1. Θεσπίζεται κίνητρο επίτευξης στόχων για το προσωπικό του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Το κίνητρο χορηγείται για την επίτευξη ποσοτικών στόχων.
2. Σε περίπτωση επίτευξης των στόχων όπως αυτοί ορίζονται στην απόφαση του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 31, οι υπάλληλοι και δικηγόροι με σύμβαση έμμισθης εντολής του Φορέα λαμβάνουν, ως κίνητρο, πρόσθετη αμοιβή (bonus), η οποία υπολογίζεται με βάση τον βαθμό διεκπεραίωσης των εκκρεμουσών υποθέσεων, δεν συμψηφίζεται με την προσωπική διαφορά της παρ. 1 του άρθρου 27 του ν. 4354/2015 (Α’ 176) και την αντίστοιχη του άρθρου 155 του ν. 4472/2017 (Α’ 74), δεν μπορεί να υπερβαίνει, ανά έτος, το δεκαπέντε τοις εκατό (15%) του αθροίσματος του ετήσιου βασικού μισθού και του επιδόματος θέσης ευθύνης κάθε υπαλλήλου και υπόκειται στις ασφαλιστικές εισφορές και λοιπές κρατήσεις των πρόσθετων αποδοχών.
3. Οι αναγκαίες πιστώσεις για την εφαρμογή του παρόντος βαρύνουν αποκλειστικά τα έσοδα του Φορέα.
Το άρθρο είναι το 30 και όχι το 31
Στο άρθρο 19 η έκφραση «ποσοτικοί στόχοι» δεσμεύει κατά περιεχόμενο την εξουσιοδοτική διάταξη και πρέπει να απαλειφθεί διότι θα πρέπει να υπάρχουν τόσο ποσοτικοί όσο και ποιοτικοί στόχοι.
Το bonus θα πρέπει να είναι 15% και όχι «έως 15%», να δοθεί από το 2023 και να αφορά όλους τους εργαζόμενους του Φορέα. Εκτός από κίνητρο θα αποτελούσε και μια ανταμοιβή για τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται κάτω από όχι και τόσο καλές συνθήκες εργασίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν επιβάλλεται να αλλάξουν οι συνθήκες εργασίας.
Η κατατεθείσα διάταξη θα πρέπει να συμπεριλάβει και τους συμβασιούχους έργου και ορισμένου χρόνου στους δικαιούχους του επιχορηγήματος βάσει απόδοσης (μπόνους). Πολύ σωστά νομοθετείται η καταβολή του μπόνους στους υπαλλήλους και στους δικηγόρους με σύμβαση έμμισθης εντολής καθώς ο όγκος εργασίας αυξήθηκε σημαντικά, όμως στον Φορέα απασχολούνται και υπάλληλοι με συμβάσεις μίσθωσης έργου οι οποίοι συμβάλλουν στην περάτωση όλων των εργασιών και των projects. Η μη χορήγηση του μπόνους στους συγκεκριμένους υπαλλήλους οξύνει αντί να αμβλύνει την οικονομική και κοινωνική ανισότητα αφενός και αποτελεί αφετέρου αντικίνητρο για επιστήμονες με υψηλά προσόντα να επιθυμούν να εργαστούν και να συνεισφέρουν με τις υπηρεσίες τους στο Κτηματολόγιο. Πρόσθετη αμοιβή λοιπόν χωρίς διακρίσεις σε όλους τους υπαλλήλους – ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας – οι οποίοι συνδράμουν στην διεκπεραίωση εκκρεμουσών υποθέσεων.
Όταν οι μειώσεις μισθών αγγίζουν το 60% και έχουν καταργηθεί όλα τα δώρα, θεωρώ ότι το ελάχιστο που μπορεί να δοθεί πλέον στους υπαλλήλους είναι ένα bonus ως ένδειξη ανταμοιβής και ενθάρρυνσης. Όλοι οι εργαζόμενοι στηρίζουμε το Φορέα ανεπηρέαστοι από όλα αυτά. Χωρίς δουλειά κανένας φορέας δεν βελτιώνεται και δεν προχωράει προς το καλύτερο, πράγμα το οποίο είναι ξεκάθαρο ότι έχει συμβεί στο Ελληνικό Κτηματολόγιο.
Η πρόσθετη αμοιβή (bonus) για το προσωπικό του Ελληνικού Κτηματολογίου που πραγματεύεται το συγκεκριμένο άρθρο, είναι επιβεβλημένη.
