1. Ο Διοικητής και οι Υποδιοικητές της Αρχής, το πάσης φύσεως προσωπικό της, καθώς και οι απασχολούμενοι σε αυτήν σε ομάδες εργασίας ή επιτροπές, έχουν καθήκον εχεμύθειας για τα έγγραφα και τις πληροφορίες των οποίων λαμβάνουν γνώση κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Η παράβαση του καθήκοντος εχεμύθειας αποτελεί το πειθαρχικό παράπτωμα της περ. (η) της παρ. 1 του άρθρου 107 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007, Α΄ 26).
2. Το προσωπικό της Αρχής έχει υποχρέωση διαβάθμισης για χειρισμό Εθνικά Διαβαθμισμένων Πληροφοριών και Υλικού (Ε.Δ.Π.Υ.), σύμφωνα με τον Εθνικό Κανονισμό Ασφάλειας (Ε.Κ.Α.) που έχει κυρωθεί με την υπό στοιχεία Φ. 120/01/510313/Σ.94/5.1.2018 (Β’ 683) απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, όπως εκάστοτε ισχύει. Σε περίπτωση άρνησης ή μη χορήγησης της διαβάθμισης του πρώτου εδαφίου, το προσωπικό της Αρχής μετατάσσεται υποχρεωτικά στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ή διακόπτεται η απόσπασή του, σε περίπτωση αποσπασμένων υπαλλήλων. Επίσης, έχει καθήκον εχεμύθειας για διαβαθμισμένα έγγραφα, πληροφορίες ή άλλα στοιχεία και μετά από την αποχώρησή του από την Αρχή, για όσο χρόνο διαρκεί η διαβάθμιση.
3. Όποιος, με οποιονδήποτε τρόπο, δημοσιοποιεί διαβαθμισμένα έγγραφα ή στοιχεία που αφορούν στον εξοπλισμό της Αρχής, καθώς και όποιος παραβιάζει το καθήκον εχεμύθειας που προβλέπεται στην παρ. 1, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης ενός (1) τουλάχιστον έτους και με χρηματική ποινή, εφόσον η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα από άλλη διάταξη.
Δεδομένου ότι το πάσης φύσεως προσωπικό της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας έχει υποχρέωση διαβάθμισης κατά Ε.Κ.Α, είναι απαραίτητη η χορήγηση μηνιαίου επιδόματος υψηλού βαθμού ευθύνης και ασφάλειας. Ως εκ τούτου, προτείνεται προσθήκη παραγράφου ως εξής:
«Στο πολιτικό προσωπικό της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, συμπεριλαμβανομένου του Διοικητή και των Υποδιοικητών, καθώς και στο προσωπικό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και του Πυροσβεστικού Σώματος που υπηρετεί σε αυτή, χορηγείται μηνιαίο επίδομα υψηλού βαθμού ευθύνης και ασφάλειας.
Το ύψος, οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».
«Η Υποχρεωτική Διαβάθμιση θα πρέπει να ισχύσει και για τους πάσης φύσεως μετακλητούς υπαλλήλους που θα στελεχώσουν την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας. Όποιος κατέχει θέση σε δημόσια Υπηρεσία με αρμοδιότητες που σχετίζονται με τον χειρισμό Εθνικής Διαβαθμισμένης Πληροφορίας, απαιτείται να λάβει την αντίστοιχη εξουσιοδότηση.
Τυχόν άρνηση του επιλεγέντος για τη θέση υπαλλήλου να υποβληθεί στον προαπαιτούμενο έλεγχο ασφαλείας για την παροχή εξουσιοδότησης, ισοδυναμεί με άρνηση ανάληψης της σχετικής θέσης».
Διαβάζοντας κανείς την εν λόγω ρύθμιση αποκομίζει την εντύπωση ότι το νομοσχέδιο είναι προσχηματικό, καθώς δεν περιλαμβάνει τα αναγκαία μέσα για να πετύχει τους επιδιωκόμενους σκοπούς του, όπως αυτοί αποτυπώνονται στο άρ. 4.
Για παράδειγμα ενώ προβλέπεται ειδικό ποινικό αδίκημα στο άρ. 14, δεν έχει προβλεφθεί το αντίστοιχο οικονομικό αντιστάθμισμα. Ιδίως εφόσον οι υπάλληλοι της Αρχής θα καλούνται να διενεργούν ελέγχους σε κρίσιμες υποδομές και να επεξεργάζονται ευαίσθητες πληροφορίες.
Το προσωπικό της Αρχής θα έχει «υποχρέωση διαβάθμισης για τον χειρισμό Εθνικά Διαβαθμισμένων Πληροφοριών» και θα αντιμετωπίζει βαρύτατες κυρώσεις. Δεδομένου ότι οι υπάλληλοι της αρχής θα είναι στη μεγάλη τους πλειοψηφία πολιτικοί υπάλληλοι, αυτό θα αποτελέσει αντικίνητρο κατά τη στελέχωση αν δεν υπάρξουν σχετικές προϋποθέσεις τόσο με την ύπαρξη της απαραίτητης τεχνικής υποδομής όσο και σχετικά με τους ίδιους τους υπαλλήλους. Ανάμεσα σε θέσεις που προσφέρουν το ίδιο επίπεδο αποδοχών, αλλά διαφορετικό επίπεδο καθηκόντων, είναι αναμενόμενο ότι κάποιος θα προτιμήσει τη θέση με τα λιγότερο ριψοκίνδυνα καθήκοντα. Δεδομένου μάλιστα, ότι η αρχή θα ασκεί επιθεωρήσεις σε κρίσιμες υποδομές και θα πρέπει να διατηρεί πληροφορίες για τα συστήματα τους, τα ειδικά καθήκοντα εχεμύθειας ελλείψει απαραίτητων εξασφαλίσεων και κινήτρων, μάλλον λειτουργούν ως αντικίνητρο.