- Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης - http://www.opengov.gr/digitalandbrief -

ΜΕΡΟΣ Β’ Ολοκλήρωση ένταξης της Επικράτειας σε λειτουργούν Κτηματολόγιο – Διαδικασία διόρθωσης γεωμετρικών στοιχείων ακινήτου ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’ Ολοκλήρωση ένταξης της Επικράτειας σε λειτουργούν Κτηματολόγιο – Άρθρο 3 Ολοκλήρωση ένταξης της επικράτειας σε καθεστώς λειτουργούντος Κτηματολογίου – Προσθήκη άρθρου 11Α στον ν. 2308/1995

Στον ν. 2308/1995 (Α’ 114) προστίθεται άρθρο 11Α ως εξής:

 

«Άρθρο 11Α

Ένταξη περιοχών στο λειτουργούν Κτηματολόγιο μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου νομιμότητας του άρθρου 3A

  1. Στις περιοχές της χώρας στις οποίες μέχρι τις 20.9.2024 δεν έχει διενεργηθεί η ανάρτηση των προσωρινών κτηματολογικών στοιχείων σύμφωνα με το άρθρο 4, μετά από την επεξεργασία των δηλώσεων και των λοιπών στοιχείων, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 3, και μετά από την ολοκλήρωση του ελέγχου νομιμότητας του άρθρου 3A, το ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» δύναται, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, να αιτείται τη σύνταξη κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων από τους αναδόχους της κτηματογράφησης. Οι κτηματολογικοί πίνακες και τα διαγράμματα του πρώτου εδαφίου αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Η παρούσα εφαρμόζεται και στην περίπτωση των ακινήτων που εμπίπτουν στην τοπική αρμοδιότητα του Κτηματολογίου Πρωτευούσης για τα οποία διενεργούνται εργασίες κτηματογράφησης βάσει του άρθρου 19 του ν. 4821/2021 (Α’ 134).
  2. Στις περιοχές της χώρας στις οποίες μέχρι τις 20.9.2024 έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες της ανάρτησης και έχουν υποβληθεί οι αιτήσεις διόρθωσης του άρθρου 6A, αλλά δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία δημοσιοποίησης των εκθέσεων επί των αιτήσεων διόρθωσης της παρ. 8 του άρθρου 6A, το ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» δύναται, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, να αιτείται τη σύνταξη κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων από τους αναδόχους της κτηματογράφησης. Στην περίπτωση του πρώτου εδαφίου, το γραφείο κτηματογράφησης ενημερώνει τους προσωρινούς κτηματολογικούς πίνακες της ανάρτησης με τις δηλώσεις που αποστέλλονται από τον προϊστάμενο του αρμόδιου κτηματολογικού γραφείου ή υποκαταστήματος σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 5 και με τις αιτήσεις διόρθωσης προδήλου σφάλματος.

Το Γραφείο Κτηματογράφησης ενημερώνει τις εγγραφές του τελικού κτηματολογικού πίνακα για τα ακίνητα που επηρεάζονται από αιτήσεις διόρθωσης του άρθρου 6A, καταγράφοντας στο πεδίο των παρατηρήσεων τους αριθμούς πρωτοκόλλου των αιτήσεων διόρθωσης του άρθρου 6A, με σήμανση τυχόν επηρεαζόμενων ακινήτων. Το ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» ελέγχει την ενσωμάτωση των επηρεαζόμενων ακινήτων ανά αίτηση διόρθωσης στο πληροφοριακό σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση, στη στήλη των παρατηρήσεων του κτηματολογικού πίνακα καταχωρίζεται σύντομη αιτιολόγηση για τις μεταβολές που επέρχονται σε σχέση με τον αντίστοιχο κτηματολογικό πίνακα της ανάρτησης.

  1. Οι κτηματολογικοί πίνακες και τα διαγράμματα των παρ. 1 και 2 αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», καθορίζεται το ακριβές περιεχόμενο των πινάκων και ρυθμίζονται ζητήματα τεχνικού και λεπτομερειακού χαρακτήρα για την ανάρτηση. Με όμοια απόφαση διαπιστώνονται η ολοκλήρωση των διαδικασιών σύνταξης και ανάρτησης κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων και η περαίωση της κτηματογράφησης.».