Το προσωπικό αντιμετωπίζει καθημερινά ένα τεράστιο όγκο δουλειάς, καθώς οι αυξημένες ανάγκες και απαιτήσεις που έχουν δημιουργηθεί δεν αφήνουν το περιθώριο για κάτι λιγότερο. Με περίσσια υπομονή, οι υπάλληλοι προσπαθούν και κάνουν το μέγιστο δυνατό προκειμένου να ικανοποιήσουν τα αιτήματα και να διεκπεραιώσουν τις εκκρεμότητες των πολιτών. Όλο το παραπάνω, σε συνδυασμό με τις μειώσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων εδώ και χρόνια, κάνουν τις απολαβές του προσωπικού να μην αντικατροπτίζουν σε κανένα επίπεδο τη δουλειά και το κόπο τους.
Ωστόσο, πέρα από το παραπάνω, το bonus θα αποτελέσει κίνητρο για την πρόσληψη νέου προσωπικού. Ο φορέας θα γίνει ελκυστικός, αφενός για τους υποψηφίους του ΑΣΕΠ (που θα μπορούσαν να προτιμήσουν μία άλλη δημόσια υπηρεσία) και αφετέρου για τη πρόσληψη προσωπικού μέσω της κινητικότητας.
Με αυτό τον τρόπο, δεν δίνεται κίνητρο για επίτευξη στόχων μόνο στο υπάρχον προσωπικό (που ούτως ή άλλως κρίνεται αναγκαίο), αλλά επιλύει έμμεσα το σοβαρό και διαχρονικό ζήτημα της υποστελέχωσης του φορέα, κάνοντας νέες προσλήψεις, που θα προσθέσουν τόσο νέα γνώση αλλά και εμπειρία.
Τέλος, θα ήταν σημαντικό ο νόμος να αφορά το έτος 2023, με σκοπό οι εργαζόμενοι να ανταμειφθούν για τη σημαντική και δύσκολη δουλειά που ήδη έχει γίνει, για την κατά το μέγιστο δυνατή ομαλή λειτουργία του Κτηματολογίου, ενώ για το έτος 2024 το bonus θα μπορούσε να διασπαστεί σε δύο εξάμηνα, καθώς το 2025 είναι μακριά ακόμα και ο όγκος εργασιών παραμένει σταθερά μεγάλος.
Είναι κοινό μυστικό ότι ο όγκος δουλειάς του Φορέα έχει αυξηθεί κατακόρυφα ενώ η υποστελέχωσή του αποτελεί τροχοπέδη στη λειτουργία του.
Πρέπει οι εργαζόμενοι του Φορέα να αισθάνονται οτι ανταμείβονται για όλες τις προσπάθειές τους εδώ και χρόνια, και όχι να φοβούνται να πουν οτι εργάζονται για το Ε.Κ.
Γιατί πλεον ο κάθε εργαζόμενος που απασχολείται στο Ε.Κ. αντιμετωπίζεται με χλευασμό απο μερίδα του κοινωνικού συνόλου.
Επομένως απαιτείται άμεσα να παγειωθεί η παροχή του bonus όχι μόνο ως κίνητρο προσέλκυσης εργαζόμένων απο άλλους φορείς αλλά και για τους ίδιους τους εργαζόμενους του Φορέα οι οποίοι έχουν συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του, με μειώσεις μισθών απώλειες δώρων όπως όλοι οι Δ.Υ.
Απαιτείται να δοθεί άμεσα bonus 15%, ξεκινώντας από το έτος 2023, σε όλους τους υπαλλήλους του Φορέα, τόσο της Κεντρικής Υπηρεσίας όσο και των Κτηματολογικών Γραφείων και των Υποκαταστημάτων τους που από το 2009 δουλεύουν ακατάπαυστα και έχουν βάλει πλάτη για να φτάσει το έργο του Φορέα ως εδώ με μειώσεις μισθών που αγγίζουν το 60%, καταργήσεις δώρων και επιδομάτων. Το 15% bonus αποτελεί ένα ελάχιστο δείγμα ηθικής ανταμοιβής και ενθάρρυνσης προς το προσωπικό. Χρειάζεται να αποσαφηνιστεί ότι θα δοθεί σε όλους, αρχής γενομένης από το 2023.
