1. Οι οργανικές θέσεις της Γενικής Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης μεταφέρονται στην Αρχή. Οι οργανικές θέσεις του προσωπικού της Αρχής ορίζονται συνολικά σε εκατόν πενήντα πέντε (155).
2. Το προσωπικό της Αρχής αποτελείται από:
α. Μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου πολιτικό προσωπικό,
β. ειδικό επιστημονικό, καθώς και τεχνικό ή βοηθητικό προσωπικό, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου και αορίστου χρόνου,
γ. εν ενεργεία αξιωματικούς και υπαξιωματικούς και πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, προσωπικό του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, ένστολο και πολιτικό προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και έως έξι (6) υπαλλήλους της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.),
δ. δικηγόρους με έμμισθη εντολή.
3. Οι θέσεις προσωπικού της Αρχής καλύπτονται με:
α. Πρόσληψη, σύμφωνα με τον ν. 4765/2021 (Α’ 6) περί Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού,
β. απόσπαση ή μετάταξη τακτικού προσωπικού, μόνιμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, φορέων του δημόσιου τομέα, όπως ορίζεται στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας και του άρθρου 55 του ν. 4623/2019 (Α’ 134), περί ειδικής διαδικασίας και όρων απόσπασης προσωπικού στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Οι αποσπάσεις και μετατάξεις του πρώτου εδαφίου διενεργούνται κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης, καθώς και της παρ. 3 του άρθρου 17 του ν. 3649/2008 (Α’ 39), με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μετά από δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της Αρχής. Αν ο φορέας προέλευσης των υπαλλήλων είναι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ή το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για την απόσπαση του προσωπικού απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης.
Ειδικώς η σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την απόσπαση και την παράταση της απόσπασης του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής εκδίδεται μετά από γνώμη του αρμοδίου συμβουλίου μεταθέσεων και με τη διαδικασία η οποία προβλέπεται στο π.δ. το οποίο εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 30 του ν. 4504/2017 (Α΄ 184). Εξαιρούνται της διαδικασίας των αποσπάσεων τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής τα οποία βάσει των διατάξεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής δεν έχουν συμπληρώσει τις υποχρεώσεις παραμονής στις υπηρεσίες όπου υπηρετούν.
Οι αποσπώμενοι, κατά τον χρόνο της απόσπασής τους, μισθοδοτούνται και ασφαλίζονται από τον φορέα προέλευσής τους, και εξακολουθούν να λαμβάνουν τις πρόσθετες αποδοχές, επιδόματα και την ασφαλιστική κάλυψη που λάμβαναν από αυτόν προ της απόσπασης, εξαιρουμένου του επιδόματος θέσης ευθύνης. Οι αποσπάσεις διενεργούνται για τρία (3) έτη, με δυνατότητα ανανέωσης για μία (1) ακόμη τριετία. Οι θέσεις ευθύνης της Αρχής δύνανται να καταλαμβάνονται και από το προσωπικό που αποσπάται στην Αρχή.
4. Ο χρόνος υπηρεσίας στην Αρχή του προσωπικού που αποσπάται στην Αρχή, καθώς και της Ε.Υ.Π., του ένστολου ή πολιτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας λογίζεται, για κάθε συνέπεια, ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας στο Όπλο, Κλάδο, Σώμα ή στην υπηρεσία που ανήκουν.
5. Μεταφέρεται στην Αρχή, με την ίδια σχέση απασχόλησης, το μόνιμο προσωπικό και το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, εργάζεται σε θέσεις της Γενικής Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, διατηρώντας τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις υφιστάμενες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, συμβάσεις και σχέσεις εργασίας.
6. α. Το προσωπικό που κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος είναι αποσπασμένο στη Γενική Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης δύναται να μεταταχθεί, κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης ρύθμισης, με αίτησή του και απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε κενές οργανικές θέσεις της Αρχής ή σε προσωποπαγείς θέσεις που συνιστώνται. Η αίτηση υποβάλλεται εντός δέκα (10) ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος στο Γραφείο του Υπηρεσιακού Γραμματέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Για το προσωπικό της περ. γ της παρ. 2 απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου οργάνου του φορέα προέλευσης. Μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας μετάταξης του προσωπικού της παρούσας, το προσωπικό αποσπάται αυτοδικαίως στην Αρχή στην κατηγορία και τον κλάδο που κατέχει.
