- Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης - http://www.opengov.gr/digitalandbrief -

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΟΥ – Άρθρο 6 Πιστοποιημένοι Μηχανικοί Κτηματολογίου

  1. Στο ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» δημιουργείται Μητρώο Πιστοποιημένων Μηχανικών Κτηματολογίου. Από την ένταξή του στο μητρώο, ο Πιστοποιημένος Μηχανικός αποκτά δικαίωμα διενέργειας ελέγχου και λήψης απόφασης σε περίπτωση εμπρόθεσμης υποβολής αιτιολογημένων αντιρρήσεων σύμφωνα με την παρ. 12 του άρθρου 7, επί των αιτήσεων του άρθρου 7. Η ιδιότητα του πιστοποιημένου μηχανικού για το κτηματολόγιο αποκτάται α) από μηχανικούς της Υποδιεύθυνσης Διαχείρισης Χωρικών Δεδομένων του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», κατόπιν σχετικής απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» ή β) από ιδιώτες μηχανικούς, με την εγγραφή τους στο μητρώο, κατόπιν υποβολής αίτησης του υποψηφίου που διαθέτει τα προσόντα της παρ. 2 και ολοκλήρωσης της διαδικασίας πιστοποίησης από τις υπηρεσίες του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», όπως εξειδικεύονται στην απόφαση της περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 29.
  2. Για την ένταξη στο μητρώο, απαιτούνται τα ακόλουθα τουλάχιστον προσόντα:

α) Πτυχίο ή δίπλωμα κλάδου μηχανικού κατηγορίας Π.Ε. ή Τ.Ε. ή ακαδημαϊκά ισοδύναμος ή ισότιμος τίτλος αντίστοιχης ειδικότητας σχολών της αλλοδαπής, με αναγνωρισμένα επαγγελματικά προσόντα στην Ελλάδα, κατ’ εφαρμογή της σχετικής ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας, και εγγραφή σε μητρώο ή στο Βιβλίο Τεχνικών Επωνυμιών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.), με επαγγελματικό δικαίωμα εκπόνησης τοπογραφικών μελετών και εργασιών, και

β) παρακολούθηση εξειδικευμένου σεμιναρίου για τις διαδικασίες και τον έλεγχο γεωμετρικών μεταβολών στη χωρική κτηματολογική βάση και επιτυχής ολοκλήρωση του σεμιναρίου, υπό την εποπτεία του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

  1. Η διαδικασία πιστοποίησης διενεργείται από το ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», κατόπιν προγραμματικής συμφωνίας με το Τ.Ε.Ε..
  2. Η έκδοση απόφασης επί αίτησης διόρθωσης είναι υποχρεωτική στην περίπτωση ανάθεσης αυτής σε πιστοποιημένο μηχανικό, κατά τις ειδικότερες προβλέψεις του παρόντος Κεφαλαίου. Σε περίπτωση μη έκδοσης απόφασης εντός δέκα (10) ημερολογιακών ημερών από την ανάθεση α) δεν καταβάλλεται αμοιβή για την ανατεθείσα υπόθεση, β) με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», κατόπιν στάθμισης της υπαιτιότητας του πιστοποιημένου μηχανικού, ο πιστοποιημένος μηχανικός δύναται να διαγράφεται από το μητρώο και να χάνει την ιδιότητα του πιστοποιημένου μηχανικού.
  3. Οι ιδιώτες πιστοποιημένοι μηχανικοί αμείβονται για την ολοκλήρωση έκδοσης κάθε απόφασης με την καταβολή σε αυτούς αμοιβής από το ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Για τη χρηματοδότηση της αμοιβής καταβάλλεται ειδικό τέλος υπέρ του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

Οι πιστοποιημένοι μηχανικοί της Υποδιεύθυνσης Διαχείρισης Χωρικών Δεδομένων του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» λαμβάνουν επιμίσθιο ύψους διακοσίων (200) ευρώ μηνιαίως για το χρονικό διάστημα για το οποίο ασκούν καθήκοντα πιστοποιημένου μηχανικού.