Όπου στην κείμενη νομοθεσία αναφέρεται ο όρος «Μητρώο Αρρένων», αντικαθίσταται από τον όρο «Μητρώο Πολιτών».
Όπου στην κείμενη νομοθεσία αναφέρεται ο όρος «Μητρώο Αρρένων», αντικαθίσταται από τον όρο «Μητρώο Πολιτών».
Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δικτυακός Τόπος Διαβουλεύσεων OpenGov.gr Ανοικτή Διακυβέρνηση |
Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Πολιτική Ασφαλείας και Πολιτική Cookies Όροι Χρήσης Πλαίσιο Διαλόγου |
Creative Commons License Με Χρήση του ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού Wordpress. |
Εκτιμώ ότι η αντικατάσταση του όρου «Μητρώο Αρρένων» από τον όρο «Μητρώο Πολιτών» στην κείμενη νομοθεσία θα περιπλέξει και θα δυσχεράνει τις διαδικασίες, αντί να τις απλουστεύσει, που είναι ο προσδοκώμενος στόχος του νομοσχεδίου. Εκθέτω κάποιους λόγους:
1) Το Μητρώο Αρρένων αποτελεί διαχρονικά ένα από τα πληρέστερα αρχεία, στο οποίο βρίσκονται εγγεγραμμένοι ΟΛΟΙ οι άρρενες Έλληνες, πληρότητα την οποία αντικειμενικά δεν έχει το Δημοτολόγιο (οπότε και το ΜΗ.ΠΟΛ). Με τις αποφάσεις εγγραφής στα Μ.Αρρένων συνυφαίνεται επί σειρά ετών η κτήση της ελληνικής ιθαγένειας, κυρίως όσων την αποκτούν.
2) Εγγραφή ΜΟΝΟ σε Μ.Αρρένων και όχι και σε Δημοτολόγια (οπότε και στο ΜΗ.ΠΟΛ.) έχουν α) κάποιοι άγαμοι άνδρες και β) Έλληνες εκ γενετής που ζουν στο εξωτερικό (αριθμός μη αμελητέος), οι οποίοι δεν τακτοποιήθηκαν δημοτολογικά πριν τη μετοίκησή τους στη αλλοδαπή. Για όλους αυτούς (είτε ζώντες είτε θανόντες), αλλά και για τους απογόνους τους, το Μ.Α. αποτελεί το ΜΟΝΟ αρχείο απόδειξης της ιθαγένειας και των στοιχείων τους. Ήδη η προϊούσα μονομερής εξάρτηση από το ΜΗ.ΠΟΛ έχει δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα στη διαδικασία ιθαγένειας τέκνων Ελλήνων του εξωτερικού, που θα γίνουν ακόμα περισσότερα με την υποτίμηση του Μητρώου Αρρένων.
3) Για τη ληξιαρχική καταχώριση θανάτου μη δημοτολογημένων Ελλήνων του εξωτερικού ισχύει ως προϋπόθεση η εγγραφή του θανόντος ΜΟΝΟ σε Μ.Αρρένων (https://www.ypes.gr/tmima-eidikoy-lixiarcheioy/thanatoi/katachorisi-thanatoy)
4) Βάσει εγγραφής ΜΟΝΟ σε Μ.Αρρένων δίνεται δικαίωμα να ασκήσουν το -συνταγματικά κατοχυρωμένο- εκλογικό τους δικαίωμα οι «Παραλειφθέντες Εκλογείς» (βλ. Εγκύκλιο 68 αριθμ. Πρωτ.48392/25-6-2019 του ΥΠ.ΕΣ).
5) Βάσει της εγγραφής ΜΟΝΟ στα Μ.Αρρένων εκδίδονται πιστοποιητικά «Εγγυτέρων Συγγενών» θανόντων που δεν έχουν δημοτολογική εγγραφή (οπότε και εγγραφή στο ΜΗ.ΠΟΛ.)
6) ΜΟΝΟ στα Μητρώα Αρρένων υφίσταται η «διαγραφή λόγω ανυπαρξίας».
7) Η ιθαγένεια των Ελλήνων δεν είναι -εκ των πραγμάτων- ταυτόσημη με τη δημοτικότητα.
Το έτος και ο τρόπος εγγραφής στα μητρώα αρρένων αποτελούν υποχρεωτικά στοιχεία του δημοτολογίου (άρθρο 53 του υπό επεξεργασία στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών).