Άρθρο 17 Υποβολή τοπογραφικών διαγραμμάτων στο ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» για τη χορήγηση οικοδομικής άδειας – Τροποποίηση περ. ιθ) πρώτου εδαφίου παρ. 1 άρθρου 40 ν. 4495/2017

Στην περ. ιθ) του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 40 του ν. 4495/2017 (Α’ 167), περί των δικαιολογητικών για τη χορήγηση της οικοδομικής άδειας, προστίθενται οι λέξεις «το οποίο έχει υποβληθεί στη βάση δεδομένων του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» και έχει λάβει Κωδικό Ηλεκτρονικού Διαγράμματος» και η περ. ιθ) διαμορφώνεται ως εξής:

 

«ιθ) τοπογραφικό διάγραμμα εξαρτημένο από το κρατικό σύστημα συντεταγμένων, σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές, το οποίο έχει υποβληθεί στη βάση δεδομένων του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» και έχει λάβει Κωδικό Ηλεκτρονικού Διαγράμματος».

  • 5 Σεπτεμβρίου 2024, 15:33 | Baggelis Pappas

    Ναι είναι πολύ σωστό αλλά να γίνει και στα συμβόλαια. Ακόμη οι Συμβολαιογράφοι δέχονται Τοπογραφικά του 2018 με στοιχεία πάνω στο τοπογραφικό του 2024. Ντροπή.

    αΝ συμπεριληφθεί και στις δικαιοπραξίες θα αποφευχθεί ένας μεγάλος όγκος γεωμετρικών μεταβολών.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2024, 10:54 | Σαρμά Κυριακή

    Είναι σωστό το άρθρο αλλά να συμπεριληφθεί και στις δικαιοπραξίες των συμβολαίων.

    Τα τελευταία έτη παρατηρείται έντονα σε μεγάλο βαθμό σε δικαιοπραξίες να χρησιμοποιούνται τοπογραφικά διαγράμματα με ημερομηνίες προγενέστερες του Μαΐου 2018 (τα υπογράφουν σκόπιμα το 2018 – δηλαδή 6 χρόνια πριν- και μάλιστα κάποιος μπορεί ακόμη να ήταν φοιτητης τότε.), ενώ τα τοπογραφικά να περιλαμβάνουν ακόμη και στοιχεία του έτους 2024. Πχ όροι δόμησης , Υπ Δηλώσεις Δασικών – ΚΑΕΚ ανάρτησης κτλ .

    Γίνεται σκόπιμα διότι δεν θέλουν να τα υποβάλλουν στο ψηφιακό υποδοχέα να λάβουν ΚΗΔ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν τεράστια οι γεωμετρικές μεταβολές και ειδικά σε περιοχές ανάρτησης θα εκτοξευτούν και θα επιφέρει
    καθυστερήσεις και πρόσθετα κόστη στην ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, αλλά θα
    θέσει επίσης σε κίνδυνο και τη νομική ασφάλεια των ιδιοκτησιών.

    Άρα υποχρεωτικά σε όλες τις δικαιοπραξίες και τις οικοδομικές άδειες και άδειες με έγκριση μικρής κλίμακας όπου είναι υποχρεωτικό το τοπογραφικό να συνοδεύεται από ΚΗΔ .

    Σε διαφορετική περίπτωση οι χωρικές μεταβολές θα είναι άπειρες !

  • 28 Αυγούστου 2024, 16:19 | Ιωάννης Χρ.

    Αναφέρθηκε ήδη, αλλά πράγματι πέφτουν στα χέρια μου πάρα πολλά τοπογραφικά με ημερομηνία 2018, επί των οποίων αναγράφονται στοιχεία με μεταγενέστερη ημερομηνία δημιουργίας (π.χ. δασικοί χάρτες/ΚΑΕΚ). Πιάνεις τοπογραφικό με ημερομηνία 2018, αλλά βλέπεις να έχει πάνω όρους δόμησης του Ν.4759/20, ΚΑΕΚ ανάρτησης και απόσπασμα δασικού χάρτη, που βγήκαν μετά το 2020!!!

