- Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης - http://www.opengov.gr/digitalandbrief -

Άρθρο 27 Επικοινωνία και ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων μεταξύ δημοσίων φορέων και φυσικών ή νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων – Τροποποίηση άρθρων 29, 105 και 107 ν. 4727/2020

  1. Στην παρ. 3 του άρθρου 29 του ν. 4727/2020 (A’ 184), περί της ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων μεταξύ δημοσίων φορέων και φυσικών ή νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο δεύτερο εδάφιο, οι λέξεις «μόνο όταν ο ενδιαφερόμενος έχει προηγουμένως επιλέξει την ηλεκτρονική επίδοση εγγράφων» αντικαθίστανται από τις λέξεις «εκτός αν ο ενδιαφερόμενος έχει προηγουμένως επιλέξει στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας Πολιτών να μην του επιδίδονται ηλεκτρονικά έγγραφα», β) προστίθεται νέο, τρίτο, εδάφιο και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«3. Η αποστολή στον ενδιαφερόμενο με χρήση ΤΠΕ δημοσίου εγγράφου, το οποίο έχει εκδοθεί μετά από αίτησή του, επέχει θέση επίδοσης ή κοινοποίησης. Η αποστολή στον ενδιαφερόμενο με χρήση ΤΠΕ δημοσίου εγγράφου, το οποίο έχει εκδοθεί χωρίς αίτησή του, επέχει θέση επίδοσης ή κοινοποίησης, εκτός αν ο ενδιαφερόμενος έχει προηγουμένως επιλέξει στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας Πολιτών να μην του επιδίδονται ηλεκτρονικά έγγραφα. Στην ανωτέρω περίπτωση, και με την επιφύλαξη ειδικότερων διατάξεων, οι επιδόσεις ή κοινοποιήσεις εγγράφων μπορούν να πραγματοποιούνται μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών. Οι φορείς του δημόσιου τομέα που επιδίδουν ή κοινοποιούν έγγραφα σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες με χρήση ΤΠΕ υποχρεούνται να αντλούν τα στοιχεία επικοινωνίας των ανωτέρω προσώπων από το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας Πολιτών.».

 

  1. Στο άρθρο 105 του ν. 4727/2020, περί μεταβατικών διατάξεων για την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης, προστίθεται παρ. 4 ως εξής:

 

«4. Όσοι πολίτες έχουν ήδη καταχωρήσει τα στοιχεία που προβλέπονται στην παρ. 1 του άρθρου 17 του ν. 4704/2020, περί Εθνικού Μητρώου Επικοινωνίας (Ε.Μ.Επ.), μέχρι τις 30.9.2024, και δεν έχουν επιλέξει την ηλεκτρονική επίδοση εγγράφων στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας Πολιτών, δύνανται να αντιταχθούν στην ηλεκτρονική κοινοποίηση πράξεων με βάση την παρ. 3 του άρθρου 29 μέχρι την 31η.3.2025 άλλως τεκμαίρεται ότι επιθυμούν να λαμβάνουν επιδόσεις και κοινοποιήσεις στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας Πολιτών, εφαρμοζομένης της παρ. 3 του άρθρου 29.».

 

  1. Στην παρ. 20 του άρθρου 107 του ν. 4727/2020 περί εξουσιοδοτικών διατάξεων ψηφιακής διακυβέρνησης, μετά τις λέξεις «και πρόσβασης στο περιεχόμενό του» προστίθενται οι λέξεις «, η διαδικασία επιδόσεων ή κοινοποιήσεων μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών,», και η παρ. 20 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«20. Με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης ορίζεται κάθε τεχνικό θέμα ως προς τις προδιαγραφές και τα πρότυπα για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του συστήματος επίδοσης ή κοινοποίησης με χρήση ΤΠΕ δημοσίου εγγράφου, με τρόπο ώστε να ανταποκρίνεται στον σκοπό της εξακρίβωσης του ακριβούς χρόνου αποστολής και παραλαβής ενός εγγράφου και πρόσβασης στο περιεχόμενό του, η διαδικασία επιδόσεων ή κοινοποιήσεων μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, καθώς και κάθε ειδικότερο θέμα για την εφαρμογή του άρθρου 29. ».