Το μπόνους θα πρέπει να έιναι σταθερό στο 15% και να διαγραφεί η φράση «έως». Για το 2023 πρέπει να δοθεί άμεσα ως επιβράβευση των ενεργειών όλου του συνόλου του Φορέα, το οποίο είναι εγκλωβσιμένο δυο χρόνια χωρίς τη δυνατότητα συμμετοχής στην κινητικότητα σε μια απέλπιδη προσπάθεια να σταματήσει η αιμορραγία του αξιόλογου προσωπικού. Το να μείνουν ικανά στελέχη στον Φορέα γίνεται με κίνητρα, ηθικές και υλικές ανταμοιβές και όχι με τρομοκρατία και παγίδευση στην υπηρεσία.
Η συσώρευση αιτήσεων σε κάποια ΚΓ γίνεται λόγω τρομέρής υποστελέχωης και όχι ανικανόητητας ή οκνηρίας των υπαλλήλοων. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Πρέπει ο Φορέας να γίνει ελκυστικός από άποψη μισθολογικών απολαβών και για άλλους υπαλλήλους να έρθουν με την κινητικότητα. Γιατί όλοι οι υπάλληλοι των εμμίσθων υποθηκοφυλακείων έφυγαν για το Υπουργείο Δικαιοσύνης; Επειδή έχουν καλύτερες αμοιβές ,τυχερά εκλογών κλπ. Μόνο τότε θα έρθουν στον Φορέα υπάλληλοι. Να προσληφθούν δικηγόροι για να βοηθήσουν κατά προτεραιότητα είτε από τα γραφεία κτηματογράφησης που κλείνουν είτε από τους τοπικούς συλλόγους.
Ο όγκος εργασίας είναι τεράστιος και κανένα bonus δεν βοηθά.
Θα πρέπει κάποια στιγμή να ληφθεί σοβαρά η καθημερινότητα των υπαλλήλων, ο όγκος εργασίας που έχουν να ανταπεξέλθουν, τα καθημερινά δρομολόγια τα οποία πληρώνονται από την τσέπη μας για την μετάβαση στα αρχειοφυλακεια, η φοβερή υποστελέχωση που έχουμε και να παρθούν επιτέλους σωστά μέτρα ώστε η δουλειά που τόσο αγαπάμε να γίνει ελκυστική και σε άλλους δημόσιους υπαλλήλους ώστε να θέλουν να μετακινηθούν στον φορεα.
Αναδρομική απόδοση επιβράβευσης υπάρχει περίπτωση να δοθεί; Για όλους αυτούς τους υπαλλήλους των Υποθηκοφυλακείων που τράβηξαν κουπί και έδωσαν το αίμα τους για να γίνει ότι έχει γίνει μέχρι σήμερα;
Διορίστηκα Υποθηκοφύλακας το Δεκέμβριο του 1995. Τρεις μήνες μετά το διορισμό μου ξεκίνησε η κτηματογράφηση Χίου Α Πιλοτικό.
Από το Μάρτη του 1996 μέχρι σήμερα υπηρετώ το θεσμό του Κτηματολογίου κάτω από τις πιό αντίξοες συνθήκες. Από το 2006 Προίσταμαι Κτηματολογικού Γραφείου και Υποθηκοφυλακείου σε δύο κτίρια.Από τότε μου πρόσθεσαν καθήκοντα να διορθώνω πρόδηλα και χωρικές εντελώς δωρεάν..και όχι μόνο δεν μου έδωσαν ένα ευρώ, αλλά όταν εντάχθηκα στο φορέα μετά 15 χρόνια, ως bonus, μου έκοψαν το νόμιμο μισθό μου ,150 ευρώ μηνιαίως, με υποβάθμισαν και μου ακύρωσαν 25 χρόνια σκληρής δημόσιας υπηρεσίας . Μου κατέστρεψαν ακόμη και το συνταξιοδοτικό μου μέλλον.Μου διέλυσαν την ζωή μου και την υγεία μου .
Πόσο δίκαια είναι όλα αυτά; Τι αποζημίωση πρέπει να ζητήσω εγώ για όλες αυτές τις κακοποιήσεις που έχω υποστεί;
Οχι δεν θέλω δώρα..έμαθα να εκτελώ τα καθήκοντα μου οποία κι είναι αυτά δωρεάν..
Τη δούλεψή μου θέλω..το δίκιο μου θέλω..
