- Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης - http://www.opengov.gr/digitalandbrief -

Άρθρο 22 Εθελούσια κοινοποίηση των σχετικών πληροφοριών (άρθρο 30 της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/2555)

 

 

  1. Πέραν της υποχρέωσης κοινοποίησης που προβλέπεται στο άρθρο 16, οι κοινοποιήσεις μπορούν να υποβάλλονται στην Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας σε εθελοντική βάση, από:

α) βασικές και σημαντικές οντότητες όσον αφορά περιστατικά, κυβερνοαπειλές και παρ’ ολίγον περιστατικά,

β) οντότητες διαφορετικές από εκείνες που αναφέρονται στην περ. α), ανεξαρτήτως του αν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου, όσον αφορά σημαντικά περιστατικά, κυβερνοαπειλές και παρ’ ολίγον περιστατικά.

  1. Η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας επεξεργάζεται τις κοινοποιήσεις που αναφέρονται στην παρ. 1 σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 16, δίνοντας προτεραιότητα στην επεξεργασία των υποχρεωτικών έναντι των εθελούσιων κοινοποιήσεων. Η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας διασφαλίζει την εμπιστευτικότητα και την κατάλληλη προστασία των πληροφοριών που παρέχονται από την αναφέρουσα οντότητα. Με την επιφύλαξη της πρόληψης, της διερεύνησης, της διακρίβωσης και της δίωξης ποινικών αδικημάτων, η εθελούσια αναφορά δεν συνεπάγεται την επιβολή πρόσθετων υποχρεώσεων στην κοινοποιούσα οντότητα, τις οποίες δεν θα υπείχε αν δεν είχε υποβάλει την κοινοποίηση.