- Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης - http://www.opengov.gr/digitalandbrief -

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄ ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΟΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ Άρθρο 14 Διακυβέρνηση (άρθρο 20 της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/2555)

 

 

  1. Τα όργανα διοίκησης των βασικών και σημαντικών οντοτήτων εγκρίνουν, εντός τριών (3) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, τα μέτρα διαχείρισης κινδύνων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας που λαμβάνουν οι εν λόγω οντότητες προκειμένου να συμμορφώνονται με το άρθρο 15, επιβλέπουν την εφαρμογή τους και είναι υπεύθυνα για την εκ μέρους των οντοτήτων παραβίαση των υποχρεώσεων του παρόντος άρθρου. Η παρούσα δεν θίγει τους ισχύοντες κανόνες περί ευθύνης στις οντότητες της δημόσιας διοίκησης, καθώς και την ευθύνη δημοσίων υπαλλήλων και αιρετών ή διορισμένων αξιωματούχων.
  2. Τα μέλη των οργάνων διοίκησης των βασικών και σημαντικών οντοτήτων παρακολουθούν εκπαίδευση και διασφαλίζουν ότι οι βασικές και σημαντικές οντότητες παρέχουν όμοια κατάρτιση στους υπαλλήλους τους σε τακτική βάση, προκειμένου να αποκτούν επαρκείς γνώσεις και δεξιότητες που τους επιτρέπουν να εντοπίζουν τους κινδύνους και να αξιολογούν τις πρακτικές διαχείρισης κινδύνων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και τον αντίκτυπό τους στις υπηρεσίες που παρέχει η οντότητα.
  3. Το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας και τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, οργανώνει ειδικό πρόγραμμα πιστοποίησης επάρκειας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.