Σε μια μακρά περίοδο όπου συντελείται η μεταρρύθμιση του Κτηματολογίου με την ταυτόχρονη κατάργηση του συνόλου των Υποθκείων της χώρας, όπου το σύνολο των υπαλλήλων που εργάζονται στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, είτε στην κεντρική υπηρεσία, είτε στα παραρτήματα, είτε στα ΚΓ και στα Υποκαταστήματα, προσπαθούμε καθημερινά ΑΠΑΝΤΕΣ να βοηθήσουμε στην επίτευξη αυτού του στόχου, μέσα από τεράστιο όγκο δουλειάς που συνεχώς αυξάνεται λόγω και της συνεχούς κατάργησης των υποθκείων και λόγω των συνεχόμενα μεταβαλόμενων τρόπων λειτουργίας στις οποίες καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε, χωρίς καν τα απαραίτητα υλικοτεχνικά μέσα για αυτό σε πλείστες των περιπτώσεων. Όλα αυτά συντελούνται μέσα σε ένα δύσκολο κοινωνικο-οικονομικό περιβάλλον όπου βιώσαμε τις συνέπειες της πανδημίας και επακολούθως τις συνέπειες των συρράξεων, που επέφεραν με τη σειρά τους νέα οικονομική κρίση με εκτόξευση των τιμών και του πληθωρισμού, που είχαν ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του εισοδήματός μας. Είναι λοιπόν σημαντικό σε μια συγκυρία που έχουν αναγνωστεί τα προβλήματα λειτουργίας να δοθεί ΑΜΕΣΑ και σε ΟΛΟΥΣ τους υπαλλήλους το επίδομα επίτευξης στόχου ΤΩΡΑ και όχι το μακρινό 2025, σε αναγνώριση των προσπαθειών του προσωπικού που έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε σε λειτουργία το Φορέα και πολλές φορές με προσωπικό κόστός (διατήρηση αρχειφυλακείων, μετάβαση εκεί, μεταφορά βιβλίων κτλ). Αυτό θα δώσει κίνητρο στο σύνολο του προσωπικού να συνεχίσει την αγόγγυστη προσπάθεια να φέρει σε πέρας και τις εκκρεμότητες και την ολοκλήρωση του έργου, αλλά ταυτόχρονα θα δημιουργήσει και ένα ελκυστικό περιβάλλον εργασίας που μπορέσει να προσελκύσει και άλλους υπαλλήλους μέσω της κινητικότητας ή νέων προσλήψεων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης.
Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι θα δοθεί άμεσα bonus 15%, ξεκινώντας από το έτος 2023, σε όλους τους υπαλλήλους του Φορέα, τόσο της Κεντρικής Υπηρεσίας όσο και των Κτηματολογικών Γραφείων και των Υποκαταστημάτων τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπάλληλοι έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις μισθών, οι οποίοι παραμένουν καθηλωμένοι, καταργήσεις δώρων και επιδομάτων. Επιπροσθέτως, υφίστανται από το 2021 αποκλεισμό από την κινητικότητα και ο όγκος εργασίας τους αυξάνεται διαρκώς και θα συνεχίσει να αυξάνεται με τις απορροφήσεις των Υποθηκοφυλακείων. Παράλληλα, μετατάξεις προς τον Φορέα γίνονται ελάχιστες αφού με αυτό το κλίμα ελάχιστοι θέλουν να έρθουν με αποτέλεσμα να υπάρχει διαρκές πρόβλημα στελέχωσης.
Το 15% bonus αποτελεί ένα ελάχιστο δείγμα εκτίμησης προς το προσωπικό που μέχρι τώρα αισθάνεται το αντίθετο. Καλό θα είναι να αποσαφηνιστεί ότι θα δοθεί σε όλους, αρχής γενομένης από το 2023, χωρίς να αφεθεί χωρος για παρερμηνείες που θα οδηγήσουν σε ίντριγκες. Συν τοις άλλοις, ένα έξτρα 15% ίσως αποτελέσει και κίνητρο για να προσελκύσει ο φορέας στελέχη και μέσω κινητικότητας.
το 2025 είναι πολύ μακριά και θα πρέπει να δοθεί και φέτος ως επιβράβευση της συνολικής προσπάθειας, για να αποτελέσει κίνητρο να έρθουν υπάλληλοι στον φορέα να μειωθεί η υποστελέχωση και να αυξηθεί η παραγωγή και η εξυπηρέτηση του πολίτη. Γιατί να σκίζομαι να κλείνω 50 πράξεις την ημέρα, ποιος θα μου πει ευχαριστώ… Παλιότερα έστω υπήρχε το δώρο Χριστουγέννων και τα επιδόματα, θα είχες κάπου να ποντάρεις με δυο μισθούς το χρόνο ακόμα.
