Άρθρο 4 Βασικές και σημαντικές οντότητες (άρθρο 3 της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/2555)

 

  1. Για την εφαρμογή του παρόντος μέρους, «βασικές οντότητες» θεωρούνται οι ακόλουθες οντότητες:

α) οντότητες στους τομείς και υποτομείς που αναφέρονται στο παράρτημα Ι, οι οποίες υπερβαίνουν τα ανώτατα όρια για τις μεσαίες επιχειρήσεις που προβλέπονται στην παρ. 1 του άρθρου 2 του παραρτήματος της Σύστασης 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής, της 6ης Μαΐου 2003, σχετικά με τον ορισμό των πολύ μικρών, των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων (L 124),

β) εγκεκριμένοι πάροχοι υπηρεσιών εμπιστοσύνης και μητρώα ονομάτων τομέα ανωτάτου επιπέδου, καθώς και πάροχοι υπηρεσιών συστήματος ονομάτων τομέα (Domain Name System), ανεξάρτητα από το μέγεθός τους,

γ) πάροχοι δημόσιων δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών ή διαθέσιμων στο κοινό υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών που χαρακτηρίζονται ως μεσαίες επιχειρήσεις, δυνάμει του άρθρου 2 του παραρτήματος της Σύστασης 2003/361/ΕΚ,

δ) οντότητες δημόσιας διοίκησης που αναφέρονται στην υποπερ. στα) της περ. στ) της παρ. 2 του άρθρου 3 του παρόντος,

ε) οποιεσδήποτε άλλες οντότητες των τύπων που αναφέρονται στα παραρτήματα Ι ή ΙΙ, οι οποίες προσδιορίζονται ως βασικές οντότητες σύμφωνα με τις περ. β) έως ε) της παρ. 2 του άρθρου 3 του παρόντος,

στ) οντότητες που προσδιορίζονται ως κρίσιμες οντότητες σύμφωνα με την Οδηγία (ΕΕ) 2022/2557 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Δεκεμβρίου 2022, για την ανθεκτικότητα των κρίσιμων οντοτήτων και την κατάργηση της Οδηγίας 2008/114/ΕΚ του Συμβουλίου (L 333), που αναφέρονται στην παρ. 3 του άρθρου 3 του παρόντος νόμου,

ζ) οντότητες που αναγνωρίστηκαν, σύμφωνα με το άρθρο 4 του ν. 4577/2018 (Α’ 199) και το άρθρο 16 της υπ’ αρ. 1027/4.10.2019 απόφασης του Υπουργού Επικρατείας (Β΄ 3739), πριν από τις 16 Ιανουαρίου 2023, ως φορείς εκμετάλλευσης βασικών υπηρεσιών.

  1. Για την εφαρμογή του παρόντος μέρους, οι οντότητες των τομέων και υποτομέων που αναφέρονται στα παραρτήματα Ι ή ΙΙ, οι οποίες δεν θεωρούνται βασικές οντότητες σύμφωνα με την παρ. 1, θεωρούνται σημαντικές οντότητες. Σε αυτές περιλαμβάνονται οντότητες που προσδιορίζονται ως σημαντικές οντότητες σύμφωνα με τις περ. β) έως ε) της παρ. 2 του άρθρου 3.
  2. Η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας, σε συνεργασία με τις ανά τομέα αρμόδιες ρυθμιστικές/εποπτικές αρχές και λοιπούς εμπλεκόμενους εθνικούς φορείς, προσδιορίζει, για κάθε τομέα και υποτομέα των παραρτημάτων Ι και ΙΙ, τις βασικές ή σημαντικές οντότητες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος. Για την κατάρτιση του καταλόγου που αναφέρεται στην παρ. 3 του άρθρου 29, οι οντότητες που αναφέρονται σε αυτή υποβάλλουν στην Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας της παρ. 4 του άρθρου 29 και εντός αποκλειστικής προθεσμίας δυο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, τις κάτωθι πληροφορίες:

α) την επωνυμία της οντότητας,

β) τη διεύθυνση και τα επικαιροποιημένα στοιχεία επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και των αριθμών τηλεφώνου της οντότητας, του εύρους των διαδικτυακών διευθύνσεων (IP ranges),

γ) το σύνολο των ονομάτων χώρου (domain names) που χρησιμοποιεί η οντότητα,

δ) κατά περίπτωση, τον σχετικό τομέα, υποτομέα και τύπο οντότητας που αναφέρεται στα παραρτήματα Ι ή ΙΙ και

ε) κατά περίπτωση, κατάλογο των άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα οποία παρέχουν υπηρεσίες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος μέρους.

