Άρθρο 17 Υποβολή τοπογραφικών διαγραμμάτων στο ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» για τη χορήγηση οικοδομικής άδειας – Τροποποίηση περ. ιθ) πρώτου εδαφίου παρ. 1 άρθρου 40 ν. 4495/2017

Στην περ. ιθ) του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 40 του ν. 4495/2017 (Α’ 167), περί των δικαιολογητικών για τη χορήγηση της οικοδομικής άδειας, προστίθενται οι λέξεις «το οποίο έχει υποβληθεί στη βάση δεδομένων του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» και έχει λάβει Κωδικό Ηλεκτρονικού Διαγράμματος» και η περ. ιθ) διαμορφώνεται ως εξής:

 

«ιθ) τοπογραφικό διάγραμμα εξαρτημένο από το κρατικό σύστημα συντεταγμένων, σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές, το οποίο έχει υποβληθεί στη βάση δεδομένων του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» και έχει λάβει Κωδικό Ηλεκτρονικού Διαγράμματος».

  • Συγκεκριμένα, έχει διαπιστωθεί έντονα το τελευταίο διάστημα ότι σε πολλές
    περιπτώσεις δικαιοπραξιών χρησιμοποιούνται τοπογραφικά διαγράμματα με
    ημερομηνίες προγενέστερες του Μαΐου 2018, λόγω της μη υποχρεωτικής υποβολής
    των διαγραμμάτων στον ψηφιακό υποδοχέα του Κτηματολογίου και μάλιστα να
    συντάσσονται από μηχανικούς που δεν διαθέτουν το δικαίωμα σύνταξης
    τοπογραφικών διαγραμμάτων, γεγονός που αντίκειται στη νομοθεσία.
    Θα θέλαμε να σας επισημαίνουμε ότι η χώρα βρίσκεται στο τελικό στάδιο της
    Κτηματογράφησης και το φαινόμενο αυτό, αν συνεχιστεί, θα δημιουργήσει τεράστιες
    αυξήσεις στις γεωμετρικές μεταβολές, υπονομεύοντας την ακρίβεια και την

    1

    αξιοπιστία των κτηματολογικών δεδομένων. Αυτό όχι μόνο θα επιφέρει
    καθυστερήσεις και πρόσθετα κόστη στην ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, αλλά θα
    θέσει επίσης σε κίνδυνο και τη νομική ασφάλεια των ιδιοκτησιών.

    Ως Πανελλήνιος Σύλλογος Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας, προτείνουμε τα
    ακόλουθα μέτρα για την αποτροπή παρόμοιων φαινομένων:

    1. Υποχρεωτική χρήση του Κωδικού Ηλεκτρονικού Διαγράμματος (ΚΗΔ)
    σε όλα τα τοπογραφικά διαγράμματα που αφορούν περιοχές ανάρτησης και
    ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου.

  • 26 Αυγούστου 2024, 22:26 | Τοπογράφος

    Επιτέλους! Θα πρέπει να μπει ένα τέλος στους μηχανικούς που το 2024 υπογράφουν ακόμα με ημερομηνία 2018 για να γλυτώσουν την ηλεκτρονική υποβολή…
    Θα πρότεινα να γίνει υποχρεωτική η επισύναψη τοπογραφικών με ηλεκτρονική υποβολή σε όλες τις δικαιοπραξίες στις περιοχές με λειτουργούν κτηματολόγιο, πέρα βέβαια από τις περιπτώσεις όπου δεν απαιτείται η επισύναψη εξαρτημένου τοπογραφικού κατά τον Ν.4495/17. Αλλιώς μέχρι το 2030 αρκετοί θα υπογράφουν ακόμα με ημερομηνία Ιούλιος 2018…

  • 25 Αυγούστου 2024, 11:08 | Vasily Psarommatis

    Bravo

Σχολιάστε

Πριν υποβάλλετε το σχόλιο σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε τα παρακάτω στοιχεία * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Όροι Συμμετοχής

  1. Φροντίστε να διατυπώνετε προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που σχετίζονται άμεσα με το υπό διαβούλευση ζήτημα. Προφανώς κάθε ζήτημα εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο αλλά ο δημόσιος διάλογος διευκολύνεται με στοχευμένες και συγκεκριμένες προτάσεις και παρεμβάσεις.
  2. Φροντίστε να διατυπώνετε τις προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις με τρόπο σύντομο και περιεκτικό.
  3. Προσπαθήστε να τεκμηριώνετε αυτά που γράφετε με αναφορές, παραπομπές σε άλλα κείμενα, υλικό ή συνδέσμους με αντίστοιχο περιεχόμενο, εκτός αν η χρήση τους είναι καταχρηστική και στην περίπτωση αυτή θα αφαιρούνται.
  4. Βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενο που υποβάλετε δεν προσβάλλει δικαιώματα άλλων προσώπων.
  5. Είναι γόνιμο να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων αλλά είναι σημαντικό για την ποιότητα και αποτελεσματικότητα του διαλόγου να αποφεύγονται οι προσωπικές αντιπαραθέσεις με άλλους συμμετέχοντες.
  6. Προτάσεις, σχόλια, υπερσύνδεσμοι ή οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο, τα οποία διατυπώνονται σε γλώσσα και με τρόπο υβριστικό, χυδαίο ή περιέχουν ή υποκινούν μισαλλοδοξία και διακρίσεις που βασίζονται σε φύλο, ηλικία, σεξουαλικό προσανατολισμό, φυλετική ή εθνική καταγωγή ή θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν θα δημοσιεύονται στο OpenGov.gr. Επίσης δε θα δημοσιεύονται σχόλια τα οποία παραπέμπουν σε άλλους δικτυακούς τόπους για λόγους διαφήμισης, δημοσιότητας ή οποιονδήποτε άλλο σκοπό που κρίνεται από το OpenGov.gr ως καταχρηστικός.
  7. Οι προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που υποβάλετε υπόκεινται σε έλεγχο ως προς την τήρηση των παρόντων όρων χρήσης και συμμετοχής.
  8. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη χρήση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου για ενημερωτικούς λόγους σχετικούς με τους στόχους του OpenGov.gr.
  9. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη διάθεση των προτάσεων, σχολίων ή ερωτήσεων που υποβάλετε με την άδεια «Creative Commons».