β. Οι αποσπάσεις του πάσης φύσεως προσωπικού που κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος υπηρετεί με οιεσδήποτε διατάξεις στη Γενική Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης παραμένουν σε ισχύ έως τη λήξη τους και δύνανται να ανανεώνονται, με αίτηση του ενδιαφερομένου, με τους όρους και τη διαδικασία του παρόντος άρθρου.
Τα 155 άτομα είναι πολύ λίγα για να εκπληρωθούν οι σκοποί και οι στόχοι αλλά και για να ασκηθούν με ορθό τρόπο οι αρμοδιότητες της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας.
Δεν υπάρχει αντίστοιχος οργανισμός με αντίστοιχες αρμοδιότητες στην ΕΕ που να έχει κάτω από 500 άτομα.
Να προστεθεί η δυνατότητα προσωρινής στελέχωσης της αρχής, για τα 3 πρώτα έτη της λειτουργίας της, με προσωπικό που θα προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα. Η κάλυψη μπορεί να γίνει και με την υπογραφή σύμβασης με ιδιωτικούς φορείς, οι οποίοι θα παρέχουν προσωπικό με την μέθοδο Τ&Μ και για συγκεκριμένα προφίλ. Τα προφίλ θα πρέπει να ορισθούν έτσι ώστε να καλύπτουν το σύνολο των δραστηριοτήτων της Αρχής (π.χ. Αναλυτής Ασφάλειας, Ψηφιακός Εγκληματολόγος, Σύμβουλος Ασφάλειας, Μηχανικών Λύσεων Ασφάλειας) με τα αντίστοιχα προσόντα (πχ. 10 έτη προϋπηρεσία, βασικός ή/ και μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών στην ασφάλεια πληροφοριών, επαγγελματικές πιστοποιήσεις στην ασφάλεια πληροφοριών, κλπ.).
Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην στελέχωση. Το σύνολο σχεδόν του προσωπικού οφείλει να είναι ειδικότητας Πληροφορικής ΚΑΙ ΜΟΝΟ.
Ειδικότητες Διοικητικών με βασικό πτυχίο, λόγου χάρη, Θεολόγου, Ιστορικού, Νομικού, Γεωπόνου, ΤΕΦΑΑ, καλές είναι αλλά ΜΟΝΟ για τις υποστηρικτικές Διευθύνσεις και τμήματα (Μισθοδοσίας, προμηθειών, γραμματείες κλπ)
Η κυβερνοασφάλεια είναι κλάδος της Πληροφορικής (για όποιον δεν τον γνωρίζει) και μόνο οι επαγγελματίες του χώρου μπορούν να εκπληρώσουν στο ακέρααιο την αποστολή της νέας αυτής υπηρεσίας….
Φαίνεται ότι στην Αλβανία έχουν μία πιο ρεαλιστική αντίληψη του ζητήματος:
“Νεοσύστατος φορέας στην Αλβανία θα δίνει τους υψηλότερους μισθούς στη χώρα στους υπαλλήλους του”
Πηγή:
https://www.himara.gr/epikairotita/28931-neosystatos-foreas-stin-alvania-tha-dinei-tous-ypsiloterous-misthoys
-sti-xora-stous-ypallilous-tou
Για τους αποσπασμένους υπαλλήλους στην ΕΑΚ, εφόσον συνεχίζουν με δεύτερη τριετή απόσπαση την σταδιοδρομία τους στον εν λόγω φορέα, θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη να μπορούν με αίτησή τους να μετατάσσονται στην Αρχή κατά τη λήξη της απόσπασης και μάλιστα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης.
Είναι απολύτως ανορθολογικό ένας υπάλληλος ο οποίος έχει υπηρετήσει για έξι χρόνια στην Αρχή (3 + 3 έτη σε απόσπαση) έχει αποκτήσει τεχνογνωσία, εμπειρία στο αντικείμενο και η Αρχή έχει πιθανώς επενδύσει σε αυτόν μέσω προγραμμάτων εκπαίδευσης/κατάρτισης κ.ο.κ., να επιστρέφει στον φορέα προέλευσης με τη λήξη της απόσπασής του.
Παρακαλώ να προστεθεί η πρόβλεψη απόσπασης του ένστολου προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο διαθέτει τα τυπικά προσόντα που χρειάζονται. Η παραπάνω ρητή πρόβλεψη αίρει την ασάφεια που εμφανίζεται στην παρ. 4 του παρόντος άρθρου, η οποία κάνει αναφορά στα Σώματα Ασφαλείας. Το Πυροσβεστικό Σώμα θεωρείται και αυτό Σώμα Ασφαλείας [παρ. 1 αρ. 74 του ν. 4662/2020 (Α’ 27)].