Οι οντότητες της παρ. 3 κοινοποιούν στην Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας τυχόν μεταβολές στα στοιχεία που υποβάλλονται σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο, αμελλητί και σε κάθε περίπτωση εντός δύο (2) εβδομάδων από την ημερομηνία επέλευσης της μεταβολής, με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 19.

  1. Το αργότερο έως τη 17η Απριλίου 2025 και ανά δύο (2) έτη, η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας κοινοποιεί:

α) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ομάδα Συνεργασίας (Cooperation Group) για την υποστήριξη και τη διευκόλυνση της στρατηγικής συνεργασίας και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών, καθώς και την ενίσχυση της πίστης και της εμπιστοσύνης, τον αριθμό των βασικών και σημαντικών οντοτήτων σύμφωνα με την παρ. 3 για κάθε τομέα και υποτομέα που αναφέρεται στα παραρτήματα Ι ή ΙΙ και

β) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των βασικών και σημαντικών οντοτήτων που προσδιορίζονται σύμφωνα με τις περ. β) έως ε) της παρ. 2 του άρθρου 3, τον τομέα και υποτομέα που αναφέρονται στα παραρτήματα Ι ή ΙΙ στον οποίο ανήκουν, το είδος της υπηρεσίας που παρέχουν και την απόφαση της παρ. 3 του άρθρου 29.

  1. Έως τη 17η Απριλίου 2025 και μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας κοινοποιεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα ονόματα των βασικών και σημαντικών οντοτήτων που αναφέρονται στην περ. β) της παρ. 4.

Σχολιάστε

Πριν υποβάλλετε το σχόλιο σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε τα παρακάτω στοιχεία * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Όροι Συμμετοχής

  1. Φροντίστε να διατυπώνετε προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που σχετίζονται άμεσα με το υπό διαβούλευση ζήτημα. Προφανώς κάθε ζήτημα εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο αλλά ο δημόσιος διάλογος διευκολύνεται με στοχευμένες και συγκεκριμένες προτάσεις και παρεμβάσεις.
  2. Φροντίστε να διατυπώνετε τις προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις με τρόπο σύντομο και περιεκτικό.
  3. Προσπαθήστε να τεκμηριώνετε αυτά που γράφετε με αναφορές, παραπομπές σε άλλα κείμενα, υλικό ή συνδέσμους με αντίστοιχο περιεχόμενο, εκτός αν η χρήση τους είναι καταχρηστική και στην περίπτωση αυτή θα αφαιρούνται.
  4. Βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενο που υποβάλετε δεν προσβάλλει δικαιώματα άλλων προσώπων.
  5. Είναι γόνιμο να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων αλλά είναι σημαντικό για την ποιότητα και αποτελεσματικότητα του διαλόγου να αποφεύγονται οι προσωπικές αντιπαραθέσεις με άλλους συμμετέχοντες.
  6. Προτάσεις, σχόλια, υπερσύνδεσμοι ή οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο, τα οποία διατυπώνονται σε γλώσσα και με τρόπο υβριστικό, χυδαίο ή περιέχουν ή υποκινούν μισαλλοδοξία και διακρίσεις που βασίζονται σε φύλο, ηλικία, σεξουαλικό προσανατολισμό, φυλετική ή εθνική καταγωγή ή θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν θα δημοσιεύονται στο OpenGov.gr. Επίσης δε θα δημοσιεύονται σχόλια τα οποία παραπέμπουν σε άλλους δικτυακούς τόπους για λόγους διαφήμισης, δημοσιότητας ή οποιονδήποτε άλλο σκοπό που κρίνεται από το OpenGov.gr ως καταχρηστικός.
  7. Οι προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που υποβάλετε υπόκεινται σε έλεγχο ως προς την τήρηση των παρόντων όρων χρήσης και συμμετοχής.
  8. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη χρήση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου για ενημερωτικούς λόγους σχετικούς με τους στόχους του OpenGov.gr.
  9. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη διάθεση των προτάσεων, σχολίων ή ερωτήσεων που υποβάλετε με την άδεια «Creative Commons».