- Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης - http://www.opengov.gr/digitalandbrief -

Άρθρο 5 Επιφύλαξη όσον αφορά τις τομεακές νομικές πράξεις της Ένωσης (άρθρο 4 της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/2555)

 

  1. Όταν οι τομεακές νομικές πράξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι εθνικές διατάξεις εναρμόνισής τους απαιτούν από βασικές ή σημαντικές οντότητες να εγκρίνουν μέτρα διαχείρισης κινδύνων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας ή να κοινοποιούν σημαντικά περιστατικά και όταν οι εν λόγω απαιτήσεις είναι τουλάχιστον ισοδύναμες ως προς το αποτέλεσμα με τις υποχρεώσεις που ορίζονται στον παρόντα, οι σχετικές διατάξεις του παρόντος νόμου, συμπεριλαμβανομένων των διατάξεων για την εποπτεία και την επιβολή που προβλέπονται στο Κεφάλαιο Ζ, δεν εφαρμόζονται στις εν λόγω οντότητες. Όταν οι τομεακές νομικές πράξεις της Ένωσης και οι εθνικές διατάξεις εναρμόνισής τους δεν καλύπτουν όλες τις οντότητες σε συγκεκριμένο τομέα που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος, οι διατάξεις του παρόντος εξακολουθούν να εφαρμόζονται στις οντότητες που δεν καλύπτονται από τις εν λόγω τομεακές νομικές πράξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  2. Οι απαιτήσεις που αναφέρονται στην παρ. 1 θεωρούνται ισοδύναμες ως προς το αποτέλεσμα με τις υποχρεώσεις που ορίζονται στο παρόν μέρος όταν:

α) τα μέτρα διαχείρισης κινδύνων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας είναι τουλάχιστον ισοδύναμα ως προς το αποτέλεσμα με εκείνα που προβλέπονται στις παρ. 1 και 2 του άρθρου 15 ή

β) η τομεακή νομική πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπει άμεση πρόσβαση, κατά περίπτωση αυτόματη και απευθείας, στις κοινοποιήσεις περιστατικών από τη CSIRT της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας και εφόσον οι απαιτήσεις για την κοινοποίηση σημαντικών περιστατικών είναι τουλάχιστον ισοδύναμες ως προς το αποτέλεσμα με εκείνες που ορίζονται στις παρ. 1 έως 6 του άρθρου 16.

  1. Οι διατάξεις του παρόντος σχετικά με τις υποχρεώσεις διαχείρισης κινδύνων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και αναφοράς περιστατικών, και σχετικά με την εποπτεία δεν εφαρμόζονται στις χρηματοπιστωτικές οντότητες που καλύπτονται από τον Κανονισμό (ΕΕ) 2022/2554 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Δεκεμβρίου 2022, σχετικά με την ψηφιακή επιχειρησιακή ανθεκτικότητα του χρηματοοικονομικού τομέα και την τροποποίηση των Κανονισμών (ΕΚ) 1060/2009, (ΕΕ) 648/2012, (ΕΕ) 600/2014, (ΕΕ) 909/2014 και (ΕΕ) 2016/1011 (L 333), τηρουμένης σε κάθε περίπτωση της υποχρέωσης συνεργασίας με την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας, σύμφωνα με το άρθρο 13 του παρόντος.