αμοιβής κατά της Atresmedia σε σχέση με τους προϋπάρχοντες υλικούς φορείς ήχου που είχαν ενσωματωθεί ή συγχρονιστεί σε οπτικοακουστικά έργα (και συνεπώς σε οπτικοακουστικές εγγραφές περιέχουσες την υλική ενσωμάτωση των οπτικοακουστικών έργων) οι οποίες εγγραφές στη συνέχεια παρουσιάστηκαν στο κοινό από τον εν λόγω ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Στην απόφασή του, το ΔΕΕ έκρινε ότι οι εν λόγω οπτικοακουστικές εγγραφές περιέχουσες την υλική ενσωμάτωση των οπτικοακουστικών έργων δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως «φωνογράφημα» ή «αναπαραγωγή του εν λόγω φωνογραφήματος» κατά την έννοια της Οδηγίας 2006/115/ΕΚ. Κατά συνέπεια, η παρουσίαση στο κοινό μιας τέτοιας οπτικοακουστικής εγγραφής που ενσωματώνει μουσική δεν δημιουργεί δικαίωμα αμοιβής βάσει της εν λόγω Οδηγίας 2006/115/ΕΚ.
Σε συνέχεια των επιχειρημάτων της Atresmedia και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία παρενέβη προς υποστήριξή της, το Δικαστήριο τόνισε ότι η ενσωμάτωση προϋπάρχουσας μουσικής σε κινηματογραφικά έργα είχε πραγματοποιηθεί δυνάμει άδειας «συγχρονισμού». Ως εκ τούτου, για την συμπερίληψη της προϋπάρχουσας μουσικής στην οπτικοακουστική εγγραφή είχε ήδη παρασχεθεί η απαραίτητη άδεια και αμοιβή. Ο στόχος της εναρμονισμένης και ισορροπημένης προσέγγισης προκειμένου για την εξασφάλιση ότι οι δισκογραφικές εταιρείες (labels) και οι ερμηνευτές-εκτελεστές θα λαμβάνουν «το κατάλληλο εισόδημα και την ανάκτηση των επενδύσεων τους» επιτυγχάνεται με τη σύναψη συμβάσεων κατά τη στιγμή της ενσωμάτωσης της μουσικής στην οπτικοακουστική εγγραφή.
Το Δικαστήριο έκρινε ότι η θέση των σχετικών με τη μουσική ΟΣΔ δεν υποστηρίζεται από το νομοθετικό πλαίσιο του άρθρου 8 παράγραφος 2 της Οδηγίας 2006/115/ΕΚ. Επιπλέον, η πρόταση ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ υποχρεούνται να παρέχουν δικαίωμα αμοιβής για την παρουσίαση στο κοινό ενός οπτικοακουστικού έργου στο οποίο έχει ενσωματωθεί φωνογράφημα δεν προκύπτει από την ερμηνεία του εν λόγω άρθρου υπό το πρίσμα της Διεθνούς Σύμβασης για την προστασία των ερμηνευτών ή εκτελεστών καλλιτεχνών, των παραγωγών φωνογραφημάτων και των οργανισμών ραδιοτηλεόρασης (Σύμβασης της Ρώμης) και την Συνθήκη WPPT. Το άρθρο 8 παράγραφος 2 της Οδηγίας 2006/115/ΕΚ πρέπει να ερμηνευθεί υπό την έννοια ότι η εύλογη και ενιαία αμοιβή που αναφέρεται στη διάταξη αυτή δεν πρέπει να καταβάλλεται από τον χρήστη, όταν αυτός προβαίνει σε παρουσίαση στο κοινό οπτικοακουστικής εγγραφής που περιέχει την ενσωμάτωση σε υλικό φορέα οπτικοακουστικού έργου στο οποίο έχει ενσωματωθεί φωνογράφημα ή αναπαραγωγή του εν λόγω φωνογραφήματος.
