Άρθρο 26 Γενικοί όροι για την επιβολή διοικητικών προστίμων σε βασικές και σημαντικές οντότητες – Κυρώσεις (άρθρα 34 και 36 της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/2555)  

 

  1. Τα μέτρα εποπτείας ή επιβολής που επιβάλλονται σε βασικές ή σημαντικές οντότητες σε σχέση με το παρόν μέρος επιβάλλεται να είναι αποτελεσματικά, αναλογικά και αποτρεπτικά, λαμβάνοντας υπόψη τις περιστάσεις κάθε μεμονωμένης περίπτωσης.
  2. Οι κυρώσεις σε βάρος φυσικών ή νομικών προσώπων για την παραβίαση των διατάξεων του παρόντος επιβάλλονται με ειδικώς αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητή της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, η οποία εκδίδεται αφού προηγηθεί ακρόασή τους κατόπιν κλήσης τους, σύμφωνα με το άρθρο 6 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999, Α’ 45).
  3. Οι αποφάσεις επιβολής προστίμων και κυρώσεων κοινοποιούνται στους ενδιαφερόμενους και αναρτώνται, αμελλητί, στον επίσημο ιστότοπο της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας. Οι αποφάσεις επιβολής προστίμων και κάθε άλλου είδους κυρώσεων προσβάλλονται με αίτηση ακυρώσεως στο κατά τόπο αρμόδιο Διοικητικό Εφετείο.
  4. Αν διαπιστωθεί παραβίαση των άρθρων 15 ή 16, επιβάλλεται στις βασικές οντότητες πρόστιμο ύψους κατ’ ανώτατο όριο δέκα εκατομμυρίων (10.000.000) ευρώ ή κατ’ ανώτατο όριο δύο τοις εκατό (2%) του κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος συνολικού παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών της επιχείρησης στην οποία ανήκει η σημαντική οντότητα, ανάλογα με το ποιο είναι υψηλότερο.
  5. Αν διαπιστωθεί παραβίαση των άρθρων 15 ή 16, επιβάλλεται στις σημαντικές οντότητες πρόστιμο ύψους κατ’ ανώτατο όριο επτά εκατομμυρίων (7.000.000) ευρώ ή κατ’ ανώτατο όριο ένα κόμμα τέσσερα τοις εκατό (1,4%) του κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος συνολικού παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών της επιχείρησης στην οποία ανήκει η σημαντική οντότητα, ανάλογα με το ποιο είναι υψηλότερο.
  6. Διοικητικά πρόστιμα επιβάλλονται, επιπλέον των μέτρων που αναφέρονται στις περ. α) έως η) της παρ. 4 και την παρ. 5 του άρθρου 24, καθώς και στις περ. α) έως ζ) της παρ. 4 του άρθρου 25, για την παράβαση των περ. α) έως η) της παρ. 4 και της παρ. 5 του άρθρου 24, ύψους κατ’ ανώτατο όριο ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ, και για την παράβαση των περ. α) έως ζ) της παρ. 4 του άρθρου 25, ύψους κατ’ ανώτατο όριο επτακοσίων χιλιάδων (700.000) ευρώ.
  7. Κατά τη λήψη απόφασης σχετικά με την επιβολή διοικητικού προστίμου και τη λήψη απόφασης σχετικά με το ύψος του σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση, λαμβάνονται υπόψη, κατ’ ελάχιστον, τα στοιχεία που προβλέπονται στην παρ. 7 του άρθρου 24
  8. Με την επιφύλαξη των εξουσιών της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας σύμφωνα με τα άρθρα 24 και 25, επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα σε οντότητες δημόσιας διοίκησης που υπόκεινται στις υποχρεώσεις που ορίζονται στο παρόν μέρος. Τα πρόστιμα αυτά δεν μπορεί να είναι κατώτερα των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ και ανώτερα των πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) ευρώ.
  9. Αν διαπιστωθεί παραβίαση:

α) της παρ. 1 του άρθρου 14, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους κατ’ ανώτατο όριο διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ,

β) της παρ. 2 του άρθρου 14, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους κατ’ ανώτατο όριο εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ,

γ) του άρθρου 19, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους κατ’ ανώτατο όριο διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ,

δ) του άρθρου 20, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους κατ’ ανώτατο όριο οκτακοσίων χιλιάδων (800.000) ευρώ,

ε) της παρ. 3 του άρθρου 21, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους κατ’ ανώτατο όριο εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ,

στ) των παρ. 2 και 4 του άρθρου 24, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους κατ’ ανώτατο όριο πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) ευρώ,

ζ) της παρ. 2 του άρθρου 25, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους κατ’ ανώτατο όριο τριακοσίων πενήντα (350.000) ευρώ, και

η) της παρ. 18 του άρθρου 29, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους κατ’ ανώτατο όριο τριακοσίων χιλιάδων (300.000) ευρώ.

 

Σχολιάστε

Πριν υποβάλλετε το σχόλιο σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε τα παρακάτω στοιχεία * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Όροι Συμμετοχής

  1. Φροντίστε να διατυπώνετε προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που σχετίζονται άμεσα με το υπό διαβούλευση ζήτημα. Προφανώς κάθε ζήτημα εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο αλλά ο δημόσιος διάλογος διευκολύνεται με στοχευμένες και συγκεκριμένες προτάσεις και παρεμβάσεις.
  2. Φροντίστε να διατυπώνετε τις προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις με τρόπο σύντομο και περιεκτικό.
  3. Προσπαθήστε να τεκμηριώνετε αυτά που γράφετε με αναφορές, παραπομπές σε άλλα κείμενα, υλικό ή συνδέσμους με αντίστοιχο περιεχόμενο, εκτός αν η χρήση τους είναι καταχρηστική και στην περίπτωση αυτή θα αφαιρούνται.
  4. Βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενο που υποβάλετε δεν προσβάλλει δικαιώματα άλλων προσώπων.
  5. Είναι γόνιμο να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων αλλά είναι σημαντικό για την ποιότητα και αποτελεσματικότητα του διαλόγου να αποφεύγονται οι προσωπικές αντιπαραθέσεις με άλλους συμμετέχοντες.
  6. Προτάσεις, σχόλια, υπερσύνδεσμοι ή οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο, τα οποία διατυπώνονται σε γλώσσα και με τρόπο υβριστικό, χυδαίο ή περιέχουν ή υποκινούν μισαλλοδοξία και διακρίσεις που βασίζονται σε φύλο, ηλικία, σεξουαλικό προσανατολισμό, φυλετική ή εθνική καταγωγή ή θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν θα δημοσιεύονται στο OpenGov.gr. Επίσης δε θα δημοσιεύονται σχόλια τα οποία παραπέμπουν σε άλλους δικτυακούς τόπους για λόγους διαφήμισης, δημοσιότητας ή οποιονδήποτε άλλο σκοπό που κρίνεται από το OpenGov.gr ως καταχρηστικός.
  7. Οι προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που υποβάλετε υπόκεινται σε έλεγχο ως προς την τήρηση των παρόντων όρων χρήσης και συμμετοχής.
  8. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη χρήση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου για ενημερωτικούς λόγους σχετικούς με τους στόχους του OpenGov.gr.
  9. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη διάθεση των προτάσεων, σχολίων ή ερωτήσεων που υποβάλετε με την άδεια «Creative Commons».