    Επειδή επίσης είναι γνωστή συνηθισμένη πρακτική αρκετών «μηχανικών» να παίρνουν τις διαστάσεις του παλιού τοπογραφικού και να κάνουν μία εξάρτηση στο περίπου μέσω θέασης, ενώ στην πράξη τα σημεία πέφτουν μέσα σε δρόμους και αυλές γειτόνων!!! Δεν αρκεί μονάχα η απαίτηση ΚΗΔ στα τοπογραφικά των αδειών, αλλά επιπλέον να υπάρχει και αυτόματος έλεγχος κατά τη διάρκεια της υποβολής, ότι το περίγραμμα του τοπογραφικού είναι εντός της αποδεκτής απόκλισης. Διαφορετικά να μην μπορεί καν να υποβληθεί και να απαιτείται η γεωμετρική μεταβολή. Προς το παρόν, σε περιοχές με κτηματολογίο σε λειτουργία, γεωτεμάχιο που στον τίτλο και στο κτηματολόγιο εμφανίζεται ως π.χ. 1.000 τ.μ., μπορείς να το κάνεις 10.000 τ.μ. και να το υποβάλεις κανονικά για ΚΗΔ, χωρίς κάποιον περιορισμό από το σύστημα!

  • Έχει διαπιστωθεί έντονα το τελευταίο διάστημα ότι σε πολλές περιπτώσεις δικαιοπραξιών χρησιμοποιούνται τοπογραφικά διαγράμματα με ημερομηνίες προγενέστερες του Μαΐου 2018, λόγω της μη υποχρεωτικής υποβολής των διαγραμμάτων στον ψηφιακό υποδοχέα του Κτηματολογίου και μάλιστα να συντάσσονται από μηχανικούς που δεν διαθέτουν το δικαίωμα σύνταξης τοπογραφικών διαγραμμάτων, γεγονός που αντίκειται στη νομοθεσία. Θα θέλαμε να σας επισημαίνουμε ότι η χώρα βρίσκεται στο τελικό στάδιο της Κτηματογράφησης και το φαινόμενο αυτό, αν συνεχιστεί, θα δημιουργήσει τεράστιες αυξήσεις στις γεωμετρικές μεταβολές, υπονομεύοντας την ακρίβεια και την αξιοπιστία των κτηματολογικών δεδομένων. Αυτό όχι μόνο θα επιφέρει καθυστερήσεις και πρόσθετα κόστη στην ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, αλλά θα θέσει επίσης σε κίνδυνο και τη νομική ασφάλεια των ιδιοκτησιών. Προτείνω τα ακόλουθα μέτρα για την αποτροπή παρόμοιων φαινομένων:

    Υποχρεωτική χρήση του Κωδικού Ηλεκτρονικού Διαγράμματος (ΚΗΔ) σε όλα τα τοπογραφικά διαγράμματα που αφορούν περιοχές ανάρτησης και ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου στις Οικοδομικές Άδειες αλλά και σε Όλες τις δικαιοπραξίες (τίτλους ιδιοκτησίας ) Στις περιπτώσεις που είναι υποχρεωτικό το τοπογραφικό διάγραμμα ακόμα και εάν έχει συνταχθεί πριν το 2018.

  • 26 Αυγούστου 2024, 22:26 | Τοπογράφος

    Επιτέλους! Θα πρέπει να μπει ένα τέλος στους μηχανικούς που το 2024 υπογράφουν ακόμα με ημερομηνία 2018 για να γλυτώσουν την ηλεκτρονική υποβολή…
    Θα πρότεινα να γίνει υποχρεωτική η επισύναψη τοπογραφικών με ηλεκτρονική υποβολή σε όλες τις δικαιοπραξίες στις περιοχές με λειτουργούν κτηματολόγιο, πέρα βέβαια από τις περιπτώσεις όπου δεν απαιτείται η επισύναψη εξαρτημένου τοπογραφικού κατά τον Ν.4495/17. Αλλιώς μέχρι το 2030 αρκετοί θα υπογράφουν ακόμα με ημερομηνία Ιούλιος 2018…

  • 25 Αυγούστου 2024, 11:08 | Vasily Psarommatis

    Bravo