Η εν λόγω τροποποίηση θα ήταν επιζήμια για τον κινηματογραφικό και εν γένει οπτικοακουστικό τομέα στην Ελλάδα και αντίθετη προς το δίκαιο της ΕΕ:
Δεδομένων των ανωτέρω, η απόφαση της Atresmedia αποκλείει τις αξιώσεις για πρόσθετη αμοιβή από τους ΟΣΔ μουσικών παραγωγών-δισκογραφικών εταιρειών (labels) και ερμηνευτών-εκτελεστών σε ολόκληρη την ΕΕ. Για τον κινηματογραφικό και τον εν γένει οπτικοακουστικού τομέα, η απόφαση αυτή παρέχει ασφάλεια δικαίου τόσο για τους παρόχους αδειών για ενσωμάτωση μουσικής όσο και για τους αδειοδόχους/αποδέκτες των εν λόγω αδειών. Επιτρέπει στους παραγωγούς κινηματογραφικών και εν γένει οπτικοακουστικών έργων να εκκαθαρίζουν όλα τα απαραίτητα δικαιώματα για την ενσωμάτωση της προϋπάρχουσας μουσικής ήδη κατά την εξασφάλιση της σύμβασης άδειας ενσωμάτωσης. Δυνάμει της διευκρίνισης που έδωσε το ΔΕΕ, οι παραγωγοί κινηματογραφικών και εν γένει οπτικοακουστικών έργων παραμένουν σε θέση να παραχωρούν άδειες για τα έργα τους σε τηλεοπτικούς σταθμούς και άλλους χρήστες (π.χ. καταστήματα εστίασης), με τους τελευταίους να έχουν τη βεβαιότητα ότι τα σχετικά δικαιώματα έχουν εκκαθαριστεί και δεν οφείλεται περαιτέρω αμοιβή για προϋπάρχουσα μουσική. Η προτεινόμενη τροποποίηση (άρθρο 84 παράγραφος 1 του Σχεδίου Νόμου) θα αναιρούσε το γράμμα και το πνεύμα της απόφασης Atresmedia με την εισαγωγή μιας πρόσθετης αμοιβής.
Ενώ το Σχέδιο Νόμου ορίζει ότι η υποχρέωση πληρωμής βαρύνει τον χρήστη, την πραγματική ζημία από την εν λόγω τροποποίηση θα την υποστούν οι παραγωγοί κινηματογραφικών και εν γένει οπτικοακουστικών έργων. Πράγματι, η εισαγωγή μιας πρόσθετης υποχρέωσης καταβολής αμοιβής θα επηρέαζε αρνητικά ολόκληρη την οικονομική αλυσίδα, συμπεριλαμβανομένης του τμήματος της αλυσίδας που καταλαμβάνει τη σχέση μεταξύ παραγωγών και τηλεοπτικών σταθμών, μειώνοντας την αξία των δικαιωμάτων επί του κινηματογραφικού ή εν γένει οπτικοακουστικού περιεχομένου επί του οποίου οι πρώτοι μπορούν να παραχωρούν άδειες στους δεύτερους. Η αξία της άδειας θα μειωνόταν, ενώ το κόστος θα αυξανόταν (δεδομένου ότι ο χρήστης θα εκτίθετο σε πρόσθετες αξιώσεις για καταβολή αμοιβής-και επίσης διπλή πληρωμή). Ο αντίκτυπος στην οικονομική αλυσίδα της παραγωγής θα επέβαλε άσκοπα άδικες οικονομικές επιβαρύνσεις τόσο στους χρήστες όσο και στους παραγωγούς. Κατά συνέπεια, ο παραγωγός κινηματογραφικών και εν γένει οπτικοακουστικών έργων και ο τηλεοπτικός σταθμός θα είχαν, επίσης, μειωμένα κεφάλαια για επανεπένδυση σε νέα κινηματογραφικά και οπτικοακουστικά έργα και υπηρεσίες, γεγονός που θα λειτουργούσε σε βάρος όλων των δημιουργών (συμπεριλαμβανομένων των δισκογραφικών εταιρειών-labels και των ερμηνευτών-εκτελεστών), καθώς και του ελληνικού και ευρύτερου κοινού.
