- Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης - http://www.opengov.gr/digitalandbrief -

Άρθρο 9 Δευτεροβάθμια κρίση επί αιτήσεων διόρθωσης

  1. Αν απορριφθεί αίτηση διόρθωσης, ο αιτών έχει δικαίωμα να προσφύγει κατά της απόρριψης. Αν γίνει δεκτή αίτηση διόρθωσης για την οποία έχουν υποβληθεί εμπροθέσμως αιτιολογημένες αντιρρήσεις, κάθε επηρεαζόμενος δικαιούχος ο οποίος είχε υποβάλει εμπροθέσμως αιτιολογημένες αντιρρήσεις, έχει δικαίωμα να προσφύγει κατά της αποδοχής, εντός τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίηση αυτής.
  2. Κάθε προσφυγή κρίνεται από δευτεροβάθμιο όργανο κρίσης, το οποίο συγκροτείται στο ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» και αποτελείται από: α) έναν Πιστοποιημένο Μηχανικό της Υποδιεύθυνσης Διαχείρισης Χωρικών Δεδομένων του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» και β) έναν δικηγόρο με έμμισθη εντολή του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» με αποφασιστική αρμοδιότητα επί υποβαλλομένων πράξεων. Τα μέλη του δευτεροβάθμιου οργάνου κρίσης επιλέγονται μέσω αλγοριθμικής κληρωτίδας της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής διόρθωσης γεωμετρικών στοιχείων, με βάση την αρχή της τυχαιότητας. Πιστοποιημένος Μηχανικός που εξέδωσε την απόφαση κατά της οποία έχει ασκηθεί η κρινόμενη προσφυγή δεν μετέχει στη συγκρότηση του δευτεροβάθμιου οργάνου κρίσης.
  3. Αν τα μέλη του δευτεροβάθμιου οργάνου κρίσης συμφωνήσουν την αποδοχή της προσφυγής, το ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» προβαίνει, βάσει του περιεχομένου της απόφασης επί της προσφυγής, στην ενσωμάτωση των μεταβολών στα κτηματολογικά διαγράμματα και βιβλία της βάσης δεδομένων του. Αν τα μέλη του δευτεροβάθμιου οργάνου κρίσης δεν συμφωνήσουν, η προσφυγή απορρίπτεται και το ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» προβαίνει, βάσει του περιεχομένου της απόφασης κατά της οποίας στρέφεται η προσφυγή, στην ενσωμάτωση των μεταβολών στα κτηματολογικά διαγράμματα και βιβλία της βάσης δεδομένων του.
  4. Η απόφαση του δευτεροβάθμιου οργάνου κρίσης κοινοποιείται στον αιτούντα τη διόρθωση και στους επηρεαζόμενους δικαιούχους.
  5. Αντιρρήσεις κατά της απόφασης του δευτεροβάθμιου οργάνου κρίσης υποβάλλονται με αίτηση από τον έχοντα έννομο συμφέρον ενώπιον του Κτηματολογικού Δικαστή εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από την κοινοποίηση της απόφασης, και εγγράφονται στο κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου. Ο Κτηματολογικός Δικαστής, που δικάζει κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, ελέγχει αν η αντίρρηση έχει εγγραφεί στο κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου και σε αρνητική περίπτωση την απορρίπτει ως απαράδεκτη. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται αναλόγως οι παρ. 2, 4 και 5 του άρθρου 791 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
  6. Έως ότου ορισθεί Κτηματολογικός Δικαστής οι αντιρρήσεις υποβάλλονται στο Μονομελές Πρωτοδικείο της περιφέρειας του αρμόδιου κτηματολογικού γραφείου, το οποίο δικάζει κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, εφαρμόζοντας και τις παρ. 2 έως 5 του άρθρου 791 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.