Αρχική ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ IIΆρθρο 02 2. ΕΙΔΙΚΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΝΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΣΘΕΝΩΝ, ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΩΝΣχόλιο του χρήστη ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ | 23 Ιουνίου 2016, 16:24
Για περισσότερο από 10 χρόνια η εταιρεία μας παρέχει ιατρικά τρόφιμα για συχνές και χρόνιες παθήσεις που σχετίζονται με την εντερική σίτιση παιδιών και ενηλίκων ασθενών. Επιδοκιμάζουμε τις ενέργειες σας για την υλοποίηση τεχνικών προδιαγραφών για την διεντερική διατροφή παιδιών και ενηλίκων ασθενών που ασφαλώς θα θέσουν τις βάσεις για βέλτιστη χρήση των υλικών αυτών. Σε κάθε περίπτωση όμως θεωρούμε ότι η ποιότητα αυτής ενέργειας έχει σημαντικά υποβαθμιστεί λόγω αφενός ελάχιστου χρόνου για να ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση, αλλά και ορισμένων παραλήψεων στα κείμενα και ατελειών που θα μπορούσαν να βελτιώσουν το παραδοτέο έργο. Οι απόψεις μας συμπίπτουν με τις απόψεις όλων που έχουν ήδη σχολιάσει και Ενδεικτικά σημειώνουμε και εμείς τα παρακάτω επί των προδιαγραφών: 7β & Δ7 Γιατί υπάρχει περιορισμός στη μορφή των σκευασμάτων, Θα μπορούσαν να προστεθούν και οι συσκευασίες σε μορφή γέλης Γιατί στην συγκεκριμένη κατηγορία δεν υπάρχουν και διαλύματα τα οποία περιέχουν και ποσότητα υδατανθράκων και λιπών και είναι παράλληλα χαμηλά σε ηλεκτρολύτες, P και μέταλλα;, Δ4 & Δ10, Γιατί η μεγαλύτερη συσκευασία να είναι αποτρεπτικός παράγοντας όταν το προϊόν διαθέτει μεγάλη ημερομηνία λήξης και μετά το άνοιγμα της συσκευασία; Δ11α Δεν θα μπορούσε να ενταχθούν και τα συμπληρώματα γέλης σε αυτή την κατηγορία; Δ11β Στη δυσφαγία η υγρή μορφή δεν είναι καθοριστική. Προϊόντα σε μορφή γέλης ή κρέμας έχουν θέση στην κατηγορία αυτή E5. Γιατί το ποσοστό λίπους σε MCT θα πρέπει να είναι 50% και όχι από 15% έως 50% ή να οριστεί ελεύθερα; Ε6. Ομοίως γιατί το ποσοστό λίπους σε LCT θα πρέπει να είναι 50% και όχι από 15% έως 50% ή να οριστεί ελεύθερα; ΣΤ. Γιατί να μην υπάρχει αναφορά για αλεύρι χωρίς γλουτένη και μπισκότα χωρίς γλουτένη με τα πλέον αυστηρά κριτήρια (<20 ppm) σύμφωνα και με τις οδηγίες ΕΕ για τρόφιμα χωρίς γλουτένη; H1. 13 Στην συγκεκριμένη κατηγορία θα έπρεπε να ενταχθούν και τα προϊόντα με μεγαλύτερο κετογονικό πηλίκο (π.χ. 5:1) και άλλων μορφών (π.χ. στερεή μορφή σκόνης) καθώς η κετογόνος δίαιτα είναι διατροφή προσαρμοσμένη στον ασθενή και επομένως το διατροφικό πηλίκο και πλάνο είναι εξατομικευμένα. Δεν θα έπρεπε να είναι αποτρεπτική η ηλικία χρήσης καθώς δεν είναι λίγα τα περιστατικά που εφαρμόζουν κετογόνο δίαιτα σε μεγαλύτερη ηλικία. Κάθε προϊόν χρησιμοποιείται στην ηλικία που προτείνεται. Ακόμη στην ίδια κατηγορία θα πρέπει να συμπεριληφθούν γαλακτώματα διαφόρων % λίπους (LCT ή MCT) καθώς η χρήση τους στην κετογόνο δίαιτα είναι καθοριστική (δίνουν στον ασθενή την δυνατότητα να καταναλώσει την ποσότητα πρωτεΐνης και υδατανθράκων από τη διατροφή). Η2.17 Γιατί απαραίτητα σε μορφή σκόνης; Προϊόντα υγρής μορφής θα μπορούσαν αντίστοιχα να προστεθούν σε αυτή την κατηγορία. Για όλους τους παραπάνω λόγους και σίγουρα για όλους τους λόγους που επισημάνουν οι επιστήμονες υγείας που έχουν ήδη σχολιάσει ζητούμε την απαραίτητη κατά τη γνώμη μας παράταση στη διαβούλευση όπου θα δοθεί η δυνατότητα για επανεξέταση και συμπλήρωση των όσων έχουν γραφτεί. Χρήστος Δημόπουλος Γενικός Διευθυντής Medihub Τηλ. 2106003393 Φαξ. 2106005110 Κιν. 6945493787