Αν και η αιτιολογική σκέψη 16 της Οδηγίας 2006/115/ΕΚ επιτρέπει στα κράτη μέλη «να προβλέπουν, για τους δικαιούχους των συγγενικών δικαιωμάτων, ευρύτερη προστασία από αυτή που προβλέπεται στην παρούσα οδηγία όσον αφορά τις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές και την παρουσίαση στο κοινό», η εν λόγω αιτιολογική σκέψη δεν μπορεί να αφορά και να καταλαμβάνει την προτεινόμενη τροποποίηση. Στην υπόθεση C More Entertainment AB v Linus Sandberg, Case C 279/13, EU:C:2015:199 (C More) το ΔΕΕ επιβεβαίωσε ότι δυνάμει αυτής της αιτιολογικής σκέψης δέον να νοείται ότι τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να χορηγούν αποκλειστικά δικαιώματα στους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς όσον αφορά στην παρουσίαση στο κοινό. Ωστόσο, τυχόν εκτενέστερα δικαιώματα δεν πρέπει «κατ’ ουδένα τρόπο να θίγουν την προστασία του δικαιώματος του δημιουργού». Ενώ οι περιορισμοί για την ευρύτερη προστασία στο πλαίσιο της Οδηγίας2001/29/ΕΚ για την εναρμόνιση ορισμένων πτυχών του δικαιώματος του δημιουργού και συγγενικών δικαιωμάτων στην κοινωνία της πληροφορίας (InfoSoc Directive) δεν είχαν ως στόχο να αποτρέψουν τις διαφορές μεταξύ των εθνικών νομοθεσιών όσον αφορά στις πράξεις «που δεν αναφέρονται ρητά στο [άρθρο 3 παράγραφος 2 της Οδηγίας 2001/29/ΕΚ- InfoSoc Directive], η αιτιολογική σκέψη 16 δεν αποτελεί λευκή επιταγή. Δεν επιτρέπει στα κράτη μέλη της ΕΕ να επεκτείνουν ή να αλλάξουν την έννοια της «παρουσίασης στο κοινό ενός φωνογραφήματος». Η αναφορά σε «ευρύτερη προστασία» στην εν λόγω αιτιολογική σκέψη θα πρέπει να ερμηνεύεται ως η ελευθερία των κρατών μελών της ΕΕ να μεταβάλλουν μόνο τη φύση της παρεχόμενης προστασίας (δηλαδή, αποκλειστικό δικαίωμα αντί για δικαίωμα αμοιβής) και όχι να μεταβάλλουν την έννοια της «παρουσίασης ενός φωνογραφήματος στο κοινό», η οποία θα επηρέαζε την προστασία του δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας στο κινηματογραφικό ή εν γένει οπτικοακουστικό έργο και ενδεχομένως τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, δεδομένου του ενδεχομένου υιοθέτησης διαφορετικών προσεγγίσεων από τα κράτη μέλη στο συγκεκριμένο ζήτημα, παρεμποδίζοντας έτσι την αδειοδότηση εντός της ΕΕ.
Εν κατακλείδι, η προτεινόμενη τροποποίηση του Ν.2121/1993 για την Πνευματική ιδιοκτησία, συγγενικά δικαιώματα και πολιτιστικά θέματα δεν είναι μόνο δυνητικά επιζήμια για τον κινηματογραφικό και εν γένει οπτικοακουστικό τομέα, αλλά και αντίθετη προς το δίκαιο της ΕΕ. Συνεπώς, το υφιστάμενο άρθρο 49 του Ν.2121/1993 δεν θα πρέπει να τροποποιηθεί και το άρθρο 84.1 του υπό συζήτηση Σχεδίου Νόμου θα πρέπει να διαγραφεί.
«ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ»
Συνδυασμός Τραγουδιστών που εκπροσωπείται στα Διοικητικά Όργανα της Ένωσης Τραγουδιστών Ελλάδος, στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) και στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ).
ΠΡΟΣ: ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΥΡΙΟ ΧΡΙΣΤΟ ΔΗΜΑ.
Αξιότιμε Κύριε Υφυπουργέ,
Με αφορμή την κατάθεση του Σχεδίου Νόμου και ειδικότερα το ΜΕΡΟΣ Ζ’ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ / ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ (Άρθρα 84 & 85) που αφορά Ρυθμίσεις για τα Πνευματικά Δικαιώματα και τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης, καταθέτουμε θέσεις και απόψεις οι οποίες έχουν γνωστοποιηθεί και τεθεί υπόψιν του ΥΠ.ΠΟ. επανειλημμένα στο παρελθόν και θεωρούμε ότι η συμπερίληψή τους στο Νόμο θα συνεισφέρει σε ένα δικαιότερο πλαίσιο λειτουργίας των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης καθώς και τη διαυγή και αποτελεσματικότερη λειτουργία τους, πάντα προς όφελος των εργαζομένων καλλιτεχνών δικαιούχων του πνευματικού και συγγενικού δικαιώματος.