Το περιβόητο πριμ το ακούμε από την εποχή του κυριου Λιβανιου.Μαλλον δεν έχουν αντιληφθεί κάποιοι ότι όλα τα γραφεία είναι υποστελεχωμένα και ο κάθε ένας από εμάς δουλεύει τουλάχιστον για δύο.Η πίεση που μας ασκείται καθημερινά είναι απίστευτη.Θα μου έδινε μεγάλη χαρά εάν κάποιος από αυτούς που θέλει να μας δώσει…πριμ, ερχόταν να δουλέψει δίπλα μου για μία εβδομάδα, για να αντιληφθεί την πραγματικότητα και να καταλάβει ότι το πριμ είναι κάτι ελάχιστο σε αυτό που μας οφειλουν.Εμεις συντηρούμε την λειτουργία των γραφείων.Νισαφι πια . Προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελεφαντες.Με μπαλώματα δεν λύνονται τα προβλήματα.
Στο προσωπικό που θα πρέπει να λαμβάνει μπόνους,δεν είναι δυνατόν να λείπουμε εμείς οι απλοί υπάλληλοι που είμαστε στην πρώτη γραμμή του μετώπου.Εμείς ειμαστε αυτοι που διεκπεραιώνουμε όλη την δουλειά των γραφείων,η πλειονότητα των οποίων είναι υποστελεχωμένα.Ας είναι ένα κίνητρο για την προσέλκυση υπαλλήλων στον φορέα αλλά και για την παραμονή του ήδη υπάρχοντος έμπειρου προσωπικού.Και από φέτος.Όχι από το 2025 και αν….
το πριμ παραγωγικότητας πρέπει να δίνεται και στα υποκαταστήματα και όχι μόνο στα Κτηματολογικά Γραφεία
Πρέπει να δίνεται πριμ παραγωγικότητας σε γραφεία, που παρά την υποστελέχωση και τις ελλείψεις σε υλικά, δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και είναι »γρήγορα΄΄ στην καταχώριση πράξεων και στην έκδοση ηλεκτρονικών πιστοποιητικών.
Κ.Αναστασιαδου μαλλον το προβλημα σας ειναι οι υπαλληλοι του φορεα..ειναι οι μονοι που δεν ευθυνονται για αυτην την κατασταση…μαλλον τα βελη σας πρεπει να τα ριξετε σε αλλη κατευθυνση…Οσον αφορα το μπονους ειναι εσωτερικο θεμα του φορεα.Μαλλον ειναι καλυτερα να ασχοληθειτε με τα δικα σας οικονομικα εξαλλου δεν σας τα πηραμε απο την τσεπη σας.Μην ασχολειστε με την κατσικα του γειτονα ..ασχοληθειτε με τα δικα σας θεματα…
Ασχοληθείτε καλύτερα με την υποστελέχωση της πλειοψηφίας των ΚΓ και αφήστε τα bonus.
Αυτό το έκτρωμα που βιώνουμε οι δικηγόροι με τους ηλεκτρονικούς αριθμούς προτεραιότητας, ΑΝ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΚΔΩΣΟΥΜΕ, το οποίο μόνο τους υπαλλήλους ωφελεί που εξυπηρετούν λιγότερο πλέον κόσμο, είναι για κλάματα.
Περισσότεροι άνθρωποι που θα καταχωρούν τις πράξεις και ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ συνθήκες εξυπηρέτησης χρειάζονται, όχι bonus και πράσινα άλογα.
θα ηθελα να υπενθυμισω οτι το πριμ παραγωγικοτητας οσον αφορα την επιτευξη στοχων ειχε αναφερθει και περυσι απο τον τοτε υπουργο κ. λιβανιο αλλα ποτε δεν δοθηκε..ο εμπαιγμος και η κοροιδια για χρηματα που δικαουται το προσωπικο λογω των αυξημενων αναγκων που εχουν δημιουργηθει λογω τηςς ελλειψη προσωπικου.Μετα απο 13 χρονια μειωσης μισθων ειναι γελειο να μιλαμε για πριμ παραγωγικοτητας στις αρχες του 2025.