- Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης - http://www.opengov.gr/digitalandbrief -

Άρθρο 20 Βάση δεδομένων καταχώρισης ονομάτων τομέα (άρθρο 28 της Οδηγίας (EE) 2022/2555)

 

  1. Για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ανθεκτικότητα του Domain Name System (DNS), τα μητρώα ονομάτων top-level domain (TLD) και οι οντότητες, που παρέχουν υπηρεσίες καταχώρισης ονομάτων τομέα, συλλέγουν και διατηρούν ακριβή και πλήρη δεδομένα καταχώρισης ονομάτων τομέα σε ειδική βάση δεδομένων με τη δέουσα επιμέλεια σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της Oδηγίας 95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων, L 119) Γ.Κ.Π.Δ. και τον ν. 4624/2019 (Α’ 137).
  2. Για τους σκοπούς της παρ. 1, η βάση δεδομένων καταχώρισης ονομάτων τομέα περιέχει τις αναγκαίες πληροφορίες για την ταυτοποίηση και την επικοινωνία με τους κατόχους των ονομάτων τομέα και τα σημεία επαφής που διαχειρίζονται τα ονόματα τομέα στο πλαίσιο των TLD. Οι πληροφορίες αυτές περιλαμβάνουν:

α) το όνομα τομέα,

β) την ημερομηνία καταχώρισης,

γ) το όνομα, την ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας και τον αριθμό τηλεφώνου του καταχωρίζοντος,

δ) τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επικοινωνίας και τον αριθμό τηλεφώνου του σημείου επαφής που διαχειρίζεται το όνομα τομέα, σε περίπτωση που διαφέρουν από εκείνα του καταχωρίζοντος.

  1. Τα μητρώα ονομάτων TLD και οι οντότητες που παρέχουν υπηρεσίες καταχώρισης ονομάτων τομέα διαθέτουν πολιτικές και διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων διαδικασιών επαλήθευσης, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι βάσεις δεδομένων που αναφέρονται στην παρ. 1 περιλαμβάνουν ακριβείς και πλήρεις πληροφορίες.
  2. Τα μητρώα ονομάτων TLD και οι οντότητες που παρέχουν υπηρεσίες καταχώρισης ονομάτων τομέα δημοσιοποιούν, αμελλητί και μετά από την καταχώριση ονόματος τομέα, τα δεδομένα καταχώρισης ονομάτων τομέα που δεν είναι δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα.
  3. Τα μητρώα ονομάτων TLD και οι οντότητες που παρέχουν υπηρεσίες καταχώρισης ονομάτων τομέα παρέχουν πρόσβαση σε συγκεκριμένα δεδομένα καταχώρισης ονομάτων τομέα κατόπιν νόμιμων και δεόντως αιτιολογημένων αιτημάτων από αιτούντες πρόσβαση, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της Οδηγίας 95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων, L 119) Γ.Κ.Π.Δ. και τον ν. 4624/2019 (Α’ 137). Τα μητρώα ονομάτων TLD και οι οντότητες που παρέχουν υπηρεσίες καταχώρισης ονομάτων τομέα οφείλουν να απαντούν χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση και σε κάθε περίπτωση εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών από την παραλαβή τυχόν αιτημάτων πρόσβασης. Επιπλέον, δημοσιοποιούν τις πολιτικές και τις διαδικασίες γνωστοποίησης των εν λόγω δεδομένων.
  4. Η συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις που ορίζονται στο παρόν δεν πρέπει να οδηγεί σε επικάλυψη της συλλογής δεδομένων καταχώρισης ονομάτων τομέα. Για τον σκοπό αυτό, τα μητρώα ονομάτων TLD και οι οντότητες που παρέχουν υπηρεσίες καταχώρισης ονομάτων τομέα συνεργάζονται μεταξύ τους.