Διαπιστώσεις-Θέσεις-Προτάσεις:
1)Θεωρούμε ότι είναι πλέον ώριμη η χρονική περίοδος για αλλαγή του Άρθρου 49 παρ.3 του Ν.2121/1993 και θα πρέπει δια Νόμου να θεσμοθετηθεί η ισομερής κατανομή των εισπραττόμενων αμοιβών από το συγγενικό δικαίωμα, μεταξύ τραγουδιστών-μουσικών- παραγωγών. Με βάση την υφιστάμενη κατάσταση το συγγενικό δικαίωμα στο ελληνικό τραγούδι και τη μουσική διανέμεται, κατά 25% στους τραγουδιστές, 25% στους μουσικούς, 50% στους παραγωγούς. Με τις παρούσες συνθήκες παραγωγής ηχογραφημάτων, όπως έχουν διαμορφωθεί εδώ και αρκετά χρόνια, προτείνουμε ισομερή διανομή στα τρεις κλάδους των δικαιούχων. Δηλαδή διανομή κατά 1/3 στους τραγουδιστές, 1/3 στους μουσικούς, 1/3 στους παραγωγούς.
2)Πλήρη δικαιώματα σε όλα τα μέλη των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης και κατάργηση του αντιδημοκρατικού φαινομένου ύπαρξης επωφελουμένων μελών με περιορισμένα δικαιώματα, χωρίς δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στα όργανα διοίκησης, έννοιας που δεν υφίσταται σε κανένα Ελληνικό Νόμο και σε καμία Ευρωπαϊκή Οδηγία.
3)Νομοθετική παρέμβαση στην ισχύουσα νομοθεσία για τη λειτουργία των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης, για ειδικότερα θέματα συμμετοχής στις συλλογικές διαδικασίες, στη γενική συνέλευση, στις αρχαιρεσίες και στις ψηφοφορίες:
α)Υποχρεωτική παρουσία Δικαστικού Αντιπροσώπου στις αρχαιρεσίες των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης, ανεξαρτήτως αριθμού μελών.
β)Νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο διαφάνειας, για τη λειτουργία ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, όπου αυτή εφαρμόζεται.
γ)Νομοθετικό πλαίσιο διαφάνειας, για τη διασφάλιση της συμμετοχής στη γενική συνέλευση, στις ψηφοφορίες και στις αρχαιρεσίες μέσω εξουσιοδοτήσεως από μέλος σε μέλος. Διασφάλιση της εγκυρότητας της εξουσιοδότησης με επαρκή βαθμό ασφαλείας εγγράφου και εξασφάλιση του περιεχομένου της εντολής του εξουσιοδοτούντα προς τον εξουσιοδοτούμενο. Αλλαγή του άρθρου 9 παρ.6 του Ν.4481/2017 και περιορισμός του αριθμού των εκπροσωπούμενων μελών από πληρεξούσιο μέλος στη γενική συνέλευση, στις ψηφοφορίες και στις αρχαιρεσίες, από δύο μέλη σε ένα.
4)Πιστή εφαρμογή του Μορφότυπου (ειδικού καταλόγου καταγραφής χρήσης ερμηνειών) από τους χρήστες στη δημόσια εκτέλεση και δια Νόμου απαγόρευση της χρήσης στη διανομή προς τους δικαιούχους, δεδομένων και καταλόγων (playlists) από ιδιωτικές εταιρίες καταγραφής.
5)Κατάργηση του εδαφίου δ)αα) της Παρ.3 του Άρθρου 8 του Ν.4481/2017, με βάση το οποίο προβλέπεται για τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης παρέκκλιση από το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Συνεταιρισμών και των παραγράφων 4,5,6,7,8, του Άρθρου 2 του Νόμου 1667/1986, σε ό,τι αφορά την είσοδο, αποχώρηση ή τον αποκλεισμό συνεταίρου.
Με τιμή,
ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΟ Δ.Σ. της ΕΤΕ:
Αργυρώ Καπαρού, Τάσος Κατοπόδης, Μαρία Σουλτάτου, Θέλμα Καραγιάννη.
Συμφωνώ