- Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης - http://www.opengov.gr/digitalandbrief -

Άρθρο 8 Έκδοση απόφασης επί αιτήσεων διόρθωσης κατόπιν υποβολής αντιρρήσεων

  1. Σε περίπτωση εμπρόθεσμης υποβολής αιτιολογημένων αντιρρήσεων σύμφωνα με την παρ. 12 του άρθρου 7, αποφασιστική αρμοδιότητα επί των αιτήσεων του άρθρου 7 έχει ο Πιστοποιημένος Μηχανικός του άρθρου 6.
  2. Η ανάθεση αιτήσεων σε Πιστοποιημένο Μηχανικό γίνεται μέσω αλγοριθμικής κληρωτίδας της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής διόρθωσης γεωμετρικών στοιχείων, με βάση την αρχή της τυχαιότητας. Προϋποθέσεις ανάληψης αποτελούν α) η υπεύθυνη δήλωση του Πιστοποιημένου Μηχανικού ότι για την υπόθεση που του ανατίθεται δεν συντρέχει στο πρόσωπό του περίπτωση σύγκρουσης συμφέροντος, και β) ότι το ακίνητο δεν βρίσκεται στην περιοχή της επαγγελματικής έδρας αυτού.
  3. Ο Πιστοποιημένος Μηχανικός, αφού αποδεχτεί την ανάθεση, αποκτά πρόσβαση στο σύνολο των δεδομένων των κτηματολογικών βιβλίων του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» επί της αιτούμενης μεταβολής και των επηρεαζόμενων δικαιούχων εμπραγμάτων δικαιωμάτων.
  4. Για τη λήψη της απόφασής του ο Πιστοποιημένος Μηχανικός λαμβάνει υπόψη το σύνολο των υποβληθέντων στοιχείων, καθώς και των διαθέσιμων στη βάση δεδομένων του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» πληροφοριών. Περαιτέρω, δύναται να απευθύνεται προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» για τη διευκρίνιση ερωτημάτων νομικής φύσης, όταν θεωρεί ότι η επ’ αυτών απάντηση αποτελεί προϋπόθεση για τη λήψη της απόφασής του.
  5. Η απόφαση του Πιστοποιημένου Μηχανικού κοινοποιείται μέσω της εφαρμογής της παρ. 2 στον αιτούντα και στους επηρεαζόμενους δικαιούχους εμπραγμάτων δικαιωμάτων. Αν η προθεσμία προσφυγής κατά της απόφασης του Πιστοποιημένου Μηχανικού, ενώπιον του δευτεροβάθμιου οργάνου του άρθρου 9, παρέλθει άπρακτη, το ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» προβαίνει, βάσει της απόφασης, στην ενσωμάτωση των μεταβολών στα κτηματολογικά διαγράμματα και βιβλία της βάσης δεδομένων του. Η απόφαση κοινοποιείται μέσω της εφαρμογής στον αιτούντα και σε κάθε επηρεαζόμενο δικαιούχο ή συνδικαιούχο εμπραγμάτου δικαιώματος.