- Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης - http://www.opengov.gr/digitalandbrief -

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ   Άρθρο 21 Ρυθμίσεις για την ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της κυβερνοασφάλειας (άρθρο 29 της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/2555)

 

 

  1. Οι οντότητες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος μέρους και, κατά περίπτωση, άλλες οντότητες που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του, ανταλλάσσουν μεταξύ τους, σε εθελοντική βάση, πληροφορίες σχετικές με την κυβερνοασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών που αφορούν κυβερνοαπειλές, παρ’ ολίγον περιστατικά, ευπάθειες, τεχνικές και διαδικασίες, ενδείξεις της παραβίασης, εχθρικές τακτικές, πληροφορίες που αφορούν συγκεκριμένους παράγοντες απειλής, προειδοποιήσεις για την κυβερνοασφάλεια και συστάσεις σχετικά με την παραμετροποίηση εργαλείων κυβερνοασφάλειας για τον εντοπισμό κυβερνοεπιθέσεων, στον βαθμό που η εν λόγω ανταλλαγή πληροφοριών:

α) αποσκοπεί στην πρόληψη, τον εντοπισμό, την αντιμετώπιση ή την ανάκαμψη από περιστατικά ή στον μετριασμό των επιπτώσεών τους,

β) ενισχύει το επίπεδο της κυβερνοασφάλειας, ιδίως μέσω της ευαισθητοποίησης σχετικά με τις κυβερνοαπειλές, του περιορισμού ή της παρεμπόδισης της ικανότητας διάδοσης των εν λόγω απειλών, της στήριξης μιας σειράς αμυντικών ικανοτήτων, της αποκατάστασης και της γνωστοποίησης ευπαθειών, της ανίχνευσης απειλών, των τεχνικών περιορισμού και πρόληψης, των στρατηγικών μετριασμού ή των σταδίων αντίδρασης και ανάκαμψης ή της προώθησης της συνεργατικής έρευνας για τις κυβερνοαπειλές μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων.

  1. Η ανταλλαγή πληροφοριών πραγματοποιείται στο πλαίσιο κοινοτήτων βασικών και σημαντικών οντοτήτων και, κατά περίπτωση, των προμηθευτών ή των παρόχων υπηρεσιών τους. Η εν λόγω ανταλλαγή πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψη τον δυνητικά ευαίσθητο χαρακτήρα των ανταλλασσόμενων πληροφοριών.
  2. Οι βασικές και σημαντικές οντότητες γνωστοποιούν στην Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας, αμελλητί, τη συμμετοχή τους στο πλαίσιο ανταλλαγής πληροφοριών της παρ. 2, καθώς και την απόσυρση της συμμετοχής τους, μόλις αυτή πραγματοποιηθεί.