- Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης - http://www.opengov.gr/digitalandbrief -

Άρθρο 8 Αρμόδιες αρχές και ενιαία σημεία επαφής (άρθρο 8 της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/2555)

 

  1. Η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας ορίζεται ως αρμόδια αρχή υπεύθυνη για την κυβερνοασφάλεια και για τα εποπτικά καθήκοντα που αναφέρονται στο Κεφάλαιο Ζ του παρόντος μέρους και συμμετέχει στην Ομάδα Συνεργασίας για την υποστήριξη και τη διευκόλυνση της στρατηγικής συνεργασίας και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών, καθώς και την ενίσχυση της πίστης και της εμπιστοσύνης.
  2. Η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας παρακολουθεί την εφαρμογή του παρόντος μέρους και αποτελεί το ενιαίο σημείο επαφής της Ελλάδας. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας ασκεί καθήκοντα συνδέσμου για τη διασφάλιση της διασυνοριακής συνεργασίας της χώρας με τις αρμόδιες αρχές άλλων κρατών μελών και, κατά περίπτωση, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA), καθώς και για τη διασφάλιση διατομεακής συνεργασίας με άλλες αρμόδιες αρχές εντός της χώρας.
  3. Η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας κοινοποιεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αμελλητί, τον ορισμό της ως αρμόδιας αρχής της παρ. 1 και ενιαίου σημείου επαφής της παρ. 2, τα καθήκοντά της, καθώς και κάθε μεταγενέστερη αλλαγή. Η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας δημοσιεύει στον ιστότοπό της τον ορισμό της ως αρμόδιας αρχής.