Επαναλαμβάνω το σχόλιο του κ. Παπαιωάννου με το οποίο συμφωνώ απόλυτα.
«Οι θέσεις ευθύνης της Αρχής δύνανται να καταλαμβάνονται και από το προσωπικό που αποσπάται στην Αρχή.»
Προτείνω την διαγραφή της ανωτέρω πρότασης. Οι θέσεις ευθύνης να καταλαμβάνονται αποκλειστικώς και μόνο απο μόνιμα στελέχη της Εθνικής Αρχής ώστε να αποτελεί κίνητρο απόδοσης γνωρίζοντας ότι θα εξελιχθούν στην υπηρεσία τους και δεν θα παραγκωνιστούν από αποσπασμένους που λόγω παρεμβάσεων καταλαμβάνουν θέσεις Προισταμένων και Διευθυντών.
» Οι θέσεις ευθύνης της Αρχής δύνανται να καταλαμβάνονται και από το προσωπικό που αποσπάται στην Αρχή.»
Μια στρέβλωση της δημόσιας διοίκησης παραμένει. Παρακαλώ όπως διορθωθεί και οι εκάστοτε θέσεις ευθύνης να καταλαμβάνονται αποκλειστικώς και μόνο απο μόνιμα στελέχη της Εθνικής Αρχής. Εκτός των άλλων αποτελεί και κίνητρο απόδοσης για τα μόνιμα στελέχη γνωρίζοντας ότι θα εξελιχθούν στην υπηρεσία τους και δεν θα παραγκωνιστούν από αποσπασμένους που λόγω κάποιων «συγκυριών» καταλαμβάνουν θέσεις Προισταμένων και Διευθυντών σε χρόνο dt.
Να προστεθεί η δυνατότητα προσωρινής στελέχωσης της αρχής για τα 3 πρώτα έτη της λειτουργίας της με προσωπικό που θα προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα με ανώτατο πόσοστό επί της υπολοιπόμενης 65%. Εάν δηλαδή λείπουν 100 θέσεις, οι 65 να μπορούν να καλυφθούν για τα 3 πρώτα έτη από τον ιδιωτικό τομέα. Η κάλυψη μπορεί να γίνει με την υπογραφή σύμβασης με ιδιωτικούς φορείς, οι οποίοι θα παρέχουν προσωπικό με την μεθοδο Τ&Μ και για συγκεκριμένα προφίλ. Τα προφίλ θα πρέπει να ορισθούν έτσι ώστε να καλύπτουν το συνολο των δραστηριοτήτων της Αρχής (π.χ. Αναλυτής Ασφάλειας, Ψηφιακός Εγκληματολόγος, Σύμβουλος Ασφάλειας, Μηχανικών Λύσεων Ασφάλειας) με τα αντίστοιχα προσόντα (πχ. 10 έτη προϋπηρεσία, βασικός ή/και μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών στην ασφάλεια πληροφοριών, επαγγελματικές πιστοποιήσεις στην ασφάλεια πληροφοριών).
Να προστεθεί στο προσωπικό προς μετάταξή αποσπαση κλπ και προσωπικό από το Πυροσβεστικό Σώμα ,που έχει σχετικά προσόντα.
Να δοθεί η δυνατότητα και στο Ειδικό Προσωπικό Ασφαλείας του αρθρ.19 του Ν.1339/83 που υπηρετεί στο Δημόσιο να μπορέσει κατά παρέκκλιση να αποσπαστεί ή να μεταχθεί στην Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας.
«3. Οι θέσεις προσωπικού της Αρχής καλύπτονται με:
α. Πρόσληψη από ΑΣΕΠ
β. Απόσπαση/μετάταξη από ήδη υπαλλήλους του δημοσίου κτλ κτλ»
Πιστεύεται ότι θα μπορέσει να συγκεντρώσει η νέα αρχή αξιόλογο προσωπικό που θα έχει ιδέα για το τι είναι η «κυβερνοασφάλεια»;
Πρόκειται για 95 νέες θέσεις σε ένα πολύ εξειδικευμένο χώρο της πληροφορικής.
Δεν πρόκειται να στελεχωθεί ούτε αυτή η Αρχή με κατάλληλο τεχνικό προσωπικό.